Στηρίξτε μας

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

2 Ιουλίου 2012 15:13 | Επικαιρότητα
Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Δε θέλουν τους εθελοντές που θα εργαστούν δωρεάν για το καλό των ζώων

Στη Λέσβο έφτασαν σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, οι δύο πρώτες εθελόντριες κτηνίατροι από τη Βρετανία, προκειμένου να βοηθήσουν – αφού θα εργαστούν δωρεάν – στειρώνοντας δεκάδες αδέσποτα ζώα του νησιού.

Το www.zoosos.gr πληροφορήθηκε την περασμένη Παρασκευή από μέλος του Συλλόγου Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» τον ξεκάθαρο εκβιασμό, που είχε προηγηθεί, αφού αντιπροσωπεία των κτηνιάτρων είχε ζητήσει οι εθελόντριες, που θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, να μην έρθουν στο νησί!

Λειτουργούν ως καρτέλ (κοινοπραξία επιχειρήσεων για μονοπώληση της αγοράς)

Μάλιστα οι κτηνίατροι απείλησαν και με καταγγελίες, αυτόφωρη σύλληψη και πρόστιμα! Το χειρότερο όμως είναι, ότι οι κτηνίατροι του νησιού, που λένε, ότι νοιάζονται για την ευζωία των ζώων, είχαν οργανωθεί και ως κανονικό καρτέλ.

Τι σημαίνει αυτό; Όλοι πρότειναν την ίδια τιμή φιξ, όταν ο Δήμος Λέσβου τους απευθύνθηκε ζητώντας προσφορές για τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

Η τιμή, που ζήτησαν, είναι φιξ δηλαδή 120 ευρώ ανά ζώο και μάλιστα έθεσαν ως όρο την πληρωμή τους προκαταβολικά!

Ο Σύλλογος Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «H Κιβωτός» Μυτιλήνης για να ξεπεράσει τον σκόπελο των απειλών, επικοινώνησε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και υπό την καθοδήγηση της Π.Φ.Π.Ο. ήρθε σήμερα σε επαφή με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

Αύριο θα μεταβεί στην Εισαγγελία, ώστε να εξασφαλιστεί, ότι οι εθελόντριες κτηνίατροι – οι οποίες και πέρυσι εργάστηκαν εθελοντικά στειρώνοντας ζώα – θα εργαστούν κανονικά, νόμιμα σε αδειοδοτημένο χώρος και χωρίς συνέπειες για τις ίδιες.

Δείτε εδώ το βίντεο με το έργο που προσέφεραν οι νεαρές κτηνίατροι πέρυσι και τι δηλώνει ο κτηνίατρος και αντιδήμαρχος, Γιάννης Τσακίρης (πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Αιγαίου).

Μάλιστα στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατατέθηκαν ήδη τα χαρτιά τους και οι υπεύθυνες δηλώσεις, που προβλέπει η Κ.Υ.Α., η οποία είναι δημοσιευμένη στο Φ.Ε.Κ. 2157/2010 (31 Δεκεμβρίου 2010).

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, να φθάσουν και οι υπόλοιπες εθελόντριες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το σπουδαίο έργο.

Ο Δήμος Λέσβου είναι ήδη σε επαφή με το νομοκτηνιατρείο, που είναι φυσικά αδειοδοτημένο. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – ο Δήμος Λέσβου συζητά το ενδεχόμενο, να φτιάξει δημοτικό κτηνιατρείο και να ξοδέψει σε αυτό τα 30.000 ευρώ, που θα πλήρωνε στο καρτέλ των ιδιωτών κτηνιάτρων του νησιού.

Η αντιπαράθεση με τους κτηνιάτρους θα οδηγήσει στα άκρα το θέμα και αναγκαστικά θα βρεθεί λύση, γιατί η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στη Λέσβο έχει βγει έξω από κάθε έλεγχο.

Μάλιστα πληροφορηθήκαμε, ότι ένας από τους τρεις εισαγγελείς του νησιού, «τράβηξε το αυτί» της δημοτικής αρχής πριν από μερικές εβδομάδες ζητώντας έτσι, να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαχείριση των ζώων ο Δήμος Λέσβου, αφού ολόκληρο το νησί διασύρεται, με όλα αυτά που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας.

