Στηρίξτε μας

Ηράκλειο Κρήτης: Ζωντανές μέσα στο σφραγισμένο κτίριο του Πανεπιστημίου βρέθηκαν δύο γάτες 2 μήνες μετά (βίντεο)

3 Δεκεμβρίου 2023 07:08 | Επικαιρότητα
Ηράκλειο Κρήτης: Ζωντανές μέσα στο σφραγισμένο κτίριο του Πανεπιστημίου βρέθηκαν δύο γάτες 2 μήνες μετά (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Αν οι αναρχικοί δεν είχαν νοιαστεί οι δύο γάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένες επί περίπου δύο στο σφραγισμένο  - με εντολή της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης - κτίριο του Ευαγγελισμού θα είχαν βρει τραγικό θάνατο.

 

Τα δύο γατιά μεταφέρθηκαν για περίθαλψη από τους ανθρώπους που τις φρόντιζαν όταν προχώρησαν στην ανακατάληψη του κτιρίου προχθές. Η μια γάτα εντοπίστηκε την 1η Δεκεμβρίου και η δεύτερη την επόμενη μέρα.

Θυμίζουμε ότι φιλοζωικοί φορείς του νομού υπέγραφαν το δίκαιο αίτημα ώστε οι αρχές να επιτρέψουν την είσοδο στον χώρο για  να εντοπιστούν τα δύο ζώα, τα οποία μετά την εκκένωση του από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν είχαν βρεθεί.

Δυστυχώς η Εισαγγελία Ηρακλείου (που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της νομοθεσίας), η Πρυτανεία  και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου τελικά αδιαφόρησαν παρά τα συνεχή αιτήματα. Παρά το γεγονός ότι η θανάτωση ζώου είναι κακούργημα, γιατί είναι βέβαιο πως τα ζώα που ήταν επί τόσες ημέρες έγκλειστα χωρίς τροφή και νερό τελικά θα πέθαιναν, οι αρμόδιοι για νομιμότητα δεν έκαναν ό,τι οφείλουν.

Τα ψεύδη του πρύτανη μετά το εξώδικο

Η Εισαγγελία Ηρακλείου αρχικά έριχνε το μπαλάκι στην Πρυτανεία και μόνο μετά το εξώδικο των φιλοζωικών φορέων και πολιτών ζήτησε να γίνει προκαταρκτική έρευνα.

Η Πρυτανεία αρχικά γύριζε την πλάτη στους ανθρώπους, που έκαναν έκκληση ώστε αυτά τα πλάσματα ώστε να σωθούν, και έβγαλε μια ανακοίνωση στις 18 Οκτωβρίου στην οποία επέμενε ότι έγκλειστα ζώα στο κτίριο δεν υπάρχουν αν και οι αναρχικοί που διαβιούσαν στο κτίριο επέμεναν ότι τα δύο ζώα δεν έχουν εντοπιστεί εκτός του κτιρίου του Ευαγγελισμού και είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμα μέσα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης στην ανακοίνωση για την εκκένωση του κτιρίου και για τα περί ζώων εντός αυτού είχε επισημάνει τα εξής:

«• Οι καταγγελίες και αιτιάσεις αναφορικά με παγιδευμένα ζώα στο κτήριο του Ευαγγελισμού είναι αναληθείς και προσβάλλουν το κύρος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα και διεθνώς
καταξιωμένα πανεπιστήμια της Χώρας.
• Πριν τον αποκλεισμό των προσβάσεων του κτηρίου, έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι για την ύπαρξη ζώων και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας μας διαβεβαίωσαν ότι είχε διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από το εσωτερικό του κτηρίου.».

Ανάλγητο κράτος...

Το κράτος ανάλγητο, όπως αντιλαμβάνεστε, ουσιαστικά αδιαφόρησε για την τύχη των ζώων που σώθηκαν χάρη στους αναρχικούς οι οποίοι τα νοιάστηκαν. Μόλις ανακατέλαβαν το κτίριο, τα αναζήτησαν, βρήκαν τα γατιά τους και τα πήραν για να τα σώσουν.

