Με ποινή φυλάκισης 15 μήνες με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Α’ Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Πατρών η 21χρονη φοιτήτρια, υπήκοος Κύπρου, που στις 14 Φεβρουαρίου συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά από καταγγελία φιλόζωων της Αχαΐας καθώς όπως αποδείχτηκε είχε πετάξει στον δρόμο στην οδό Κανακάρη ένα κουταβάκι ηλικίας τριών μηνών το οποίο είχε υιοθετήσει περίπου πριν από 20 μέρες.
Οι φιλόζωοι έφτασαν στα στοιχεία της νεαρής καθώς το κουταβάκι είχε μικροτσίπ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δικηγόρος της 21χρονης στις 15 Φεβρουαρίου στο δικαστήριο αρχικά ισχυρίστηκε και ζήτησε αναβολή για να προσκομίσει έγγραφο από την Κύπρο το οποίο θα αποδείκνυε ότι η πελάτισσα του έχει πρόβλημα με τις ασθένειες… Στο επιχείρημα αυτό γέλασαν άπαντες καθώς η φοιτήτρια σπουδάζει Νοσηλευτική και είναι απορίας άξιο πως μπορεί να συνδυάζεται αυτό.
Και σήμερα όμως στη δίκη τα φαιδρά επιχειρήματα του δικηγόρου της τα αντέκρουσαν οι φιλόζωοι που κατέθεσαν σε βάρος της, δηλαδή η Ιωάννα Γιαννακοπούλου, η οποία μάζεψε το άρρωστο σκυλάκι και το μετέφερε για νοσηλεία καθώς και ο Γρηγόρης Μανάνας ο οποίος της το είχε δώσει στις 31 Ιανουαρίου για υιοθεσία και εκείνη λίγες μέρες αργότερα ισχυρίστηκε ότι το κουτάβι πέθανε…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατηγορούμενη απουσίαζε από το δικαστήριο και ο δικηγόρος της δήλωσε ότι λόγω ενός γυναικολογικού της προβλήματος και μιας επέμβασης που είχε κάνει το 2018 απέκτησε πρόβλημα με τις ασθένειες και έτσι όταν είδε αίμα στον πρωκτό του κουταβιού έπαθε σοκ και πέταξε το ζώο… Φυσικά κανείς δεν μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση για το πως μια γυναίκα και μάλιστα φοιτήτρια Νοσηλευτικής δεν αντέχει να βλέπει το αίμα...
Από την έδρα κανείς δεν πείστηκε κανείς και η καταδίκη της 21χρονης ήταν ομόφωνη ενώ δεν υιοθέτησαν το ελαφρυντικό της νεαρής ηλικίας καθώς η κα Γιαννακοπούλου, τόνισε ότι έχουν πολλούς νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά 18 χρόνων, τα οποία βοηθούν τα αδέσποτα της Πάτρας, τα μεταφέρουν για νοσηλεία και τα προσέχουν στις φοιτητικές εστίες και οι δικαιολογίες για την υπεράσπιση της κατηγορούμενης είναι αστειότητες. Η φοιτήτρια εναντίον της πρωτόδικης απόφασης έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση. Το κουταβάκι είναι καλύτερα στην υγεία του, το φιλοξενεί ο κ. Μανάνας και αναζητεί γι' αυτό το πλάσμα ένα ασφαλές σπιτικό.
Πως έφτασαν στον εντοπισμό της…
Η 21χρονη όπως προείπαμε συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα από αστυνομικούς του Β’ Α.Τ. Πάτρας. Οι φιλόζωοι διαπίστωσαν σε ποιο ανήκει το νεαρό ζώο που βρέθηκε πεταμένο γιατί αυτό είχε ηλεκτρονική σήμανση! Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου, που είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση στην αχαϊκή πρωτεύουσα και μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι ενημερώθηκε εκείνη τη μέρα για ένα κουτάβι που βρέθηκε πεταμένο στην οδό Κανακάρη και έσπευσε να το βοηθήσει.
