Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν την κακοποίηση αδέσποτων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης - Η Εισαγγελία θα παρέμβει;

26 Μαρτίου 2024 20:00 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν την κακοποίηση αδέσποτων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης - Η Εισαγγελία θα παρέμβει;

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης καταγγέλλει η Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray» η οποία προχώρησε σε διακοπή της συνεργασίας της με τη δημοτική αρχή εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στα αδέσποτα που περισυλλέγονται και εξαιτίας της απουσίας προθυμίας από πλευρά των αρμοδίων ώστε να φροντίσουν ουσιαστικά - και ως οφείλουν - τα ζώα, τα οποία αφήνουν αστείρωτα, σκελετωμένα και άρρωστα να υποφέρουν...

 

Οι τραγικές για τα σκυλιά συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης στη Νεστάνη Αρκαδίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί από φιλοζωικούς φορείς και οι περισυλλογές αδέσποτων που κατέληγαν σε ιδιωτικό χώρο στο  Περθώρι με άγνωστη τύχη.

Η Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray» στις 26 Μαρτίου επισήμανε τα εξής για όσα διαπίστωσε ότι γίνονται εκεί με ευθύνη του Δήμου Τρίπολης εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου:

«Την συνεργασία μας με το Δήμο Τρίπολης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2023 κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών του Δήμου, αποφασίσαμε να την λήξουμε και ήδη από τις 10/3 δεν έχουμε φυσική παρουσία στο καταφύγιο ούτε γνώση των διαλαμβανόμενων.

Με γνώμονα την ευζωία των ζώων που συναντήσαμε και με το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος για τα ζώα της Τρίπολης, είχαμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε, ελπίζοντας πως θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας, όσον αφορά την ορθή λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου, καθώς και του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων του Δήμου.

Ξεκινήσαμε κάνοντας στειρώσεις σε μία τριήμερη Δράση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη, οπότε στειρωθήκαν 125 σκυλιά, που βρέθηκαν αστείρωτα εντός του καταφύγιου με πολλά θηλυκά ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης και την πλειοψηφία αυτών σε κατάσταση απίσχνασης. Αναγκαστήκαμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο αριθμό ζώων τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης και συνειδητοποιήσαμε πως ο ρόλος μας αυτή τη φορά θα πρέπει να μην περιοριστεί στη συνδρομή σε στειρώσεις, αλλά στη μετάδοση της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε αναφορικά με τη μελλοντική διαχείριση.

 

Σε αυτήν την ολιγόμηνη παρουσία μας, δράσαμε συμβουλευτικά και όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν και επί του πεδίου, μπορέσαμε δε σε συνεργασία με το Δήμο να πέτυχουμε κάποιους από τους στόχους μας, αποτυγχάνοντας σε άλλους, συγκρουόμενοι με απαρχαιωμένες νοοτροπίες και σκοπέλους της Δημόσιας Διοίκησης. Ανοίξαμε το καταφύγιο σε εθελοντές και κοινό και οργανώσαμε μέρες και δράσεις που επιτέλους περιελάμβαναν τους φιλόζωους κατοίκους της πόλης, εισηγηθήκαμε αλλαγές στις διαδικασίες επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, περισυλλογής, επανένταξης και συντονισμού των στειρώσεων των αδέσποτων και επιχειρήσαμε να μυήσουμε τους συνεργαζομένους με το Δήμο, στην υλοποίηση της διαχείρισης βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Παραδίδοντας το καταφύγιο στους νέους συνεργάτες του Δήμου, απομακρυνθήκαμε μερικώς στις αρχές του νέου έτους, έχοντας διαβεβαιώσεις ότι το καταφύγιο λειτουργούσε επαρκώς, συνεχίζοντας να συντονίζουμε στειρώσεις και περισυλλογές. Επανερχόμενοι μετά από μερικές εβδομάδες μετά λύπης μας συναντήσαμε ξανά εικόνες απισχνασμένων ζώων που μας ανάγκασαν να απομακρύνουμε ένα νέο μεγάλο αριθμό σκύλων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υγιείς.

Ταυτόχρονα προωθούσαμε για υιοθεσία όσα περισσότερα ζώα μπορούσαμε, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής, ενώ αναλάβαμε να διαχειριστούμε συνολικά πάνω από 80 σκυλιά επωμιζόμενοι ένα τεράστιο οικονομικό, λειτουργικό και ψυχικό βάρος, που πολλές φορές μας λύγισε, αλλά δεν μας έκαμψε, γιατί μπορέσαμε να δούμε πολλά από αυτά ευτυχισμένα και υγιή πλέον στα νέα τους σπίτια. Καλύψαμε το κόστος για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία σε ζώα εντός και εκτός καταφυγίου, ενώ μπορέσαμε συνολικά να στειρώσουμε 197 σκυλιά, 28 εκ των οποίων  σε εξωτερικούς συμβεβλημένους κτηνιάτρους του Δήμου.

Από την Τρίπολη αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι ήταν αδύνατον πλέον να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που έχουν επιλέξει εκ προοιμίου να πορευτούν διαφορετικά από όσα πρεσβεύει η λογική, οι αρχές και οι αξίες μας και ταυτόχρονα με την ελπίδα, πως μέρος όσων έχουμε εισηγηθεί θα εφαρμοστούν, ώστε οι φόβοι και οι ανησυχίες μας να μην επαληθευτούν.

Η Save a Greek Stray, όπως και κάθε φορέας δράσης, οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα  με όσα ορίζει το καταστατικό της και πρωτίστως οι αξίες μας και με βάση αυτές τις προτεραιότητες θελήσαμε να βοηθήσουμε, αλλά και με τις ίδιες αρχές επιλέξαμε να αποχωρήσουμε.

Να υπενθυμίσουμε πως πρότυπα καταφύγια δεν χαρακτηρίζονται τα νεόδμητα κτίρια και οι ωραίες εγκαταστάσεις στοίβαξης ανεπιθύμητων ψυχών, αλλά αυτά που απαρτίζονται από ανθρώπινο δυναμικό που σέβεται τα δικαιώματά τους και συναισθάνεται το δράμα της αναίτιας φυλάκισης τους.

Η καρδιά μας παραμένει εκεί, στα ζώα που αγαπήσαμε και πονέσαμε, και που θα τα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίδα, ένα προς ένα.

(Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι πάλεψαν να μας κρατήσουν κάθε φορά που χάναμε τις ελπίδες μας, την πλειοψηφία των γιατρών της Τρίπολης που συνεργάστηκαν μαζί μας, τους δημότες που πρόθυμα και με ευγένεια μετέφεραν ζώα στους γιατρούς για στειρώσεις και τους γιατρούς μας που κάθε φορά μας στηρίζουν αγόγγυστα )» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλήθεια η Εισαγγελία Τρίπολης τι περιμένει για να παρέμβει;

Διαβάστε επίσης:

Πόσα σκυλιά αστείρωτα και σε τι συνθήκες ζουν τελικά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης; (Βίντεο)

Παράνομες περισυλλογές αδέσποτων και κατασπατάληση πόρων κάνει ο Δήμος Τρίπολης

Την εξαφάνιση των αδέσποτων και όχι την ορθή διαχείριση τους επιθυμεί ο Δήμος Τρίπολης

Τον απείλησε με καραμπίνα επειδή ζήτησε να μάθει τι απέγιναν τα σκυλιά που παρανόμως περισυλλέγει ο Δήμος Τρίπολης

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.