Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο ο συνταξιούχος δάσκαλος που δηλητηρίαζε σκυλιά στο Λιτόχωρο Πιερίας

4 Φεβρουαρίου 2022 23:51 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε και από το Εφετείο ο συνταξιούχος δάσκαλος που δηλητηρίαζε σκυλιά στο Λιτόχωρο Πιερίας

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σήμερα ξανά ο συνταξιούχος δάσκαλος που εντοπίστηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας να δηλητηριάσει ζώα τον Ιανουάριο του 2018.

Η καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό αποτελεί πραγματική κατάκτηση των μελών του σωματείου Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας» που όλα αυτά τα χρόνια πάλευαν κυριολεκτικά να γλυτώσουν ζώα από το θανάσιμο δηλητήριο, το οποίο σκορπούσε προφανώς κάτοικος της περιοχής.

Σήμερα στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, 88 ετών, δεν παρουσιάστηκε όπως δεν παρουσιάστηκε ώστε να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου ούτε και την πρώτη φορά καθώς και τότε ο συνήγορος του δήλωνε ότι για λόγους υγείας δεν θα παραστεί για τη δίκη. Ο συνήγορος που τον εκπροσώπησε προσπάθησε με κάθε τρόπο ξανά – όπως και την πρώτη φορά – το σωματείο να μην εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, αλλά δεν τα κατάφερε ούτε τώρα.

Οι πέντε μάρτυρες σε δικαστές και εισαγγελέα κατέθεσαν και πάλι τα όσα γνώριζαν και βίωναν καθώς οι δολοφονίες με φόλες των αδέσποτων της πόλης του Λιτόχωρου ήταν διαρκείς και ειδικά από το 2014 και μετά. Φυσικά οι δηλητηριάσεις ζώων σταμάτησαν «ως διά μαγείας» όταν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του συνταξιούχου δασκάλου…

Θυμίζουμε ότι το κουβάρι της εγκληματικής δράσης του ηλικιωμένου άρχισε να ξετυλίγεται όταν συνελήφθη μετά από καταγγελία στις 31 Ιανουαρίου του 2018 καθώς περίοικοι τον είδαν να αφήνει μέσα σε αλουμινόχαρτο δηλητηριασμένα λουκάνικα στην οδό Αγίου Νικολάου, τα οποία όπως αποδείχτηκε είχε ανακατέψει με απαγορευμένο - εδώ και πολλές δεκαετίες - φυτοφάρμακο, που βρέθηκε μετά από έλεγχο των αρχών στο σπίτι του.

Η φόλα περιείχε τη δραστική ουσία Endosulfan και αυτή εντοπίστηκε κατά την τοξικολογική εξέταση στα εντόσθια ενός οικόσιτου σκύλου, αλλά και στα εντόσθια άλλων αδέσποτων της περιοχής, που δηλητηριάζονταν επί χρόνια εκεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να καταγγέλλει ποιος είναι ο δράστης.

Έτσι σχηματίστηκαν δικογραφίες και για τη δολοφονία του οικόσιτου σκυλιού που αναμένεται να εκδικαστεί και για τα πολλά δολοφονημένα αδέσποτα. Και αυτές οι δολοφονίες των αδέσποτων σκυλιών ήταν η υπόθεση που κρίθηκε σήμερα στο Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή τη δίκη ο συνήγορος του 88χρονου αρχικά ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του δεν παρουσιάστηκε γιατί δεν νιώθει καλά. Τον διέψευσαν όμως οι μάρτυρες κατηγορίας που μένουν κοντά του – καθώς το Λιτόχωρο είναι και μια σταλιά τόπος – και στους δικαστές εξήγησαν ότι τον βλέπουν καθημερινά να κάνει δουλειές, να πηγαίνει στη λαϊκή, να έχει φυσιολογική δραστηριότητα για την ηλικία του. Τότε ο δικηγόρος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είπε ότι ο κατηγορούμενος «δεν είναι ψυχολογικά καλά» γι’ αυτό και δεν παρέστη.

Ο συνήγορος του δράστη έκανε όμως ακόμα μια «κωλοτούμπα» στα επιχειρήματα του κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης. Εξ αρχής ισχυριζόταν πως κανένας δεν έχει δει τον πελάτη του να πετάει φόλες στ’ αδέσποτα, γιατί για τη δηλητηρίαση του οικόσιτου σκυλιού υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι τον κατήγγειλαν. Είπε μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν να χρεώνονται στον 88χρονο οι δηλητηριάσεις όλων των αδέσποτων της περιοχής, και πως οι τοξικολογικές εξετάσεις στα πτώματα των σκυλιών έδειξαν άλλο δηλητήριο από αυτό που παρανόμως είχε στην κατοχή του ο πελάτης του. Φυσικά δεν μπορούσε να εξηγήσει πως ένα εντομοκτόνο φυτοφάρμακο του οποίου η χρήση του και η εισαγωγή έχει καταργηθεί από τον Μάιο του 1989 στην Ελλάδα – άρα δεν πωλείται νόμιμα πουθενά εντός της χώρας – βρέθηκε στα χέρια του πελάτη του και εμφανιζόταν ξανά και ξανά στα εντόσθια των δηλητηριασμένων ζώων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είπε όμως ή μάλιστα αναγκάστηκε να πει για πρώτη φορά ότι ο συνταξιούχος δάσκαλος δεν έβαζε φόλες μόνο για τους αρουραίους όπως ήταν ο αρχικός ισχυρισμός στην επιχειρηματολογία του αλλά δήλωσε πως ο πελάτης του πράγματι έβαλε φόλα, αλλά μόνο μια φορά (!) γιατί σκυλιά επιτέθηκαν στο εγγόνι του!

