Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Να δοθούν για εκπαίδευση & υιοθεσία τα 8 Ροτβάιλερ, ευθύνες θα καταλογίσει η Δικαιοσύνη

11 Μαΐου 2016 22:57 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Να δοθούν για εκπαίδευση & υιοθεσία τα 8 Ροτβάιλερ, ευθύνες θα καταλογίσει η Δικαιοσύνη

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με ανακοίνωση της εξηγεί ότι βάσει και της νομοθεσίας η πρόταση της είναι τα 8 Ροτβάιλερ, που κατασχέθηκαν από τον ιδιοκτήτη του καθώς ένα (ή δύο) επιτέθηκε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα 5χρονο αγοράκι στο χωριό Άργιλος Κοζάνης την 1η Μαΐου θα πρέπει να δοθούν στο σωματείο «ΑΓΓΙΖΩΟ», που έχει βρει εκπαιδευτή για να τα βοηθήσει, ώστε στη συνέχεια να υιοθετηθούν αφού έχει εκφραστεί τέτοιο ενδιαφέρον από φιλόζωους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι τα εξιλαστήρια θύματα, εξαιτίας και της αδιαφορίας της Πολιτείας που δεν έχει θεσπίσει κανόνες και δεν κάνει ελέγχους για τους εκπαιδευτές σκύλους, τους εκτροφείς, του κηδεμόνες κατοικιδίων κ.ο.κ. επιτρέποντας την ασυδοσία τις περισσότερες φορές εις βάρος των ίδιων των ζώων.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρακολουθεί υπεύθυνα και εκ του σύνεγγυς από την πρώτη στιγμή την υπόθεση με τα rottveilers στην Κοζάνη, που δυστυχώς και πάνω απ’ όλα είχε σαν τραγικό θύμα ένα  μικρό παιδί.

Η Ομοσπονδία μας και το  μέλος της Φιλοζωικός Σύλλογος Κοζάνης "Αγγιζωο" έγκαιρα κατέθεσαν γραπτή πρόταση στην 5μελή επιτροπή του Δήμου, όπου ο φιλοζωικός συμμετέχει ως μέλος, απολύτως εμπεριστατωμένη και για τα 8 σκυλιά.

Η πρότασή μας από την μια αποσκοπούσε στην σωτηρία των ζώων αυτών , ώστε να μην γίνουν τα  εξιλαστήρια θύματα και από την άλλη στην κατάλληλη εκπαίδευσή τους, ώστε να καταστούν υιοθετήσιμα, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι τα 8 αυτά ζώα μεγάλωσαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, με την ίδια "εκπαιδευτική"  άποψη, στο ίδιο περιβάλλον.

Όλο αυτό το διάστημα, που με πλήρη υπευθυνότητα  και συναίσθηση του τραγικού γεγονότος ασχολούμαστε με το θέμα  αυτό, έχουμε ερευνήσει διάφορες επιλογές και  έχουμε βρει το κατάλληλο περιβάλλον, τον κατάλληλο εκπαιδευτή στην χώρα μας, ώστε τα ζώα, αφού επανεκπαιδευτούν με σωστό και απολύτως υπεύθυνο τρόπο, να γίνουν  υιοθετήσιμα και να δοθούν, αφού στειρωθούν, στους κατάλληλους ανθρώπους.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά, που ζώα έχουν κριθεί απολύτως επικίνδυνα, να έχουν βρει, μετά από σωστή εκπαίδευση, τις σωστές γι’ αυτά οικογένειες και να ζουν πλέον  αρμονικά μαζί τους.

Η προσπάθεια βέβαια αυτή δεν θα είναι  καθόλου ανέξοδη και εδώ θα χρειαστεί η βοήθεια όλων εκείνων, που θεωρούν  θύματα και αυτά τα σκυλιά & που πιστεύουν, ό,τι τους αξίζει μια καλύτερη διαφορετική ζωή.

Μέχρι στιγμής όμως οι αρμόδιοι του Δήμου δεν έχουν απαντήσει στην πρότασή μας αυτή, προφανώς βάζοντας τον εγωισμό τους - λόγω των καταγγελιών μας για τις συνθήκες θανάτου τόσων ζώων στο δημοτικό κυνοκομείο - πάνω από την  υπεύθυνη και σύννομη αντιμετώπιση του θέματος .

Η νόμιμη διαδικασία στις περιπτώσεις επικίνδυνων ζώων βάσει του νόμου 4039/12 προβλέπει:

  1. Την κρίση αυτών από την 5μελή επιτροπή
  2. Στην περίπτωση δε που αυτά κριθούν ως επικίνδυνα, την παράδοσή τους στο φιλοζωικό σωματείο, εφόσον αυτό εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Η δημοτική Αρχή Κοζάνης για μια ακόμη φορά καταστρατηγεί τους νόμους και πράττει κατά το δοκούν.

