Στηρίξτε μας

Κατάφεραν να βρουν στη Νορβηγία τους πρόσφυγες που έχασαν την γάτα τους στη Λέσβο φεύγοντας από το Ιράκ

16 Φεβρουαρίου 2016 23:00 | Τα καλά νέα
Κατάφεραν να βρουν στη Νορβηγία τους πρόσφυγες που έχασαν την γάτα τους στη Λέσβο φεύγοντας από το Ιράκ

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς αναζήτησης εκείνοι που φρόντιζαν τον Δία, τον λευκό γάτο που έφθασε μαζί με πρόσφυγες τον Νοέμβριο του 2015 στη Λέσβο από την Τουρκία μέσα σε μια πλαστική βάρκα, κατάφεραν να εντοπίσουν την οικογένεια του στη Νορβηγία και να τους φέρουν κοντά και πάλι.

DiasProsfygesMosouliLesvos (1)Ο Δίας ο γάτος - πρόσφυγας από τη Μοσούλη του Ιράκ σώθηκε και βρήκε τους δικούς του επειδή κάποιοι νοιάστηκαν πολύ!

Η οικογένεια του Δία – που το πραγματικό του όνομα είναι Kunkush – έφτασε από την Μοσούλη του Ιράκ μέσω Τουρκίας στη χώρα μας στις βόρειες ακτές της Λέσβου κοντά στην Σκάλα Συκαμιάς. Όμως το κλουβί μεταφοράς με το οποίο οι άνθρωποι μετέφεραν το ζώο διαλύθηκε με το που βγήκαν από την πλαστική βάρκα και ο γάτος κατατρομαγμένος εξαφανίστηκε.

DiasProsfygesMosouliLesvosAfisesMazi
Οι αφίσες ήταν γραμμένες στα Αγγλικά, τα Αραβικά, τα Κουρδικά και τα Φαρσί.

Η γυναίκα με τα πέντε παιδιά της τον αναζήτησε αλλά στάθηκε αδύνατον να τον βρει και έπρεπε να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Αθήνα. Με βαριά καρδιά, συντετριμμένοι όλοι, άφησαν το ζώο πίσω και έφυγαν με το καράβι για τον Πειραιά. Αυτό το διαπίστωσαν δύο γυναίκες εθελόντριες που βοηθούν πρόσφυγες στη Λέσβο η Ashley Anderson και η Amy Shrodes καθώς είχαν βοηθήσει στον ανεπιτυχή εντοπισμό του ζώου.

DiasProsfygesMosouliLesvosArxikes (1)O Δίας στη Λέσβο στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Ο Δίας - όπως τον ονόμασαν - τελικά εμφανίστηκε καταταλαιπωρημένος στον οικισμό της περιοχής λίγες μέρες μετά την αναχώρηση της οικογένειας του από τη Λέσβο και τότε ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας, αρχικά για την φροντίδα του. Κάποιοι τον τάισαν και τον προτάτεψαν από τα άλλα αδέσποτα που τον αντιμετώπισαν ως εισβολέα, τον πότισαν, τον κούρεψαν και τον πήγαν στον κτηνίατρο και στη συνέχεια άρχισαν να αναζητούν τους δικούς του με κάθε τρόπο και μέσω.

 

Η Ομάδα Επανένωσης του Δία «The Reunite Dias (Kunkush) Team» – καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που τελικά νοιάστηκαν για να καλυφθούν τα έξοδα του ζώου όπως π.χ. το εισιτήριο για να ταξιδέψει στη Γερμανία – κατάφερε να διαδώσει την ιστορία του πρόσφυγα - γάτου.

DiasIgnatiosMolyvosO Ιγνάτιος Καζαντζόγλου με τον Δία στoν Μόλυβο της Λέσβου.

Ο Δίας ο μακρύτριχος γάτος από την Μοσούλη εξαιτίας της δύναμης του διαδικτύου έπαψε να είναι ένας ακόμα εξαθλιωμένος αδέσποτος στο νησί της Λέσβου αφού η οικογένεια του τον βρήκε διαβάζοντας γι' αυτόν σ' ενα άρθρο που δημοσιεύτηκε και στα Νορβηγικά.

Η Amy Shrodes επισημαίνει ότι ο Δίας σώθηκε εξαιτίας και της φροντίδας που του παρείχε κυρίως ο Ιγνάτιος Καζαντζόγλου ο ιδιοκτήτης του ξενώνα «The Sun House» που βρίσκεται στο Μόλυβο και εκεί έμενε ο γάτος, αφού βρήκε αγάπη, ηρεμία, τροφή και χάδια, έως ότου ταξιδέψει για το Βερολίνο. Ο κ. Καζαντζόγλου που είναι και φιλόζωος και νοιάστηκε γι' αυτό το πλάσμα εξηγούσε στις εθελόντριες ότι υπήρξε και ο ίδιος πρόσφυγας και θα έκανε ό,τι μπορούσε να βοηθήσει το ζώο.

