Στηρίξτε μας

Μόνο καλές προθέσεις απ’ τον Δήμο Μυτιλήνης που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για τα αδέσποτα το 2020

30 Μαΐου 2020 20:37 | Επικαιρότητα
Μόνο καλές προθέσεις απ’ τον Δήμο Μυτιλήνης που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για τα αδέσποτα το 2020

Αποστομωτική είναι απάντηση του Συλλόγου Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «Η  ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» προς τον Δήμο Μυτιλήνης καθώς με επιχειρήματα εξηγεί ότι οι προθέσεις δεν αρκούν για τη φροντίδα και τις τεράστιες ανάγκες των αδέσποτων και ότι η δημοτική αρχή από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως και τώρα, πέντε μήνες μετά δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για αδέσποτα ζώα, δεν έχει στειρώσει/περιθάλψει ούτε έναν σκύλο ούτε μια γάτα.

Απάντηση της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης της 29 Μαΐου 2020

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης διάβασε με ενδιαφέρον την απάντηση του Δήμου Μυτιλήνης σχετικά με τις «ενέργειές του για τα αδέσποτα ζώα». Και αισθανθήκαμε ότι μετακινηθήκαμε στον χρόνο, πίσω στο 2018. Και τότε, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης εγκαλούσε τον (ενιαίο) Δήμο Λέσβου για «αδράνεια». Και τότε, η απάντηση που είχαμε λάβει είναι ότι κατηγορούμε (αδίκως) το Δήμο για «αδιαφορία». Να το ξαναπούμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά (αντιγράφουμε από το ΔΤ μας της 6ης Ιουνίου 2018):

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ουδέποτε κατηγόρησε το Δήμο Λέσβου για ‘αδιαφορία’. Τον κατηγόρησε για απραξία. Συγκεκριμένα η ΚΙΒΩΤΟΣ ανέφερε ότι από 1/1/2018 μέχρι σήμερα ‘ο Δήμος Λέσβου δεν δαπάνησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ – και κατά συνέπεια δεν περιέθαλψε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ – καθώς το εφετινό πρόγραμμα διαχείρισης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων στη Λέσβο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου’.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Δήμος Λέσβου ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα στο νησί μας. Μόνο που τα αδέσποτα, ΔΕΝ στειρώνονται, ΔΕΝ εμβολιάζονται, ΔΕΝ περιθάλπονται «με ενδιαφέρον». Στειρώνονται, εμβολιάζονται, περιθάλπονται ΜΕ ΕΥΡΩ - και ΜΟΝΟ με ευρώ.»

Αυτό λοιπόν είναι το δεδομένο και σήμερα. Από 1/1/2020 μέχρι και σήμερα, και πέρα από τις καλές προθέσεις και τους σχεδιασμούς, ο Δήμος Μυτιλήνης:

ΔΕΝ ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για εμβόλια και θεραπείες αδέσποτων ζώων

ΔΕΝ πραγματοποίησε/πλήρωσε ούτε μία στείρωση αδέσποτου ζώου,

ΔΕΝ έδωσε ούτε ένα λεπτό του ευρώ για οποιαδήποτε επέμβαση σε τραυματισμένο αδέσποτο ζώο.

Και αυτή την (τραγική αλλά ακριβέστατη) περιγραφή της πραγματικότητας, ο Δήμος Μυτιλήνης την θεωρεί… «επίθεση»!

Ερχόμενοι τώρα στις συγκεκριμένες ενέργειες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης:

  1. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι στα τέλη του 2019 πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 στειρώσεις αδέσποτων ζώων (72 σκυλίτσες και 20 γάτες). Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι αυτό το πρόγραμμα αφορούσε (και είχε προϋπολογιστεί από) τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, για το έτος 2019. Απλά, λόγω της τραγικής αδράνειας και αδιαφορίας της απερχόμενης αρχής, κατέληξαν οι στειρώσεις να γίνουν τον …Δεκέμβριο!

Επίσης, για να έχουμε μια εικόνα, την ίδια περίοδο (2019) η ΚΙΒΩΤΟΣ και η συνεργαζόμενη με εμάς Ολλανδική φιλοζωική οργάνωση CANILOS  στείρωσαν 121 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά, ενώ μόνο η ΚΙΒΩΤΟΣ στείρωσε 268 αδέσποτες θηλυκές γάτες.

