Στηρίξτε μας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου καταστρέφει τις φωλιές της καρέττα!

11 Ιουνίου 2012 11:15 | Καταγγελίες
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου καταστρέφει τις φωλιές της καρέττα!

Πάνω απ' όλα το κέρδος;

Η περίοδος ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη ξεκίνησε στον κόλπο Ρεθύμνου στις 5 Ιουνίου με δύο φωλιές που εντοπίστηκαν στις παραλίες των περιοχών Σφακάκι και Αδελιανού κάμπου. Δυστυχώς ξεκίνησαν και τα πάρτυ στις παραλίες εντός της περιοχής Natura 2000 του κόλπου Ρεθύμνου, που αποτελεί και τον σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής θαλασσίων χελωνών στη Κρήτη, με αποτέλεσμα, να αποτραπεί η ωοτοκία στην περιοχή.

Στις 6 Ιουνίου, εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατέγραψαν την τοποθέτηση μουσικής σκηνής στην παραλία της Σκαλέτας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο Ρεθύμνου. Η μουσική σκηνή αυτή είχε τοποθετηθεί από το ξενοδοχείο Rethymno Mare και προανήγγειλε τη διεξαγωγή beach party εντός του αιγιαλού.

Έπειτα από την καταγγελία του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, η μουσική σκηνή απομακρύνθηκε την επόμενη μέρα από την παραλία και επιβλήθηκε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, ο οποίος ως πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου σίγουρα δεν δίνει και το καλύτερο παράδειγμα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πτόησε τους υπευθύνους του ξενοδοχείου Rethymno Mare, οι οποίοι παρανομώντας λίγες μέρες μετά, στις 8 Ιουνίου, διοργάνωσαν τελικά το beach party, το οποίο και διεξήχθη κανονικά.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο party παραβρέθηκαν γύρω στα 50 - 60 άτομα. Παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα φωτορύπανσης και ηχορύπανσης από την δυνατή μουσική και τις φωνές των ανθρώπων, που εκτείνονταν σε μεγάλο εύρος από την εστία του party.

Το αποκορύφωμα ήταν η ρίψη βεγγαλικών, που εκσφενδονίστηκαν γύρω στα 20 μέτρα από την παραλία και έκαναν έκρηξη μέσα στη θάλασσα. Η όχληση μέσα στη θάλασσα κράτησε για αρκετά λεπτά, με μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτωσης όποιας χελώνας τύχαινε να βρισκόταν στο σημείο αυτό, ενώ θεωρείται βέβαιο, ότι όσες χελώνες ήταν στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τη Σκαλέτα απομακρύνθηκαν.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έκανε επανειλημμένες καταγγελίες κατά την ώρα διεξαγωγής του party τόσο στις Λιμενικές όσο και στις Αστυνομικές αρχές, οι οποίες παρόλο που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κινητοποιήθηκαν εγκαίρως δεν κατάφεραν να σταματήσουν εξολοκλήρου το party, το οποίο τελείωσε γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα.

Είναι θλιβερό το γεγονός πως καμία θαλάσσια χελώνα δεν βγήκε, να ωοτοκήσει εκείνο το βράδυ. Το ίδιο θλιβερά ήταν και τα παράπονα των τουριστών, που παραθερίζουν στη Σκαλέτα και επισκέφθηκαν τον Σταθμό Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο λιμάνι Ρεθύμνου τις επόμενες μέρες.

Οι τουρίστες δήλωσαν, πως έμειναν για άλλη μια φορά άναυδοι από το πώς ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει αντιμετωπίζει το περιβάλλον, και αυτό τους ενόχλησε πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι έμειναν ξάγρυπνοι εκείνο το βράδυ από το νταβαντούρι.

Τέτοιας κλίμακας beach party έχουν να γίνουν στον κόλπο Ρεθύμνου από το 1999, μιας και είχε επιτευχθεί συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας της Κρήτης και την ένταξή της στο «τουριστικό προϊόν».

Η κίνηση αυτή του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Εμμανουήλ Τσακαλάκης, δυναμιτίζει τη συνεργασία αυτή, ενώ κάνει εμφανές πως τέτοιου είδους δραστηριότητες πέρα από το γεγονός, ότι είναι παράνομες, δεν ωφελούν ούτε το περιβάλλον ούτε τον τουρισμό, δύο τομείς, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, και τους οποίους τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα για να επιβιώσει.

