Στηρίξτε μας

WWF: Κάθε ψάρι στον καιρό του και ο κολιός ποτέ (!) τον Αύγουστο

25 Απριλίου 2012 11:25 | Επικαιρότητα
WWF: Κάθε ψάρι στον καιρό του και ο κολιός ποτέ (!) τον Αύγουστο

Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει τη γνωστή παροιμία, ωστόσο πόσοι από εμάς γνωρίζουμε, ότι δε θα έπρεπε, να επιτρέπεται η αλίευση και κατανάλωση κολιού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του, δηλαδή τον Αύγουστο; Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.

Εν όψει του καλοκαιριού το WWF Ελλάς ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε ένα εύχρηστο εργαλείο με συμβουλές και προτάσεις για τους καταναλωτές. Στο «Fishtips» παρουσιάζονται κάποια από τα πιο εμπορικά ελληνικά ψάρια, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη προς κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η εποχή αναπαραγωγής τους (όπως αυτή προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας).

To «Fishtips» είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/fishtips, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή και για τα κινητά τηλέφωνα (smartphones). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 82% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο είναι υπεραλιευμένο. Στην Ελλάδα πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών έχουν υπεραλιευθεί, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν πλέον να αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αλίευση ψαριών κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, όταν αυτά είναι «αυγωμένα», και δεν έχουν προλάβει να γεννήσουν, αλλά και νεαρών ψαριών, που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναπαραχθούν.

Επίσης, κάποια είδη, όπως η γόπα και ο σαργός, αλλάζουν φύλο στην πορεία της ζωής τους, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να ωριμάσουν, για να αναπαράγονται οι πληθυσμοί τους. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για τη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε.

«Παρόλο, που η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ελλιπής, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία τους», δηλώνει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

«Ένα αυτονόητο βήμα θα ήταν, να μην υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα σε περιοχές και κατά τις εποχές, που συγκεντρώνονται νεαρά ψάρια ή που αναπαράγονται ενήλικα», τονίζει ο κ. Παξιμάδης.

Οι βασικές συμβουλές προς τους λάτρεις του ελληνικού ψαριού, όπως αυτές παρουσιάζονται στο «Fishtips» είναι οι εξής:

1. Αποφεύγουμε την κατανάλωση νεαρών ψαριών και αλιευμάτων κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.

2. Αποφεύγουμε την κατανάλωση ψαριών κατά την εποχή της αναπαραγωγής τους.

3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση προστατευόμενων (και άρα παράνομων) και απειλούμενων ειδών θαλάσσιων οργανισμών.

Διαβάστε επίσης:

Το Αιγαίο θα χάσει τα ψάρια του! Έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Γόνος*: Πώς ένα προϊόν παρανομίας φτάνει στο πιάτο μας. Κι εμείς το τρώμε ευχαρίστως!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. δημητρης

    Αυτές οι φανταστικές κινήσεις του WWF. Εγώ θα έλεγα κάτι πιο εύκολο... Αποφεύγουμε την κατανάλωση ψαριών γενικά γιατί προέρχονται από πρακτικές καταστροφής των ωκεανών με τους σύγχρονους αλιευτικούς στόλους να διαλύουν ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα και αφού τελειώσουν με τη μία περιοχή, να προχωρούν στην επόμενη.

    http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1892376,00.html

    Διαβάστε τουλάχιστον τις 3 πρώτες παραγράφους...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.