  1. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι έχει συνταχθεί μελέτη για το 2020 με ημερομηνία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών την 10η Ιουνίου 2020 από την αρμόδια επιτροπή. Αντιγράφουμε ξανά, από το ΔΤ μας της 6ης Ιουνίου 2018:

«Μας προξενεί κατάπληξη ότι κάποιοι φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι για τη μείωση των αδέσποτων ζώων σημασία δεν έχει μόνο το πόσες στειρώσεις γίνονται αλλά και το πότε γίνονται, διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ένα αδέσποτο σκυλί που είναι έγκυο ζώο την 5η Μαρτίου ΔΕΝ μπορεί να κρατηθεί και να μη γεννήσει αλλά να περιμένει να στειρωθεί τον Ιούνιο! Θα γεννήσει κανονικότατα, θα γεννήσει νέα αδέσποτα, τα οποία θα προστεθούν στις «αγέλες αδέσποτων ζώων» που είναι η αιτία των δικαιολογημένων παραπόνων, ακόμα και της οργής πολλών συμπολιτών μας».

Επιπλέον, αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί σε τούτο εδώ το νησί η σύμβαση για την περίθαλψη και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων πρέπει να υπογράφεται -ΚΑΘΕ χρόνο!- τον Ιούνιο, τον Αύγουστο ή τον… Δεκέμβριο, ενώ για άλλες δράσεις όλα γίνονται στην ώρα τους!

Γιατί, δηλαδή, για την «Διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων των Αποκριών και της Καθαρά Δευτέρας του Δήμου  Μυτιλήνης» που έπεφτε 1-2 Μαρτίου 2020, ο Δήμος Μυτιλήνης είναι ικανότατος στο να βγάλει προκήρυξη «ενδεικτικού προϋπολογισμού 23.000 ευρώ» στην ώρα της, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ για τα αδέσποτα ζώα, που η περίθαλψή τους έπρεπε να ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου, να έχει πάει Ιούνιος και ακόμα να περιμένουμε;

  1. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι στις 16 Απριλίου 2020 μας παρέδωσε, όπως εξάλλου δημόσια είχαμε ανακοινώσει και ευχαριστήσει, 18 τσουβάλια σκυλοτροφής, 20 κιλά έκαστο. Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, «για την αγορά τροφής και φαρμάκων σε αδέσποτα ζώα», ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε έκτακτη επιχορήγηση με 7.500 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  2. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι «Ενέταξε την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων και δεσποζομένων στην ειδική πλατφόρμα υποστήριξης πολιτών κατά την διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας». Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτών που απευθύνονταν σε αυτή την πλατφόρμα την είχαν αναλάβει εθελοντές της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης, οι οποίοι και μετέφεραν τα σχετικά ζώα στα κτηνιατρεία τα οποία συνεργαζόμαστε, ενώ το κόστος περίθαλψης αυτών των αδέσποτων ζώων το κάλυπτε η ΚΙΒΩΤΟΣ.
  3. Αναφέρει ο Δήμος Μυτιλήνης ότι «υποστήριξε τον εθελοντισμό» καθώς «Χορήγησε περίπου 50 πιστοποιητικά σε εθελοντές Δημότες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένο σκοπό, την σίτιση και περίθαλψη αδέσποτων». Ξεχνά όμως να σημειώσει ότι η χορήγηση των εν λόγω πιστοποιητικών ήταν υποχρέωσή του, όπως και όλων των Δήμων της χώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης προσβλέπει και επιδιώκει πάντοτε την συνεργασία με όλους, ειδικά τους κατά νόμο αρμόδιους, για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Αλλά δεν είναι δυνατόν να παραμένει απαθής όταν διαπιστώνει ότι τα κακώς κείμενα –τα οποία  είχε επισημάνει σε ΟΛΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις προ των εκλογών του 2019  και για τα οποία είχε ενημερώσει (με ανοιχτές επιστολές της τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις) τους νεοεκλεγείσες Δημοτικές αρχές- συνεχίζουν απαράλλακτα.

