Στηρίξτε μας

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

15 Μαρτίου 2015 19:04 | Καταγγελίες
Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με μια νέα απόφαση του ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) παίρνει πίσω τα περί ευθανασίας των σκυλιών που έχουν λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται και μας ενημερώνει πως συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία!Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. θυμίζουμε ότι διαχειρίζεται το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) και σε αυτόν συμμετέχουν 19 δήμοι της Αττικής. Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015 είχε ως θέμα τη «Λήψη τροποποιητικής απόφασης για έγκριση πλάνου αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων που πάσχουν από ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ». Και στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας, τονίζεται ότι ανακαλείται η προηγούμενη απόφαση «καθώς αυτή στηρίζεται σε εισήγηση που δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ».

PESYDAPapofasi12 3 2015Η νέα απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Όμως εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκαλούνται. Τελικά εκεί στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. δεν γνωρίζουν τι ορίζει η νομοθεσία; Η αρμόδια κτηνίατρος Ευαγγελία Πατέλη γράφει τις εισηγήσεις της στο πόδι παραπέμποντας μάλιστα σε λάθος νόμους; Και η Εκτελεστική Επιτροπή πως επιτρέπει τη δημοσίευση εισηγήσεων που λέει ότι δεν έχει εγκρίνει;

Ποιες είναι πραγματικές προθέσεις τους;

Όμως ποια είναι η αλήθεια; Στην καταγγελία που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) στις 12 Μαρτίου 2015 σχετικά με την πρόθεση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να οδηγήσει σε εξόντωση τα αδέσποτα, που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται -  κατά παράβαση των όσων ορίζει η νομοθεσία - παρουσιάζει και ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δείχνει τις προθέσεις των αρμοδίων.

Η Π.Φ.Π.Ο. καταθέτει απόσπασμα από τα πρακτικά της 23ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου καθώς εκεί ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στις 15 Οκτωβρίου 2014 είπε «ο νόμος λέει στα καλαζαρικά σκυλιά γίνεται ευθανασία» κάτι που φυσικά είναι ψευδές.

Ο κ. Γουρδομιχάλης, που είναι μαθηματικός και όχι καθηγητής παρασιτολογίας, δίνει μάλιστα μια μίνι «διάλεξη» στους δημοτικούς συμβούλους για το πώς μεταδίδεται η ασθένεια από τον σκύλο στον άνθρωπο παραπληροφορώντας τους παρευρισκόμενους ενώ τονίζει για τις ενέργειες που κάνει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για να βρεθεί φάρμακο, ενώ φάρμακο για την ίαση των σκύλων και των ανθρώπων φυσικά και υπάρχει.

Ο κ. Γουρδομιχάλης ψεύδεται και για όσα ορίζει ο νόμος για την διαχείριση των άρρωστων ζώων αλλά και για τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας μέσω των σκνιπών.

Θυμίζουμε ότι ο Στέλιος Χαραλαμπίδης πρώην καθηγητής Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με το άρθρο του «Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση» στο www.zoosos.gr έχει επισημάνει εδώ και χρόνια ότι στη Ελλάδα δεν ζει αυτό το είδος σκνίπας που τσιμπάει και τον άνθρωπο και τον σκύλο!

Ο κ. Χαραλαμπίδης έχει τονίσει ότι: «Η λεϊσμανίωση στη χώρα μας συνεχίζει να ονομάζεται “καλά αζάρ”. Το “καλά αζάρ”, όμως, είναι νόσημα του ανθρώπου στην Ινδία και προκαλείται από παράσιτο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα!».

Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Ανάλογα με το είδος τους, οι σκνίπες επιλέγουν τον άνθρωπο και συγκεκριμένα είδη ζώων για να απομυζήσουν αίμα. Τα δώδεκα είδη των σκνιπών που υπάρχουν στη χώρα μας, επιλέγουν για να απομυζήσουν αίμα, τον σκύλο και άλλα είδη ζώων ή τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων, αλλά στις επιλογές τους αυτές δεν συμπίπτουν ο άνθρωπος και ο σκύλος».

Τα ψεύδη του προέδρου του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Μάλιστα αυτές τις επιστημονικές διαπιστώσεις επανειλημμένα τις είχαμε στείλει στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., τις έχουμε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ μας και είχαμε προσωπικά στον πρόεδρο του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη καθώς σε όλα τα δελτία Τύπου του συνδέσμου παρουσιάζεται η λεϊσμανίωση ως μια ασθένεια που ο άνθρωπος κολλάει από την σκνίπα, η οποία τσιμπάει αρχικά τον μολυσμένο τον σκύλο, ενώ αυτό στην Ελλάδα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δε συμβαίνει άρα όποιος το ισχυρίζεται ψεύδεται.

PraktikaDimouMosxatou15 10 2014

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου αποδεικνύουν ότι ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ψεύδεται.

Μπορεί λοιπόν προσωρινά ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να κάνει πίσω στο θέμα της δολοφονίας των άρρωστων σκυλιών εξαιτίας και της ουσιαστικής αντίδρασης της Π.Φ.Π.Ο. και της δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα, όμως είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι στοχεύουν στην εξόντωση των ζώων γιατί και αδυνατούν να τα περιθάλψουν.

Ο κ. Γουρδομιχάλης έχει παραδεχτεί ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν διαθέτει τόσους χώρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα άρρωστα σκυλιά ή στα αδέσποτα που χρήζουν στείρωσης (περίθαλψης κ.ά.) από τους 19 καλλικρατικούς δήμους με τους οποίους συνεργάζεται. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να προσθέτει και νέα μέλη – άρα και περισσότερα ζώα – όπως π.χ. πρόσφατα έκανε με τον Δήμο Αθηναίων μεγεθύνοντας το πρόβλημα και την περιοχή ευθύνης του.

