Στηρίξτε μας

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος του Δήμου Αμαρουσίου για όσα δεν κάνει για τα αδέσποτα

24 Σεπτεμβρίου 2020 22:31 | Καταγγελίες
Δριμύ κατηγορώ σε βάρος του Δήμου Αμαρουσίου για όσα δεν κάνει για τα αδέσποτα

Με ανακοίνωση της η Γεωργία Ψωμά, πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Αμαρουσίου (ΣΩ.ΦΙ.Α.) επισημαίνει τα όσα δεν κάνει ο Δήμος Αμαρουσίου για τα αδέσποτα (στειρώσεις, περίθαλψη, φιλοξενία, υιοθεσίες) καθώς δεν διαθέτει σύμβαση με κλινική ή κτηνίατρο για όλες τις απαιτούμενες εκ του νόμου κτηνιατρικές πράξεις για την ορθή φροντίδα του αδέσποτου πληθυσμού.

Για την κατάσταση εκεί ο φιλοζωικός φορέας της περιοχής – που έρχεται αντιμέτωπος με πολλά αιτήματα δημοτών – επισημαίνει τα εξής μέσω της μακροσκελέστατης ανακοίνωσης της προέδρου του:

«Ευχαριστούμε όλους τους φιλόζωους δημότες για τις ενημερώσεις και τα μηνύματα που μας στέλνετε  για αδέσποτα , ταλαιπωρημένα ζωάκια. Αυτό υπογραμμίζει την ευαισθησία και την αγάπη σας , γι αυτά . Οφείλουμε , με τη σειρά μας , να  ενημερώσουμε τους δημότες για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί , για τα αδέσποτα. Ειδικά σε έναν Δήμο όπως του Αμαρουσίου, από τους πιο εύρωστους οικονομικά , με υψηλά δημοτικά τέλη .

Ο Δήμος , το μόνο που προσφέρει για τα αδέσποτα , είναι σύμβαση με τα Κτηνιατρεία της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας , που βρήσκονται στο Κορωπί . Αυτή η σύμβαση έχει λήξει , εδώ και ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, γιατί ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος περί αδεσπότων , κ. Τσιπουράκης , ΔΕΝ την έχει ανανεώσει .Χωρίς να έχει βρει καμιά διάδοχη λύση, προς το παρόν . Κοινώς , όποιο  τραυματισμένο , άρρωστο ζώο βρεθεί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ , εκτός αν πληρώσουμε , από την τσέπη μας ιδιώτες κτηνιάτρους ! Για στειρώσεις δεν συζητάμε !!!

Ευχαριστούμε όλους τους φιλόζωους δημότες για τις ενημερώσεις και τα μηνύματα που μας στέλνετε για αδέσποτα ,...

Δημοσιεύτηκε από ΣωΦιΑ στις Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο κάθε Δήμος , χρηματοδοτεί  τα σχετικά προγράμματα για τα αδέσποτα- εννοούμε ΜΟΝΟ συμβάσεις τύπου Κορωπίου και απολύτως τίποτα άλλο- από ίδιους πόρους . Επαφίεται  στην διάθεση του εκάστοτε Δημάρχου το ύψος του ποσού που θα διαθέσει , για τα αδέσποτα. Ο τωρινός Δήμαρχος , κ. Αμπατζόγλου , ενέκρινε για το 2020 το ευτελές ποσόν των 14.800 ευρώ , την στιγμή που άλλοι Δήμοι εγκρίνουν 40-50.000 ευρώ . Είναι απόλυτα μέσα στις  οικονομικές δυνατότητες του Δήμου  Αμαρουσίου να διαθέσει ακόμα και 100.000 ευρώ !! Οι ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου με τις, περίπου 4000 αδέσποτες γάτες προς στείρωση-πρόχειρος υπολογισμός , μπορεί και πολύ παραπάνω- σκυλιά επίσης ,χρειάζονται τέτοια ποσά , της τάξεως των 100.000 ευρώ , για να πει κάποιος πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ! Και να μην υπολογίσουμε τα έκτακτα  περιστατικά (τραυματισμοί , χειρουργεία , αιματολογικές εξετάσεις , αρρώστειες και σχετικές θεραπείες , παραμονή για μακροχρόνιες νοσηλείες ,κ.λ.π ) !!!  Είναι ευνόητο , λοιπόν , γιατί εξαντλήθηκαν ήδη τα 14.800 ευρώ , που έδωσε ο Δήμος , προς το Κοπρωπί !Αυτή την εποχή , λοιπόν , αγαπητοί δημότες Αμαρουσίου , είμαστε ΑΟΠΛΟΙ !!

