Στηρίξτε μας

Διοργανώνουν πάρτυ σε παραλία ωοτοκίας της καρέτα – καρέτα στο Μάλεμε Χανίων

3 Αυγούστου 2011 15:02 | Καταγγελίες
Διοργανώνουν πάρτυ σε παραλία ωοτοκίας της καρέτα – καρέτα στο Μάλεμε Χανίων

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει την αντίθεση του σχετικά με την διοργάνωση πάρτυ στην παραλία του Μάλεμε Χανίων, σε μια περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Το πάρτυ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Αυγούστου και διοργανώνεται από την Τοπική Κοινότητα Μάλεμε και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Πλατανιά. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α. με αιτήματα τους έχουν ζητήσει να μεταφερθεί η εκδήλωση σε χώρο εκτός της παραλίας ωοτοκίας. Όμως η πρόταση τους αυτή μέχρι σήμερα έχει αγνοηθεί.

Οι επιστήμονες και οι εθελοντές του συλλόγου ΑΧΕΛΩΝ εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης και υπενθυμίζουν ότι:

1. Η παραλία από το Κολυμπάρι μέχρι και τον Σταλό αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα, είδος προστατευόμενο από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Μεγάλο μέρος της παραλίας αυτής – που περιλαμβάνει και το σημείο διεξαγωγής του πάρτυ – έχει ενταχτεί στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Η περιοχή από το Μάλεμε μέχρι το Γεράνι αποτελεί τον πυρήνα του βιοτόπου αναπαραγωγής, αφού κατά μέσο όρο καταγράφεται το 35 – 40% των φωλιών που εναποτίθενται στην περιοχή. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ήδη καταγράψει 11 φωλιές της Καρέτα στη παραλία Μάλεμε, εκ των οποίων οι 6 είναι επικίνδυνα κοντά στο σημείο διεξαγωγής του πάρτυ.

3. Την περίοδο αυτή είμαστε εντός της αναπαραγωγικής περιόδου των θαλάσσιων χελωνών, με τις θηλυκές να εξακολουθούν να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Επιπλέον, βρισκόμαστε εντός περιόδου εκκόλαψης, με τα πρώτα χελωνάκια να έχουν ήδη εκκολαφθεί και τα υπόλοιπα να είναι έτοιμα για εκκόλαψη ανά πάσα στιγμή

Με βάση τα παραπάνω, η διεξαγωγή beach party στην παραλία ωοτοκίας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι:

• Πρόκειται για μια δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα που βρίσκονται στην παραλία, όπως η φυσική βλάστηση των αμμολόφων. Επιπλέον ως δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην σύσταση της άμμου επηρεάζοντας την καταλληλότητα της παραλίας ως βιότοπου.

• Θα προκαλέσει οχλήσεις σε θηλυκές χελώνες που πιθανόν να αποπειραθούν να φτιάξουν τη φωλιά τους κοντά στο σημείο διεξαγωγής του party εκείνο το βράδυ.

• Είναι πιθανό να προκαλέσει και πρώιμη εκκόλαψη νεοσσών εξαιτίας των κραδασμών από το θόρυβο και τον κόσμο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινδυνεύσουν με ποδοπάτηση εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων στην παραλία.

• Η υψηλή φωταγώγηση που χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θα προκαλέσει αποπροσανατολισμό των νεοσσών».

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, στην 20ετή πορεία του στην Κρήτη, προσπαθεί να εξασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη των θαλάσσιων χελωνών με τον άνθρωπο. Ο Κόλπος Χανίων έχει την τιμή να φιλοξενεί το μεγαλείο της γέννησης και της ζωής. Καθώς εκεί πηγαίνουν οι χελώνες καρέτα – καρέτα όλη την καλοκαιρινή σεζόν για να κάνουν τις φωλιές τους.

Ας κρατήσουμε αυτόν τον πλούτο, που έχουμε στις παραλίες, απολαμβάνοντάς τες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήνοντάς τες ήσυχες για τις χελώνες τη νύχτα, χωρίς κόσμο, θόρυβο, φώτα ή έπιπλα θαλάσσης. Ας μην τις επιβαρύνουμε και άλλο. Οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρότατα προβλήματα λόγω της υποβάθμισης των βιοτόπων τους.

Ας μην υποστηρίζουμε δραστηριότητες, όπως το συγκεκριμένο πάρτυ!

Διαβάστε επίσης:

Πάρτυ και αθλοπαιδιές εκεί που γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta με την έγκριση του Δήμου Φαιστού

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου καταστρέφει τις φωλιές της καρέττα!

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Μόνες τους αποκεφαλίζονται οι θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό

Βρήκαν την καρέττα – καρέττα σφαγμένη στο λαιμό στην Γρόττα της Νάξου

Βρήκαν την καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πρέβεζα: Σκόπιμα σφυροκοπούν στο κεφάλι τις θαλάσσιες χελώνες

4 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Πρέβεζα

Μια καρέτα πήγε να γεννήσει στη Λούτσα!

Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γιάτρεψαν και θ’ απελευθερώσουν την καρέττα που δάγκωσαν σκυλιά στην Κυλλήνη

Νάξος: 4η νεκρή καρέττα για το 2015 στην παραλία Πλάκα

Συστηματική η εξόντωση των καρέττα – καρέττα και στην Νάξο

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.