Στηρίξτε μας

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

8 Φεβρουαρίου 2013 05:31 | Επικαιρότητα
Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

Ένα χρόνο μετά την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών, η Ελλάδα και η Ιταλία υπονομεύουν τη θέση της Ευρώπης παγκοσμίως όσον αφορά τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων. Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Compassion in World Farming (C.I.W.F.), με ανακοίνωση της χαιρετίζει την είδηση ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε. πλέον δύο μόνο παραβιάζουν τη νομοθεσία, συνεχίζοντας να κρατούν τις όρνιθες σε παλιού τύπου κλωβοστοιχίες, μια πρακτική εκτός νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Οι κλωβοί αυτοί είναι φτιαγμένοι να χωρούν πολλές όρνιθες με διαθέσιμη επιφάνεια για κάθε κότα περίπου όση ένα χαρτί Α4 και έχουν ένα κεκλιμένο δάπεδο συρμάτινου πλέγματος, ώστε τα αυγά να κυλούν επάνω σε ένα μεταφορικό ιμάντα για να συλλέγονται αυτόματα.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου η C.I.W.F., η μεγαλύτερη οργάνωση για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, κάνει έκκληση για να αντιμετωπιστεί η τρομακτική έλλειψη προόδου στην Ελλάδα και την Ιταλία ως προς την εφαρμογή της οδηγίας για τις όρνιθες, 14 χρόνια μετά την συμφωνία όλων των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Annamaria Pisapia, επικεφαλής του Ιταλικού γραφείου της C.I.W.F., αναφέρει: «Στην Ιταλία διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για την ελληνική οικονομία και πολλοί ανησυχούν ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Δυστυχώς η Ιταλία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην προσπάθεια απαλλαγής από τις παράνομες κλωβοστοιχίες και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των 20 εκατομμυρίων ορνίθων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμάται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτούς τους κλωβούς».

Ο Philip Lymbery, διευθύνων σύμβουλος της C.I.W.F., υπογραμμίζει ότι «είναι ντροπή το γεγονός ότι εκατομμύρια όρνιθες στην Ε.Ε. εξακολουθούν να βρίσκονται σε παράνομους κλωβούς. Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων και δεν πρέπει να υπονομεύεται αυτή η προσπάθεια από μεμονωμένες χώρες.

Παράλληλα με τα μέτρα από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να ελέγξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να βεβαιωθούν ότι τα αυγά που προμηθεύονται δεν προέρχονται από παράνομα συστήματα. Δεν πρέπει να βρεθεί αγορά για τους προμηθευτές αυτούς».

Την 1η Ιανουαρίου 2012, 14 χώρες δεν είχαν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Τώρα πλέον, όλες οι χώρες, εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας, έχουν πλέον εφαρμόσει την απαγόρευση στην πράξη.

Η Όλγα Κήκου, διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τονίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι θλιβερή: «Πάνω από δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ψηφίστηκε η μετατροπή των συστημάτων για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκτροφής. Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ πάνω από ένα χρόνο τώρα, όμως πολλοί Έλληνες πτηνοτρόφοι δεν έχουν συμμορφωθεί ούτε έχουν παρουσιάσει τέτοια πρόθεση.

Η πολιτεία πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί κακό παράδειγμα για την Ευρώπη και για την αποφυγή των κυρώσεων που θα σήμαινε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για όσους αψηφούν το νόμο».

Οι λεγόμενοι «εμπλουτισμένοι» κλωβοί, που επιτρέπουν περισσότερο χώρο ανά όρνιθα και προσφέρουν μικρές βελτιώσεις, εξακολουθούν να επιτρέπονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις όρνιθες.

Η Compassion in World Farming είναι αντίθετη με τη χρήση κλωβών για τις όρνιθες, θεωρεί όμως την οδηγία αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Compassion in World Farming, ιδρύθηκε το 1967 από έναν Βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Η C.I.W.F. τονίζει: «Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης ζώων στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμεθα ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων».

Διαβάστε επίσης:

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες! (Βίντεο)

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Κύριε Λαζόπουλε, αν δεν ξέρεις από κότες, καλύτερα να κάνεις την πάπια!

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Vasos

    Το γεγονός πως με τον τρόπο αυτό οι έλληνες πτηνοτρόφοι κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό, επιτρέπει ελπίδες πως τελικά η κατάσταση θα βελτιωθεί και στην Ελλάδα, αν όχι μέσω ενεργειών του κράτους, τότε έστω και μέσω της (γνωστής) οδού των κυρώσεων από την Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.