Συνεχίζουμε την ενημέρωσή σας. Τα , όποια χρήματα εγκρίνει ο Δήμος , είναι στην διαχείρησή του . ΔΕΝ είναι στα χέρια των Φιλοζωικών . Υπάρχει υπάλληλος του Δήμου που αφαιρεί το σχετικό με την νοσηλεία του κάθε ζώου , ποσόν , από το συνολικό ''μπάτζετ'' !!  Οι Φιλοζωικές ΔΕΝ παίρνουν χρήματα από  πουθενά , πλην προσφορών ζωοφίλων , συνήθως σε ''είδος'' ( τροφές , στειρώσεις ) , κι ούτε έχουν λόγο στην διαχείρηση . Ας γίνει σαφές , πέραν κάθε αντίλογου , πως τα μέλη των Φιλοζωικών είναι εθελοντές , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ , αλλά , εις βάρος της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής, τρέχουν , όσο μπορούν και αντέχουν .Γιατί αυτό τους υπαγορεύουν τα φιλοζωικά τους αισθήματα.  Επί παραδείγματι , το ΣΩ.ΦΙ.Α διαθέτει ΜΙΑ και μόνον μία γατοπαγίδα και αυτή αγορασμένη από την τσέπη μέλους του Σωματείου μας ! Με μία γατοπαγίδα έχουμε πιάσει όσα γατιά έχουν πιαστεί !! Κι είναι πολλά ! Είναι προφανής και η κατανάλωση χρόνου !

Ο Δήμος ΔΕΝ αναλαμβάνει να περισυλέγει αδέσποτα ! Εξαιρεση η συμβολή του Κορωπίου ( εννοούμε , για λόγους συντομίας τα Κτηνιατρεία της ΕΦΕ) , σε έκτακτες περιπτώσεις σκυλιών που , κυρίως φοβικά , δεν πιάνονται εύκολα . Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα .

Ο Δήμος ΔΕΝ διαθέτει συνεργείο για να μαζεύει τα ζώα από τους δρόμους . ΔΕΝ ασχολείται με υιοθεσίες . ΔΕΝ διαθέτει χώρους φιλοξενείας .  Τι σημαίνει αυτό;;;

Όποιο ζώο πιαστεί -πάντα και μόνον από τους εθελοντές της Φιλοζωικής ή από κάποιους πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία - και αφού λάβει τα δέοντα στην ΕΦΕ-Κορωπί , ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ  εκεί που πιάστηκε ! Το Κορωπί μας καλεί να έρθουμε να το πάρουμε πίσω. Και σωστά , γιατί ο ρόλος του -και η υποχρέωσή του-δεν είναι η φιλοξενεία .

Ο νόμος -που αυτόν ακολουθεί ο Δήμος- ορίζει ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ!

Σε απλά ελληνικά : Αδέσποτο  ξανά , απλά στειρωμένο !  Εκτεθημένο  και πάλι  στους ίδιους κινδύνους , σε λίγο πάλι άρρωστο , πάλι με ψύλλους , πάλι με τσιμπούρια , πάλι στο κρύο , πάλι στην πείνα και στην δίψα  , περιμένοντας την Φιλοζωική και τους φιλόζωους πολίτες κάτι να τα ταίσουν !!

