Το κουτάβι που βρήκε η Θένια Βασιλείου στη μέση του δρόμου στην περιοχή της Καμάριζας (Λαύριο Αττικής) στις 3 Σεπτεμβρίου με το κεφάλι του σφηνωμένο στο κονσερβοκούτι φέρνει για πολλοστή φορά στη δημοσιότητα το θέμα του θανάσιμου κίνδυνου που διατρέχουν τα ζώα από τ' απορρίμματα (πλαστικές σακούλες, δοχεία, χημικά) κάθε είδους.
Ειδικά τα δοχεία και συγκεκριμένα οι κονσέρβες μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου αφού τα ζώα ψάχνοντας τροφή βάζουν το κεφάλι τους μέσα σ' αυτά και είτε κόβονται από το μέταλλο, είτε πεθαίνουν από την ασφυξία ή την δίψα εγκλωβισμένα έτσι για μέρες.
Έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ ότι ειδικά όσοι ταΐζουν αδέσποτα θα πρέπει να φροντίζουν την καθαριότητα του χώρου όχι μόνο γιατί ο νόμος το επιβάλλει, όχι μόνο για να μην έρχονται σε σύγκρουση με τους γείτονες που δεν αγαπούν τ’ αδέσποτα αλλά κυρίως για να προστατέψουν τα ίδια τα ζώα. Ποτέ δεν αφήνουμε τενεκεδάκια, κονσέρβες και άλλα δοχεία διάσπαρτα.
Είναι πολύ σημαντικό όσοι ταΐζουν αδέσποτα να μαζεύουν τις κονσέρβες και να τις τοποθετούν στους κάδους ανακύκλωσης και πριν τις πετάξουν να τσαλακώνουν το στόμιο τους ώστε τέτοια ατυχήματα να αποφεύγονται.
Δικαίωμα των ζώων υποχρέωση των ανθρώπων
Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας ή σε δημόσιους χώρους δοχεία νερού ή και φαγητού. Ο νόμος μας το επιτρέπει αρκεί να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Η σίτιση και το πότισμα των ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων.
Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».
Τους μύθους αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες που εγκυμονούν από την συνύπαρξη τους με τις γάτες (που αδίκως στοχοποιούνται) θέλησαν να αποκαλύψουν…
Από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 4 Απριλίου ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων σε συνεργασία με την δημοτική αρχή θα προχωρήσει στον προληπτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων (ΜΟΝΟ ΣΚΥΛΩΝ) που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.