Στηρίξτε μας

Νέα διαταγή της Αστυνομίας για το παστούρωμα και τις κακοποιήσεις ζώων

24 Αυγούστου 2021 07:00 | Επικαιρότητα
Νέα διαταγή της Αστυνομίας για το παστούρωμα και τις κακοποιήσεις ζώων

Μετά από αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) εξαιτίας του όγκου των καταγγελιών για παστουρωμένα ιπποειδή και γενικώς κακοποιημένα ζώα ανά την Ελλάδα, ειδικά και στους τουριστικούς προορισμούς. η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε διαταγή στις 18 Αυγούστου ζητώντας από τους υφισταμένους της να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να εφαρμόζεται η νομοθεσία καθώς δυστυχώς συχνά αυτό δεν συμβαίνει.

DiatagiELASpastouromaKakopoiiseisZoon18 8 2021

Η σχετική διαταγή.

Ο προϊστάμενος Κλάδου, στο Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «2. Επειδή αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, επανέρχονται συνεχώς Φιλοζωικά Σωματεία – Ομοσπονδίες καθώς και ιδιώτες, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις και αποστέλλοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με επισυναπτόμενες φωτογραφίες ιπποειδών, έχοντας δεμένα πόδια (παστούρωμα), παρακαλούμε όπως:;

α.Δώσετε ειδικότερες εντολές και οδηγίες, σε όλες τις Υφιστάμενες Υπηρεσίας σας, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζοντας παράλληλα την υποχρέωση για την επιβολή και των διοικητικών προστίμων, στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται».

Τι είχε ζητήσει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. με ανάρτηση της στο facebook για το ζήτημα είχε επισημάνει τα εξής: «Η νέα συνεισφορά της ΠΦΠΟ για την κατάργηση της βαρβαρης αυτής πρακτικής.
Δείτε την επιστολή που λάβαμε σήμερα και το περιεχόμενο της .
Αξιότιμη κα Μπομπολάκη,

Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 1615/21 από 15/08/2021 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, με μέριμνα της Διεύθυνσής μας εκδόθηκε διαταγή προς όλες τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες, με κύριο στόχο την προστασία των παραγωγικών ζώων και ιπποειδών, μέσω της εντατικοποίησης
των αστυνομικών ελέγχων και της απαρέγκλιτης εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Προς τούτο, έγινε μνεία των προγενέστερων διαταγών μας για την γενικότερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί ζώων, καθώς και της υπ’ αριθ 1837/108300 από 02/08/2018 Εγκύκλιου Οδηγίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (προστασία των ιπποειδών εργασίας).

Επιπρόσθετα, δόθηκαν κατευθυντήριες εντολές - οδηγίες για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού επί περιστατικών και καταγγελιών κακοποίησης ζώων, ούτως ώστε η Ελληνική Αστυνομία να συνδράμει έμπρακτα και αποτελεσματικά στην εξάλειψη της εν λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς
και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευζωίας των εν θέματι ζώων.

Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι, στο πλαίσιο διαμόρφωσης πλήρους εικόνας επί του υπόψη ζητήματος, οι περιφερειακές Υπηρεσίες θα υποβάλλουν περί τα τέλη Σεπτέμβρη στο παρ’ ημίν Αρχηγείο αναφορά αποτελεσμάτων (έλεγχοι/παραβάσεις) για περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών – παραγωγικών ζώων, κατά το χρονικό διάστημα από 01/06/2021 έως και 19/09/2021.

Με εκτίμηση,
Στυλιανός ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ
Ταξίαρχος
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

Και η δική μας επιστολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Η επιστολή της ΠΦΠΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/08/2021 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 1615/21
Προς τον : Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη
Κοινοποίηση: Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Θέμα: Αίτημα για Έκδοση Οδηγίας για το Παστούρωμα των Ζώων
Αγαπητέ Στρατηγέ,

Αναγκαζόμαστε για μια ακόμη φορά να προσφύγουμε σε σας, ευχόμενοι να δώσετε γραπτές και αυστηρές εντολές κυρίως προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Πελοποννήσου, όπου, επιτρέψτε μας να πούμε, κάτω από τις μύτες των Αστυνομικών Τμημάτων συντελείται καθολικά και κατ εξακολούθηση η αξιόποινη και εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα πράξη του παστουρώματος αυτών.

Παστούρωμα, όπως γνωρίζετε, είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου ( κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών) μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν ιδιαίτερα σε βοοειδή.

Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε συνεχώς καταγγελίες από τουρίστες, Έλληνες ή αλλοδαπούς, οι οποίοι ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των αστυνομικών, όταν προσφεύγουν σε αυτούς .
Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι, αν τα αστυνομικά τμήματα είχαν στοχοπροσήλωση στην μαρτυρική για τα ζώα αυτή πρακτική και έπρατταν κατά νόμο και ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ, το φαινόμενο θα είχε εκλείψει .
Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα όλα τα ζώα να είναι παστουρωμένα.

Προς διευκόλυνσή σας επισυνάπτουμε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ αλλά και γνωμοδότηση, την οποία παρείχαν στην Ομοσπονδία μας οι καθ ύλην αρμόδιοι Καθηγητές
της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ κκ Μ. Παπάζογλου και Ν. Διακάκης.

Ζητάμε από εσάς, ως προείπαμε, την έκδοση Οδηγίας ή Εντολής προς τα Α.Τ, τις Διευθύνσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, όπως προβούν σε εκστρατεία, ώστε να εκλείψει παντελώς η πρακτική αυτή, ζητώντας τους να σας ενημερώνουν τακτικά για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Χριστίνα Νομικού

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ,ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ,ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΑΖΩΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΑΡΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ευχαριστούμε τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Στρατηγό Μ. Καραμαλάκη για την σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων .».

 

Διαβάστε επίσης:

Διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας για ελέγχους σχετικά με κακοποίηση και παστούρωμα ζώων στις Κυκλάδες

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Εγκύκλιο για προστασία λόγω καύσωνα ιπποειδών εργασίας & κατά τη μεταφορά ζώων εξέδωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ε.Σ.Π.Ι.: Τα άλογα πίνουν από 20 έως 40 λίτρα νερό την ημέρα (βίντεο)

«Ιππόθεσις»: Νερό, απολύτως απαραίτητο για να ξεδιψούν και τα ιπποειδή (άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, πόνυ)

N. Διακάκης, ιππίατρος: Απερίγραπτo μαρτύριο η παστούρα και η μη παροχή νερού σε άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια (ηχητικό)

Καθηγητές Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.: Απαράδεκτη, απαρχαιωμένη, βάρβαρη τεχνική ακινητοποίησης το παστούρωμα και πρέπει να απαγορευτεί

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.