Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε συνταξιούχος δάσκαλος για τη δολοφονία ζώων με φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

13 Οκτωβρίου 2021 22:59 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε συνταξιούχος δάσκαλος για τη δολοφονία ζώων με φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 13 Οκτωβρίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης ο συνταξιούχος δάσκαλος που δηλητηρίασε ζώα (σκυλιά) στο Λιτόχωρο Πιερίας και συνελήφθη μετά από καταγγελία στις 31 Ιανουαρίου του 2018 καθώς περίοικοι τον είδαν να αφήνει μέσα σε αλουμινόχαρτο δηλητηριασμένα λουκάνικα τα οποία είχε ανακατέψει με απαγορευμένο - εδώ και πολλές δεκαετίες - φυτοφάρμακο, που βρέθηκε μετά από έλεγχο των αρχών στο σπίτι του.

Η φόλα περιείχε τη δραστική ουσία Endosulfan και εντοπίστηκε κατά την τοξικολογική εξέταση στα εντόσθια ενός οικόσιτου σκύλου αλλά και στα εντόσθια άλλων αδέσποτων της περιοχής που δηλητηριάζονταν επί χρόνια εκεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να καταγγέλλει ποιος είναι ο δράστης.

Μέχρι που τον Ιανουάριο του 2018 τον υπερήλικα δολοφόνο - καθώς τώρα είναι 85 ετών - τον είδαν περίοικοι. Τον είδαν να αφήνει στην οδό Αγίου Νικολάου στην πόλη του Λιτοχώρου, δηλητηριασμένο κρέας, λουκάνικα τα οποία έφαγε οικόσιτο σκυλί με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Αρχικά οι ιδιοκτήτες του σκύλου στράφηκαν κατά του συνταξιούχου δασκάλου και το σωματείο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράσης Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας» τον μήνυσε για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις δολοφονίας αδέσποτων σκυλιών καθώς εκεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδου διαρκώς έβρισκαν δηλητηριασμένα σκυλιά, που είχαν δολοφονηθεί με την ίδια ουσία την οποία περιείχε το απαγορευμένο στην Ελλάδα φυτοφαρμάκο.

Ο δολοφόνος των ζώων στην απολογία του στην Αστυνομία όταν συνελήφθη το 2018 ισχυρίστηκε «ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός του». Στο δικαστήριο όμως δεν εμφανίστηκε για να απολογηθεί. Εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, που θεώρησε ότι ο πελάτης του θα τη γλυτώσει.

Μετά την πρώτη καταδίκη αναμένεται στη συνέχεια η εκδίκαση της υπόθεσης της δηλητηρίασης του οικόσιτου σκύλου που δολοφονήθηκε με τα λουκάνικα - φόλες και σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρήματα και στοιχεία, αναμένεται να καταδικαστεί και εκεί αφού υπάρχουν μάρτυρας που και τον είδαν να αφήνει τα δολώματα και στο στομάχι του ζώου βρέθηκαν οι ίδιες φόλες και το ίδιο δηλητήριο. Σε βάρος του δράστη εκκρεμούν συνολικά τρεις υποθέσεις με το ίδιο κατηγορητήριο.

DilitiriasmenaSkyliaPieriaKάποια από τα δηλητηριασμένα ζώα της περιοχής...

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr o δικηγόρος του αντίδικου λίγο πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης επικαλούμενος τον νέο νόμο 4830/2021 ο οποίος απαιτεί οι φιλοζωικοί φορείς οι οποίοι παρίστανται σε δίκες για την υποστήριξη της κατηγορίας (παράσταση πολιτικής αγωγής) να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων. Όμως τόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου όσο και ο εισαγγελέας απέρριψαν το αίτημα του, καθώς αν και ο νόμος βρίσκεται σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου δεν έχει δημιουργηθεί - με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου - το συγκεκριμένο μητρώο.

Και οι δύο εκπρόσωποι του σωματείου «ο Περίτας» που κατέθεσαν στη δίκη η Μαρία Ζολώτα και η Αναστασία Κουτσιμάνη εξήγησαν πόσα πολλά ζώα έβρισκαν δολοφονημένα στην περιοχή κάτι που σταμάτησε μετά τη σύλληψη του υπερήλικα δράστη.

Επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι κατά τα έτη 2014 έως το 2017 είχαν άπειρα περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων στο Λιτόχωρο και είχαν κάνει πολλές μηνύσεις κατά αγνώστου. Όταν ο  δράστης  πιάστηκε επ’ αυτοφώρω  και έγινε έρευνα στο σπίτι του ταυτοποιήθηκε το δηλητήριο με αυτό που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις των ζώων.

Η ποινή είναι μικρή σε σχέση με τα ζώα που δολοφονήθηκαν, εντούτοις όλοι αναμένουν και την εκδίκαση της επόμενης υπόθεσης σε βάρος του υπέργηρου συνταξιούχου δασκάλου.

Τι επισημαίνει το σωματείο «ο Περίτας»

Το σωματείο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράσης Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας» δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη δίκη και μετά την καταδικαστική απόφαση στην ανακοίνωση του επισήμανε τα εξής: «Ενημέρωση 13-10-2021

-!!!!! ΕΝΟΧΟΣ!!!!!

Επιτέλους μετά από τόσο κόπο η απόφαση που ακούσαμε ήταν ένοχος!!

Η ποινή της Πρωτόδικης απόφασης για τον Ν.Κ. ήταν 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 5.000 πρόστιμο.

Αυτό είναι η αρχή και περιμένουμε με αγωνία το δεύτερο δικαστήριο όπου εκεί ελπίζουμε ότι θα έχουμε και το αποτέλεσμα της ποινής που περιμένουμε.!!!

Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας που ανέλαβαν την υπόθεση αφιλοκερδώς και ήταν δίπλα μας σε αυτή την μάχη την Κυρία Έρση Φωτοπούλου και τον Παναγιώτη Σάικα.

Ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον σας και την στήριξη σας.».

Η δολοφονία ζώων διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος...

Ο συγκεκριμένος άνδρας δικάστηκε και θα δικαστεί για όλες τις σχετικές υποθέσεις από Πλημμελειοδικείο καθώς οι δηλητηριάσεις ζώων διαπράχθηκαν έως το 2018 και τότε αυτού του είδους τα εγκλήματα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αυτό άλλαξε τον Νοέμβριο του 2020. Πλέον όποιος κατηγορείται για δολοφονία-βασανισμό ζώου κινδυνεύει με ποινή χρηματική έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης (κάθειρξη) έως και 10 έτη. Ενώ και το διοικητικό πρόστιμο που βεβαιώνει η Αστυνομία είναι από 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο που βασανίστηκε/δολοφονήθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο ο συνταξιούχος δάσκαλος που δηλητηρίαζε σκυλιά στο Λιτόχωρο Πιερίας

2-12-2020 στην Κατερίνη η δίκη του συνταξιούχου δάσκαλου που έριξε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας το 2018

5-2-2020 στην Κατερίνη η δίκη του συνταξιούχου δάσκαλου που έριξε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας το 2018

9-4-2019 στην Κατερίνη η δίκη του ηλικιωμένου άνδρα που σκόρπισε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Δύο σκυλιά νεκρά από φόλες στην Κονταριώτισσα Πιερίας

Ακόμα δύο σκυλιά δηλητηριάστηκαν από φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Χωρίς σταματημό η δολοφονία αδέσποτων ζώων με φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Συνεχίζεται η εξόντωση των αδέσποτων ζώων με φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

«Βροχή» από φόλες σε Λιτόχωρο, Δίον, Κονταριώτισσα και Λεπτοκαρυά Πιερίας (βίντεο)

Λιτόχωρο Πιερίας: Ένα σοκαριστικό βίντεο για τις συνέπειες της φόλας στα ζώα

«Δολοφόνοι των ζώων ντροπιάζετε τον τόπο μας» φώναξαν οι φιλόζωοι στο Λιτόχωρο (βίντεο)

Καταδικάζει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου την εξόντωση των αδέσποτων στο Λιτόχωρο

Περισσότερα από 30 αδέσποτα νεκρά από φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.