Το www.zoosos.gr επικοινώνησε με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης και αναμένουμε την απάντηση τους σχετικά με το θέμα.

Τι απαντάει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου

O κ. Τσακαλάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε σήμερα στις 16:55 με το www.zoosos.gr, χαρακτήρισε κοινούς συκοφάντες εκείνους, που τον κατηγορούν! Aνέφερε δε ότι η εξέδρα στήθηκε σε ιδιωτική έκταση - και υπάρχουν και φωτογραφίες που το αποδεικνύουν - και δεσμεύτηκε, να προχωρήσει και μέσω του δικηγόρου του την υπόθεση.

Mάλιστα μας τόνισε, ότι το πάρτυ διοργάνωσαν Ρώσοι πελάτες του ξενοδοχείου και όχι εκείνος, ο οποίος προσπάθησε να βγάλει ανεπιτυχώς και σχετική άδεια. Επέμεινε, ότι δεν μπορεί, να βαραίνει εκείνον η διοργάνωση αυτού του πάρτυ, αφού έγινε από τους πελάτες του! Εμφανώς ενοχλημένος ανέφερε, ότι «δεν γίνεται να με κατηγορούν και από πάνω, αφού επί χρόνια μαζεύω κάθε απόγευμα και στις ξαπλώστρες από την παραλία, για να βοηθήσω στην προστασία του περιβάλλοντος».

Του ζητήσαμε, να μας απαντήσει και εγγράφως σχετικά με το θέμα. Απάντησε, ότι θα το κάνει, μόλις μπορέσει καθώς είναι εξαιρετικά απασχολημένος με τη διοργάνωση ενός συνεδρίου. Τελικά στις 18:41 μας ζήτησε, να δημοσιεύσουμε την απάντηση, που μας έστειλε μέσω email, η οποία είναι η εξής:

«ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΜΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΑΦΟΥ ΑΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΕΠΙ 25 ΕΤΗ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ.

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΚΟΣΤΙΖΗ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ.

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΕΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠAΡΑΛΙΑ ΟΙ ΔΕ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΗΣΑΝ ΠΕΡΙ ΤΑ 30 - 40 ΑΤΟΜΑ.

ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΑΠΑΝΤΙΣΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ».

Διαβάστε επίσης:

Διοργανώνουν πάρτυ σε παραλία ωοτοκίας της καρέτα – καρέτα στο Μάλεμε Χανίων

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  να ικανοποιήσουμε τους μεθύστακες και τους μαστουρωμένους!! αυτός είναι οτουρισμός μας!!ερχονται στην χώρα μας ,ξερνάνε στους δρόμους, τρέχουν σαν τρελοί με νοικιασμένα αμάξια και κανείς δεν τους ενοχλεί!!

 2. ΟΛΓΑ

  Τα ίδια και τα ίδια τόσα χρόνια!
  όταν τα ξενοδοχεία τους θα γίνουν φαντάσματα, γιατί οι ίδιοι θα έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον, να δούμε τι θα λένε όλοι αυτοί οι κύριοι οι κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένοι............!!!!!!!!!!!!!

 3. κωστας

  ελα ρε προεδρε που σου κοστιζει να βαζεις τους συγχρονους δουλους τους ξενοδοχουπαλληλους να μαζευουν τις ξαπλωστρες !!! λες και πληρωνεις τις υπερωριες ! 680 καθαρα συλλογικη συμβαση ζητα το ΣΕΤΕ ( συνδεσμος τουριστικων επιχειρησεων ελλαδος ) εξεχον μελος του οποιου ειναι ο κυριος αυτος . για να μην επεκταθω για τα ωραρια τα σπαστα που ζητανε , για τα ρεπο που ΔΕ δινουν ολο το τουριστικο 6μηνο , για τις απληρωτες υπερωριες , για τη τρομοκρατια αν μιλησεις . εχει ο καιρος γυρισματα τσιφλικαδες !

 4. Marie

  Κατευθείαν καταγγελία θέλει !!! Όχι μόνο στην αστυνομία αλλά και στον Ε.Ο.Τ. και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος !!!!

 5. Ελένη

  Κατάντια....για άλλη μια φορά ρεζίλι στα μάτια των ξένων τουριστών.....και τα εγκλήματα κατά της φύσης και της ζωής καλά κρατούν....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.