Στηρίξτε μας

Λήμνος: Κατήγγειλε την κακοποίηση των σκυλιών που εξαφάνισε ο ιδιοκτήτης τους και η Αστυνομία αδιαφόρησε

4 Φεβρουαρίου 2016 22:33 | Καταγγελίες
Λήμνος: Κατήγγειλε την κακοποίηση των σκυλιών που εξαφάνισε ο ιδιοκτήτης τους και η Αστυνομία αδιαφόρησε

Αίτημα προς τον εισαγγελέα Εφετών Β. Αιγαίου κατέθεσε η Αναστασία Παρίση κάτοικος Λήμνου για να διερευνηθεί η πιθανότητα εξαφάνισης, θανάτωσης και ταφής τριών σκυλιών που κακοποιούσε αποδεδειγμένα και συστηματικά ο ιδιοκτήτης τους αφού τα είχε αλυσοδεμένα, χωρίς νερό, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες μέσα σ' ένα εκτροφείο πουλερικών.

LimnosSkyliaTafoi (5)Το ένα από τα τρία σκυλιά στις 3 Ιανουαρίου 2016.

Η κα Παρίση, που ενημέρωσε την Αστυνομία για την κατάσταση των ζώων και τον φιλοζωικό σύλλογο του νησιού, ήρθε αντιμέτωπη με την αδιαφορία του Α.Τ. Μύρινας και του υποδιοικητή ο οποίος της δήλωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι αναρμόδια γι’ αυτές τις καταγγελίες και ότι δεν θέλουν να κόβουν πρόστιμα!

Η στάση της Αστυνομίας – που δεν έκανε αυτό που εκ του νόμου οφείλει να πράξει – είχε ως αποτέλεσμα τα τρία ζώα να εξαφανιστούν και στη θέση τους η γυναίκα, η οποία νοιάστηκε για την τύχη τους, να βρει τρεις φρεσκοσκαμμένους πιθανότατα τάφους πάνω στους οποίους ο ιδιοκτήτης του εκτροφείου είχε τοποθετήσει ξύλινους σταυρούς μαζί με φυσίγγια καραμπίνας όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες που έστειλε στο www.zoosos.gr η καταγγέλλουσα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η κα Παρίση εντόπισε τα τρία σκυλιά – δύο αρσενικά και ένα θηλυκό – να ζουν ως φύλακες αλυσοδεμένα από την περίφραξη ενός εκτροφείου πουλερικών στην περιοχή Βάρος εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες χωρίς τίποτα να τα προστατεύει, μέσα στα κόπρανα τους χωρίς δοχεία τροφής και νερού. Το αρσενικό είχε κομμένο αυτί και το θηλυκό φαινόταν ότι είχε γεννήσει πρόσφατα από το μέγεθος των μαστών του.

LimnosSkyliaTafoi (9)Φυσίγγια πάνω στον σταυρό και «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», η αλυσίδα του σκύλου στην περίφραξη και το ζώο άφαντο στις 21 Ιανουαρίου 2016.

Τα ζώα τα πρωτοείδε αρχικά τον Απρίλιο του 2015 και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης τους παραμένουν κακές και συνιστούν φυσικά παθητική κακοποίηση βάσει της κοινής λογικής και της νομοθεσίας και αυτό φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τράβηξε και στις 3 Ιανουαρίου του 2016.

Η κα Παρίση επισημαίνει στην καταγγελία της προς τον εισαγγελέα – ζητώντας να γίνει έρευνα στο χώρο – τα εξής: «τα σκυλιά ήταν μούσκεμα από την βροχή, έτρεμαν, δεν είχαν καμιά διάθεση να γαυγίσουν ή να κουνήσουν την ουρά τους και έδειχναν φοβισμένα. Επίσης στο ένα αρσενικό σκυλί υπήρχε πετάμενο στο χώμα τομάρι ζώου, ενώ στο θηλυκό σκυλί το όποιο δεν σηκώθηκε καθόλου από την θέση του, υπήρχε πεταμένο δίπλα του ψόφιο πουλερικό, καθώς και τεράστια κόκαλα από κάποιο άλλο ζώο».

