Στηρίξτε μας

Ξεκοιλιασμένα, άρρωστα, νεκρά σκυλιά εγκαταλελειμμένα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (βίντεο)

12 Απριλίου 2016 20:30 | Καταγγελίες
Ξεκοιλιασμένα, άρρωστα, νεκρά σκυλιά εγκαταλελειμμένα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (βίντεο)

Την Εισαγγελία Βέροιας, την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ενημέρωσε η Κούλα Καρβουνάρη για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων σκυλιών που αργοπεθαίνουν από τον αλληλοσπαραγμό, τις ασθένειες και την εγκατάλειψη στο Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Η γυναίκα, που βοηθάει εθελοντικά στην υιοθεσία αδέσποτων, φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό και βίντεο το οποίο αποδεικνύει ότι το κατ’ επίφαση μόνο κυνοκομείο έχει μετατραπεί σε χώρο εξολόθρευσης αδέσποτων σκυλιών αφού εκεί θανατώνονται από τους αλληλοσπαραγμούς και τις ασθένειες δεκάδες ζώα, τα οποία μεταφέρονται από τους δρόμους του Δήμου Αλεξάνδρειας στον περιφραγμένο χώρο και αφήνονται στη μοίρα τους με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι αναρίθμητα.

«Δυστυχώς όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στο δημοτικό κυνοκομείο Αλεξάνδρειας. Σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία και την ευζωία των ζώων στο χώρο, όπου φιλοξενούνται 60-70 ψυχές στοιβαγμένες, πεταμένες σαν σκουπίδια, όλα μαζί μικρά με μεγάλα, μωρά κουτάβια να ξεσκίζονται και να τρώγονται από τα μεγαλόσωμα, αφού όλα παλεύουν να φάνε, να πιούν νερό και να επιβιώσουν.

ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΑΧΕΚΤΙΚΟ ΚΟΥΤΑΒΙ - ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΟΥΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ-ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΑΥΤΟ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ;

Ζώα άρρωστα, ανεμβολίαστα, ζώα με ψώρα, που τελικά πολλά καταλήγουν από τα δεκάδες τσιμπούρια ή από άλλες αρρώστιες, αφού κανένα δεν έχει την απαιτούμενη θεραπεία ή από κανιβαλισμό. Ζώα μεγαλόσωμα μέσα σε μια αγέλη που ζουν κάτω από συνεχόμενο στρες, γιατί αν δείξουν αδυναμία θα ξεσκιστούν από τα δυνατότερα.

KynokomeioAlexandreiasImathias (9)Αλληλοσπαραγμός μέχρι θανάτου...

Δυστυχώς, ο Δήμος Αλεξάνδρειας φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ορθά το πρόβλημα των αδέσποτων. Οι εθελοντές φιλόζωοι προσπαθούμε να είμαστε παρόντες, όταν μας ανοίγουν το χώρο, αλλά η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη, καθώς τα ζώα μπαίνουν και βγαίνουν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς οποιαδήποτε καταγραφή, άλλα χάνονται, άλλα εξαφανίζονται και άλλα πεθαίνουν αβοήθητα λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Φυσικά το να δοθεί πλέον προς υιοθεσία ένα ζώο από αυτά που ζουν στον ακατάλληλο αυτό χώρο είναι πλέον άθλος γιατί τη μια μέρα ζει και την επόμενη βρίσκουμε μόνο το κουφάρι του ή το κεφαλάκι του ή δεν βρίσκεται καθόλου. Αυτό είναι το έργο για το οποίο θα πρέπει να είμαστε περήφανοι; Αυτός είναι ο πολιτισμός μας;

KynokomeioAlexandreiasImathias (2)Σκυλάκι τρώει ό,τι απέμεινε από το κρανίο ενός άλλου κουταβιού στις 3 Απριλίου 2016.

Ποιος ανθρώπινος νους, ποιος λογικός άνθρωπος θα συναινέσει στα ξεσκισμένα μικρά κρανία και θα θεωρήσει ότι έτσι λύνουμε το πρόβλημα; Είναι πλέον ώρα να επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, έχει ενημερωθεί για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Εισαγγελία Βέροιας» καταλήγει η κα Καρβουνάρη.

Δυστυχώς οι εικόνες από το κατ' επίφαση κυνοκομείο επιβεβαιώνει αυτό που συχνά λέμε τις άθλιες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας, σε αυτούς τους απαραδεκτους χώρους, στους οποίους οι δήμοι στιβάζουν σκυλιά για να τα εξαφανίσουν (οριστικά) από τους δρόμους...

