Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν πως ο Δήμος Ρεθύμνου ζήτησε τη θανάτωση 6 κουταβιών για να μην πληρώσει για τη φροντίδα τους

1 Φεβρουαρίου 2022 23:00 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν πως ο Δήμος Ρεθύμνου ζήτησε τη θανάτωση 6 κουταβιών για να μην πληρώσει για τη φροντίδα τους

Μέσω facebook το Φιλοζωικό Σωματείο Ρεθύμνου «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» και από το προφίλ «Ομαδα Εθελοντων Νοιάζομαι» καταγγέλλει πως ο Δήμος Ρεθύμνης ζήτησε τη θανάτωση (ευθανασία) έξι υγειών κουταβιών που βρέθηκαν πεταμένα μέσα σε μια κούτα και περισυνελέγησαν από αστυνομικούς.Όπως επισημαίνουν οι εθελοντές του σωματείου οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν πως ο Δήμος Ρεθύμνου ζήτησε τη θανάτωση των νεογέννητων και μάλιστα επισημαίνεται ότι η δημοτική αρχή έδωσε εντολή στην Αστυνομία να μεταφερθούν τα νεογέννητα κουτάβια στον συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνίατρο για να τα σκοτώσει!

Θυμίζουμε ότι η θανάτωση υγειών νεογέννητων ζώων είναι κακούργημα, γιατί πρόκειται για δολοφονία. Φυσικά πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, μια ανήθικη πράξη ειδικά όταν αυτή γίνεται από τη δημοτική αρχή που έχει την αρμοδιότητα για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων ή από έναν κτηνίατρο, του οποίου μέριμνα πρέπει να είναι το να ζήσει κάθε πλάσμα που φτάνει στο κτηνιατρείο του. Αναρωτιόμαστε αν κάποιος από την αρμόδια Εισαγγελία θα ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική εκ μέρους του δήμου.

Ολόκληρη η καταγγελία του Φιλοζωικού Σωματείου Ρεθύμνου «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»

Στην ανάρτηση που έγινε στο facebook την 1η Φεβρουαρίου επισημαίνονται τα εξής: «Πόσο κοστίζει η ζωή ενός νεογέννητου κουταβιού αλήθεια; 6 νεογέννητων; Ποιοι είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν ;

Στην περίπτωση των ηλικίας μερικών ημερών κουταβιών που μάζεψε περιπολικό της Αστυνομίας , η ζωή τους δεν αξίζει ΤΙΠΟΤΑ για  τους υπευθύνους διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Ρεθυμνου.  Δεν έχει καμία αξία. Οπως δεν έχει καμία αξία και για πολλούς "φιλόζωους" που καλέστηκαν να βοηθήσουν και αρνήθηκαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας σας πούμε την οδύσσεια των νεογέννητων κουταβιών. Προχθές το βραδύ ειδοποιηθήκαμε για την περισυλλογή 6 νεογέννητων κουταβιών απο αστυνομικούς και την μεταφορά τους στο  τμήμα. Μας ζητήθηκε να τα πάρουμε άμεσά αφού όπως είπαν δεν έβγαζαν άκρη με τον Δήμο. Εξηγήσαμε ότι θα γίνει επείγουσα ανάρτηση να βρεθεί εθελοντής φροντιστής με δικά μας έξοδα, καθώς νεογέννητα κουτάβια δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα μεγάλα σκυλιά που έχουμε για ευνόητους λόγους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ κτηνίατρος συμβεβλημένος με το ΔΗΜΟ, αλλά η σύμβαση δεν καλύπτει ούτε νοσηλεία,  ούτε περίθαλψη. Δεν φρόντισε ο Δήμος να μοιράσει το πρόγραμμα σε περισσότερους κτηνιάτρους, παρότι  του προτάθηκαν λύσεις μέσα από τον ίδιο τον Δήμο. Δεν φρόντισε να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες είναι ουσιαστικές για την ζωή των ζώων, όπως η περίθαλψη και η νοσηλεία. Ένα γεγονός που τονίσαμε και διαφωνήσαμε από την αρχή. Οπότε δεν μπορούσαν να πανε τα κουτάβια σε αυτό το συμβεβλημένο κτηνιατρείο.

