Στηρίξτε μας

Ν. Μπομπολάκη: Οι αλλαγές στο «φιλοζωικό» νομοσχέδιο είναι επιζήμιες για τα ζώα

10 Ιανουαρίου 2014 13:18 | Επικαιρότητα
Ν. Μπομπολάκη: Οι αλλαγές στο «φιλοζωικό» νομοσχέδιο είναι επιζήμιες για τα ζώα

Για τις εκλογικές πελατείες, που εκμεταλλεύονται συστηματικά τα ζώα με κάθε τρόπο, τα δεινά που υφίστανται οι βιολογικοί μας εταίροι, το αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των παραστάσεων (τσίρκο) και για πολλά ακόμη θέματα τοποθετήθηκε η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στις 9 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Η κα Μπομπολάκη μίλησε εκφράζοντας τις θέσεις τις Π.Φ.Π.Ο. στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου και στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.».

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. αναφέρθηκε και στη φωτογραφική διάταξη, ώστε να νομιμοποιηθούν οι κωλοτούμπες – που οι ιδιοκτήτες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα – αναγκάζουν τα δελφίνια να κάνουν στοχεύοντας φυσικά στο κέρδος. Η κα Μπομπολάκη σημείωσε ότι δεν είναι εκπαιδευτική και δεν ευαισθητοποιεί «η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ZΩΗΣ στις ανάγκες του δικού μας είδους».

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. επισήμανε και τη διαρκή αλυσόδεση – συνήθως εφ’ όρου ζωής των σκυλιών – ένα μαρτύριο χωρίς τέλος για τα ζώα, που δεν είναι αδέσποτα. Και εξήγησε ότι πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. «είναι το αυτονόητο και αυτοδίκαιο για ανθρώπους και ζώα: η διατήρηση του μεγαλυτέρου αγαθού, αυτού της ελευθερίας».

Πόσο «φιλοζωικό» τελικά είναι ένα νομοσχέδιο, που αν ψηφιστεί, θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των ζώων σε παραστάσεις, θα επιτρέπει τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουρών και τις άπειρες γέννες σκύλων; Και όλα αυτά για τα κέρδη των εκτροφέων, των κυνηγών, των επιχειρηματιών...

Ολόκληρη η ομιλία της προέδρου της Π.Φ.Π.Ο.

«Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Έχουμε πολλάκις εκφράσει την άποψη μας ότι ο νομός αυτός απλά βελτιώνει κάποιες καταστάσεις, δεν λύνει όμως το θέμα των αδέσποτων διότι δεν κλείνει τις πηγές δημιουργίας τους.

Έτσι αδέσποτα υπήρχαν και θα υπάρχουν στο διηνεκές, αν δεν γίνουν ριζικές τομές στον νόμο, που να αφορούν στα θέματα της στείρωσης ή της απαγόρευσης γεννήσεων των ιδιοκτήτων ζώων, της απαγόρευσης των εισαγωγών για κάποια χρόνια, της δραστικής μείωσης των εκτροφών, της πάταξης του παράνομου εμπορίου, της εισαγωγής στα σχολεία υποχρεωτικού μαθήματος για τα ζώα και το περιβάλλον, της στοχευμένης συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών.

Το γεγονός και μόνο ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου 4039, συζητάμε τις τροπολογίες του, αποδεικνύει πως παρά τις πιθανόν καλές προθέσεις του νομοθέτη το εφαρμοστικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα έχει υποστεί πολλές παραμορφώσεις που οφείλονται στις διάφορες εκλογικές πελατείες.

Το αποτέλεσμα είναι η μετακίνηση ενός σχεδόν κατ’ όνομα προστατευτικού για τους βιολογικούς μας εταίρους τα ζώα, νομοθετήματος με μια σειρά απαγορεύσεων και αποκλεισμού των ζώων από την καθημερινότητα μας και τη θέσπιση μιας σειράς απαγορεύσεων προς τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τους κυρίους βουλευτές να λάβουν υπόψη τους ότι σήμερα συζητούν τροπολογίες προστασίας των ζώων - του θύματος δηλαδή - και όχι προστασίας των ζωοφοβικών η παραπλανημένων επιστημονικά ανθρώπων - ήτοι του θύτη - διότι απόλυτη αποκλειστική και εγκληματική ευθύνη για την ύπαρξη των αδέσποτων φέρουν οι άνθρωποι που τα δημιουργούν.