Θα φτάσουν και στο BBC

Όπως ειπώθηκε στο www.zoosos.gr από δραστήριο φιλόζωο – ο οποίος μας ζήτησε να μην αποκαλύψουμε το όνομα του – «αν μας συλλάβουν, επειδή παλεύουμε, να στειρώσουμε δωρεάν τα αδέσποτα θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον!

Γιατί η είδηση αυτή θα κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του BBC, αφού οι κτηνίατροι είναι Βρετανίδες!».

Είναι πραγματικά λυπηρό, να χρησιμοποιούνται τα Μ.Μ.Ε. ως μπαμπούλας για να μπουν σε μια σειρά οι διαδικασίες, που θα βοηθήσουν, ώστε να επιλυθούν με συστηματική δουλειά τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων στη χώρας.

Όμως τελικά άλλος δρόμος δεν υπάρχει ή τα δικαστήρια ή τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να κάνουν τον «μπαμπούλα» για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την υποχρέωση, που έχουμε να το λύσουμε!

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Αιδώς Αργείοι!»: σχετικά με τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους και τη στάση ορισμένων κτηνιάτρων της Λέσβου.

Την επόμενη εβδομάδα, και για έναν μήνα, κατόπιν πρόσκλησης της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης, θα βρίσκονται στη Λέσβο 15 πτυχιούχοι κτηνίατροι από την Αγγλία, οι οποίοι θα προβούν σε στειρώσεις αδέσποτων ζώων στην Ερεσό, Καλλονή και Μυτιλήνη.

Υπολογίζεται ότι θα στειρωθούν περίπου 500 αδέσποτα σκυλιά και γατιά. Όλες αυτές οι στειρώσεις θα είναι δωρεάν, καθώς οι εθελοντές κτηνίατροι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή ενώ θα πληρώσουν από την τσέπη τους για τα απαραίτητα φάρμακα/υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις επεμβάσεις.

Την Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012, επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο της ΚΙΒΩΤΟΥ, κο Τέρπανδρο Παπαθεοδώρου, οι κτηνίατροι κ.κ. Μυρσίνη Τουρβαλή και Μαρία Πέρρου για να συζητήσουμε, όπως ανέφεραν, για την έλευση των εθελοντών κτηνιάτρων. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η κα Μιράντα Κοπτερού, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Λέσβου για τα αδέσποτα ζώα.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι κ.κ. κτηνίατροι ζήτησαν από την ΚΙΒΩΤΟ να ματαιώσει τις δωρεάν στειρώσεις των αδέσποτων γιατί, όπως υποστήριξαν, «δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας».

Τόνισαν ότι αυτό που τις ενδιαφέρει είναι «να διασφαλίζεται η υγεία και ευζωία των αδέσποτων ζώων». Επίσης μας προειδοποίησαν ότι αν προχωρήσουμε στις δωρεάν στειρώσεις των αδέσποτων, θα μας καταγγείλουν στην Αστυνομία (σ.σ. η καταγγελία συνεπάγεται αυτόφωρο και επιβολή προστίμου).

Αρχικά, ως ΚΙΒΩΤΟΣ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τις εν λόγω κυρίες κτηνιάτρους, αλλά και όσους άλλους κτηνιάτρους της Λέσβου αυτές τυχόν εκπροσωπούν, καθώς μας έδωσαν μία ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσουμε το διαρκές και ειλικρινές «ενδιαφέρον» τους για την «υγεία και την ευζωία» των αδέσποτων ζώων του τόπου μας.

Ένα «ενδιαφέρον» που το γνωρίζει ο κάθε συμπολίτης μας ο οποίος έτυχε να τρέξει στο κτηνιατρείο με ένα χτυπημένο ή άρρωστο αδέσποτο ζώο και η πρώτη ερώτηση που του γίνεται είναι «ποιος θα με πληρώσει για να δω τι έχει το ζώο;».