Η κα Καρβουνάρη, που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτογραφία με το κουτάβι που κρατάει στο στόμα ό,τι απέμεινε από το κρανίο ενός άλλου σκυλιού τραβήχτηκε την Κυριακή 3 Απριλίου. Οι φωτογραφίες με τα ζώα των οποίων τα εντόσθια κρέμονται δείχνουν ότι στειρωμένα σκυλιά βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση με τις τομές να ανοίγουν από τα σπασμένα ράμματα.

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες της ίδιας προς την δημοτική αρχή για το χάος στο Δημοτικό Κυνοκομείο ήταν συνεχείς αλλά χωρίς αποτέλεσμα, γι’ αυτό και κατήγγειλε την κατάσταση στην αρμόδια εισαγγελία. Κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει ούτε πόσα ακριβώς ζώα βρίσκονται εκεί, αφού δεν υπάρχουν ούτε αρχεία, ούτε καταστάσεις για το πόσα σκυλιά μπαίνουν, πόσα επανατοποθετούνται, πόσα πεθαίνουν κ.ο.κ. ενώ όσοι εθελοντές καταφέρνουν να μπουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο για να βοηθήσουν το πετυχαίνουν με το ζόρι και αυτό μετά από πιέσεις.

Ζώα που αλληλοσπαράσσονται μέχρι θανάτου ή πεθαίνουν από τις ασθένειες

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: 130 νεκρά ζώα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης με ευθύνη δημάρχου, αντιδημάρχου και κτηνιάτρων!

Σκελετωμένα από την ασιτία τα σκυλιά που έκλεισε ο Μπέος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου

Αργοπεθαίνουν αβοήθητα τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο καταγγέλλουν τα παραιτηθέντα μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου

Τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς

Κολαστήριο για τα σκυλιά το Δημοτικό Κυνοκομείο Φλώρινας

Ένα κολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο με τη σφραγίδα του Δήμου Ναυπακτίας (βίντεο)

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία – «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών (βίντεο)

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Δημοτικά Κυνοκομεία: Μαρτυρική η ζωή για τα έγκλειστα ζώα (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

13 Σχόλια

 1. alexia

  ελέγξτε πρώτα ότι ανεβάζουν κ από πότε είναι οι φωτογραφίες και ποιοι ακριβώς ήταν οι υπεύθυνοι κ μετά δημοσιεύετε κ να σχολιάζετε....
  συγνώμη αλλά πολλές φωτογραφίες είναι περσινές κ όσο για την κατάληξη του ξεκοιλιασμένου ζώου έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης κάποια φιλόζωα άτομα με τους λάθους χειρισμούς τους...
  όσο για το δήμαρχο εγώ ως μέλος της φιλοζωικής Αλεξάνδρειας ξέρω πως κ πέρσι κ φέτος, έκανε ένα μεγάλο πρόγραμμα για στειρώσεις , εμβολιασμούς κ αποπαρασιτώσεις....
  δυστυχώς υπάρχουν όμως προσωπικές αντιπάθειες κ συμφέροντα γι' αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ανεβάζετε κάτι γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις...

