Στηρίξτε μας

Μετά τις ποτίστρες, ταΐστρες καθώς και Γραφείο Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

11 Ιουλίου 2016 14:28 | Επικαιρότητα
Μετά τις ποτίστρες, ταΐστρες καθώς και Γραφείο Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη βρίσκεται το πρόγραμμα φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που υλοποιεί ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών, είτε αυτά βρίσκονται στο αστικό περιβάλλον είτε στο φυσικό – δασικό και πέρα από τις ταϊστρες και τις ποτίστρες έχει προχωρήσει και στην δημιουργία Γραφείου Αδέσποτων Ζώων το τηλέφωνο του οποίου είναι το: 2313329563.

TaistresDimosNeapolisSykeon (2)Μία από τις ταΐστρες.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή «Μετά τις ποτίστρες που τοποθετήθηκαν στο Σέιχ - Σου, και σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το δήμο όπου συχνάζουν αδέσποτα σκυλιά, τελευταία, και συγκεκριμένα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, τοποθετήθηκαν και ταΐστρες. Αυτές τροφοδοτούνται με ειδικές τροφές εξασφαλίζοντας διαρκή τροφή στα ζώα, γεγονός που χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση από τους φιλόζωους και τα φιλοζωικά σωματεία».

«Πρόκειται για μια ακόμη δράση στο πλαίσιο του σχεδίου μας για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, τις οποίες εμπλουτίζουμε διαρκώς. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, κυρίως τα σκυλιά, που στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις αποκτά σοβαρές διαστάσεις, μας απασχολεί έντονα και κάνουμε το παν για να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και προς όφελος των τετράποδων φίλων μας, αλλά κυρίως προς όφελος των ανθρώπων και της δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

 

«Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα φροντίδας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων ξεκίνησε στον πρώην δήμο Συκεών το 2004, όταν ακόμη η ευθύνη ανήκε στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα ο νέος “Καλλικρατικός” δήμος Νεάπολης - Συκεών το συνεχίζει σε νέες οργανωτικές βάσεις με δικά του οικονομικά κονδύλια, καθώς η αρμοδιότητα το 2012 μεταβιβάστηκε στους δήμους, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Μάλιστα, τα ποσά που διαθέτει ο δήμος τελευταία τριπλασιάστηκαν προκειμένου να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες που αυξάνονται διαρκώς» επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ειδικό Γραφείο Αδέσποτων Ζώων

«Η δράση αυτή, που συντονίζεται πλέον από το αρμόδιο και καλά οργανωμένο Γραφείο Αδέσποτων Ζώων της αντιδημαρχίας Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας, αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα και πλαίσια, στοχεύοντας παράλληλα στη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας τόσο στο αστικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην προστασία των πολιτών από τους πιθανούς κινδύνους είτε επιθετικότητας των ζώων είτε των ασθενειών που μπορούν να μεταδώσουν. Και οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω της συνεργασίας του Γραφείου με κτηνίατρο (κατόπιν ετήσιου μειοδοτικού διαγωνισμού), με τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου και τους εθελοντές φιλόζωους.

Το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων, το οποίο διατηρεί πλήρες αρχείο καταγραφής των ζώων, συνεργάζεται, επίσης, με συνεργείο περισυλλογής και φύλαξης, όπως και με συνεργείο περισυλλογής και υγειονομικής καύσης των νεκρών ζώων. Οι επιχειρησιακές του, δε, δραστηριότητες είναι οι στειρώσεις τόσο των θηλυκών όσο και των αρσενικών αδέσποτων σκύλων και γατών, οι εμβολιασμοί, οι αποπαρασιτώσεις, η άμεση βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά όλο το 24ωρο και τις αργίες, η εξέταση των ύποπτων για λύσσα ζώων, η φύλαξη σε κατάλληλο χώρο όσο χρόνο χρειάζεται κατά περίπτωση, ο καθημερινός έλεγχος του πληθυσμού και της ευζωίας τους, η περισυλλογή των νεκρών, η σήμανση με μικροτσίπ και περιλαίμιο με κονκάρδα του δήμου, η τοποθέτηση ποτίστρων και ταϊστρών, οι υιοθεσίες με νόμιμες πράξεις υιοθεσίας, η στενή συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας, κ.τλ.» επισημαίνει ο δήμος.

Ένας δήμος φιλόζωος…

«Και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών στην πορεία του χρόνου είναι εμφανή, κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από τους πολίτες όσο και τα φιλοζωικά σωματεία, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό του φιλόζωου δήμου…

Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί περίπου 1.100 αρσενικά και θηλυκά σκυλιά και γάτες, χωρίς καμία μετεγχειρητική επιπλοκή ή θάνατο, έχουν τοποθετηθεί 390 μικροτσίπ, έγιναν 30 υιοθεσίες, 30 εξετάσεις ύποπτων για λύσσα ζώων και εξυπηρετήθηκαν δεκάδες έκτακτα περιστατικά και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.

Άξιες προσοχής είναι και δράσεις για τη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων των κατοίκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, για τα οποία έχει δημιουργηθεί ειδικό αρχείο καταγραφής τους, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα για περιπτώσεις κακοποίησης. Επίσης, αναπτύσσεται συνεργασία με τους όμορους δήμους, με τους οποίους ανταλλάσσονται οι αριθμοί των μικροτσίπ, γίνεται ετήσιος μαζικός εμβολιασμός και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου), όπως και στο περιαστικό δάσος. Για τη σωστή, δε, διαχείριση και παρακολούθηση του προγράμματος λειτουργεί πενταμελής επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων, εκπαιδευτή σκύλων και κτηνίατρο, με την καθοδήγηση του προέδρου της και αντιδημάρχου Τάσου Τσακιρίδη.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, «στα άμεσα σχέδιά μας είναι οι ενημερωτικές ημερίδες των μαθητών στα σχολεία, η δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας για υιοθεσίες ζώων, ο συστηματικότερος έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων και η περαιτέρω ευζωία τους, όπως και πάρκα εκτόνωσης των δεσποζόμενων ζώων, όπως αυτό της Νεάπολης, και στις άλλες Δ.Ε.». «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καθημερινά δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των συμπολιτών μας και των άλλων δήμων από όλη την Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα», προσθέτει, καλώντας τους πολίτες σε στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και καλώντας τους να τηρούν τους κανόνες που προβλέπει η νομοθεσία. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γραφείο Αδέσποτων Ζώων – Τηλ.: 2313.329563» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Φρέσκο νεράκι για τα αδέσποτα από τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών

Σκάνερ μικροτσίπ και φάρμακα για τα ζώα από τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

 

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.