Παρότι, λοιπόν, είμαστε πάντοτε ανοικτοί στην συνεννόηση και τη συνεργασία, μας προβληματίζει που στις 568 λέξεις της ανακοίνωσης του Δήμου Μυτιλήνης δεν χώρεσε μία, το «Λάθος!», για το ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα περίθαλψης για αυτό το αδέσποτο σκυλί, που του έσπασε τα δύο μπροστινά πόδια ένα αμάξι στη Μυτιλήνη, στις 21 Ιανουαρίου 2020, και έπρεπε να καλύψουν τα έξοδά του η ΚΙΒΩΤΟΣ και φιλόζωοι πολίτες.

 

Μας κάνει να απορούμε που δεν βρέθηκε χώρος στην ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης και για μια ακόμα λέξη, το «Λυπάμαι!», για το ότι τον Μάιο του 2020, έπρεπε να πληρώσουν πάλι η ΚΙΒΩΤΟΣ και οι συμπολίτες μας για αυτό το αδέσποτο σκυλί, που του έκοβε τον λαιμό ένα περιλαίμιο - λάστιχο στο Κάτω Τρίτος.

 

 

Χωρίς αυτές τις λέξεις, χωρίς την ανάληψη της ευθύνης και την παραδοχή των αστοχιών των υπεύθυνων/υπευθύνων/αρμοδίων, τι είδους συνεργασία μπορεί να υπάρξει;».

Ο Λευτέρης ήταν αδέσποτο και όχι μασκαράς...

Στην αρχική φωτογραφία βλέπετε τον σκύλο Λευτέρη - που ήταν αδέσποτο και όχι μασκαράς (δυστυχώς....) όπως επισημαίνει ο σύλλογος.

O Σύλλογος Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων «Η  ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» εξηγεί: «Αυτός ο αδεσποτάκος βρέθηκε στις 4/2/2020 στο Πέραμα Λέσβου, με ένα σύρμα τυλιγμένο στο πίσω πόδι του, το οποίο είχε χάσει Ακρωτηριάστηκε στις 24/2/2020. Το κόστος της επέμβασης, 100 ευρώ, το πλήρωσε η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης, καθώς ο Δήμος Μυτιλήνης δεν είχε προλάβει ακόμα να ξεκινήσει το (υποχρεωτικό) πρόγραμμα περίθαλψής αδέσποτων ζώων.

Είχε όμως καταφέρει (την ίδια ακριβώς μέρα 24 Φλεβάρη!!), να βγάλει προκήρυξη για την "Διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων των Αποκριών και της Καθαρά Δευτέρας του Δήμου Μυτιλήνης, ενδεικτικού προϋπολογισμού 23.000 ευρώ". Μετά από 3 μήνες φιλοξενίας από την κα Κωνσταντίνα, ο τριποδάκος υιοθετήθηκε, με το όνομα "Λευτέρης", προχθές, 28/5/2020.».

Διαβάστε επίσης:

Με «ΘΑ» απαντάει ο Δήμος Μυτιλήνης στις κατηγορίες για αδιαφορία διαχείρισης των αδέσποτων

Λέσβος: Τέσσερα αδέσποτα σκυλιά δολοφονημένα με φόλα – δηλητηριασμένα μακαρόνια στα Κεραμιά

Γάτα τυφλή μετά από πυροβολισμό στο μάτι με αεροβόλο στα Παράκοιλα Λέσβου

Λέσβος: Βρήκε 2 κουτάβια νεκρά στην άσφαλτο με δεμένα τα πόδια τους στα Παράκοιλα (Παχύς Άμμος)

Αναζητεί τον σκύλο που άνδρες άρπαξαν μέσα από κτήμα στη Μόρια Λέσβου (βίντεο)

Χωρίς σταματημό τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων στη Λέσβο γενικώς και όχι μόνο στη Μόρια

Τι επισημαίνει η «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» για όσα συμβαίνουν στη Μόρια της Λέσβου

Λέσβος: Έκκληση για τα έξοδα περίθαλψης γάτας που έμεινε παράλυτη μετά από πυροβολισμό με αεροβόλο

Λέσβος: Το πρώτο τρίμηνο του έτους τουλάχιστον 113 κουτάβια βρέθηκαν πεταμένα σε σκουπίδια ή εγκαταλελειμμένα οπουδήποτε

