Στηρίξτε μας

Οι άνθρωποι εκτρέφουν και εκπαιδεύουν ζώα επιθετικά ικανά να θανατώσουν

28 Μαρτίου 2013 11:30 | Επικαιρότητα
Οι άνθρωποι εκτρέφουν και εκπαιδεύουν ζώα επιθετικά ικανά να θανατώσουν

Η Ηρώ Ειρηναίου, η οποία είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αδέσποτη Κούκλα», έκανε τον κόπο να μεταφράσει το δημοσίευμα της «The Telegraph» σχετικά με τον θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού το οποίο κατασπάραξαν τα σκυλιά ενός φίλου της στο Wigan των Η.Π.Α. Επειδή το αίμα και το δράμα πουλάει χιλιάδες ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν αποσπάσματα ή παράφρασαν κατά πως βολεύει το ρεπορτάζ προκειμένου να παρουσιάσουν όλα τα ζώα ως τέρατα ξεχνώντας κάτι βασικό.

TheDelegraphΤο δημοσίευμα της «The Telegraph».

Ξεχνώντας ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν και τις ράτσες των ζώων, οι οποίες π.χ. χρησιμοποιούνται για το κυνήγι αγριογούρουνου ή για κυνομαχίες. Ξεχνώντας ότι είναι ανθρώπων δημιουργήματα τα επιθετικά, κυριαρχικά ζώα, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκληθεί θάνατος… Όλες οι ράτσες μπορεί να λειτουργήσουν έτσι αν εμείς τα έχουμε αναθρέψει να αντιδρούν κατά τέτοιο τρόπο…

Η καλή ανατροφή μπορεί να ξεπεράσει την άγρια φύση

Του Dr Tim Stanley, 27 Μαρτίου2013, «The Telegraph»

«Ο τραγικός θάνατος της Jade Anderson αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς ρυθμίζουμε την κυριότητα των σκύλων. Η 14χρονη ήταν σε  επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου της στο Wigan των Η.Π.Α., όταν πέντε σκυλιά σε έναν παροξυσμό την κατασπάραξαν μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι ράτσες που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ήταν Bull Mastiffs και Staffordshire Βull - Τerrier - σκυλιά που συνδέονται συνήθως με αυτό το είδος των επιθέσεων. Το Mastiff είναι ράτσα πολύ μεγαλόσωμου ζώου που δημιουργήθηκε για να σκοτώνει αγριογούρουνα, είναι εξαιρετικά κυριαρχικό του χώρου του και, αν προκληθεί, θα αγωνιστεί μέχρις εσχάτων.

Το Staffordshire είναι μικρότερο, αλλά δυνητικά είναι εξίσου δύσκολο, εκτράφηκε για κυνομαχίες. Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα με την οποία αυτές οι ράτσες αγριεύουν, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικοί και ακτιβιστές θα κάνουν έκκληση για ευρύτερους ελέγχους για την αναπαραγωγή τους. Αλλά θα ήθελα να προσφέρω μερικές λέξεις για προσοχή.

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή ένας σκύλος είναι επισημασμένος ως μια νόμιμη φυλή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζει με το πρότυπο - συχνά οι εκτροφείς θα αναμείξουν απαγορευμένες και νόμιμες ράτσες ή περνάνε ένα απαγορευμένο ως νόμιμο απλά με να το μετονομάσουν.

Το Pit Βull Τerrier είναι συνήθως πιθανόν να επαναλανσάρετε ως Staffies και οι αγοραστές δεν συνειδητοποιούν απαραιτήτως τι παίρνουν. Δεύτερον, η εκπαίδευση είναι τα πάντα, και η κακή ή ανύπαρκτη εκπαίδευση μπορεί να μετατρέψει ένα βασικά υπάκουο σκυλί σε ένα επικίνδυνο.

Το Mastiff δεν ενδείκνυται να είναι γύρω από τα παιδιά, αλλά ουσιαστικά είναι πιστό και τρυφερό. Το Staffie, αντιθέτως, είναι πραγματικά αξιολάτρευτο από τη φύση τους. Αυτές οι ικανές για αγκαλιές και δυνατά χάδια μπάλες ενέργειας αγαπούν τους ανθρώπους και θέλουν απεγνωσμένα να τους ευχαριστήσουν – και είναι αυτή ακριβώς η προσαρμοστικότητά τους που τους επιτρέπει να χειραγωγηθούν από κακούς ανθρώπους για να γίνουν σκυλιά κυνομαχιών.

Το σημείο σχετικά με την εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι όλα τα σκυλιά λειτουργούν από ένα μίγμα της φύσης και της ανατροφής - και η ανατροφή πρέπει να είναι σωστή για να δαμάσει την ουσιαστικά άγρια φύση τους.

