Στηρίξτε μας

Μαθήματα φιλοζωίας τους μαθητές της Σύρου από την Π.Φ.Π.Ο.

6 Μαΐου 2015 09:54 | Επικαιρότητα
Μαθήματα φιλοζωίας τους μαθητές της Σύρου από την Π.Φ.Π.Ο.

Στα σχολεία της Σύρου από τις 4 έως τις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) που διεξάγεται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ουσιαστικά διδάσκει στα παιδιά ότι τα ζώα αξίζουν το σεβασμό και την αγάπη μας, ενώ τους δείχνει και πως πρέπει να τα προσεγγίζουν.

Τις παρουσιάσεις πραγματοποιεί η Μελίτα Λαζαράτου, ειδικός συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ο αντιδήμαρχος Σύρου Αλέξανδρος Αθανασίου χαιρετίζοντας αυτήν την προσπάθεια τονίζει: «Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο νησί μας, τη Σύρο, και να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Η συμβολή της ομάδας σας παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού αποδεικνύεται καθημερινά ότι η σωστή ενημέρωση - εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά τη συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα. Η σωστή ενημέρωση θα εξαλείψει φαινόμενα όπως π.χ. τη ζωοφοβία, την κακοποίηση και κυρίως την εγκατάλειψη ζώων.

Η νέα Δημοτική Αρχή του νησιού μας έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο αγώνα για να εφαρμοστεί ο νόμος περί αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και με προδιαγραφές καταφύγιο αδέσποτων ζώων, να κάνει δράσεις σχετικές με τα ζώα, κλπ γνωρίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί στην πηγή του.

Και η πηγή είναι η ενημέρωση, η πρόληψη, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και το να μάθουμε όλοι "να συμβιώνουμε με τα ζώα γύρω μας". Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε την προσπάθεια σας όποτε αυτό μας ζητηθεί. Καλή επιτυχία στο πρόγραμμα».

Το «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» της Π.Φ.Π.Ο. έχει «ταξιδέψει» ήδη σε όλη την Ελλάδα και το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 20.000 μαθητές.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργηθεί επιτέλους μια νέα στάση, υγιής και υπεύθυνη απέναντι σε όλα τα ζώα και αυτό δεν μπορεί παρά να ξεκινά μέσα από το σχολείο με σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση.

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο

Οι επισκέψεις στα σχολεία διαρκούν μια διδακτική ώρα και περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

1) Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ τάξεις Δημοτικού, πρόγραμμα για μικρές ηλικίες με εικοσάλεπτη παρουσίαση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Κατόπιν οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα. Στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση.

2) Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού. Παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν συναντάμε ζώα στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά σε εξωτικά είδη και σε είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Τα σχολεία που επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν με την υποστήριξη του φιλοζωικού συλλόγου της περιοχής να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

3) Γυμνάσιο - Λύκειο. Παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

7.950 μαθητές διδάχθηκαν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους

Μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία Πάρου – Αντιπάρου με χρήματα ιδιωτών

Νέος κύκλος μαθημάτων «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στα σχολεία των Χανίων

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.