Στηρίξτε μας

Ορεστιάδα: Καταγγέλλουν τη συστηματική δηλητηρίαση σκυλιών και γατιών

3 Νοεμβρίου 2013 10:50 | Καταγγελίες
Ορεστιάδα: Καταγγέλλουν τη συστηματική δηλητηρίαση σκυλιών και γατιών

Τη συστηματική εξόντωση αδέσποτων ζώων καταγγέλλει η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, η οποία απευθύνθηκε στις αρχές για να καταδείξει το έγκλημα, που διαπράττεται συστηματικά στην περιοχή. Όπως αναφέρουν στο πάρκο της Σαγήνης στην Ορεστιάδα βρέθηκαν πριν από μερικές μέρες πέντε δηλητηριασμένα σκυλιά και τρεις γάτες. Τα πτώματα των ζώων μεταφέρθηκαν σε κτηνίατρο της περιοχής και διαπιστώθηκε ότι αιτία θανάτου ήταν η κατανάλωση τροφής που περιείχε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες.

Από τα οκτώ δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα επέζησε μόνο το ένα.  Επιπλέον στο πάρκο της Οινόης στην δηλητηριάστηκε άγνωστος αριθμός οικόσιτων ζώων μέσα στον Οκτώβριο. Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου από του φιλόζωους καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα το γεγονός και κατατέθηκε και μήνυση κατά αγνώστων, η οποία μεταβιβάσθηκε στον Εισαγγελέα.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ τονίζει «Στο άρθρο 16 παρ. α. του Νόμου 4039/2012 αναφέρεται ρητά η απαγόρευση κακοποίησης, θανάτωσης, δηλητηριασμού και οιασδήποτε κακομεταχείρισης ή βασανιστικής ενέργειας εις βάρος ζώου. Οι παραβάτες της παραγράφου της ως άνω διάταξης τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1ος έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο κάθε Δήμος υποχρεούται να μεριμνά για τη  διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εφόσον διαθέτει υποδομή και  εγκαταστάσεις.

Τα καταφύγια ή κυνοκομεία που λειτουργούν σε κάθε Δήμο αποτελούν  προσωρινούς χώρους παραμονής και περίθαλψης. Τα αδέσποτα ζώα  περισυλλέγονται εκεί προς προσωρινή φιλοξενία και υποβάλλονται σε στείρωση, εμβολιασμό, θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση νόσου, ηλεκτρονική καταγραφή και σήμανση.

Αφού γίνουν τα παραπάνω επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο. Ως φυσικός χώρος ορίζεται το μέρος από το οποίο είχε γίνει η περισυλλογή, δηλαδή στην περίπτωση που το ζώο συντροφιάς δεν έχει ιδιοκτήτη επιστρέφει στο σημείο/την περιοχή όπου ζούσε προηγουμένως.

Την ευθύνη για την ΕΠΙΒΛΕΨΗ, τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ και την ΕΥΖΩΙΑ των επανεντασσόμενων αδέσποτων  ζώων στο φυσικό περιβάλλον έχει ο Δήμος ο οποίος μπορεί να παρέχει σε κατά τόπους σημεία τροφή και νερό.

Υποχρέωση κάθε Δήμου με απόφαση του  Δημάρχου είναι η συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής με σκοπό την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η Επιτροπή αποτελείται από ένα Κτηνίατρο και έναν εκπρόσωπο κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα και ασκεί τα καθήκοντά της αφιλοκερδώς.

Η επιτροπή αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το Δήμο. Ως ομάδα πολιτών καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας απέναντι στα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα και πιστεύουμε ότι όποιος προβαίνει στην εξόντωσή τους δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο απέναντι και σε  ένα παιδί.

Τα πάρκα στα οποία βρέθηκαν δηλητηριασμένα ζώα είναι χώροι όπου  υπάρχουν και παίζουν μικρά παιδιά. Σκοπός δεν είναι η απομάκρυνση των ζώων με οποιοδήποτε κόστος, αλλά η σωστή διαχείριση, ενημέρωση και η δημιουργία ζωοφιλικής κουλτούρας και σεβασμού των δικαιωμάτων.

