Στηρίξτε μας

Η παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» καταγγέλλει τη διοργάνωση αγώνα ταχύτητας με μηχανές σε περιοχή NATURA   

26 Μαΐου 2018 22:51 | Καταγγελίες
Η παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» καταγγέλλει τη διοργάνωση αγώνα ταχύτητας με μηχανές σε περιοχή NATURA   

Με αφορμή την καταγγελία του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για τη διοργάνωση αγώνα ταχύτητας με μηχανές σε περιοχή NATURA 2000 του Κυπαρισσιακού κόλπου στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, εκεί όπου γεννούν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες η παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» καταγγέλλει το συμβάν και θέτει και ερωτήματα για το αν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε άδεια στους διοργανωτές για κάτι τέτοιο.

Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Μηχανοκίνητο «όργωμα» σε προστατευόμενες αμμοθίνες!

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Πρωτοφανής στα χρονικά είναι ο αγώνας μοτοσυκλετών πάνω στους προστατευόμενους αμμόλοφους της Νότιας Ηλείας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπέδωναν τους αμμόλοφους και απειλούσαν άμεσα τον βιότοπο ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας. Οι αρμόδιες αρχές, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές ρυθμίσεις από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Επίσης η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται και από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι "Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές".

Η εταιρεία Hellas Rally, η οποία διοργάνωσε τον αγώνα, διαφήμισε ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους και ότι έχει λάβει σχετική έγκριση από την περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Πράγματι, ως προς την Περιφέρεια υπάρχουν αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής, που δυστυχώς δεν περιέλαβαν καμιά πρόβλεψη αποφυγής ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ επιφυλάσσεται να προβεί και σε επερώτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη, εξάλλου, έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνέργεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε μια δράση που απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  αποτελεί ένας λάθος που δεν θα επαναληφθεί και ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η προστασία αυτής της κορυφαίας παράκτιας προστατευόμενης περιοχής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Διοργάνωσαν αγώνα με 280 μοτοσυκλέτες σε παραλίες NATURA του Κυπαρισσιακού Κόλπου όπου γεννούν θαλάσσιες χελώνες (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.