Το κράτος, που συνηθίζει να παρουσιάζει τις αναρχικές συλλογικότητες ως άκρως επικίνδυνες ομάδες μπαχαλάκιδων, δεν εφάρμοσε τους δικούς του νόμους. Η Εισαγγελία δεν έδωσε αμέσως εντολή να αναζητηθούν τα ζώα ώστε να εξαλειφθεί η όποια πιθανότητα να είναι μέσα, ο πρύτανης, ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος αδιαφόρησε.

Και αναρωτιόμαστε για το τι είδους εκπαίδευση είναι αυτή που βάζει την ιδιοκτησία πάνω από τη ζωή; Η Αστυνομία έκανε ό,τι κάνει συχνά και δεν μας εκπλήσσει. Τάχθηκε και πάλι με τους ισχυρούς και άφησε τους ανίσχυρους να υποφέρουν.

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που αποδεικνύει την αναλγησία των αρχών και το νοιάξιμο εκείνων που κοινωνία συχνά αντιμετωπίζει ως περιθωριακούς.

Η Πρωτοβουλία για τον απεγκλωβισμό των ζώων του κτηρίου του Ευαγγελισμού μεσω facebook επισήμανε τα εξής για τις γάτες:

1 Δεκεμβρίου 2023: «!Ενημέρωση: προστέθηκε στο ποστ βίντεο από τη στιγμή που τα συντρόφια βρίσκουν τη Στάχτη!

Η Στάχτη -η γκρίζα γάτα- βρέθηκε μέσα στο σφραγισμένο κτίριο του Ευαγγελισμού! Κλεισμένη σε δωμάτιο. Είναι ταλαιπωρημένη, αλλά ζωντανή. Δύο μήνες σχεδόν παρέμενε εγκλωβισμένη! Έχουν ενημερωθεί εθελόντριες για την παραλαβή της και τη μεταφορά της σε κτηνίατρο. Θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση και βίντεο.

Να θυμίσουμε μέρος της ανακοίνωσης του Πρύτανη, Γιώργου Κοντάκη, στις 18 Οκτωβρίου, για τα εγκλωβισμένα γατιά στο κτίριο του Ευαγγελισμού:

"Οι καταγγελίες και αιτιάσεις αναφορικά με παγιδευμένα ζώα στο κτήριο του Ευαγγελισμού είναι αναληθείς και προσβάλλουν το κύρος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια της Χώρας.

Πριν τον αποκλεισμό των προσβάσεων του κτηρίου, έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι για την ύπαρξη ζώων και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας μας διαβεβαίωσαν ότι είχε διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από το εσωτερικό του κτηρίου."».

Το εξώδικο κατά του πρύτανη και της Συγκλήτου 

Στις 16 Οκτωβρίου τέσσερις φιλοζωικοί φορείς του Ηρακλείου έστειλαν εξώδικο στον πρύτανη και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης  προκειμένου να τους πιέσουν να δώσουν άδεια για να γίνει έλεγχος στο σφραγισμένο κτίριο. Στο εξώδικο επισήμαναν τα εξής: «ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ
1.Tης Φιλοζωικής Ομάδας «ΣΕΙΡΙΟΣ» Ηρακλείου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα
2.Tου Φιλοζωικού Σωματείου «ΖΩΦΟΡΟΣ», μέλος ΠΦΠΟ, με έδρα το Ηράκλειο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα
3.Tου Φιλοζωικού Σωματείου «Κίνηση Πολιτών για τη διάσωση των μικρών μας φίλων της περιοχής Γουβών» (Gouves Animal Shelter), με έδρα το Ηράκλειο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα
4.Tης ΑΜΚΕ «Οι καλύτεροι μας φίλοι», με έδρα το Ηράκλειο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα
Κ Α Τ Α
1) Του Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκη Γεωργίου, που εδρεύει στη Δήμο Ηρακλείου, στις Βούτες και όπως το εκπροσωπεί νομίμως.
2) Της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύει στο Δήμο Ηρακλείου, στις Βούτες, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
3) Κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.
------------ . -----------
Κύριε Πρύτανη, Κυρίες / Κύριοι μέλη της Συγκλήτου / Κύριε-α Εισαγγελέα.
Όπως σας είναι γνωστό, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ημέρα Σάββατο στις 5.30 τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν το κτήριο του Ευαγγελισμού από τους καταληψίες οι οποίοι το είχαν υπό την κατοχή και διαχείριση τους, στην οδό Θεοτοκοπούλου αριθμός 18 στο Ηράκλειο Κρήτης, ακίνητο που σύμφωνα με το νόμο ανήκει στο πανεπιστημιακό ίδρυμα Κρήτης.

