Στην Αυστρία εντόπισε στις 19 Σεπτεμβρίου ο φωτορεπόρτερ Jan Husar τους πρόσφυγες που στις 10 Σεπτεμβρίου έφτασαν με βάρκα στην παραλία της Εφταλούς στον Μόλυβο της Λέσβου μαζί με την γάτα τους.
Οι άνθρωποι αυτοί σε αυτό το φευγιό μακριά από τις φλόγες του πολέμου που καίνε την Συρία πήραν μαζί και την γάτα τους με την οποία ταξιδεύουν εδώ και εβδομάδες.
Στο βίντεο βλέπετε την Ζεϊτούνα το όνομα της οποίας στα Ελληνικά σημαίνει «ελιά». Το που αυτή η οικογένεια θα βρει τελικά καταφύγιο για να συνεχίζει τη ζωή της δεν το γνωρίζουμε αλλά τους ευχόμαστε κουράγιο και καλό ταξίδι.
Οι φωτογραφίες του Χρήστου Σαμαρά στις 10/9 στη Λέσβο είναι αδιάψευστη απόδειξη πως παντού υπάρχουν εκείνοι που νοιάζονται και για τα ζώα.
Έφυγαν για να σωθούν αλλά δεν άφησαν πίσω το ζώο τους.
Η Ζεϊτούνα μαζί με την οικογένεια της ασφαλής στη Λέσβο.
Σώθηκαν όλοι! Η φωτογραφία είναι της Tamara van der Putten.
Την φωτογραφία τράβηξε η Tamara van der Putten.
Στις 9 Σεπτεμβρίου το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ruptly που εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας δημοσίευσε στο διαδίκτυο το βίντεο με τον Τζόνι την γάτα ενός πρόσφυγα από τη Συρία που εντοπίστηκε σ’ έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων κοντά στο χωριό Roszke της Ουγγαρίας.
Ο Τζόνι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων έξω από το χωριό Roszke της Ουγγαρίας. Φωτογραφία: REUTERS/Marko Djurica
Στο κατάστημα υποδημάτων της Γωγώ Ραγκούση στην Παροικιά της Πάρου μια από τις γατούλες που φροντίζει η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού βρίσκει καταφύγιο μια βροχερή μέρα. Εικόνες όπως αυτή ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας βελτιώνουν κάπως την άσχημη εικόνα που έχουν οι άλλοι – και όχι άδικα – για εμάς.
Πάνω στον καλωδιοκατανεμητή (καφάο) του Ο.Τ.Ε. στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας κάποιος ζωγράφισε το σκίτσο του Σωτήρη. Ενός αδέσποτου που ζούσε εκεί και κάποιος τον εξόντωσε δηλητηριάζοντας τον, τον Ιούλιο του 2011. Ό,τι απέμεινε από τον Σωτήρη είναι αυτή η ζωγραφιά.
Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία. Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».