Στηρίξτε μας

Την εξαφάνιση των αδέσποτων και όχι την ορθή διαχείριση τους επιθυμεί ο Δήμος Τρίπολης

24 Φεβρουαρίου 2016 10:18 | Επικαιρότητα
Την εξαφάνιση των αδέσποτων και όχι την ορθή διαχείριση τους επιθυμεί ο Δήμος Τρίπολης

Την εξαφάνιση των αδέσποτων από το κέντρο της πόλης και άλλα σημεία του αστικού ιστού και όχι μόνο επιδιώκει ο Δήμος Τρίπολης που εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ένα παράνομο μη αδειοδοτημένο κυνοκομείο στο οποίο ζουν (και πεθαίνουν) κάτω από άγνωστες συνθήκες σκυλιά. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιοκτήτης του χώρου – που έχει σύμβαση με τον δήμο – απείλησε με καραμπίνα τον Γιώργο Ζαφειράκη πρόεδρο του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης επειδή θέλησε να ρωτήσει τι απέγιναν τα ζώα που συγκεντρώνει και αναλυτικό ρεπορτάζ μας για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Τον απείλησε με καραμπίνα επειδή ζήτησε να μάθει τι απέγιναν τα σκυλιά που παρανόμως περισυλλέγει ο Δήμος Τρίπολης.

Για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων που συλλήβδην χαρακτηρίζονται επιθετικά ώστε να υπάρχει έτοιμη η δικαιολογία (και για την θανάτωση τους) παρενέβη η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και ο αντιπρόεδρος της Μάνθος Αρμπελιάς πήγε στην Τρίπολη στις 22 Φεβρουαρίου για να διαπιστώσει τι συμβαίνει εκεί.

Η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει ότι ο κ. Αρμπελιάς με τον κ. Ζαφειράκη επισκέφτηκαν τα μέρη όπου ο Δήμος Τρίπολης ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επικίνδυνα αδέσποτα ζώα που πρέπει να γίνει περισυλλογή και κρίση τους. Συγκεκριμένα τονίζει: «Στην άποψη που σχηματίσαμε ιδίοις όμμασι πλέον, τα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της Τρίπολης είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένα και δεν παρουσίασαν ουδεμία “περίεργη” συμπεριφορά. Αντιθέτως γίναμε μάρτυρες περιστατικού με τρία ανήλικα παιδιά που χωρίς επίβλεψη ενήλικα/κηδεμόνα, προκάλεσαν επανειλημμένως αδέσποτο ζώο που αναγκάστηκε να γαβγίσει (και μέχρι εκεί…) για να τα απομακρύνει».

Όμως η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί και για την επίσκεψη και τη συζήτηση που έγινε στον Δημαρχείο Τρίπολης για το θέμα με τους αρμόδιους. Συγκεκριμένα τονίζει: «Σε ότι αφορά την επίσκεψή μας στον Δήμο στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η Κτηνίατρος της 5μελούς επιτροπής και τρία μέλη του Σωματείου, δεν διαφάνηκε καμία απολύτως πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε οριστική λύση του προβλήματος με τον ορθόδοξο τρόπο, ήτοι, μαζικές στειρώσεις ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων, περιορισμό των εγκαταλείψεων με την βοήθεια της Αστυνομίας και εφαρμογή των κυρώσεων για τους παραβάτες. Σε ότι αφορά τον μη αδειοδοτημένο χώρο που διαθέτει ο Δήμος για την παραμονή των ζώων προς περίθαλψη, η Ομοσπονδία μας κινείται στα νόμιμα πλαίσια ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό».

Το κακό κλίμα εις βάρος των ζώων και όσων νοιάζονται ουσιαστικά γι’ αυτά έχει καλλιεργηθεί εδώ και καιρό στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας και μάλιστα με ευθύνη των τοπικών Μ.Μ.Ε. που λόγω εντοπιότητας κατηγορούν κυρίως τα ζώα και όχι τους ανθρώπους που ευθύνονται για την εγκατάλειψη, την κακοποίηση τους ή την μη φροντίδα τους.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα σκυλιά το λιγότερο ως τέρατα η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Τρίπολη με τα αδέσποτα ζώα καθώς και τις αντιδράσεις διαφόρων αρχών και βεβαίως τα σχόλια των Δημοτών κάτω από τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού ηλεκτρονικού κυρίως τύπου. Μέρος της κοινής γνώμης στρέφεται εναντίων των φιλόζωων και του Φιλοζωικού σωματείου αλλά όχι εναντίον των αρμοδίων Αρχών. Δεν φταίνε όμως οι Δημότες, έτσι γαλουχήθηκαν...