Ο υποδιοικητής την προέτρεψε να μην καταγγείλει την κακοποίηση των ζώων!

Η κα Παρίση στην καταγγελία της προς τον εισαγγελέα επισημαίνει: «Στις 4/1/2016 προσήλθα στο Α.Τ. Μύρινας, για να καταγγείλω την παθητική κακοποίηση - παραμέληση των τριών σκυλιών από τον ιδιοκτήτη τους κ. Κ.Μ., όπως ορίζεται από τον Νόμο 4039/2012. Σε επικοινωνία που είχα πρώτα με τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Μύρινας κ. Τραντή Κωνσταντίνο για κάποια άλλη καταγγελία που είχε προηγηθεί από μέρους μου, βρήκε την εύκαιρια να μου επισημάνει ότι κακώς απευθύνομαι στην Αστυνομία για περιστατικά κακοποίησης ζώων και ότι τα Φιλοζωικά Σωματεία είναι για αυτή τη δουλειά.

LimnosSkyliaTafoi (0)Τα ζώα ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες για μήνες όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Απριλίου 2015.

Έπειτα όταν δήλωσα στον κ. Τραντή ότι δεν τηρούνται οι συνθήκες ευζωίας των τριών σκυλιών με ρώτησε χαρακτηριστικά "δηλαδή τι δεν σας αρέσει;". Αμέσως του απάντησα ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση, δεν έχει να κάνει με το τι δεν αρέσει σε μένα! Υπάρχει μια νομοθεσία η οποία ή εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται. Μου είπε να μην κάνω καταγγελία, και ότι θα πάρουν τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη από το Αστυνομικό Τμήμα να τακτοποιήσει τα σκυλιά.

LimnosSkyliaTafoi (13)

Επίσης, μου τόνισε ότι η Αστυνομία δεν κάνει συστάσεις αλλά επιβάλει απευθείας πρόστιμα, ανάλογα την περίπτωση. Κατόπιν έθεσα τον προβληματισμό μου στον κ. Τραντή ότι αν δεν το καταγγείλω δεν θα καταγράφει το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων! Και αμέσως μετά τον ρώτησα πως άμα ο ιδιοκτήτης εξαφανίσει τα σκυλιά τι μπορεί να γίνει μετά; Και μου απάντησε πως θα ενημερώσουμε την εισαγγελία, ώστε να αναζητηθούν τα σκυλιά. Στη συνέχεια πήγα στο γραφείο του Αστυνομικού Υπηρεσίας, ώστε να κάνω την καταγγελία.

LimnosSkyliaTafoi (11)Απολύτως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες χωρίς νερό και με τροφή απομεινάρια σφαγμένων ζώων.

Αμέσως μόλις κατέθεσα, ο Αστυνομικός μου είπε πως θα πάει να εξετάσει την περίπτωση και πως θα κάνει σύσταση 2-3 ημέρες στον κ. Μ. και αν δεν συμμορφωθεί θα του υποβληθούν τα πρόστιμα, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί με άλλο περιστατικό όπως μου τόνισε! Εγώ αμέσως είπα στον Αστυνόμο "Μα αφού η Αστυνομία δεν κάνει συστάσεις", αλλά δεν μου απάντησε. Μετά από κάποιες μέρες πέρασα από το Αστυνομικό Τμήμα να μάθω αν υπήρξαν νεοτέρα και ο κ. Τραντής μου είπε πως ο συγκεκριμένος Αστυνομικός είχε βγει σε άδεια.

LimnosSkyliaTafoi (4)Και τα τρία ζώα εξαφανίστηκαν.

Στις 21/1/2016 μη έχοντας ακόμη κάποιο νεότερο από την Αστυνομία πέρασα από την φάρμα πουλερικών του κ. Μ. για να δω αν είχε γίνει κάτι σε σχέση με τα σκυλιά. Αυτό που αντίκρισα ήταν τρεις φαινομενικά φρεσκοσκαμμένοι τάφοι, ο κάθε ένας ακριβώς στο σημείο που ήταν δεμένο το κάθε σκυλί. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται συγκεντρωμένο χώμα σε τρία σημεία, στα οποία υπήρχαν δυο στερεωμένοι ξύλινοι σταυροί έκτος από την μεριά που ήταν το θηλυκό σκυλί οπού δεν υπήρχε σταυρός.