Εν συνεχεία οι ίδιες αστυνομικές δυνάμεις σφράγισαν τον χώρο και απαγόρευσαν την είσοδο έναντι όλων και για οποιοδήποτε λόγο και αιτία ενώ ήταν εξ αρχής ενήμερες ότι υπήρχαν μέσα και άλλα ζώα πέραν των δυο σκυλιών που μας παραδώσανε κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Μάλιστα σφράγισαν με τσιμέντο την κεντρική είσοδο και τα παράθυρα του πρώτου και δευτέρου ορόφου καθιστώντας αδύνατη την προσπέλαση οποιουδήποτε μέσα και έξω από το κτήριο αυτό.

Σας γνωστοποιούμε λοιπόν, ότι μέσα στο σφραγισμένο κτήριο βρίσκονται ακόμα τουλάχιστον δύο (2) γάτες οι οποίες έχουν αποκλειστεί μέσα και είναι αδύνατη η διαφυγή τους καθώς ανησυχούμε δε, και για τη υγεία τους επειδή είναι ήδη αποκλεισμένα για πάνω από δύο εβδομάδες μέχρι και σήμερα δηλαδή, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Την επομένη της επιχείρησης της αστυνομίας, Κυριακή 1/10/2023, επετράπη με προφορική εντολή του υποδιευθυντή της αστυνομίας κ. Χρυσάκη να προσεγγίσουν από την πίσω πλευρά του κτιρίου εθελόντριες που κατάφεραν να ασφαλίσουν μία γάτα η οποία εξήλθε από το εσωτερικό του κτηρίου, από τρύπα που υπήρχε στην πόρτα που οδηγούσε στην αυλή (και η όποια τώρα επίσης έχει σφραγιστεί).

Εν συνεχεία ενημερώσαμε την Πρυτανεία με την 3-10-2023 επιστολή μας (καταχώρηση αιτήματος με αριθμό πρωτόκολλου 22764/2023) για την ύπαρξη και άλλων ζώων (γατιών) εντός του κτηρίου.

Tαυτόχρονα η ίδια επιστολή κατατέθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και στην κ. Εισαγγελέα κ. Κοντόγονα, η οποία μας έδωσε εισαγγελική παραγγελία με αριθμό 6081/2023 με την οποία μπορέσαμε εν τέλει να εισέλθουμε στο εσωτερικό του κτηρίου στις 5/10/2023 και να επιχειρήσουμε σε συνθήκες τελείως ακατάλληλες για τον εντοπισμό των γατιών. Ξύλα, σοβάδες, γυαλιά ήταν παντού μέσα στο κτήριο και ταυτόχρονα συνεχίζονταν οι εργασίες. Συνθήκες οι οποίες κατέστησαν αδύνατη την όποια ανεύρεση ζώου παρόλο που υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ζωής. Έτσι τοποθετήσαμε μηχανισμούς παγίδευσης στο κτήριο και την επομένη 6/10/2023 δεχτήκαμε τηλέφωνο από την αστυνομία να προσέλθουμε στο κτήριο ώστε να παραλάβουμε μία ακόμα γάτα εγκλωβισμένη σε έναν από τους προαναφερθέντες μηχανισμούς, διότι το κτήριο στη συνέχεια επρόκειτο να σφραγιστεί οριστικά. Και αυτό παρ’ όλο που υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης και άλλων ζώων. Επομένως, μην έχοντας άλλη επιλογή εισήλθαμε στο χώρο και τοποθετήσαμε τροφή και νερό σε τυχαία σημεία μιας και δεν είχαμε εικόνα πιθανών σημείων εγκλωβισμού αφού οι εργασίες συνεχίζονταν και στην εσωτερική πλευρά του κτηρίου.

