Στηρίξτε μας

Παλεύουν να σώσουν τη λίμνη Κουμουνδούρου από τη ρύπανση των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου

1 Φεβρουαρίου 2012 13:57 | Περιβάλλον
Παλεύουν να σώσουν τη λίμνη Κουμουνδούρου από τη ρύπανση των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου

Ο αγώνας για τη σωτηρία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής, από τη ρύπανση την οποία προκαλούν συστηματικά και διαρκώς οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) είναι αδιάκοπος και καθημερινός.

Πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και ερευνών ενοχοποιούν το διυλιστήριο για τη συνεχή εκροή πετρελαιοειδών προς την λίμνη. Τα ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου είναι ο κύριος και διαχρονικός ρυπαντής της περιοχής και της λίμνης Κουμουνδούρου.

Οι διαρροές των δεξαμενών εισχωρούν στα υπόγεια νερά τα οποία εκρέουν σε αυτή. Το ευαίσθητο οικοσύστημα της συχνά οδηγείται σε οριακές καταστάσεις (νεκρά ψάρια, ακόμα και ανάφλεξη του ύδατος έχει συμβεί στο παρελθόν).

Όμως τα ΕΛ.ΠΕ. ουδέποτε αποδέχτηκαν τη συμμετοχή δηλαδή την ευθύνη τους στο ρυπαντικό φορτίο της λίμνης! Το 2009, μάλιστα, με επίσημη δήλωσή τους, απέκλειαν την οποιαδήποτε ευθύνη τους στη ρύπανση της με πετρελαιοειδή!

KoumoundourouOilΗ απουσία οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής προστασίας της λίμνης θα δικαιολογούσε την εκπόνηση, για λογαριασμό του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από πανεπιστημιακά ή άλλα επιστημονικά ιδρύματα και σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων για την εξάλειψη των αιτιών ρύπανσης της λίμνης, την ανάταξη του οικοσυστήματος αλλά και την ανάδειξή της με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τον κύριο υπόχρεο, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ..

Αντίθετα, η χρηματοδότηση από τα ΕΛ.ΠΕ. – και μάλιστα υπό μορφή αγαθοεργίας – έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για τη λίμνη Κουμουνδούρου, αποσκοπεί στην αθώωση του υπόχρεου ρυπαντή, στην ανάδειξή του σε ευγενικό (!) χορηγό, και στην εκχώρηση στην εταιρεία δικαιωμάτων διαχείρισης της λίμνης και άσκησης ελεγχόμενης και προσανατολισμένης ενημέρωσης για την κατάστασή της!

Αποτελεί πρόκληση, ότι το όλο εγχείρημα τίθεται υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α., το οποίο μάλιστα το θεωρεί «επιδεικτικό έργο προπομπό για τη συνεργασία της πολιτείας και των αξιόπιστων Ινστιτούτων της με τον ευαίσθητο περιβαλλοντικά επιχειρηματικό κόσμο»!

Αυτό επιχειρείται προφανώς εν αγνοία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς η λίμνη εκτός από οικοσύστημα είναι και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος!

Ήδη, στο σχετικό site του «έργου» αποκρύπτεται η σημερινή κατάσταση της λίμνης με τα πετρελαιοειδή να αναβλύζουν στο βορειοανατολικό της μέρος και να γίνονται αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού.

Αποκρύπτονται τα πλωτά φράγματα και οι αντλίες στο σημείο εκροής των πετρελαιοειδών. Σε μια κραυγαλέα πράξη αυτολογοκρισίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. δε δημοσιεύεται ούτε η πλέον πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποίησε το ίδιο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για λογαριασμό του Δήμου Ασπροπύργου με σκοπό να διερευνηθεί ο θάνατος σημαντικού αριθμού ψαριών στη συγκεκριμένη λίμνη τον Ιούλιο του 2006. Ενώ ο χρηματοδότης του έργου κρύβεται επιμελώς μέσα στην «Ομάδα Έργου» και παραπλανητικά καταχωρείται στο πρωτοσέλιδο του site ως… εξωτερικός σύνδεσμος.

Οι δε ανυποψίαστοι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα παραπληροφορηθούν, ότι η δεύτερη λίμνη του συστήματος των Ρειτών, που ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα, και η οποία μπαζώθηκε από τα διυλιστήρια, «αποξηράνθηκε» μάλλον μόνη της…

Οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και οι μπλόγκερς, που υπερασπίζονται τη λίμνη και τη διάσωση της ζωής, που της έχει απομείνει, τονίζουν ότι: «Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν ήδη εγκαταστήσει δικούς τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο και στην λίμνη Κουμουνδούρου, μέσω των οποίων επιχειρούν να ελέγξουν την πληροφόρηση του κοινού για το είδος και το μέγεθος του ρυπαντικού φορτίου στο οποίο συμμετέχουν με τις ατμοσφαιρικές εκπομπές και τις διαρροές των δύο ρυπογόνων διυλιστηρίων. Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων στο να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τέτοιες αναξιόπιστες πρακτικές.

Σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Κουμουνδούρου και παρά τις δυσμενείς “μνημονιακές” συνθήκες, που βιώνουμε, απαιτούμε από την πολιτεία:
• Την λήψη άμεσων – ανεξαρτήτως κόστους – μέτρων για την εξάλειψη της ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα με πετρελαιοειδή κατάλοιπα από τις λειτουργίες του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Τα κατάλοιπα αυτά αποτελούν την βασική πηγή ρύπανσης της λίμνης. Να τεθεί τριετές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, που θα βαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ρυπαίνοντα, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ., στα πλαίσια της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση των βλαβών που δημιουργεί”.

• Να εγκαταλειφθεί κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων πέριξ της λίμνης, που θα συρρικνώσουν τα όριά της, και θα υποβαθμίσουν αισθητικά το οικοσύστημά της.

• Να δεσμευτούν τα ανενεργά κτίσματα στο δυτικό άκρο της λίμνης για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

• Να αναδειχθεί η οικολογική και η ιστορική αξία της λίμνης. Παρά τη ρύπανση και το εχθρικό περιβάλλον, συνεχίζει να είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Αττικής με το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών. Φιλοξενεί περίπου 80 είδη πουλιών κι ανάμεσά τους την βαλτόπαπια, που έχει χαρακτηριστεί ως τρωτό είδος και περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Στα νερά της ζει το επίσης προστατευόμενο είδος ψαριού Aphanius fasciatus (ζαμπαρόλα ή γούργος). Από το 2009 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών υγροτόπων της Αττικής από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία».

• Οι ευνοϊκές προβλέψεις για τη λίμνη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας είναι το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεχούς δράσης εκείνων που την υπερασπίζονται σε όλα τα επίπεδα. Απαιτούμε την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων αυτών και δεν εφησυχάζουμε αφού κανένα σχέδιο εξάλειψης των πηγών ρύπανσης της λίμνης δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή».

Προβολές - συζητήσεις - δράσεις

Koumoundourou AgriaDisiΑύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και προβολή για την ορνιθοπανίδα της λίμνης Κουμουνδούρου και του υγρότοπου στο Βουρκάρι Μεγάρων, στον χώρο «ΙΣΤΟΣ» (παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου), που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου και Νικομηδείας, πλησίον της εκκλησίας Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο Χαϊδάρι. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση, συζήτηση για τους υγροτόπους της «Άγριας Δύσης».

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος:
Σπύρος Ψύχας (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) – Οι υγρότοποι της Αττικής και δυνατότητες παρέμβασης
Στέργιος Τσαρτακλέας - Βουρκάρι Μεγάρων
Γιώργος Κόκκινος (Διαρκής Κίνηση) – Ο υγρότοπος της Λίμνης Κουμουνδούρου υπό συνεχή απειλή
Συντονίζει ο Κώστας Φωτεινάκης (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου)

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, στις 11:00 οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και οι μπλόγκερς, που υπερασπίζονται τo φυσικό περιβάλλον της περιοχής σας περιμένουν στην είσοδο της λίμνης Κουμουνδούρου, πιστοί στο επετειακό ραντεβού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που θα συνδυαστεί με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος χώρου του υγροτόπου.

Υπενθυμίζουν ότι: «Η αδιάκοπη πίεσή μας προς τις αρχές συνεχίζεται (κινητοποιήσεις κάθε έτος την ημέρα των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, συνεχής παρακολούθηση της λίμνης από ενεργούς πολίτες και καταγγελία των κάθε λογής αυθαιρεσιών και συμβάντων) ενώ η κρατική προστασία απουσιάζει».

Οι φορείς της Δυτικής Αθήνας οι μπλόγκερς εκφράζονται και ενημερώνουν για τις δράσεις τους στους εξής ιστότοπους:

http://limnik.blogspot.com/
http://xaidari.blogspot.com/
http://egialos.blogspot.com/
http://vourkari.blogspot.com/
http://xpolis.blogspot.com

Email επικοινωνίας: [email protected], [email protected], [email protected]

Λίμνη Κουμουνδούρου (Ρειτών)

Ο ρημαγμένος υγρότοπος, μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν υπήρχε πουθενά. Αποτελούσε έναν τόπο φάντασμα, ένα σημείο no man's land, όπου απλώς έκλεινες τη μύτη σου και προσπερνούσες. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τη χαβούζα αποβλήτων των γειτονικών βιομηχανιών και το σουρωτήρι της υπερχωματερής των Αθηνών! Κι όμως αυτός ο τραγικός υγρότοπος, η λίμνη της Περσεφόνης, η λίμνη του πετρελαίου, αντιστέκεται και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ανελέητη επίθεση σοκάροντας μας με τη δύναμη και την αντοχή του.

Η συλλογική προσπάθεια και η επιμονή 'δίνει' τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τη λίμνη ενσωματώνοντας την στους υγρότοπους της Αττικής! Από 'κει και πέρα πρέπει να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος μέχρι την απορρύπανση και ανάδειξή της. φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό υδρόβιων πτηνών της Αττικής το χειμώνα! Επίσης μαζί με τον υγρότοπο του Σχινιά φιλοξενεί τις παγκοσμίως απειλούμενες βαλτόπαπιες.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.