Ως παραδείγματα είτε του αποκλεισμού τους είτε της αντιμετώπισης τους ως μιάσματα, που αποτελούν ταυτόχρονα και προτάσεις μας, αναφέρουμε τα παρακάτω:

-Να προστεθεί η λέξη αποδεδειγμένα και κατ’ επανάληψη στον ορισμό του επιθετικού ζώου, να μη εξαιρούνται τα αθλητικά κέντρα και τα σχολεία, της επαναφοράς των καθ’ όλα υγιών αδέσποτων ζώων.

-Στο άρθρο περί λεϊσμανίασης να μην απαιτείται ο εγκλεισμός των υπό θεραπεία ζώων, καθότι αυτά λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή οπότε τα παράσιτα της νόσου αδρανούν τελείως, η δε φλεβοτόμος σκνίπα που μεταφέρει την νόσο από το ζώο στον άνθρωπο δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά στις χώρες της Αφρικής.

-Επειδή τα ζώα δεν είναι μηχανές γεννήσεων για να κερδοσκοπεί ο εκτροφέας, να οριστεί ότι μπορούν να αναπαράγονται έως το 6ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει στην Ευρώπη.

-Να μην διαμένουν σε ταράτσες. Να ποινικοποιηθει η εγκατάλειψη από τον οδηγό αυτοκίνητου που το θανάτωσε ή το τραυμάτισε. Να μεταφέρονται τα ζώα συντροφιάς σε όλα τα Μ.Μ.Μ. με λουρί και φίμωτρο, πλην των ωρών μεγάλης αιχμής όπως επίσης συμβαίνει στην Ευρώπη.

Επιτρέψτε μου κύριοι βουλευταί να επικεντρωθώ σε τρία σημεία αιχμής.

1. τα 4 καινοτόμα άρθρα του 4039 είναι η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα, η απαγόρευση θεαμάτων που χρησιμοποιούνται ζώα, ο θεσμός των ευρωπαίων και ελλήνων εθελοντών κτηνιάτρων για τις στειρώσεις των αδέσποτων και η αναβάθμιση ποινών. Στα δυο εξ αυτών έχουμε με τις τροπολογίες σημαντικότατες εκπτώσεις, σε βαθμό που αλλοιώνεται η καινοτομία τους

2. Το ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργίας των 5μελων επιτροπών στην
αυτοδιοίκηση.

3. Σε 3 προτάσεις που καταθέσαμε ως ομοσπονδία για να ληφθουν υπόψη για την επόμενη 5ετια και υπό συνθήκες εθνικής κρίσης.

Α. Έτσι Στο άρθρο 12 όπου απαγορεύεται η χρήση των ζώων σε υπαίθριες δημόσιες εκθέσεις έχει προστεθεί η φράση ‘’με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους’’ η οποία και πρέπει να απαλειφθεί, διότι εύκολα κάποιος στην Ελλάδα του σήμερα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Για παράδειγμα η περίπτωση φωτογράφισης με πόνι.

Στο άρθρο 13 έχουμε μια βαρύτατη έκπτωση. Ως εκ τούτου προτείνουμε να μην εξαιρούνται οι ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται δήθεν εκπαιδευτικές παραστάσεις δήθεν “ευαισθητοποίησης” των πολιτών.

Καμία παράσταση που εξαναγκάζει ζώα να εκτελούν αφύσικες συμπεριφορές κατ’ εντολή των εκπαιδευτών τους (ένα είδος τσίρκο π.χ. με δελφίνια) δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτική ή να ευαισθητοποιεί, όταν προβάλλεται και προωθείται η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ZΩΗΣ στις ανάγκες του δικού μας είδους.

Να καταργηθεί η εξαίρεση επίσης των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας διότι εξαίρεση στη εξαίρεση χάνεται η καινοτόμος μορφή του άρθρου.

Να μην απαγορεύονται οι πιστοποιήσεις για τους εθελοντές ευρωπαίους κτηνιάτρους.

