Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε χωρίς αναστολή στο Εφετείο ο άνδρας που κακοποιούσε σκυλιά σε παράνομο κυνοκομείο στον Ασπρόπυργο

10 Δεκεμβρίου 2015 13:58 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε χωρίς αναστολή στο Εφετείο ο άνδρας που κακοποιούσε σκυλιά σε παράνομο κυνοκομείο στον Ασπρόπυργο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης δύο ετών (εξαγοράσιμη έναντι 10 ευρώ τη μέρα) χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ το Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε στις 7 Δεκεμβρίου και σε δεύτερο βαθμό τον έναν εκ των δύο ιδιοκτητών ενός παράνομου κυνοκομείου με την επωνυμία «Κιβωτός Ιζαμπέλ» που βρίσκεται στον Ασπρόπυργος Αττικής καθώς μέσα εκεί όπως διαπιστώθηκε όχι μόνο οι συνθήκες «φιλοξενίας» των σκυλιών ήταν άθλιες αλλά και δεκάδες πλάσματα είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασιτίας, των ασθενειών και των σκυλοκαυγάδων.

Αφορμή για να εντοπιστεί και αυτό το παράνομο κυνοκομείο – κρεματόριο ζώων στάθηκε η καταγγελία που έκανε η Μαγδαληνή Ηλιάδου η οποία είχε βρει ένα θηλυκό αδέσποτο στο δρόμο και θέλοντας να το βοηθήσει το έδωσε στους διαχειριστές του χώρου για να το φιλοξενήσουν πληρώνοντας μάλιστα η ίδια τα έξοδα του τον Μάιο του 2013.

IsabelKatafygioAspropyrgos (1)Ό,τι απέμεινε από την Κάλλας το θηλυκό σκυλί που αναζητούσε για μήνες η κα Ηλιάδου.

Το σκυλάκι παρά της εκκλήσεις της γυναίκας που το είχε βρει δεν το είδε ποτέ ξανά καθώς επί δύο μήνες έβρισκαν δικαιολογίες για να μην της το δείξουν και στο τέλος της είπαν ότι το σκότωσαν άλλα σκυλιά που του επιτέθηκαν. Η κα Ηλιάδη τον Ιούνιο του 2013 επικοινώνησε με τον Ζωοφιλικό Σύλλογο Περάματος (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.) και τους υπέδειξε τον χώρο.

Μέλη του ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ. η Μαρίνα Καλλιγέρου και η Μάρθα Νομικού πήγαν επί τόπου για να δούν τι συμβαίνει και διαπίστωσαν ότι 58 σκυλιά ζούσαν σ’ ένα χώρο γεμάτο μπάζα, σίδερα και σπασμένα τζάμια. Όλα τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση, υποσιτισμένα, γεμάτα τσιμπούρια, άρρωστα και για τροφή είχαν μόνο ξερό ψωμί. Κουτάβια μαζί με τις σκύλες – που δεν ήταν στειρωμένες – βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μαζί με αρσενικά και τα περισσότερα πέθαιναν από τους σκυλοκαυγάδες.

«Από το χώμα – αφού προηγουμένως το χωράφι που νοίκιαζαν οι διαχειριστές του χώρου – ήταν στάβλος στην κυριολεξία “αναδύονταν” εκατοντάδες τσιμπούρια που κρέμονταν σαν τσαμπιά στα κορμιά των σκυλιών» εξήγησε στο www.zoosos.gr η Μάρθα Νομικού πρόεδρος του ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ. που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

«Κάναμε καταγγελία τότε και μέχρι και οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ασπροπύργου έφριξαν βλέποντας που ζούσαν τα ζώα. Ο άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου – καθώς βρισκόταν στον χώρο και έτσι συνελήφθη αμέσως, ενώ ο σύζυγος του διέφυγε της σύλληψης. Ο κατηγορούμενος πρωτόδικα το 2013 καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ ενώ στη συνέχεια άσκησε έφεση. Για να φροντίσουμε τον χώρο και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών – καθώς δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε εκεί – εμείς καλέσαμε εθελοντές για να μας βοηθήσουν. Φτιάξαμε κλουβιά, φέραμε εμβόλια από την Ιταλία στειρώσαμε σταδιακά 28 σκυλιά» επισημαίνει η κα Νομικού.

 

Και συνεχίζει «Χρειάστηκε δεκάδες φορές να πάρω εισαγγελική παραγγελία για να μου ανοίξει ο καταδικασθείς την πύλη και να πάρω ζώα για στειρώσεις και θεραπείες καθώς παρά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό δεν έδειχνε καμιά προθυμία να συνεργαστεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του και μάλιστα συνέχιζε να συγκεντρώνει σκυλιά, αφού θεωρούσε ότι δεν τα κακοποιεί παρά το γεγονός ότι όποια λεφτά του έδιναν δεν τα χρησιμοποιήσουμε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκεί.

Μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που επί πληρωμή έδιναν για φιλοξενία εκεί σκυλιά μη γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν επικοινωνήσαμε μαζί τους και 20 ζώα έφυγαν αμέσως από εκεί καθώς η παραμονή τους εκεί έθετε περαιτέρω τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ερευνώντας τον χώρο βρήκαμε πεταμένα σε σακούλες έξω από την περίφραξη έξι κουφάρια σκυλιών και φυσικά και εκείνο που αναζητούσε η κα Ηλιάδη πεταμένο τυλιγμένο μέσα σ’ ένα χαλί. Η γυναίκα το αναγνώρισε – παρά την σήψη – από το περιλαίμιο που του είχε αγοράσει. Ο αριθμός των ζώων που για χρόνια πέθαιναν εκεί παραμένει άγνωστος και φυσικά ευθύνες έχουν και εκείνοι που χωρίς να ελέγξουν έδιναν και τα σκυλιά τους και πλήρωναν και χρήματα για την “φιλοξενία” τους σε αυτό τον χώρο».

Το ζευγάρι που διαχειριζόταν τον χώρο είχε επίσης σε άθλια κατάσταση γατιά σ’ ένα κατάστημα στα Πατήσια της Αθήνας ενώ η Ιζαμπέλ είχε ένα παράλυτο σκύλο καθηλωμένο μέσα στο μαγαζί χωρίς να του προσφέρει καμιά ουσιαστική βοήθεια – αφού το σώμα του ήταν γεμάτο πληγές από την κατάκλιση – και δυστυχώς κατάφερε και το εξαφάνισε πριν προλάβουμε να το σώσουμε. Όταν το σωματείο μας αποχώρησε από εκεί είχαν μείνει μόνο 10 από τα 58 σκυλιά και όπως έμαθα την διαχείριση του χώρου ανέλαβε στη συνέχεια άλλος σύλλογος» μας εξήγησε η πρόεδρος του ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.

Μπορεί μετά από δύο χρόνια δικαστικής διαμάχης ο αγώνας για την υπεράσπιση εκείνων των ζώων να δικαιώθηκε εντούτοις εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Ιζαμπέλ εναντίον της οποίας είχε κατατεθεί τότε μήνυση – με τις ίδιες κατηγορίες – αλλά διέφυγε της σύλληψης στο πλαίσιο του αυτοφώρου μας επισήμανε η δικηγόρος Βάλια Τσανοπούλου που είναι και γραμματέας του σωματείου.

Δεκάδες τα παράνομα κυνοκομεία παντού στην Ελλάδα

Δυστυχώς παντού στην Ελλάδα δεκάδες είναι τα παράνομα ιδιωτικά «κυνοκομεία» μέσα στα οποία αργοπεθαίνουν τα έγκλειστα ζώα καθώς εκείνοι που ανέλαβαν την φροντίδα τους αδυνατούν – λόγω οικονομικής δυσχέρειας να το κάνουν πια – και γιατί ουσιαστικά «φορτώθηκαν» τις ευθύνες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Πέραν εκείνων που εκμεταλλεύονται τα ζώα για να βγάλουν λεφτά υπάρχουν και οι συλλέκτες ζώων που και αυτοί δεν είναι λίγοι στη χώρα μας.

Η κατάσταση τους, καθώς πρόκειται για πάθηση, δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι κακοποιούν τα ζώα που συγκεντρώνουν σε ακατάλληλους χώρους μη μπορώντας να τα φροντίσουν (τροφή, στείρωση, θεραπεία) και ουσιαστικά εξαιτίας αυτής τους της ευαισθησίας γίνονται και εκείνοι τα θύματα εκείνων οι οποίοι πετάνε, παρατάνε και εγκαταλείπουν οπουδήποτε τ' ανεπιθύμητα γι' αυτούς ζώα.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσφεραν στέγη στον άστεγο νέο που κοιμόταν στους δρόμους της Νέας Σμύρνης μαζί με τον σκύλο του

Καταγγέλλουν τον Δήμο Ασπροπύργου για την αδιαφορία του αναφορικά με τ’ αδέσποτα

Θα προσπαθήσουν να σώσουν «τα φαντάσματα» του Ασπροπύργου

Ο Δήμος Ασπροπύργου δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στη σωτηρία των ζώων

Ο Δήμος Ασπροπύργου αδιαφορεί για τη χαβούζα του θανάτου

Ασπρόπυργος: Τόπος μαρτυρίου και εξαθλίωσης και για τα ζώα

Ενισχύστε εκείνους που φροντίζουν τα εξαθλιωμένα ζώα στον Ασπρόπυργο

H ομάδα για τα αδέσποτα του Ασπρόπυργου συνεχίζει τη δράση της

Συνεχίζουν τη διάσωση των αδέσποτων του Ασπρόπυργου

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.