Στο βίντεο βλέπετε τον Δία λίγες μέρες μετά την διάσωση του να απολαμβάνει τον ήλιο.

 

Η Amy Shrodes και η Ashley Anderson - που τώρα πια δεν βρίσκονται στην Ελλάδα - έφτιαξαν σελίδα στο facebook την κοινότητα «Reunite Dias» και λογαριασμό στο twitter @DiasTheCat για να βοηθήσουν τον Δία να βρει την οικογένεια του. Το χάσταγκ (η λέξη κλειδί για την αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) #reunitedias έλεγε αυτό που σημαίνει, ότι στόχος όλων ήταν η επανένωση του πρόσφυγα - γάτου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Με τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τις αφίσες, η ιστορία του Δία κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον της Emma και του Simon Issatt, του ζευγαριού που εντόπισε η Μ.Κ.Ο. Εφτάψυχες (Nine Lives Greece) για να γίνει ανάδοχος δηλαδή να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της στο Βερολίνο, και αν δεν εντοπιστούν οι δικοί του να τον υιοθετήσει. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και το ταξίδι του Δία για την Γερμανία έγινε στις 4 Ιανουαρίου.

DiasProsfygesMosouliLesvosFylladia (2)Οι αφίσες με την ιστορία του Δία τοιχοκολλήθηκαν σε πολλά σημεία υποδοχής προσφύγων και στη Γερμανία.

Ο Δίας από τη Λέσβο ταξίδεψε μαζί με την Amy Shrodes μέσω Αθήνας προς το Βερολίνο για να φιλοξενηθεί εκεί καθώς όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι οι δικοί του βρίσκονται στην κεντρική Ευρώπη και θα μπορούσαν συνεχίζοντας την αναζήτηση, κολλώντας αφίσες σε σταθμούς και σε σημεία έλευσης προσφύγων να βρουν αυτούς τους ανθρώπους και να σμίξουν ξανά όλοι. Και τελικά στις 12 Φεβρουαρίου αυτό που έμοιαζε απίθανο έγινε πραγματικότητα.

Τα φυλλάδια με την φάτσα του γάτου που ήταν μεταφρασμένα στα Αραβικά, στα Κουρδικά και στα Φαρσί, οι συνεχείς κοινοποιήσεις μέσω facebook, τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ σε διαφορετικές γλώσσες και μέσα, όλη αυτή η κινητοποίηση έπιασε τόπο. Ο Δίας την περασμένη Παρασκευή έμαθε που βρίσκεται η οικογένεια του και σήμερα είδε και άκουσε τους δικούς του μέσω Skype ενώ τις επόμενες μέρες θα οργανωθεί το ταξίδι της επανένωσης τους.

DiasProsfygesMosouliLesvos (13)Ο Δίας είδε διαδικτυακά την οικογένεια του!

Πρόκειται πραγματικά για μια απίθανη ιστορία με ένα υπέροχο τέλος που δίνει σε όλους μας κουράγιο. Αυτοί οι άνθρωποι - πρόσφυγες κατάφεραν να γλυτώσουν από αναρίθμητες κακουχίες, πήραν μαζί τους το ζώο τους για να το σώσουν από την δίνη του πολέμου, το έχασαν στη Λέσβο και τελικά πάλι το βρήκαν επειδή κάποιοι νοιάστηκαν πάρα πολύ.

Η ομάδα «The Reunite Dias (Kunkush) Team» κατάφερε κάτι που φαντάζει αδύνατο γιατί πίστεψε στην αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Φωτογραφίες: Edward St George και Annegret Berne

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο του The Guardian για την «Οδύσσεια» του γάτου – πρόσφυγα που χάθηκε στη Λέσβο και βρήκε την οικογένεια του στη Νορβηγία

Στην αγκαλιά της οικογένειας του στη Νορβηγία ο πρόσφυγας γάτος από το Ιράκ που είχε χαθεί στη Λέσβο!

Σήμερα σμίγει με την οικογένεια του ο γάτος – πρόσφυγας από το Ιράκ που βρέθηκε στη Λέσβο (βίντεο)

Λέσβος: Ο Βάσκος ναυαγοσώστης υιοθέτησε τον σκύλο που βρήκε μέσα στην βάρκα των προσφύγων (βίντεο)

Έφυγαν από τη Συρία για να σωθούν και πήραν μαζί και την γάτα τους!

Η τετράποδη προσφυγοπούλα από την Συρία έφτασε στην Αυστρία

17χρονος πρόσφυγας σώζει τον σκύλο του από τον πόλεμο στη Συρία

Πρόσφυγες που σώζουν και τα ζώα τους από τις φλόγες του πολέμου

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.