Ένα «ενδιαφέρον» που το ξέρουν καλά οι φιλοζωικές ομάδες του νησιού μας, στις οποίες δεν προσφέρθηκε ΠΟΤΕ ούτε ΜΙΑ εντελώς δωρεάν στείρωση αδέσποτου. Ένα «ενδιαφέρον» που το διαπίστωσε πρόσφατα και ο Δήμος Λέσβου, όταν ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Λέσβου έδωσε προσφορά 120 ευρώ για κάθε στείρωση αδέσποτου ζώου- τα οποία μάλιστα θα καταβάλλονται προκαταβολικά!

Επίσης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Λέσβου ότι, όσον αφορά το κομμάτι της νομιμότητας, οι κυρίες κτηνίατροι κάνουν λάθος: θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ αύριο η ΚΙΒΩΤΟΣ θα ενημερώσει την Εισαγγελία Λέσβου για την Ελληνική & Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς διεξαγωγής δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει ήδη ζητηθεί η παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Συνηγόρου του Πολίτη για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε δύο επισημάνσεις, και καλούμε όποιον συμφωνεί με αυτές να τις προσυπογράψει δημόσια:

(1) Πρώτον, το πρακτικό μέρος. Η εθελοντική εργασία των αλλοδαπών κτηνιάτρων θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί κάπως, έστω και βραχυπρόθεσμα, ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο. Και αυτό θα γίνει ΕΝΤΕΛΩΣ δωρεάν, ενώ για το αντίστοιχο έργο οι κ.κ. κτηνίατροι της Λέσβου ζητούν, βάσει της προσφοράς που κατέθεσαν στο Δήμο Λέσβου, περίπου 60 χιλιάδες ευρώ (500 ζώα x 120 ευρώ).

(2) Δεύτερον, και κατά την άποψή μας σημαντικότερο: το να απειλείς να καταγγείλεις τη δουλειά εθελοντών κτηνιάτρων οι οποίοι προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο αυτών των δύστυχων αδέσποτων ζώων, είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ, ακόμα και αν έχεις άγνοια του νόμου, ακόμα και αν θες να βγάλεις μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω, εκμεταλλευόμενος την ευαισθησία και τις τσέπες των φιλόζωων.

Για την ακρίβεια, δεν είναι απλώς αδικαιολόγητο, είναι ΑΝΗΘΙΚΟ! Είναι το ίδιο με ένα εστιατόριο που απειλεί να καταγγείλει τα συσσίτια της Εκκλησίας για τους απόρους, με ένα νοσοκομείο που απειλεί να καταγγείλει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα επειδή περιθάλπει τους ανασφάλιστους, με ένα πολυκατάστημα που απειλεί να καταγγείλει τον Ερυθρό Σταυρό επειδή δίνει ρούχα στους πρόσφυγες. Είναι, πολύ απλά, ντροπή και μόνο να σκεφτείς μια τέτοια ενέργεια, πόσο μάλλον να την εκστομίσεις!

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Λέσβου ότι, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και ακολουθώντας κάθε προβλεπόμενη και νόμιμη διαδικασία, οι στειρώσεις των αδέσποτων ζώων από τους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Ελπίζουμε ότι όσοι θεωρούν πώς θίγονται τα συμφέροντά τους από αυτή τη δράση θα αναλογιστούν καλύτερα ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα και θα αναθεωρήσουν τη στάση τους. Είναι επιτέλους ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Για τον Σύλλογο Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «H ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης», Τέρπανδρος Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος και Νικολέττα Κουκουρουβλή, Γραμματέας

Συμφωνώντας με τις επισημάνσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ, το κείμενο προσυπογράφουν:
Βάσω Καζλάρη, Πρόεδρος, Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο Παν»
Μιράντα Κοπτερού, Δημοτική Σύμβουλος Λέσβου & Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Λέσβου.

Διαβάστε επίσης:

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Κτηνωδία από ανθρώπινο χέρι στη Μυτιλήνη. Δηλητηρίασαν γάιδαρο, σκύλους και γάτες!