Με σεβασμό και εμπιστοσύνη προς το Δήμο Ορεστιάδας και όλων των αρμόδιων Αρχών ζητούμε την επαναλειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου, τη στελέχωσή του από Κτηνίατρο, την άμεση σύσταση 5μελούς επιτροπής για τους προαναφερθέντες λόγους.

Θεωρούμε ότι η ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η στείρωση, ο εμβολιασμός, οι υγιείς συνθήκες περίθαλψης και η επανένταξη τους είναι πρωτίστης σημασίας.

Αν μη τι άλλο φανερώνει την ευαισθητοποίηση σε ένα τόσο  λεπτό ζήτημα το οποίο είναι υπόθεση όλων μας αλλά κυρίως είναι αρμοδιότητα κάθε Δήμου να μεριμνά τόσο για την ευζωία των

αδέσποτων ζώων αλλά ταυτόχρονα και για την αρμονική συνύπαρξη τους με τους πολίτες. Η ενημέρωση και οι δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων προς τους πολίτες και τα σχολεία από τις Δημοτικές Αρχές εκτός από υποχρέωση είναι και θέμα πολιτισμού. Οφείλουμε όλοι μας να  υιοθετήσουμε στάση ευθύνης απέναντι στα  ζώα».

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ κλείνει την καταγγελία της με μια φράση του Πυθαγόρα: «Όσο οι άνθρωποι σφαγιάζουν τα ζώα θα σκοτώνονται και μεταξύ τους... πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη».

Διαβάστε επίσης:

Κάμπος Σαγήνης Ορεστιάδας: Έσπασε στο ξύλο σκύλο τον έχωσε σε τσουβάλι & τον πέταξε ζωντανό στα σκουπίδια! (Βίντεο)

Ορεστιάδα: Δολοφόνησε με αεροβόλο την σκυλίτσα που μόλις είχε στειρωθεί και επανενταχθεί

Ορεστιάδα: Πολύ καλύτερα η σκυλίτσα που βρέθηκε άγρια ξυλοκοπημένη σε κάδο

Ορεστιάδα: Πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο

Ορεστιάδα: Βρήκε πυροβολημένα τα 5 από τα 6 σκυλιά του

Σκότωσε τον σκύλο του σέρνοντας τον με το Ι.Χ. στην Μαΐστρο Αλεξανδρούπολης αλλά συνελήφθη

Με συρμάτινη θηλιά βασάνισε τον σκύλο στην Μαΐστρο Έβρου

40.000 ευρώ πρόστιμο και ποινή για την κακοποίηση σκύλου στον Απαλό Αλεξανδρούπολης

Κίρκη Αλεξανδρούπολης: Εκτέλεσε το σκυλί μπροστά στο παιδί του και οι μάρτυρες δεν τον καταγγέλλουν!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Brigitte Tartot

    Το "εμπιστοσύνη" σου άρεσε; Εμένα ξέρεις ποιό μου άρεσε; Εκείνο το εδάφιο του Νόμου, το παραθυράκι ντε, που λέει "Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο κάθε Δήμος υποχρεούται να μεριμνά για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ". Λες και δεν έχει πάρει κάθε Δήμος ένα σκασμό λεφτά ΑΚΡΙΒΩΣ για να κατασκευάσει ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Αφήνουν όμως οι κουρτίνες της Σταμάτη; Αφήνουν τα "δωράκια στον εαυτό μου;" αφήνουν οι συνδικαλίσταρχοι του Σωτηρία και οι διεφθαρμένοι αυτού του κράτους; Αλλά έτσι είναι ΟΛΟΙ οι νόμοι στο Ελλάντα. Διάτρητοι και Δελφικοί. Ναι μεν αλλά. Γι αυτό η Ελλάδα του Αλέξανδρου και του Περικλή είναι στον 21ο αιώνα (έλεος δλδ πιά!) μιά χώρα με υποδομές Νιγηρίας, για να μη πω χειρότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.