LimnosSkyliaTafoi (6)Ο τρίτος όγκος με χώμα και πέτρες - που εντόπισε η καταγγέλλουσα στις 21 Ιανουαρίου 2016 - στον οποιο ενδεχομένως να βρίσκεται θαμμένο ένα από τα ζώα.

Στον ένα σταυρό έχει γραφτεί με πορτοκαλί μπογιά «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» με καρφωμένες επάνω του κάλυκες από όπλο, ενώ στον δεύτερο σταυρό αναγράφονται οι λέξεις "ΤΣΑΡΛΟΚΟΥΡΑΔΟ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ". Επίσης, φαίνεται ότι οι αλυσίδες των αρσενικών σκυλιών βρίσκονται στο ίδιο σημείο, κρεμασμένες στην περίφραξη. Τέλος σε όλη την φάρμα δεν φαίνονταν, ούτε ακούγονταν τα σκυλιά.

Αμέσως έσπευσα στο Α.Τ. Μύρινας να δηλώσω όσα είχα δει και να ρωτήσω τι είχε γίνει τελικά μετά την καταγγελία που είχα κάνει στις 4/1/2016. Από την γραμματεία παρέλαβα το ακριβές αντίγραφο της καταγγελίας μου με ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ:1019/26/2185-α και το οποίο επισυνάπτω. Ο αστυνομικός υπηρεσίας δήλωνε γραπτώς ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε, βρήκε τα σκυλιά εντός αποθήκης - στεγάστρου, προστατευμένα σε κάθε περίπτωση από εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

LimnosSkyliaTafoi (8)Στον σταυρό έγραψε «ΤΣΑΡΛΟΚΟΥΡΑΔΟ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ».

Σε επικοινωνία που είχα με τον Υποδιοικητή κ. Τραντή αμέσως του είπα τι αντίκρισα και ότι δεν είδα κάπου τα σκυλιά. Έτσι, του ζήτησα να πάνε να εξετάσουν τι συμβαίνει. Ο Υποδιοικητής όμως μου είπε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι , παρά μονό αν δοθεί εισαγγελική εντολή, και ότι θα βρουν τον μπελά τους αν μπουν σε ξένη ιδιοκτησία. Επίσης όταν του είπα ότι έβγαλα και φωτογραφίες δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον ώστε να μου ζητήσει να τις δει.

Μετά από όλα αυτά καταγγέλλω ότι
1) Ο κ. Κ. Μ. είναι υπεύθυνος για συνεχή κακοποίηση των τριών σκύλων που είχε στη κατοχή του βάσει των Ν. 1197/81 και 4039/12 όπως τροποποιήθηκαν με το Ν.4235/14.

LimnosSkyliaTafoi (12)Όλα τα ζώα ήταν αλυσοδεμένα στην περίφραξη.

2) Αν οι τάφοι είναι αληθινοί, ο κ. Κ.Μ. είναι υπεύθυνος και για τη θανάτωση των τριών ζώων επειδή είναι μάλλον απίθανο να πέθαναν και τα τρία μαζί λίγες μέρες μετά τη καταγγελία μου για κακοποίησή τους. Άλλωστε ποιος ο λόγος ύπαρξης των δύο φυσιγγίων και των γραπτών μηνυμάτων πάνω στους σταυρούς;

3) Η τοπική αστυνομία δεν είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει των νόμων και των σχετικών εγκυκλίων του Αρείου Πάγου. Παρακαλώ να εκδώσετε Εντολή για την άμεση διερεύνηση του περιεχομένου των τριών τάφων και εφόσον χρειαστεί, τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου των ζώων» καταλήγει στην επιστολή της προς την εισαγγελέα Εφετών Β. Αιγαίου η κα Παρίση.

