Στηρίξτε μας

Οι εξαγωγές ζώων από την Ε.Ε. γίνονται κάτω από φριχτές συνθήκες

22 Ιουλίου 2011 07:58 | Καταγγελίες
Οι εξαγωγές ζώων από την Ε.Ε. γίνονται κάτω από φριχτές συνθήκες

Έρευνα που διεξήχθη από τις διεθνείς οργανώσεις Eyes on Animals, the Animal Welfare Foundation και Compassion in World Farming (CIWF), σχετικά με την εξαγωγή ταύρων, έγκυων αγελάδων και προβάτων από διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην Τουρκία αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία.

Τα ζώα προέρχονταν από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία ταξιδεύοντας σε αποστάσεις μέχρι και 2.200 χιλιομέτρων σε μερικές περιπτώσεις.

Σε 44 μεταφορές ζώων, που ελέγχθηκαν στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και παρατηρήθηκε κακομεταχείριση και σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο Peter Stevenson, σύμβουλος πολιτικής της Compassion in World Farming, δήλωσε: «Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει την εξαγωγή ζώων στην Τουρκία άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κακομεταχείριση των ζώων της Ε.Ε..

Πράγματι, πιστεύουμε ότι αυτό το απάνθρωπο και μη αναγκαίο εμπόριο πρέπει να τερματιστεί συνολικά. Οι μεγάλες αποστάσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν ακόμη και τα πιο ελάχιστα επίπεδα ευημερίας των ζώων».

Καθυστερήσεις, που διαρκούν ώρες, ακόμη και ημέρες, συμβαίνουν τακτικά στα σύνορα ενώ τα φορτηγά περιμένουν τον κτηνιατρικό έλεγχο και εκτελωνισμό.  Κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων, τα ζώα περιμένουν σε ακραίες θερμοκρασίες σε στάσιμα οχήματα, πολλές φορές χωρίς νερό και τροφή.  Ήμασταν

• τα ζώα ήταν εξαντλημένα και έπρεπε συχνά να ξαπλώσουν σε ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων
• τα ζώα ήταν απελπιστικά διψασμένα
• η μυρωδιά αμμωνίας ήταν αφόρητη
• οι θερμοκρασίες μέσα στα οχήματα μετρήθηκαν μέχρι και στους 48 βαθμούς Κελσίου - σε μια περίπτωση μετρήσαμε 58°C σε ένα Βουλγαρικό φορτηγό με πρόβατα.  Τα βοοειδή της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένα με τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Τουρκία με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αδυναμία και να καταρρέουν

Πολλά ζώα ξεφορτώνονται στα σύνορα για να ελεγχθεί το βάρος ή το φύλο τους. Δεν τους δίνεται καθόλου νερό ή τροφή, όταν βγουν από το όχημα, και ακόμη και τα ακατάλληλα ζώα που δεν μπορούν να περπατήσουν αναγκάζονται να ξαναμπούν στα φορτηγά.

Στην περίπτωση ενός ταύρου, που κατέρρευσε στην κεκλιμένη ράμπα, ξαναφορτώθηκε αν και δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου.  Αφού το σπρώξιμο, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα απέτυχαν να τον κάνουν να κινηθεί, η κεκλιμένη ράμπα ανυψώθηκε και το ζώο γλίστρησε πίσω στο φορτηγό.  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Άγκυρα ένας άλλος ταύρος βρέθηκε στο πάτωμα σε άσχημη κατάσταση με ένα σπασμένο μπροστινό πόδι.

Η κακοποίηση, που προκαλείται από αυτό το εμπόριο γίνεται χειρότερη από το γεγονός ότι περίπου το 90% των μεταφορών που επιθεωρήσαμε παραβίαζαν τον Κανονισμό 1/2005 της Ε.Ε. σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Συχνά τα ζώα φορτώνονται στα φορτηγά με ανεπαρκές χώρο και ύψος, γεγονός που περιορίζει τον αερισμό τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βρύσες δεν λειτουργούν ή δεν είναι ανοιχτές ή η δεξαμενή νερού είναι άδεια.

Ακόμα και όταν λειτουργεί το σύστημα νερού, ο συνωστισμός σημαίνει ότι πολλά ζώα δεν μπορούν να φθάσουν στις συσκευές παροχής νερού.

Η Κομισιόν είχε ενημερωθεί γι’ αυτά τα προβλήματα στις 5 Απριλίου 2011 και πάλι στις 27 Μαΐου. Είχε ζητηθεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεδομένου ότι ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης ήταν πιθανό να εμφανιστούν, εάν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια των καυτών θερινών μηνών.

Εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε, όταν ήμασταν στα σύνορα στις αρχές αυτού του μήνα, ότι η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη που εμπλέκονται απέτυχαν να λάβουν οποιαδήποτε αποτελεσματικά μέτρα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Κατά συνέπεια αυτής της αποτυχίας, τα ζώα της Ε.Ε. συνεχίζουν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Καλούμε την Κομισιόν να αναστείλει την εξαγωγή των ζώων στην Τουρκία προκειμένου να αποτραπεί άμεσα η περαιτέρω κακοποίηση των ζώων της Ε.Ε..

Θεωρούμε ότι αυτό το εμπόριο πρέπει να τερματιστεί για πάντα, δεδομένου ότι οι αποστάσεις και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων ευζωίας των ζώων.

Ποια είναι η Compassion in World Farming

Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια, το 1967, από βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων.

Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμαστε ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.

Είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά ζωντανών ζώων για σφαγή και αγωνιζόμαστε για να θέσουμε τέλος σε αυτήν την πρακτική στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος πιέζει για τη θέσπιση μέγιστης διάρκειας 8 ωρών για τη μεταφορά ζώων προς σφαγή

Οι εξαγωγές ζώων από την Ε.Ε. γίνεται κάτω από φριχτές συνθήκες

Πολλά τα προβλήματα κατά τη μεταφορά των ζώων που πηγαίνουν για σφαγή

Ο επίτροπος Dalli αθετεί την υπόσχεση του τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς ζώων

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας (βίντεο)

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες!

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες!

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Κύριε Λαζόπουλε, αν δεν ξέρεις από κότες, καλύτερα να κάνεις την πάπια!

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.