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς η φιλοζωική Τρίπολης ποιανού υπάλληλος είναι; Προφανώς και όχι. Γιατί απλά τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις και δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα τα οποία οι ίδιοι οι Δημότες δημιουργούν και οι απολύτως αρμόδιοι (Δήμοι) δεν έχουν την γνώση να διαχειριστούν.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός τους και να μην δημιουργείται κοινωνικό ζήτημα, απαιτεί την συνεργασία:
α) Του αρμόδιου διαχείρισης που έχει και την εποπτεία τους, βάσει Νόμου. Του Δήμου δηλαδή.
β) Των φιλόζωων που έχουν γνώση και μπορούν να συμβάλουν στην σωστή κατεύθυνση προς την επίτευξη του σκοπού.
γ) Του κοινωνικού συνόλου, το οποίο δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια όταν ο γείτονάς του εγκαταλείπει τα ζώα του (είτε ενήλικα είτε ανεπιθύμητης γέννας) Ιδίως αυτά τα ζώα, είναι αυτά που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον Δήμο σας. Την ίδια σας την γειτονιά. Αν ψάχνετε ευθύνες κοιτάξτε δίπλα σας.

Ο Νόμος δεν επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στα Φιλοζωικά Σωματεία. Ο Νόμος επιβάλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους και η οποία ρητά περιορίζεται στην περισυλλογή, στείρωση και επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Τρίπολης συνεργάζεται με ένα μη αδειοδοτημένο "καταφύγιο" το οποίο μισθώνει από ιδιώτη, περιορισμένων δυνατοτήτων, οι στειρώσεις ζώων που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου οι γεννήσεις ζώων στον δρόμο ανεξέλεγκτες.

Δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα - ούτε καν τα ελάχιστα που ορίζει ο Νόμος - με σκοπό τον έλεγχο των δεκάδων γεννήσεων νέων ζώων και την εγκατάλειψη δεσποζόμενων (δηλαδή τα ζώα των γειτόνων σας).
Αν ψάχνετε ευθύνες, θα πρέπει να τις αναζητήσετε στις αρμόδιες εκ του Νόμου Αρχές και πιο συγκεκριμένα σε όλους τους Δημοτικούς Άρχοντες οι οποίοι δεν έπραξαν αυτά που όριζε η Νομοθεσία από το 2003 μέχρι σήμερα.

Σίγουρα όχι σε ιδιώτες - συμπολίτες σας - οι οποίοι έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο για την αύξηση των αδέσποτων του Δήμου σας, αλλά παρόλα αυτά προσπαθούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, κάτι που δεν κάνετε οι υπόλοιποι.

Αν από το 2003 μέχρι σήμερα (13 ολόκληρα χρόνια) οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί σας έπρατταν αυτό που ο Νόμος ορίζει σίγουρα δεν θα υπήρχε λόγος σήμερα να γίνονται τέτοιες δημοσιεύσεις και το κοινωνικό σύνολο δεν θα είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, και καλείται - λανθασμένα - μέσω δημοσιευμάτων μία πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων να διαχειριστεί».

Ο Δήμος Τρίπολης δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αφού οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας επιθυμούν ουσιαστικά την εξόντωση των ζώων, τον παράνομο εγκλεισμό τους αντί να προχωρήσουν σε ουσιαστικό έργο δηλαδή δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων (για να μειωθεί το κόστος των κτηνιατρικών πράξεων), αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν τηρούν όσα ορίζει η νομοθεσία για την φροντίδα των ζώων κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Τρίπολη: Δίνουν 3.000 ευρώ σε όποιον αποκαλύψει αυτούς που δηλητηριάζουν τ' αδέσποτα με φόλες

Τον απείλησε με καραμπίνα επειδή ζήτησε να μάθει τι απέγιναν τα σκυλιά που παρανόμως περισυλλέγει ο Δήμος Τρίπολης

Με χίλια ζόρια ο Δήμος Τρίπολης τοποθέτησε 2 από τις 15 ταΐστρες που προορίζονται για τ’ αδέσποτα

Τρίπολη: Τον δολοφόνησε επειδή του δηλητηρίασε τα σκυλιά του;

Βρήκε το σκυλί πυροβολημένο κοντά στην Μάκρη Αρκαδίας

Κοτσιρίδι Αρκαδίας: Πυροβόλησε και σκότωσε τον σκελετωμένο σκύλο

Πυροβόλησε σκυλί και πέτυχε δύο παιδιά στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.