Στηρίξτε μας

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τους κυνηγούς στους Οικολόγους Πράσινους

19 Μαρτίου 2012 14:01 | Επικαιρότητα
Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τους κυνηγούς στους Οικολόγους Πράσινους

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στους εκπροσώπους του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων στη Δυτική Μακεδονία κατέθεσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (Κ.Ο.Μ.Θ.). Αφορμή για τη μήνυση στάθηκε η φράση, που είχε συμπεριληφθεί σε μια ανακοίνωση τους, σύμφωνα με την οποία η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή «συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς».

PrespesLathrothiria 2

Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr o δασολόγος της Κ.Ο.Μ.Θ., Κυριάκος Σκορδάς, η ανακοίνωση αυτή αφορούσε ένα υποτιθέμενο περιστατικό λαθροθηρίας στην περιοχή των Πρεσπών στις 18 Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά το θέμα πήρε εκτεταμένη δημοσιότητα, επειδή «ένας κυνηγός απείλησε τον συγχωριανό του και υπάλληλο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών». «Αυτή η πράξη», όπως τόνισε, «είναι απαράδεκτη και την καταδικάσαμε αμέσως».

Όμως - σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκορδά - το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν απαγορευόταν ούτε λόγω χιονοκάλυψης. Εξήγησε στο www.zoosos.gr, ότι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, για να έχει ισχύ η ανακοίνωση ενός Δασαρχείου για την απαγόρευση της θήρας σε κάποια περιοχή λόγω χιονόπτωσης και χιονοκάλυψης, θα πρέπει αυτή να είναι δημοσιευμένη σε Φ.Ε.Κ. και κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε συμβεί.

Η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, μιλώντας στο www.zoosos.gr εξήγησε, ότι οι κυνηγοί, οι οποίοι εντοπίστηκαν να παρανομούν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας, βρίσκονταν σε περιοχή, που ούτως ή άλλως απαγορεύεται το κυνήγι.

Ο δήμαρχος Πρεσπών για το περιστατικό λαθροθηρίας

Ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας, που συμμετείχε στην ομάδα κυνηγών, που κυνηγούσε σε περιοχή της Πρέσπας και εντοπίστηκε από φύλακα του Φορέα Διαχείρισης μιλώντας στην Ε.Ρ.Α. Φλώρινας, τόνισε πως δεν κυνηγούσαν σε σημείο, που απαγορεύεται και κακώς το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις.

«Όλα θα αποδειχθούν» τόνισε ο κ. Τσέπας «και η αλήθεια στο τέλος θα φανεί. Ο φύλακας έκανε τη δουλειά του, έτσι όπως πρέπει να την κάνει και λυπάμαι που δημιουργήθηκε ένα άσχημο κλίμα και κάποιοι διαπληκτίστηκαν μαζί του».

«Ζητήσαμε συγγνώμη από την πρώτη στιγμή για αυτό» πρόσθεσε και δήλωσε πως «δεν τιμωρείς όλη την ομάδα, όταν έναν από τους παίκτες κάνει φάουλ».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις σχετικά με το περιστατικό, ο δήμαρχος Πρεσπών ζήτησε από όλους να υπάρχει ψυχραιμία τονίζοντας πως «η περιοχή μας χρειάζεται όλους ενωμένους και συνεργάτες, καθώς οι στόχοι μας είναι κοινοί».

Λαθραίο κυνήγι ακόμα και στα εθνικά πάρκα. Φτάνει πια!

Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων εξαιτίας της οποίας κατατέθηκε η μήνυση και προς εκείνους αλλά και κατά παντός υπευθύνου από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης αναφέρει τα εξής: «Σοβαρό κρούσμα στις Πρέσπες με ενεχόμενο και το Δήμαρχο…

Το απίστευτο περιστατικό λαθροθηρίας αγριογούρουνων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών που συνέβη την 18.1.2011 και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Μια πολύ μεγάλη ομάδα ασυνείδητων κυνηγών κυνηγούσε σε περιοχή που γνώριζαν ότι είναι απαγορευμένη. Στην περιοχή αυτή το κυνήγι απαγορεύεται για τρεις λόγους:

1ον) διότι βρίσκεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, 2ον) διότι το απαγορεύει η ΚΥΑ σύστασης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και 3ον) διότι υπήρχε χιονοκάλυψη, οπότε απαγορεύεται οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα.

Όταν οι κυνηγοί ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα, (Δασοφύλακας του Δασαρχείου Φλώρινας και Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών), αντέδρασαν εξυβρίζοντας και απειλώντας, ακόμα και με τα όπλα τους.

Το θράσος τους αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού μεταξύ των λαθροκυνηγών ήταν, σύμφωνα με καταγγελίες κι ο Δήμαρχος της περιοχής και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών καθώς και αστυνομικοί υπάλληλοι! (Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της γενικότερης ανομίας που υπάρχει σε όλη τη χώρα).

Οι λαθροκυνηγοί συνέχισαν απτόητοι το κυνήγι σαν να μην συνέβη τίποτα. Η αποθράσυνση τους αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την καθολική αναξιοπιστία των κρατικών αρχών, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Για τους Οικολόγους Πράσινους το επεισόδιο αυτό θέτει επιτακτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο:

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας πρέπει ερευνήσει και να ελέγξει πειθαρχικά τυχόν αστυνομικούς που κυνηγούσαν παράνομα. Δεν μπορεί, ακόμη και εκτός υπηρεσίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις.

Οι Δικαστικές Αρχές πρέπει να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τα απίστευτα που συνέβησαν, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Χρειάζεται άμεση αντίδραση και μεγάλη αυστηρότητα, γιατί τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται κάθε τόσο.

Να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της Υπηρεσίας που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς.

Τέλος η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δίνοντάς τους αρμοδιότητες δημόσιας αρχής. Έτσι θα μπορούν να ελέγχονται πιο ουσιαστικά οι παράνομες δραστηριότητες που πλήττουν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον αυτών των περιοχών.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Φορείς στελεχωμένοι και εξοπλισμένοι, που επωμίζονται μεν την προστασία του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, αλλά χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. (Το ίδιο αδύναμα εμφανίζονται και τα Δασαρχεία, λόγω της μακροχρόνιας απαξίωσής τους).

Αυτονόητο είναι επίσης ότι ο Δήμαρχος πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών. Αν δεν έχει την ευθιξία να το κάνει ο ίδιος, οφείλουν να το πράξουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι κοινωνίες στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας να απομονώσουν και να καταγγείλουν τέτοιες τραμπούκικες συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον των πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και των υπαλλήλων που έχουν αποστολή να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Το μόνο μήνυμα ελπίδας από αυτό το θλιβερό επεισόδιο είναι το θάρρος και η παρρησία του Φύλακα του Φορέα Διαχείρισης και του Δασοφύλακα.

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας

Θεματική ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες
Λ. Τσικριτζής, Β. Νάκου».

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτη η δράση των κυνηγών και στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Θίχτηκαν οι κυνηγοί και «κυνηγούν» δικαστικά τους φιλόζωους!

Τι είπε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο δικαστήριο

Αθωώθηκε η Μάριζα Χριστοδούλου. Οι κυνηγοί δε νίκησαν!

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

«Δράση για την άγρια ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Mόνο το 2011 αντιμετώπισαν 1.123 περιστατικά τραυματισμένων άγριων ζώων και πτηνών

Και αρκούδα νεκρή από φόλα βρέθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών

Ούτε για την προστασία των Πρεσπών δεν νοιάστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο

Διασυνοριακός διασυρμός και για το Πάρκο Πρεσπών

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.