Παρεμπιπτόντως , ο Δήμος ΔΕΝ δίνει τροφές για αδέσποτα . ΔΕΝ έχει τέτοιο πρόγραμμα . Οι τροφές που έχει παράσχει -δύο φορές , μέχρι τώρα και ετοιμάζεται και μία τρίτη, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τέταρτη - είναι από έκτακτη ΚΡΑΤΙΚΗ επιχορήγηση που μοιράστηκε σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας , αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ λόγω Κορωνοιού . ΔΕΝ είναι πρωτοβουλία του Δήμου ! Τις τροφές αυτές, τις διαχειρίζεται πάλι ο Δήμος ! Από τα 100 , δεκάκιλα τσουβάλια τροφής που δώθηκαν την προηγούμενη φορά , το ΣΩ.ΦΙ.Α πήρε ΜΟΝΟΝ 23 ! Κι αυτό , υπογράφοντας για καθένα τσουβάλι , σαν τον τελευταίο ζητιάνο !!

Για να έχει ένα μέτρο σύγκρισης  ο κάθε δημότης , το ΣΩ.ΦΙ.Α ''ταίζει'' πάνω από είκοσι  γατοαποικίες, με καμιά εικοσαριά γάτες , η καθεμιά! . Όποιος δημότης θέλει να ''ζήσει'' την εμπειρία  και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές , ας έρθει μαζί μας . Θα μετρήσει περίπου δυόμισυ ώρες - χρόνος μετακίνησης με αυτοκίνητο-και με βενζίνη από την τσέπη μας . Εννοείται πως , το κόστος αυτών των τροφών , το αναλαμβάνουμε εμείς ! Παρά ταύτα , δεν κριθήκαμε ''άξιοι εμπιστοσύνης '' από τον Δήμο , για να λάβουμε την ποσότητα της τροφής που αναλογεί στα αδέσποτα που φροντίζουμε, όταν , λόγω Κορωνοιού δώθησαν οι τροφές. Προφανώς , γιατί θα πουλούσαμε  τις κροκέτες στην...''μαύρη αγορά'' , προς ίδιον όφελος !

Την ίδια στιγμή που το Σωματείο μας γνωρίζει και που ''κάνει πιπί'' το κάθε αδέσποτο -και είναι τιμή μας- εν αντιθέσει με τους Δημοτικούς μας Άρχοντες που, όχι μόνο δεν ξέρουν αν και που υπάρχουν , αλλά δεν έχουν επισκεφτεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ  φορά τις εγκαταστάσεις στο Κορωπί  -εκεί που οι ίδιοι έχουν επιλέξει να κάνουν σύμβαση-για να δουν , από περιέργεια έστω , με τι μοιάζουν !! Κυριολεκτώ!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πληροφορία , εξόφθαλμης παρατυπίας εκ μέρους του Δήμου μας : Οι τροφές που δώθηκαν -όπως είπαμε , με κρατική επιχορήγηση , λόγω Κορωνοιού- αγοράστηκαν  από ένα συγκεκριμένο Pet Shop-το ''Pet Bar'' , στην οδό Θέμιδος , στο Μαρούσι -  και την προηγούμενη φορά και αυτήν που επίκειται . Χωρίς την απαιτούμενη σύγκριση κόστους -ποιότητας , όπως προβλέπεται , μεταξύ διαφόρων Pet Shops . Με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη των κ.κ Αμπατζόγλου και Τσιπουράκη , δώθησαν , με απευθείας ανάθεση στο συγκεκριμένο Pet Shop , την προηγούμενη φορά 2.600 ευρώ και τώρα , άλλα 2000 ευρώ , περίπου !!! Με  αυτόν τον τρόπο , το μαγαζί αυτό έδωσε ό,τι είχε , ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε , με τα ίδια χρήματα , περισσότερη ποσότητα και καλύτερη ! Τα συμπεράσματα δικά σας !!!!

Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στο θέμα της ''επανένταξης'' .

Για να μην επιστρέψουν στον δρόμο τα ζώα , μετά την περίθαλψη και στείρωσή τους , οι Φιλοζωικές- και φυσικά μόνον αυτές και όχι οι Δήμοι-προσπαθούν να βρουν υιοθεσίες . Αυτό σημαίνει πως τα ζώα κάπου πρέπει να διαμένουν , σε μέρος ασφαλές και προσβάσιμο στους υποψήφιους που θα ενδιαφερθούν . Για να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος να αναρτηθούν οι φωτογραφίες τους , να γίνουν τα άπειρα τηλεφωνήματα- πληρώνουμε υψηλούς λογαριασμούς στα κινητά μας-να ''τσεκάρουμε'' τους υποψήφιους , να επισκεφτούμε τα σπίτια τους για να σιγουρέψουμε το μέλλον του ζώου , να γίνουν συμβόλαια υιοθεσίας , να πάμε μαζί με τον μελλοντικό κτήτορα να ''τσιπάρουμε'' το ζώο στο όνομά του , μπροστά στα μάτια μας και ΜΕΤΑ να του το παραδώσουμε , κ.λ.π , κ.λ.π ! Εννοείται πως , όλες αυτές οι διαδικασίες αγνοούνται πλήρως από τον Δήμο και δεν έχει καμία , απολύτως , συμμετοχή !!

Γενικά η υπόθεση ''υιοθεσία'' είναι περίπλοκη , χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία , αποκλειστικά στις πλάτες των εθελοντών. Και παρακαλάμε να βρήσκονται υιοθεσίες , γιατί δεν συμβαίνει πάντα , όσο κι αν προσπαθούμε . Τι γίνονται , τότε , τα ζώα  που μας  ''ξεμένουν'' ; Τα παίρνουμε σπίτια μας ! Γιατί δεν αντέχουμε να τα γυρίσουμε στον δρόμο , έχοντας ήδη , δεθεί συναισθηματικά με το καθένα ξεχωριστά , μετά από τόσον καιρό που παραμένουν κοντά μας ! Γι αυτό και το κάθε μέλος των Φιλοζωικών είναι κτήτορας πολλών ζώων ! Προσωπικά , έχω 6 σκυλιά (ναι , έξι ) μεγαλόσωμα ( το μικρότερο μεγέθους είναι λαμπραντόρ) και 13 (ναι , δεκατρείς ) γάτες ! Μέσα στο σπίτι μου και , όποτε θέλουν αυτά , βγαίνουν και σε έναν μικρό κηπάκο στο πίσω μέρος του σπιτιού !

Εξ αιτίας αυτής της θλιβερής κατάστασης , που όλους μας αφορά και όλους , ανεξαιρέτως , μας αγκίζει , τα ζώα έχουν τραγική ανάγκη να τους παρέχεται φιλοξενία ! Αλλιώς δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ μέλλον για υιοθεσία !!

Έχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας , τα μπάνια μας , τα W.C μας -και τα αντίστοιχα των φίλων και γνωστών μας- σε χώρους φιλοξενίας ! Και δεν χωράει , πια , ούτε ένα ακόμα !!

Όταν ,λοιπόν , αγαπητοί δημότες , μας ενημερώνετε για κάποιο αδέσποτο που είδατε , μην αυταπατάστε ! Δεν έχει που να πάει . Σκύψτε και πιάστε το , αν μπορείτε και θα αναλάβουμε και μεις. Κι αν δεν γίνεται να το πιάσετε , θα έρθουμε να προσπαθήσουμε να το πιάσουμε εμείς , με κείνην την μία κι έρμη γατοπαγίδα μας . Κι αν πρόκειται για σκυλί , που μπορεί να σας ακολουθήσει , πηγαίνετέ το σε όποιον κτηνίατρο , για έλεγχο ''τσιπ'' . Κάθε κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να το ελένξει και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ !  Και μετά , θα τρέξουμε κι εμείς , το ξέρετε !