Β. Ως προς την λειτουργία των 5μελων επιτροπών επισημαίνουμε ότι τα φιλοζωικά σωματεία ενώ αναλαμβάνουν όλη την χρονοβόρα και κοστοβορα διαδικασία στο πλαίσιο της λειτουργιάς της, συνειδητά εμποδίζεται η θεσμική τους συμβολή με διάφορα τεχνικά προσκόμματα, όπως η τροπολογία για υποχρεωτική έγγραφη συμφωνία από το δήμο προς το φιλοζωικό σωματείο για την εκτέλεση της εθελοντικής δράσης του, που ούτως η άλλως έχει εγκριθεί από το πρωτοδικείο.

Στο σημείο αυτό προτείνεται ο έλεγχος της ευζωίας των ζώων και η εύρυθμη λειτουργία των κυνοκομείων - στην πλειοψηφία τους κολαστήρια για τα ζώα - να γίνεται από την 5μελη επιτροπή του δήμου και όχι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Τα σωματεία να αναρτούν αγγελίες υιοθεσίας αδέσποτων με τον αρ. πρωτοδικείου οι δε εκτροφείς εκτός από τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας να αναφέρουν και τον αριθμό αδείας τους ώστε να παταχθεί το παράνομο εμπόριο.

Γ. Καθώς οι ειδικές εθνικές συνθήκες έχουν υπερπολλαπλασιάσει τις εγκαταλείψεις ανθρώπων και ζώων προτείνουμε:

1. Άτομα με βεβαίωση ανεργίας, χαμηλή φορολογική δήλωση, Α.Μ.Ε.Α. κ.τ.λ. να δικαιούνται δωρεάν στείρωσης των ζώων τους στα δημοτικά κυνοκομεία.

2. Όσοι υιοθετούν ζώα από το δημοτικό κυνοκομείο να δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης.

3. Να προταθεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και στα ιδιωτικά κτηνιατρεία να υπάρχει ένα ανώτερο πλαφόν τιμής στείρωσης, ήτοι για τα θηλυκά σκυλιά 100 ευρώ, 80 για τα αρσενικά και 40 – 50 ευρώ αντίστοιχα για τις γάτες.

Θα κλείσουμε την τοποθέτηση μας ως ομοσπονδία με ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Στη χώρα μας το 70% των σκύλων στα αστικά κέντρα και το 90-100% στα αγροτικά παραμένουν εφ όρου ζωής δεμένα.

Η πρόταση μας είναι το αυτονόητο και αυτοδίκαιο για ανθρώπους και ζώα: η διατήρηση του μεγαλυτέρου αγαθού, αυτού της ελευθερίας.

Ο όρος στον νόμο 4039 περί μη μονίμου δεσίματος είναι κενός περιεχομένου, καθ ότι νομικά δεν αποδεικνύεται πότε είναι δεμένο η όχι ένα ζώο.

Σε εναντία περίπτωση που δεν εγκριθεί το πλήρες ΜΗ ΔΕΣΙΜΟ των ζώων, κυρίως σκυλιών, προτείνουμε:

Α. Την πλήρη απαγόρευση δεσίματος σκύλων εκτός κατοικίας του ιδιοκτήτη, για παράδειγμα πάνω σε δρόμους, βουνά, γενικά έρημες περιοχές, χωράφια μη περιφραγμένα, κοτέτσια και ποιμνιοστάσια.

Β. Την πλήρη απαγόρευση δεσίματος των κουταβιών έως ηλικίας 8 μηνών.
Το δέσιμο των ζώων κατά τα ανωτέρω να μην ξεπερνά τις 5 ώρες το 24ωρο και ποτέ κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Η παραβίαση των ανώτερων να ποινικοποιηθεί.

Τέλος και επειδή ήδη έχουμε αναφερθεί στις εκλογικές ομάδες στόχευσης, που παρεμβαίνουν στις τελικές διατυπώσεις των τροπολογιών, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ως πρόεδρος της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας της χώρας ότι εντός και εκτός της ομοσπονδίας μετράμε περίπου 1.500.000 δραστηριοποιημένων φιλοζωικά πολιτών και η απόδειξη του φιλοζωικού ήθους για οποιοδήποτε επίπεδο υποψήφιου: αυτοδιοικητικού, ευρωβουλευτή ή κομματικού ενέχει μεγάλο ειδικό βάρος για εμάς.

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Αναστασία Μπομπολάκη».

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!

Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.