Λέσβος: Εξόντωσαν τα κουτάβια και έβαλαν σε κίνδυνο ασθενείς με νοητική υστέρηση

Λέσβος: Ο σκουπιδότοπος φλέγεται και το σκυλί δεμένο αναμένει το τέλος του! (Βίντεο)

Λέσβος: Αντί να βελτιώσει τις συνθήκες του «βαρελόσκυλου» το εγκατέλειψε!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Θάνος

  Έτσι ξέρω και γω να το πάιζω φιλόζωος με τις τσέπες και των κόπο άλλων. Ελπίζω να δείξουν οι φιλόζωοι την ίδια ευαισθησία και για τα κεφάλαια που τρώνε από τους δήμου διάφοροι εργολάβοι τραγουδιστές και κάθε λογής πανηγυρτζήδες για τις εκδηλώσεις των δήμων. Η για τα κεφάλαια που δέχονται τα σωματεία από το κράτος για να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους. δεν πειράζει φέρτε τώρα τις αγγλίδες κτηνιάτρους να μάθουν στειρώσεις πάνω στα πειραματόζωα του νησιού σας.

 2. spyros

  bravo stous ethelontes... synexiste akathektoi kai aste tous ktinodiatrous sto perithorio...kakos psofos na tous vrei..an einai doste kai ta onomata tous sto internet na tous lintsaroume...tous vromiarhdes...

 3. ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΠΡΙΩΤΟΥ

  Βιώνω το πρόβλημα καθημερινά γιατί είμαι μια από τα ελάχιστα ενεργά μέλη της Κιβωτού και ξοδεύω όλον τον ελεύθερο χρόνο μου για να ταΐσω
  να περιθάλψω και να προωθήσω στο Ιντερνέτ αδέσποτα ζώα. Και φυσικά όλα τα έξοδα (τροφές,φάρμακα, εμβόλια)από τον πενιχρό πια μισθό μου.
  Κάθε μέρα καινούρια πεταμένα κουτάβια σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένο σημείο που ξέρουν ότι φροντίζονται. Τα ενήλικα ζώα έχουν αυξηθεί και πολλά από αυτά είναι ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άλλα σε ίστρο. Θα ήταν μια ανάσα οι στειρώσεις από τις Βρετανίδες, αλλά και η δημιουργία ενός δημόσιου
  κτηνιατρείου. θα ήθελα όμως εδώ να πω ότι οι κτηνίατροι Κ.Β. Μ.Δ. Γ.Π
  εξετάζουν Δωρεάν τα αδέσποτα που τους πάω, ενώ μου κάνουν και έκπτωση στα κτηνιατρικά φάρμακα που αγοράζω.

 4. κοπρια

  φοβουνται μην και δεν τα οικονομησουν !η μυτιληνη ειναι γεμάτη αδέσποτα και αν δεν υπηρχαν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ τησ Κιβωτου το νησι θα ήταν γεμάτο πεινασμένα ενήλικα, κακοποιημένα και ακρωτηριασμένα απο βοσκούς και κυνηγους και κουτάβια πεταμένα στα σκουπίδια κ τη θάλασσα.επι μια 6 ετια ημουν φοιτήτρια και τα έβλεπα με τα μάτια μου.η κατάσταση ειναι τραγική και αντι να βοηθήσουν οι κτηνίατροι κοιτάνε την τσέπη τουσ.το πιο επικύνδινο κτήνος ειναι ο ανθρωπος.

 5. Theresa Tzitzira

  EFTYXWS YPARXOUN ELLHNES FILOZWOI, POU APALYNOUN LIGO THN ZOFERH EIKONA POU EXW GUA TOUS ELLHNES, MISH ELLHNIDA KAI H IDIA...AFTO ME TA ZWA EINAI APO TA POLLA PIKRA KAI MELANA SHMEIA THS ELLADAS TOU SHMERA, MAZI ME THN LAMOGIA, TON YPERMETRO EGWISMO KAPOIWN,TOU WXADERFISMOU KAI ALLOWN DEINWN POU TALANIZOYN THN SYNXRONH ELLADA..KRIMA STOUS KTHNIATROUS THS LESVOU, MEGALH APOGOHTEVSH H STASH TOUS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.