Τελικά η καμιά φορά, έγινε φόλα για τα ποντίκια, μετά έγινε μόνο μια φορά για τα σκυλιά αλλά κατά τα άλλα ήταν αθώος ο δράστης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του…

Τα επιχειρήματα του δεν έπεισαν κανέναν και έτσι ο συνταξιούχος δάσκαλος καταδικάστηκε ξανά με δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.

«Και ως δάσκαλος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών»

Η Μαρία Ζολώτα, πρόεδρος του σωματείου που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε πως τόσο εκείνη όσοι και υπόλοιποι εθελοντές, νιώθουν δικαιωμένοι μετά τη νέα καταδίκη. Μας μίλησε για την καθημερινότητα που ζούσαν ειδικά τα Σαββατοκύριακα καθώς τότε δρούσε ο αρχικά άγνωστος δράστης και πως οι φιλόζωοι αναγκάζονταν να τρέχουν στην Κατερίνη για να προλάβουν μπας και σώσουν κάποιο από τα δηλητηριασμένα ζώα καθώς οι κτηνίατροι της περιοχής έχουν κλειστά τα κτηνιατρεία τους κάθε Σάββατο και Κυριακή.

«Είχαμε τις ατροπίνες στην τσέπη μας» μας εξήγησε. «Ήταν μαρτύριο για εμάς να φροντίζουμε σκυλιά, να τα θεραπεύουμε, να τα στειρώνουμε και να τα βλέπουμε να σπαρταράνε δηλητηριασμένα. Και αυτό να συνεχίζεται επί χρόνια. Τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του δράστη δεν τον γνωρίζουμε. Πολλές φορές δεν υπήρχε διαθέσιμο ψυγείο για να παραμείνουν τα πτώματα και έτσι δεν εστάλησαν από όλα δείγματα για τοξικολογικές εξετάσεις. Ο αριθμός των δολοφονημένων ζώων είναι πραγματικά μεγάλος. Τα θύματα κάθε χρόνο ήταν δεκάδες» μας είπες και τόνισε «είναι πραγματική δικαίωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr ο συγκεκριμένος άνδρας όταν δούλευε ως δάσκαλος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών και συχνά βιαιοπραγούσε σε βάρος τους εκμεταλλευόμενος και την ανοχή των γονιών που αντιμετώπιζαν ως εκπαιδευτική την άσκηση βίας προς τους μαθητές.

Μάθαμε πως τους τραβούσε τα αυτιά με όλη του δύναμη, άρπαζε τα παιδιά από τις ζώνες και τα απειλούσε ότι θα τα κρεμάσει από τα μπαλκόνια. Εκμεταλλευόταν ότι ήταν μεγαλόσωμος και έδειχνε μεγάλη βαρβαρότητα προς τους μαθητές του σε κάθε ευκαιρία. Αυτός ο άνθρωπος, ήταν τραμπούκος δεν αγαπούσε ούτε τα παιδιά πόσο μάλλον τα ζώα.

Πλέον μετά την καταδίκη του και στο Εφετείο ανοίγει ο δρόμος για τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου των 30.000 ευρώ αν και όπως έχει γίνει γνωστό έχει ήδη μεταβιβάσει την περιουσία του στα παιδιά του ώστε να μην πληρώσει όποιο πρόστιμο και αν του επιβληθεί.

Νέα δίκη για δολοφονία σκύλο με φόλα τον Μάρτιο του 2022

Εις βάρος του συγκεκριμένου άνδρα εκκρεμεί, όπως προαναφέραμε, και η δίκη για δολοφονία οικόσιτου αυτή τη φορά σκύλου καθώς τον είδαν μάρτυρες να πετάει τη φόλα στις 31 Ιανουαρίου του 2018 στην οδό Αγίου Νικολάου. Το οικόσιτο σκυλί έφαγε τα δηλητηριασμένα λουκάνικα και βρήκε φρικτό θάνατο. Η τοξικολογική εξέταση στα εντόσθια του ζώου έδειξε την απαγορευμένη ουσία Endosulfan. Γι’ αυτήν τη δίκη ορίστηκε δικάσιμος στις 2 Μαρτίου του 2022 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης.

 Έκκληση για να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης του Εφετείου

Το σωματείο Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου - Ολύμπου «ο Περίτας» ζητάει τη βοήθεια όσων μπορούν ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης που άρχισε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Μόνο το παράβολο κόστισε 500 ευρώ.

Μπορείτε να κάνετε κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα

IBAN: GR 7301103940000039400129472

Δικαιούχος: Φιλοζωική Ο Περίτας

Αιτιολογία: Δικαστήριο

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν βοήθεια για τα έξοδα του Εφετείου στη δίκη άνδρα που καταδικάστηκε για δηλητηρίαση ζώων στο Λιτόχωρο

Καταδικάστηκε συνταξιούχος δάσκαλος για τη δολοφονία ζώων με φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

2-12-2020 στην Κατερίνη η δίκη του συνταξιούχου δάσκαλου που έριξε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας το 2018

5-2-2020 στην Κατερίνη η δίκη του συνταξιούχου δάσκαλου που έριξε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας το 2018

9-4-2019 στην Κατερίνη η δίκη του ηλικιωμένου άνδρα που σκόρπισε φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.