  1. venus

   @ alexia, εγω στη θεση σας, εννοω σαν μελος της φιλοζωϊκης Αλεξανδρειας ή δεν θα ειχα γραψει ενα τετοιο αισχρο σχολιο, η δεν θα ειχα κανει γνωστη δημοσια την ιδιοτητα μου.
   Και θα σας πω αμεσως γιατι.
   Ισχυριζεστε οτι ο Δημαρχος ειχε κανει οντως «κ πέρσι κ φέτος, ένα μεγάλο πρόγραμμα για στειρώσεις , εμβολιασμούς κ αποπαρασιτώσεις....». Αρα μιλαμε για τον ιδιο Δημαρχο που ειναι σημερα εδω και τωρα υπευθυνος για το Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
   Γιατι αυτο μας απασχολει εδω.
   Οι φωτογραφιες –ντοκουμεντα σας διαψευδουν.
   Εαν καποια ζωα εχουν φτασει στον καννιβαλισμο, σημαινει οτι εχουν αγγιξει το εσχατο σημειο προσπαθειας για επιβιωση, επειδη δεν σιτιζονται, επειδη εχουν αφεθει στην τυχη τους.
   Εαν καποια ζωα καταγραφονται ξεκοιλιασμενα και ξεσκισμενα, ειναι εντελως αδιαφορο, του κερατα αδιαφορο θα έλεγα, αν αυτο εγινε περσυ η τωρα που μιλαμε.
   Δεν ειναι ομως αδιαφορο κατω απο πιο δημαρχιακο οργανο πηρε το κυνοκομειο διαστασεις και συνθηκες Νταχαου, τετοιες που βλεπουμε σε φωτογραφιες της Βοσνιας η της Ρουμανιας, δηλαδη λαων που ζουνε ακομα πανω στα δεντρα σε ο,τι αφορα τη νομοθεσια περι προστασιας ζωων.
   Ακομα πιο ξεδιαντροπο θεωρω τον ισχυρισμο, οτι «για την κατάληξη του ξεκοιλιασμένου ζώου έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης κάποια φιλόζωα άτομα με τους λάθους χειρισμούς τους...» μια κατηγορια που την πετατε αστηρικτα, αναποδεικτα, προκλητικα, μαλλον σαν φτηνη εκδικηση λογω «προσωπικης αντιπαθειας», παρα σαν περιγραφη μιας αλλης πραγματικοτητας.
   Αναρωτιεμαι λοιπον, απο τοτε που διαβασα το ξεδιαντροπο σχόλιο σας, που ειναι τα δικα σας βιντεο, οι δικες σας φωτογραφιες-ντοκουμεντα του κυνοκομειακου παραδεισου που επιβλέπει και φροντιζει ο Δημαρχος Αλεξανδρειας.
   Και κυριως για να μας αποδειξετε οτι ολοι εμεις που αναθεματιζουμε τετοια κρατικα καθαρματα για τις εγκληματικες και ασυνειδητες πρακτικες τους απεναντι στους ζωϊκους κρατουμενους των κυνοκομειακων στρατοπεδων, ειμαστε απλως οι απροσεκτοι με τις προσωπικες αντιπαθειες.
   Venus

   1. ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ VENUS!!!!!!!!! AIΣΧΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ!!!!!!! ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ??????????? ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!!! ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΗ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗΣ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ! ΜΠΡΑΒΟ VENUS!!! ΠΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΙΕΜΑΙ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!

  2. ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

   ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ???? ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΒΟΗΘΑΝΕ!! ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΕΔΚΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΗ!!!! ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!!!!!

 2. Πανος

  όταν τσακώνονται τα χωρίζεις με ένα οποιόδηποτε αποσμητικό σπρευ του εμπορίου. ο ήχος μόνο αρκεί. Για τα υπόλοιπα δεν έχω να σχολιάσω κάτι, λίγα τα λόγια.

 3. Θεσσαλονικιά

  ....ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ....παιδιά πάρτε τηλέφωνα...στείλτε e-mail σε αυτό το δημαρχείο....είδα και τα βίντεο...ΘΕΕ ΜΟΥ...είναι τόσο άδικο για αυτά τα ζωάκια!

 4. ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΛΙΟΛΑΜΟΓΙΑ!!! ΣΤΑΤΑΔΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΠΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΓΑΜΩΚΡΑΤΟΣ!!!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ ΤΙ????? ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ??????? ΚΑΚΟ ΨΟΦΟ ΝΑΧΕΤΕ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΟΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ!! ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΚΑΘΑΑΡΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ!!!!!!!!!!!!

 5. fafaseda

  elladistan 2016. h ntroph ths eyrophs. h ellhnikh kseftila se olo ths to megaleio. kwlofara eimastan kai h "krish" mas ekane akoma pio kafrous, ean htan ayto dynaton, pou htan. KRISH AKSION, xeiroterh apo thn oikonomikh. eimasta ena matso anthropina skoupidia.

 6. Βασίλης

  Αυτό το κάθαρμα ο σήμαρχος Αλεξάνδρειας γιατί δεν βρίσκεται ήδη στη φυλακή μετά από αυτές τις εικόνες;;;;
  Το βίντεο αυτό κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και οι αρχοντοχωριάτες δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι συνεχίζουν ακάθεκτοι το δολοφονικό τους έργο.

  ΑΙΣΧΟΣ!!! ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ.

 7. αννα

  Στην Αλεξανδρεια Ημαθιας ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΩΛΟΔΗΜΑΡΧΟΣ και ενας ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΩΛΟΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ. Αν ημασταν Κρατος της προκοπης αυτα τα λεσια θα ηταν φυλακη και θα πληρωναν με τις περιουσιες τους ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ τους

 8. Amfie

  ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ! ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΑΧΑΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΨΥΧΩΝ!
  ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ & ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ!

  Πόσα ζώα ακόμη έπρεπε να πεθάνουν με φρικτό θάνατο για να καταγγελθεί η φρίκη!! Υπεύθυνοι και συνένοχοι στο έγκλημα, όλοι όσοι ήξεραν αλλά και οι φιλόζωοι της περιοχής που δεν έκαναν καταγγελία νωρίτερα!
  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.