Η αδιαφορία της Αστυνομίας  οδηγεί στην μη τιμωρία των δραστών

Το βέβαιο είναι η αρμόδια Εισαγγελία θα πρέπει να εκδώσει το απαραίτητο ένταλμα για να γίνει η έρευνα στην επιχείρηση ώστε να ελεγχθεί που βρίσκονται τα ζώα (νεκρά ή ζωντανά). Τα ερώτηματα που τίθενται όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι τα εξής:

Γιατί οι αστυνομικοί του Α.Τ. Μύρινας δεν ενημέρωσαν αμέσως την Εισαγγελία ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο ένταλμα και ζήτησαν από την καταγγέλλουσα να το πράξει; Κυρώσεις για τα αστυνομικά όργανα που δηλώνουν παρανόμως αναρμόδια - για εγκλήματα εις βάρος των ζώων - ή αρνούνται να βεβαιώσουν διοικητικά πρόστιμα όπως ορίζει η νομοθεσία θα υπάρξουν;

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν ευθύνες από τον Δήμο Λήμνου για τα ελάφια της Μύρινας

Λήμνος: Hλικιωμένος σκότωσε το γατάκι χτυπώντας το επανειλημμένα με μπετόβεργα

Προσέφυγαν στην Εισαγγελία εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου Λήμνου για τ’ αδέσποτα του νησιού

Υποχρεωτική δήλωση κατοικίδιων σκυλιών και γατιών στο μητρώο του Δήμου Λήμνου

Λήμνος: Σκυλιά και γάιδαρος σκελετωμένα χωρίς τροφή και νερό όλη μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο

Λήμνος: Εξαφάνισε τα σκυλιά που βρήκε σκελετωμένα η τουρίστρια μετά το δημοσίευμα

Λήμνος: Έσερνε τον σκύλο στην άσφαλτο

Λήμνος: Σκύλος σε κλουβί κάτω από τον ήλιο χωρίς τροφή και νερό

Λήμνος: Σκότωσε τον σκύλο με την καραμπίνα αλλά συνελήφθη

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. venus

  Εμεις εδω θα την ειχαμε παρει στα σοβαρα την προτροπη «Μολων λαβε».
  Αφου δεν καταφερε κανενας να δειξει το θαρρος του σπαρτιατη Λεωνιδα (πραγμα που θα σημαινε στην προκειμενη περιπτωση) να απομακρυνει σε μια νυχτα τα ζωα απο η φυλακη που τα ειχε καταδικασει το «παραγωγικο τσαρλοκουραδο» του νησιου, τουλαχιστον θαπρεπε εκ των υστερων να απαντησει στο «μολων» λαβε» με την καταστροφη του φραχτη.
  Οι φραχτες στοιχιζουν λεφτα, δεν μπορουν να αντικατασταθουν τοσο ευκολα.
  Αυτο ειχαμε κανει εμεις σε ενα καθαρμα κυνηγο, που κρατουσε αιχμαλωτη σε περιφραγμενο φραχτη μια αλεπου για να εκπαιδευει με το ζωο τα σκυλια του.
  Δεν μπηκαμε καν στον κοπο να το καταγγειλουμε στην αστυνομια, γιατι το θεωρησαμε πολυ πιθανο να μας υποδεχτει ο μπατζανακης του κυνηγου.
  Ετσι ειναι εδω στα χωρια.
  Πρωτα η συγγενεια και μετα ο νομος!
  Μεσα σε ενα βραδυ λυθηκε το προβλημα.
  Και το ευχαριστο?
  Δεν χρειαστηκε να ξαναεπεμβουμε, γιατι δεν ξαναπαρουσιαστηκε.
  Καλοι οι νομοι και οι καταγγελιες.
  Αν ομως ζεις σε μια χωρα που τη λυμαινονται «τσαρλοκουραδα» και υπηρεσιακοι νονοι καθε ειδους και προελευσης, τοτε το «μολων λαβε» ειναι προκληση και προσκληση σε αποτελεσματικη δραση.
  Venus

 2. Πάνος Καφφές

  Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ή σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχεις ενημερωθεί για το πως έπραξε στην προκειμένη περίπτωση το Α.Τ. Λήμνου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.