Θυμίζουμε ότι συχνά τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται νέα περιστατικά γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν γίνονται στειρώσεις και θεραπείες γατιών γιατί τις θεωρούν επικίνδυνες (!) ή γιατί δεν ξέρουν πώς να τις πιάσουν (!) ενώ δεκάδες είναι οι εθελοντές που έχουν προσφερθεί να βοηθούν στην σύλληψη και επανατοποθέτηση αδέσποτων γατιών.

Αυτά τα γελοία επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για να μην αναλάβει τις ευθύνες του αφήνοντας έτσι τα αδέσποτα γατιά σε 19 καλλικρατικούς δήμους να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Αυτό βέβαια, που δεν κάνει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., το καταφέρνουν χωρίς να έχουν υπερφυσικές ικανότητες σωματεία και εθελοντές, που συστηματικά με δικά τους έξοδα στειρώνουν και θεραπεύουν γατιά, τα οποία υποφέρουν στους δρόμους. Μάλιστα οι εθελοντές και τα μέλη των των συλλόγων, των σωματείων, των Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με την φροντίδα των γατιών είναι υγιείς και όχι ετοιμοθάνατοι εξαιτίας αυτής της ενασχόλησης τους.

Δυστυχώς τόσο ο κ. Γουρδομιχάλης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. είναι υπεύθυνα για την μη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και είναι πραγματικά ντροπιαστικό για τον πολιτισμό μας να χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα η Δημόσια Υγεία ως δικαιολογία για την εξόντωση αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Για παρερμηνείες και υπονόμευση του έργου του κάνει λόγο ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Olga Alex Gewrg Kok

  Δεν νομίζω ότι επειδή το πήραν πίσω το τήρησαν κιόλας... Πριν 1.5 μήνα βρήκα ένα σκυλάκι έξω από το σπίτι σκελετωμένο και πολύ φοβισμένο... Λόγω ότι έχω 3 σκυλακια ήδη, θεώρησα σωστό να πάω να του κάνω ολες τις εξετάσεις και να το πάω στο ΔΙΚΕΠΑΖ..Βλεπετε δεν έψαξα πριν το πάω... Λάθος μου.. Είχε καλαζάρ τελικά... Παρ'όλα αυτά ήθελα να το κρατησω..Το πήγα στο ΔΙΚΕΠΑΖ με την συμφωνία να το πάρω σε 1 μηνα μέχρι να δω τι θα κάνω με τον χώρο στο σπίτι.. Μου λένε ότι αν πάθει κάτι η κάποιος θέλει να το υιοθετήσει θα με ενημερώσουν.. Πηγενα κάθε φορά που είχε επισκεπτήριο..μ είχαν μάθει όλοι.. Δεν με ρώταγαν τι ήθελα απλά με πήγαιναν αμεσως... Την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά δεν μπόρεσα να πάω.. Και αφού πάω προχθές δεν με ήξερε κανείς όλοι με ρώταγαν τι θα ήθελα... Και αφού περίμενα μια ώρα με τις γυναίκες που δουλεύουν εκεί να με αγνοούν..μου λένε ότι δεν άντεξε την θεραπεία και έφυγε... Όλα τα σκυλάκια στο επίπεδο της μικρής σταλίτσας είχαν χαθεί. Κανένα δεν άντεξε την θεραπεία? Για την κυρία Πατέλη έχω να πω τα χειρότερα...Εδειχνε απλά ότι δεν ασχολείται... Και δεν μπορώ να θεωρήσω φιλόζωο έναν τέτοιον άνθρωπο...
  Θα κινηθώ νομικά Κ ας πέσουν στο κενό όλες μου οι προσπάθειες... Θα το κάνω για αυτές τις ψυχούλες που χάνονται χωρίς κανείς να νοιάζεται...

 2. MARIA VLACHOU

  Ο ψεύτης & κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

  Γι΄αυτό να μην απορήσουν όλοι αυτοί οι άσχετοι,
  όταν χάσουν τις θέσεις τους΄.

  Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί,
  αυτό επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους.

 3. Δημήτρης

  Δικεπαζ στην Αθήνα συπαζαθ στη Θεσσαλονίκη άχρηστα άτομα να συλλέγουν μισθούς εις βάρος των ζώων... Γι αυτό ποτέ ο απλός κόσμος δε θα εμπιστευτεί τις "φιλοζωικες" γιατί αυτά τα παρτάλια βρωμιζουν τα πάντα

 4. penny damianou

  Κατά την προσωπική μου άποψη το ΔΙΚΕΠΑΖ θα πρέπει να αλλάξει διεύθυνση και τρόπο αντιμετώπισης των "έγκλειστων" ζώων. Δεν υπάρχουν ανώτεροι που μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί και να παρέμβουν προς όφελος των ζώων;

 5. Βασίλης

  Πότε θα ρθει η μέρα που σαν πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος θα τους στείλουμε όλους αυτούς στην φυλακή; Πότε θα μας επιστρέψουν τα λεφτά των μισθών τους; Τα ονόματα τους τα γνωρίζουμε, κι ας ελπίσουμε πως δεν αργεί η ώρα όχι μόνον της αποπομπής τους αλλά της ουσιαστικής τιμωρίας και φυλάκισής τους.

  Ειδικά όταν μέσα στην κρίση βλέπεις τέτοιους άχρηστους αστοιχείωτους ανθρώπους να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.