Δώσαμε το τηλέφωνο του συμβεβλημένου κτηνιάτρου αλλά δεν είχε ούτε ειδικό γάλα ούτε μπορούσε να φιλοξενήσει τα κουτάβια. Εν συνεχεία δώσαμε στους αστυνομικούς οδηγίες  για την πρωτη νύχτα  (αυτοσχέδια θερμοφόρα, αγορά γάλακτος και ταισμα) δώσαμε  τηλέφωνο άλλου κτηνίατρου που ήταν διαθέσιμος εκείνη την ώρα  για την προμηθεια γαλακτος και  με δικά μας έξοδα για την πρώτη αυτή μέρα κερδίζοντας χρόνο μεχρι να βρούμε φροντιστές. Από την αστυνομία επικοινώνησαν με  αυτόν τον  ιδιώτη κτηνίατρο ο οποίος προσφέρθηκε να τα πάρει για 1-2 μέρες να βρεθεί λύση με τον υπεύθυνο του Δήμου.  Οι αστυνομκοί του είπαν οτι θα κανουν τα απαραίτητα για να δοθεί  εισαγγελική εντολή για την νοσηλεία και τις απαραίτητες συννενοήσεις με τον Δημο.

Και εδώ αρχίζουν τα παράλογα. Την επόμενη μέρα μας ανακοινώνουν οτι κανείς δεν δέχεται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας για τις υπόλοιπες μέρες. Απο τον Δήμο ότι δόθηκε εντολή  ευθανασίας των υγιέστατων κουταβιών επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν τα νοσήλεια στον κτηνίατρο και καμία αλλη φιλοζωική ομάδα δεν μπορεί  να τα αναλάβει.. Η εντολή έλεγε τα κουτάβια να μεταφερθούν αμεσα στον συμβεβλημένο κτηνίατρο του Δήμου για ευθανασία.

Η απόφαση ευθανασίας σε υγιή κουτάβια είναι παράνομη, γιατί δεν είναι απόφαση πενταμελούς επιτροπής όπως ορίζει ο νόμος.

Εδώ και πολύ καιρό είμαστε το μοναδικό ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ φιλοζωικό σωματείο που παλεύει μόνο του στο Ρέθυμνο,  χωρίς υποδομές,  χωρίς αρκετά άτομα, να περιθάλψει και να βοηθήσει όπως μπορεί τα αδέσποτα αυτής της πόλης. Εθελοντικά, με πολύ αγάπη και κόπο παλεύουμε να σώσουμε όσα μπορούμε. Ομως το  να δεχόμαστε  ψυχολογικό εκβιασμό , ‘’θα γίνει ευθανασία αν δεν τα πάρετε ‘’ και μάλιστα απο τον Δήμο  είναι το λιγότερο ΝΤΡΟΠΗ,  έλλειψη σεβασμού στους αγώνες μας , έλλειψη αγάπης στα ζώα που επικαλείσαι ότι βοηθάς, έλλειψη σεβασμού στην ίδια την ζωή.

Με ποια ιδιότητα αποφασίζετε κύριε Αντιδήμαρχε ποιος θα ζήσει και ποιος όχι;;

Η απουσία σας είναι εκκωφαντική γενικά στις όποιες προσπάθειες κάνουμε για να βρεθούν λύσεις. Ούτε τα τηλέφωνα σηκώνετε ακόμα και σε συνεργάτες σας. Αλλά βεβαία το συγκριμένο κομμάτι διαχείρισης αδέσποτων ζώων,  δεν έχει δημοσιότητα και προβολή όπως  τα πολιτιστικά και τα καρναβάλια. Να σας θυμίσουμε ότι Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα.

Στα 10 χρονιά που είμαστε ομάδα εθελοντών φιλόζωων η ευθανασία δεν ήταν για μας η λύση ποτέ,  όσο και αν ζοριζόμαστε, όσο και αν λέμε δεν αντέχουμε άλλο. Δηλώσαμε ότι δεν συμφωνούμε στην ευθανασία και ότι θα αναλάβουμε τα μωρά , θα τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν ανεξάρτητα το κόστος και τον κόπο μας. Ευχόμαστε να τα καταφέρουν να μεγαλώσουν και ελπίζουμε να  έχουμε τον κόσμο του Ρεθύμνου δίπλα μας για άλλη μια φορά μέχρι να φτάσουν στις οικογένειες τους. Οποίος επιθυμεί να γίνει ανάδοχος στα μωράκια μας , με εικονική υιοθεσία μέχρι να βρουν οικογένειες, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με μήνυμα. Τα έξοδα πολλά μέχρι να μπορέσουν να υιοθετηθούν.  Τα κουτάβια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο κτηνιατρείο που αναγράφει η ανάρτηση του κου Κρεβετζάκη ούτε κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες, ούτε βρέθηκε λύση από τον Δήμο.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άραγε τι θα απαντήσει για όλα αυτά ο Δήμος Ρεθύμνου;

Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε για όλα όσα καταγγέλλονται επικοινωνήστε με τον Δήμο Ρεθύμνης:
Τηλέφωνο στο Γραφείο Δημάρχου 28313 41301-5, email: [email protected]
Τηλέφωνο στο Γραφείο Τύπου 2831341304, email: typos2rethymno.gr

και μέσω της σελίδας του Δήμου Ρεθύμνης στο facebook.

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.