Αυτό το σημείο υπογραμμίζεται από δύο ανησυχητικά κοινά στοιχεία στις επιθέσεις σκύλων (περίπου 210.000 περιστατικά κάθε χρόνο) και την αναπάντεχη ταυτότητα των φυλών που πιο συχνά εμπλέκονται.

Τα Staffies και τα Mastiffs δεν μπαίνουν καν στη λίστα με τα κορυφαία δέκα πιο επικίνδυνα σκυλιά – αλλά σ’ αυτήν τη λίστα βρίσκουμε τα Αγίου Βενάρδου και τα Chow - Chows. Υποψιάζομαι ότι ακόμη και αυτές οι στατιστικές είναι παραπλανητικές, επειδή συνδέονται με εισαγωγές στο νοσοκομείο. Στη δική μου εμπειρία ως ο γιος ενός ιδιοκτήτη κυνοτροφείου, οι μικρότερες ράτσες επιτίθενται πιο συχνά αλλά κάνουν λιγότερη ζημιά και έτσι δεν κάνουν πρωτοσέλιδα.

Προσωπικά, θα συμβούλευα τους ανθρώπους με τα παιδιά να αποφύγουν τα Terrie σχεδόν κάθε ράτσας, δεν έχει σημασία πόσο χαριτωμένα είναι, επειδή το μέγεθός τους, τους προκαλεί αδυναμία και το άγχος μπορεί εύκολα να τα οδηγήσει σε ξέσπασμα.

Θα ήθελα επίσης να προειδοποιήσω αρνητικά για το κατά τεκμήριο ότι τα Labradors είναι μεγάλες μπάλες αγάπης. Ένα από αυτά έσκισε το μισό του χεριού της μητέρας μου όταν αυτή παρενέβη σε μια μάχη σκύλων καθώς ήταν στριμωγμένο και φοβισμένο, εγώ θα τα κατατάξω ως μία από τις πιο θανατηφόρες ράτσες όλων.

Αυτό που έχει σημασία περισσότερο από τη ράτσα του σκύλου είναι η ποιότητα αυτών που τον έχουν… Φυσικά, τα σκυλιά μπορεί να μετατρέπονται τυχαία σε άγρια και αυτό μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την εκπαίδευσή τους και πολλά με τα κακά γονίδια – δεν έχουμε καμία ιδέα ακόμα για το τι πήγε στραβά στην περίπτωση της καημένης Jade Anderson.

Αλλά εξακολουθεί να είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα των “επικίνδυνων σκύλων” αφορούν ιδιοκτήτες που είναι είτε συνεπαρμένοι είτε σκόπιμα ενθαρρυντικοί στην επιθετική τους συμπεριφορά.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία για την περίπτωση των στειρωμένων, αλλά θα έβαζα στοίχημα το σπίτι μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζώων είναι επίσης μη στειρωμένα αρσενικά. Δεν υπάρχει αρκετά ευρεία κατανόηση της σημασίας της διατήρησης των ορμονών των σκύλων υπό έλεγχο.

Υπάρχει μια υπόθεση για την αναμόχλευση και επέκταση του νόμου για τα επικίνδυνα σκυλιά, ο οποίος, περιέργως, δεν καλύπτει επιθέσεις σε ιδιωτική γη. Αλλά θα επιχειρηματολογήσω ενάντια στην κατάταξη εκτός νόμου περισσότερων ρατσών, και υπέρ της βελτίωση της εφαρμογής των νόμων κατά αυτών που ήδη είναι παράνομες - και να καταστούν δημόσια παραδείγματα των ανθρώπων που κακομεταχειρίζονται και κακοεκπαιδεύουν τα κατοικίδια ζώα τους.

Αλλά το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε μια εκστρατεία εκπαίδευσης του κοινού. Χιλιάδες σκυλιά αγοράζονται με πολύ ελαφρά τη καρδία από ανθρώπους με λίγη κατανόηση της ευθύνης που έχουν.

Ένα σκυλί χρειάζεται αγάπη, ναι, αλλά επίσης πειθαρχία – όχι μόνο για χάρη σας, αλλά για χάρη του. Τα σκυλιά είναι ζώα, δεν είναι παιδιά, και λαχταρούν για δομή και εξουσία.   Εάν και τα δύο ασκούνται, σχεδόν οποιαδήποτε ράτσα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Πηγή: http://blogs.telegraph.co.uk/news/timstanley/100209277/girl-killed-by-dogs-almost-any-breed-can-kill-but-good-nurture-can-beat-dangerous-nature/

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν γνώστες της φυλής Cane Corso για να κοινωνικοποιήσουν 2 οικόσιτα σκυλιά που επιτέθηκαν σε γυναίκα στην Καλαμάτα

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.