Το σκυλάκι της φάνηκε άρρωστο και το μετέφερε αρχικά στο κτηνιατρείο της Ευδοκίας Κοντορεπανίδου, η οποία βρήκε ότι είναι τσιπαρισμένο αλλά και ότι τα στοιχεία της ιδιοκτήτριας του σκυλιού είναι περασμένα στο ειδικό αρχείο του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Όμως η κα Γιαννακοπούλου θυμήθηκε βλέποντας το ιδιαίτερο – λόγω κυπριακής καταγωγής – όνομα της γυναίκας στην οποία ανήκει το ζώο, ότι το ίδιο όνομα της είχε αναφέρει λίγες ώρες πριν τυχαία η Άντα Δημοπούλου. Η κα Δημοπούλου της εξήγησε πως ένας φίλος της είχε δώσει για υιοθεσία σε μια φοιτήτρια ένα κουταβάκι και το ζώο σύμφωνα με τα λεγόμενα της νεαρής είχε πεθάνει και αναζητούσε άλλο. Μετά την ανταλλαγή των φωτογραφιών και στοιχείων μεταξύ των φιλόζωων διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την ίδια φοιτήτρια και πως το «νεκρό» σκυλάκι ήταν ολοζώντανο αλλά εγκαταλελειμμένο και άρρωστο αφού τελικά μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Ελένης Μπουρδάκου και διαπιστώθηκε ότι έχει τύφο.
Η κα Γιαννακοπούλου εξήγησε στο www.zoosos.gr πως από την κα Μπουρδάκου επίσης πληροφορήθηκε πως μια κοπέλα από την Κύπρο την είχε πάρει τηλέφωνο και της είχε πει ότι το σκυλάκι της είναι άρρωστο και βγάζει αίμα από τον πρωκτό του. Η κτηνίατρος της πρότεινε ποια φάρμακα να πάρει μέχρι να το μεταφέρει στο κτηνιατρείο, αλλά η 21χρονη αρνήθηκε και να του δώσει φάρμακα και να πάει το ζώο της για νοσηλεία στην κα Μπουρδάκου.
Η κα Γιαννακοπούλου διαπίστωσε ότι τα τηλέφωνα της φοιτήτριας - που υπήρχαν στο αρχείο του ΥΠ.Α.Α.Τ. - έχουν αλλάξει και έτσι πήγε στο σπίτι της όπου από το θυροτηλέφωνο μίλησε με τον σύντροφο της νεαρής. Του εξήγησε ότι είναι από τη φιλοζωική και του ζήτησε αμέσως να ενημερώσει τη φίλη του για να την καλέσει, χωρίς να του δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ενώ του τόνισε «προφανώς και γνωρίζετε για ποιο θέμα θέλω να της μιλήσω».
Και τελικά 15 λεπτά αργότερα η φοιτήτρια πράγματι την κάλεσε στο τηλέφωνο και κανόνισαν να συναντηθούν λίγο αργότερα. Η κα Γιαννακοπούλου ουσιαστικά έπεισε την 21χρονη να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα – στο οποίο η ίδια είχε κάνει καταγγελία για την εγκατάλειψη του ζώου – και μάλιστα πήγε μαζί της ως εκεί. Έτσι συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
Όπως πολλές φορές έχουμε πει η εγκατάλειψη ενός ζώου και μάλιστα ενός μωρού είναι ποινικό αδίκημα είναι για εμάς ξεκάθαρη και ενεργητική και παθητική κακοποίηση. Αν κάποιος δεν είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις ευθύνες π.χ. μιας γάτας ή ενός σκύλου δεν θα πρέπει να πειραματιστεί με το να δοκιμάσει να υιοθετήσει ένα ζώο και μόλις προκύψουν προβλήματα – που σίγουρα θα προκύψουν – να το πετάξει στον δρόμο για να το ξεφορτωθεί.
Μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής και…
Τελικά δεν τα κατάφερε ο αδέσποτος σκύλος που περιφερόταν προφανώς για καιρό άρρωστος και αβοήθητος στο Μαρούσι της Αττικής με αποτέλεσμα όταν κάποιοι νοιάστηκαν πραγματικά…
Της Ελένης Ηλιοπούλου Καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Εμμανουήλ Παπά κατέθεσε στις 28 Ιουνίου ο αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Θεοφάνης Δεδούσης, και η Ελένη Τζιαφέτα που είναι…