Λέσβος: Βρήκε κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε τσουβάλι να θηλάζουν το πτώμα της μάνα τους

Λέσβος: Καταδικάστηκε και από το Εφετείο άνδρας που κλώτσησε αδέσποτο σκύλο το 2016

Λέσβος: Φόλα - σαλάμι με αγκίστρι στο Βουναράκι

Λέσβος: Έκλεισε σε τσουβάλι και πέταξε στο Πλωμάρι 9 νεογέννητα κουταβάκια

Λέσβος: Άλογο νεκρό πυροβολημένο στο κεφάλι βρέθηκε στο Ίππειο

Λέσβος: Βρήκε 4 κουτάβια ζωντανά μέσα σε τσουβάλι στον Ένθρονο

Η Εισαγγελία Μυτιλήνης απάλλαξε γιατρό που πάτησε με Ι.Χ. αδέσποτο και αδιαφόρησε για τον παράλυτο σκύλο (βίντεο)

Αναζητούν σπιτικό για το σκυλάκι που βρέθηκε με κομμένο πόδι και συρμάτινη θηλιά στο Πέραμα Λέσβου

Λέσβος: Σκύλος νεκρός και ακόμα δεμένος και άλλα ζώα σε άθλιες συνθήκες σε κτήμα στο Ίππειο

Λέσβος: Καταδικάστηκε με αναστολή και απ'το Εφετείο άνδρας που χτύπησε γάτα με σωλήνα επειδή μπήκε στον κήπο του

Κάμερα κατέγραψε άνδρα που δηλητηρίασε με φόλες σκύλο και 3 γάτες στα Παπιανά Λέσβου (βίντεο)

Λέσβος: Καταδικάστηκε χωρίς αναστολή 75χρονος που το 2014 χτύπησε αδέσποτη γάτα με μεταλλικό σωλήνα

Λέσβος: Αναζητούν αυτόπτες μάρτυρες της θανάτωσης σκύλου από διερχόμενο οδηγό

Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου άφησε ατιμώρητο τον άνδρα που κακοποιεί και σκοτώνει ζώα στην Αγιάσο

Λέσβος: Βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ακροδεξιό υπ. δημοτικό σύμβουλο που κλώτσησε σκύλο στη Μυτιλήνη (βίντεο)

Λέσβος: Τρία ανήλικα αγόρια ξεκοίλιασαν γατάκι με μαχαίρι στη Μυτιλήνη

Λέσβος: Τουλάχιστον 190 σκυλάκια & γατάκια βρέθηκαν πεταμένα φέτος

Πρόστιμο & δικογραφία για την περιφορά παστουρωμένου ταύρου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

«Τα ζώα δεν είναι σκλάβοι, ούτε πράγματα» – Μηνύματα ευαισθητοποίησης στα Κ.Τ.Ε.Λ. Λέσβου

Λέσβος: Βρήκαν ηλικιωμένο άλογο να πεθαίνει από δίψα πεσμένο στο έδαφος στην Καλλονή (βίντεο)

Τραυματισμένο και υποσιτισμένο άλογο εντόπισαν τουρίστες στη Λέσβο

Διοικητικό πρόστιμο 1.000 € για την κακοποίηση γουρουνιών σε παράνομο χοιροστάσιο στην Κλειώ Λέσβου

Ακόμα ένας γάιδαρος νεκρός σε τροχαίο στη Λέσβο

Λέσβος: Αναρρώνει γάιδαρος τον οποίο κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του στον Μανταμάδο

Λέσβος: Πρόστιμο 1.000 € για την κακοποίηση αγελάδων με παστούρα

Λέσβος: Βρήκε πτώμα σκύλου σε τσουβάλι πεταμένο σε κανάλι των Αλυκών Καλλονής

Λέσβος: Κατήγγειλαν οδηγό για παράνομη μεταφορά αλόγου καθώς εξέθεσε σε κίνδυνο και το ζώο και τους διερχόμενους

Λέσβος: Μεθυσμένοι τουρίστες ενοχλούσαν και εμπόδιζαν θαλάσσια χελώνα να γεννήσει στην Ερεσό (βίντεο)

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.