Δεν θα σταθούμε  στις ανεύθυνες δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο εκπροσώπων της δημοτικής αρχής όσο και του επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μιλώντας οι μεν για υιοθεσία των ζώων αυτών, με το βεβαρυμμένο ιστορικό,  χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη και επίπονη επανεκπαίδευσή τους, ο δε κρίνοντας την επικινδυνότητα των ζώων αυτών μέσα σε 5 λεπτά  και αναμασώντας αντιεπιστημονικές απόψεις μιας άλλης εποχής.

Θα επαναλαμβάνουμε  όμως για μια ακόμη φορά και δημόσια την πρότασή μας: Ζητούμε λοιπόν να παραδοθούν τα ζώα αυτά στο φιλοζωικό σωματείο "Αγγίζωο", όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, ώστε άμεσα  και υπεύθυνα  τα ζώα αυτά να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και κάτω από άλλες συνθήκες.

Παραμένοντας όμως στο τραγικό αυτό περιστατικό θα θέλαμε να  πούμε την γνώμη μας για ορισμένα θέματα. Δεν είμαστε εμείς που θα καταλογίσουμε  ως φορέας ευθύνες σε κανένα συγκεκριμένο άτομο, είτε αυτός είναι ο ιδιοκτήτης των ζώων είτε  η μητέρα του μικρού παιδιού. Αυτό θα το πράξει η δικαιοσύνη, ως μόνη αρμόδια.

Δικαιούμαστε όμως να εκφέρουμε άποψη για την αντίληψη που επικρατεί & για τα κριτήρια με τα οποία κάποιος  επιλέγει να αποκτήσει συγκεκριμένες ράτσες ζώων συντροφιάς,    για τις συνθήκες  ζωής και το περιβάλλον που τους παρέχει, και βέβαια την "εκπαίδευση" στην οποία υποβάλλει το ζώο.

Η ελληνική "κουλτούρα" για τα ζώα συγκεκριμένων ρατσών θέλει τα ζώα αυτά  killers, θέλει να μεγαλώνουν σε περιβάλλον ασφυκτικό και βίαιο, την δε εκπαίδευσή τους αναλαμβάνουν πλείστες όσες φορές άτομα προβληματικά τα ίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χώρα μας το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλου δεν διέπεται από κανένα απολύτως θεσμικό πλαίσιο και ο καθένας μπορεί να αυτοχρησθεί "εκπαιδευτής" ζώων.

Η Πολιτεία απούσα διαχρονικά σε θέματα ζώων. Την απόλυτη λοιπόν και αποκλειστική ευθύνη για την συμπεριφορά των ζώων την έχει ο άνθρωπος. Ένας σκύλος, οποιασδήποτε ράτσας ή μη, όταν μεγαλώνει σε περιβάλλον εγκλεισμού, βίας και κακοποίησης, όταν εκπαιδεύεται να γίνει  φύλακας - δολοφόνος είναι λογικό και επόμενο να μετατραπεί σε σκύλο επικίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ίδιο σκυλί  στα χέρια ενός  ιδιοκτήτη να είναι ένα απολύτως ακίνδυνο ζώο και στα χέρια άλλου να  μετατραπεί σε σκυλί δολοφόνο. Κλείνουμε  την επιστολή μας αυτή με τα λόγια του δικού μας Ομήρου. ''Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα που αναπνέει ή έρπει στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο''» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνα χαρακτηρίστηκαν από την τριμελή επιτροπή του Δήμου Κοζάνης τα Ροτβάιλερ που ευθύνονται για τον θάνατο του πεντάχρονου

Οι «επικίνδυνες» φυλές σκύλων και η αλήθεια

Αργύρης Γέρου, εκπαιδευτής σκύλων: «Εξιλαστήριο θύμα θα είναι τα Ροτβάιλερ αν θανατωθούν»

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των σκύλων που δάγκωσαν και σκότωσαν 5χρονο αγοράκι στον Άργιλο Κοζάνης

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο ιδιοκτήτης των Ροτβάιλερ που σκότωσαν αγοράκι στον Άργιλο Κοζάνης

Πως επιλέγουμε τον σκύλο που θα γίνει μέλος της οικογένειας μας;

Πως συμπεριφερόμαστε σ’ ένα ζώο που μόλις υιοθετήσαμε και δεν είναι κουτάβι;

Η ιστορία της εκτροφής και η «μετάλλαξη» των φυλών των σκύλων

Καθαρόαιμοι σκύλοι και ασθένειες

Νομικό Συμβούλιου του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.