Το κουτάβι που βρήκε η Θένια Βασιλείου στη μέση του δρόμου στην περιοχή της Καμάριζας (Λαύριο Αττικής) στις 3 Σεπτεμβρίου με το κεφάλι του σφηνωμένο στο κονσερβοκούτι φέρνει για πολλοστή φορά στη δημοσιότητα το θέμα του θανάσιμου κίνδυνου που διατρέχουν τα ζώα από τ' απορρίμματα (πλαστικές σακούλες, δοχεία, χημικά) κάθε είδους.
Ειδικά τα δοχεία και συγκεκριμένα οι κονσέρβες μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου αφού τα ζώα ψάχνοντας τροφή βάζουν το κεφάλι τους μέσα σ' αυτά και είτε κόβονται από το μέταλλο, είτε πεθαίνουν από την ασφυξία ή την δίψα εγκλωβισμένα έτσι για μέρες.
Έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ ότι ειδικά όσοι ταΐζουν αδέσποτα θα πρέπει να φροντίζουν την καθαριότητα του χώρου όχι μόνο γιατί ο νόμος το επιβάλλει, όχι μόνο για να μην έρχονται σε σύγκρουση με τους γείτονες που δεν αγαπούν τ’ αδέσποτα αλλά κυρίως για να προστατέψουν τα ίδια τα ζώα. Ποτέ δεν αφήνουμε τενεκεδάκια, κονσέρβες και άλλα δοχεία διάσπαρτα.
Είναι πολύ σημαντικό όσοι ταΐζουν αδέσποτα να μαζεύουν τις κονσέρβες και να τις τοποθετούν στους κάδους ανακύκλωσης και πριν τις πετάξουν να τσαλακώνουν το στόμιο τους ώστε τέτοια ατυχήματα να αποφεύγονται.
Δικαίωμα των ζώων υποχρέωση των ανθρώπων
Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας ή σε δημόσιους χώρους δοχεία νερού ή και φαγητού. Ο νόμος μας το επιτρέπει αρκεί να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Η σίτιση και το πότισμα των ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων.
Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».
Τη συνδρομή των κατοίκων της Αμοργού ώστε να στειρωθούν δωρεάν όσο πιο πολλές γάτες γίνεται από την περιοχή της Αιγιάλης ζητάει ο Δήμος Αμοργού με ανακοίνωση του. Το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων γατιών θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου στον Όρμο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κτηνιατρείο από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 για έξι μέρες.
Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για κουβέρτες, σκεπάσματα, παλέτες, σπιτάκια κάθε είδους και αυτοσχέδια για τα αδέσποτα σκυλάκια που ζουν μεταξύ Πικερμίου και Ραφήνας. Χρήσιμα είναι όλα τα υλικά που μπορείτε να σκεφτείτε και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σπιτάκια και προστασία από το κρύο:
Της Νίκης Τηλιακού* Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατεύσει τα ζώα που σιτίζει από δηλητηρίαση ειδικά όταν δέχεται απειλές; Όταν κάποιος απειλεί και…