Εν συνεχεία την ίδια μέρα 06/10/2023 κοινοποιήθηκε στην Πρυτανεία η επιστολή μας προς την εισαγγελία για παράταση της προηγούμενης εισαγγελικής παραγγελίας. Τελικά στις 11/10 κατατέθηκε εκ νέου αίτηση για χορήγηση εισαγγελικής παραγγελίας με αριθμό πρωτοκόλλου 6225/11-10-2023 ενώπιον της κ. εισαγγελέως κ. Πολυχρονάκη, με την οποία μίλησε ο ίδιος ο Πρυτάνης κ. Κοντάκης τηλεφωνικώς και ζητήθηκε να δοθεί άδεια ώστε να απελευθερώσουμε και τα υπόλοιπα ζώα που παραμένουν στο χώρο. Ενώ λοιπόν στην εισαγγελέα δηλώθηκε θέληση και προθυμία για την επίλυση του αναφερόμενου θέματος, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στην πρυτανεία αγνοηθήκαμε παντελώς.

Όμως, ο χρόνος περνάει και οι ζωές των εγκλωβισμένων ζώων κινδυνεύουν, ενώ η όποια περαιτέρω καθυστέρηση της επιχείρησης διάσωσης μπορεί να αποβεί μοιραία για τις γάτες που έχουν εγκλωβιστεί.

Επειδή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα ζώα εντός του κτηρίου του Ευαγγελισμού.

Επειδή ο εγκλωβισμός των ζώων μέσα στο κτήριο χωρίς δυνατότατα διαφυγής και σίτισης καθιστά την κατάστασή τους ως ενεργητική κακοποίηση που διώκεται από το νόμο 4830/2021.

Επειδή οι κατάλληλες ώρες για την έρευνα και διάσωση των ζώων είναι οι απογευματινές, κατά τις οποίες δεν εκτελούνται εργασίες.

Επειδή έχουμε άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον ως Φιλοζωικά Σωματεία να αιτούμαστε τη χορήγηση εισαγγελικής εντολής για τη διάσωση των ζώων.

Επειδή η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση όλων μας, βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα σύμφωνα με το ν. 1197/1981 καθώς και σε συνδυασμό με το ν. 4039/2012 οι οποίοι επιφέρουν βαρύτατες κυρώσεις σε βαθμό κακουργήματος αναφορικά με την κακοποίηση και θανάτωση ζώων συντροφιάς.

ΖΗΤΟΥΜΕ να ανοίξει κάποιο πέρασμα στο κτήριο ώστε να μπουν έμπειροι εθελοντές και να απεγκλωβίσουμε τις προαναφερθείσες παραμελημένες γάτες, που έχουν αποκλειστεί μέσα στο κτήριο, και σε συνθήκες (αλλά και με μέσα δηλ. εξοπλισμός διάσωσης και παγίδευσης) κατάλληλες για τον σκοπό αυτό. Μόνο και εφόσον αυτές οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, να δοθεί δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής με κάποια μικρής διαμέτρου τρύπα στο ερμητικά κλεισμένο κτήριο.

Σε περίπτωση που η υγεία των ζώων αυτών κλονιστεί ή δεν τα βρούμε εν ζωή, μεταξύ των άλλων αρμόδιων φέρετε και εσείς την ευθύνη για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητά τους, πόσω μάλλον μετά τη δέσμευση στην εισαγγελέα ότι θα επιλυθεί το θέμα.

Με τη  ρητή επιφύλαξη κάθε γενικά νόμιμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την εξώδικη αυτή δήλωση-όχληση στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκη Γεώργιο καθώς και στη Σύγκλητο του ανωτέρω ιδρύματος, που εδρεύει στο Δήμο Ηρακλείου, στις Βούτες και όπως το εκπροσωπεί νομίμως, κοινοποιούμενη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, προς τους οποίους απευθύνεται, καταχωρώντας ολόκληρο το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 16-10-2023
Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΘΕΜΕΛΗΣ».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αδιαφορεί για τις γάτες που κινδυνεύουν στο σφραγισμένο κτίριο;

Βρέθηκαν ζωντανές και απεγκλωβίστηκαν ακόμα 2 γάτες από κτίριο της Κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.