Πάνω , όμως , και πέρα απ' όλα , κάνουμε έκκληση για φιλοξενεία ! Το δέχεστε , το ζώο που βρήκατε , αφού επιστρέψει από το εκάστοτε ''Κορωπί'' , να φιλοξενηθεί , για να ξεκινήσει η διαδικασία της υιοθεσίας ;;  Αν δεν μπορείτε , να είστε σίγουροι πως κανείς άλλος δεν θα μπορέσει , ευκολότερα από σας ! Το δικό μας το ''δεν μπορώ'' απηχεί πάμπολλα ζώα  μέσα στα σπίτια μας , όχι την κομψότητα του '' έχω ένα σκυλάκι , ένα γατάκι , δεν μπορώ να πάρω άλλο '' ! Έχετε μπάνια , έχετε W.C , διαθέστε για λίγο , για το μέλλον αυτών των ταλαίπωρων πλασμάτων !

Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές . Και όλοι παλεύουμε να γίνουν ! Μέχρι τότε , όμως , οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν ''ισοφαρίζονται'' , ούτε απενεργοποιούνται μόνο με το να σκύψουμε και να δούμε ένα ζώο και να ενημερώσουμε . Δυστυχώς !  Τα ζώα χρειάζονται , από μας , παραπάνω απ' αυτό ! Το να ενδιαφερθεί κάποιος και να σκύψει να δει το πάσχον ζώο , είναι το πρώτο , απαραίτητο στάδιο , σαφώς ! Είναι η ευαισθησία  και η αγάπη προς αυτά , που δίνει το έναυσμα . Χρειάζονται να περάσουμε στο επόμενο στάδιο , όμως . Αλλιώς , πάλι εκτεθημένα θα καταλήξουν .

Προστάτες των ζώων είστε ΜΟΝΟΝ όλοι εσείς, όλοι εμείς ! Μην ξεγιελιόμαστε πως τα ζώα θα βρουν την λύση τους ''κάπου αλλού'' κι έτσι να εφησυχαζόμαστε και να ηρεμούμε την συνείδησή μας . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ! Ούτε δομές , ούτε προστατευμένα περιβάλλοντα υπό κρατική μέριμνα , τίποτα !  Μόνο απέραντος πόνος στο δρόμο .Κι ο δρόμος είναι αβάσταχτα σκληρός για τα ζώα ! Αυτή η θλιβερή διαπίστωση ανήκει σε όλους μας και όλοι καλούμαστε να την διαχειριστούμε . Όσο και με ό,τι  μπορεί ο καθένας !

Καλούμε  όποιον διατίθεται για όποια συμμετοχή , να πυκνώσει τις τάξεις μας . Το ΣΩ.ΦΙ.Α ζητά την στήριξη σας , την στήριξη των φιλόζωων δημοτών Αμαρουσίου , όποια αντέχετε να είναι , αυτή . Ζητάμε την ενεργή συμμετοχή σας. Ο Δήμος στέκεται πολέμιος , απέναντί μας κι απέναντι στα ζώα .

Σας ευχαριστώ .

Εύχομαι , το κείμενο αυτό , να αποτελέσει την αρχή ενός γόνιμου διαλόγου και πολλών παραπάνω ! Το ΣΩ.ΦΙ.Α , κι εγώ προσωπικά , είμαστε εδώ !

Γεωργία Ψωμά , Πρόεδρος του ΣΩ.ΦΙ.Α.».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς πρόγραμμα για την περίθαλψη αδέσποτων ο Δήμος Αμαρουσίου

ΣΩ.ΦΙ.Α.: Χωρίς πρόγραμμα για φροντίδα και στειρώσεις αδέσποτων ο Δήμος Αμαρουσίου

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.