Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκαν πατέρας & γιος αλλά όχι για την πιο μαζική δολοφονία σκυλιών την τελευταία δεκαετία στην Κρήτη

1 Δεκεμβρίου 2016 22:47 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκαν πατέρας & γιος αλλά όχι για την πιο μαζική δολοφονία σκυλιών την τελευταία δεκαετία στην Κρήτη

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Πατέρας και γιος δικάστηκαν και καταδικάστηκαν – χωρίς αναστολή μάλιστα ο πρώτος με ποινές και χρηματικά πρόστιμα που θα φτάσουν συνολικά τις 210.000 ευρώ – από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης την 1η Δεκεμβρίου καθώς στις 6 Φεβρουαρίου 2014 και πολλές ακόμα φορές το ίδιο έτος εντοπίστηκαν να κακοποιούν σκυλιά φορτώνοντας αδέσποτα από την περιοχή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.).

Τα ζώα σύμφωνα με πληροφορίες τα μετέφεραν στο χωριό Σίβας του Δήμου Φαιστού καθώς εκεί σε ιδιωτικό χώρο, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια τους τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαν βρεθεί νεκρά - σφαγμένα τα περισσότερα και σε προχωρημένη σήψη - περισσότερα από 35 πτώματα σκυλιών και πάνω τους οι δράστες είχαν στηρίξει και έναν ξύλινο σταυρό ύψους περίπου έξι μέτρων.

SivasKritiΗ πιο μαζική δολοφονία σκυλιών στην Κρήτη την τελευταία δεκαετία έμεινε ατιμώρητη τότε...

Η φρικτή υπόθεση της θανάτωσης δεκάδων σκυλιών – ο ακριβής αριθμός ποτέ δεν έγινε γνωστός καθώς καμιά από τις αρχές δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με την υπόθεση – από μέλη της ίδιας οικογένειας ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2011 αλλά στη συνέχεια μπήκε στο αρχείο εξαιτίας των μικρών ποινών που όριζε τότε η νομοθεσία για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων.

Το έγκλημα αποκάλυψε κατά λάθος ένας εκ των δραστών, ένας άνδρας ψυχικά διαταραγμένος, που δηλώνει εκπαιδευτής στο «Εκπαιδευτήριο Σκύλων - Η Κορφή», το οποίο βρίσκεται χωριό Σίβας, καθώς τότε το 2011 νοσηλεύτηκε στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. και αποκάλυψε στους νοσηλευτές και στους γιατρούς πόσα ζώα είχε ο ίδιος σκοτώσει ως «Μεσσίας».

Εργαζόμενος στην Ψυχιατρική Κλινική που άκουγε τα λόγια του ασθενή μη γνωρίζοντας αν αυτά που του περιγράφει ο συγκεκριμένος άνδρας είναι αληθή ή φαντασιώσεις έστειλε email στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 στην ιστοσελίδα www.adespoto.gr, που δεν λειτουργεί πια ζητώντας να το διερευνήσουν. Έτσι και μέσω της παρέμβασης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, η οποία ενημερώθηκε για την καταγγελία, και της Μ.Κ.Ο. Ζωφόρος που πίεσε αφόρητα την Αστυνομία, για να κάνει το αυτονόητο δηλαδή έλεγχο στον χώρο, αποδείχτηκε ότι τα όσα περιέγραφε ο ασθενής ήταν δυστυχώς αληθινά...

Μέσω του www.zoosos.gr το οποίο δημοσίευσε τότε αναλυτικά άρθρα για όλα αυτά τα εγκλήματα έγινε ευρέως γνωστό τι συνέβαινε σε αυτή την ιδιωτική έκταση, που αποδείχτηκε τόπος μαρτυρίου, ένα κανονικό κολαστήριο για δεκάδες σκυλιά, κάτι που η τοπική κοινωνία προφανώς γνώριζε και εξαιτίας της δυσοσμίας από την σήψη των πτωμάτων.

Χάρη στην παρέμβαση των θαρραλέων μελών της Ζωφόρου του Κώστα Φερετζάκη και του Κώστα Βασιλάκη, οι οποίοι τόλμησαν να πάνε επί τόπου και να δουν με τα μάτια τους στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 τις σορούς των πτωμάτων, υπάρχουν και μαρτυρίες για όσα βρέθηκαν εκεί καθώς τόσο η Αστυνομία όσο και ο Δήμος Φαιστού αδιαφορούσαν…

Η συγκεκριμένη οικογένεια, που τα μέλη της, (τουλάχιστον ο πατέρας Ε.Σ. και ο ένας γιος) βαρύνονται - όπως μας εξήγησε η Καλλιόπη Μαραβελάκη γραμματέας της Ζωόφιλης Δράσης - με ένα σωρό αδικήματα, από ανθρωποκτονία έως ρατσιστικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς αλλοδαπών παρά τις καταγγελίες σε βάρος τους δεν σταμάτησαν να πράττουν αυτό που ξέρουν καλά, να κακοποιούν σκυλιά, να σκοτώνουν ζώα, να μαζεύουν αδέσποτα τα οποία υποτίθεται ότι εκπαιδεύουν και πωλούν ως κυνηγόσκυλα…

Θυμίζουμε ότι ο πατέρας, ο Ε.Σ., εκτέλεσε με την καραμπίνα του έναν από τους τρεις επιζήσαντες σκύλους από τον τόπο μαρτυρίου παρά την εντολή η οποία είχε δοθεί από την Εισαγγελία Ηρακλείου προς την Αστυνομία και το Α.Τ. Μοιρών να κατασχεθούν τα ζώα και να δοθούν στην Ζωφόρο για να σωθούν. Εντούτοις και αυτό το έγκλημα έμεινε τότε ατιμώρητο, αφού η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Η σημερινή καταδίκη

Η δίκη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αφορούσε την καταγγελία της Μαρίας Τρυπάκη που δραστηριοποιείται στο νησί μέσω του συλλόγου «Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου» και ήταν αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης τριών αδέσποτων σκυλιών τα οποία πατέρας και γιος (ο αδερφός εκείνου που αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα) μάζεψαν και με τη βία, αφού τα φόρτωσαν στην καρότσα του οχήματος τους τα έδεσαν με σύρμα και σχοινί. Η γυναίκα κατάφερε να σημειώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και κατήγγειλε στη συνέχεια τους εμπλεκόμενους στην Αστυνομία.

Στο δικαστήριο το σωματείο Ζωόφιλη Δράση, όπως ανακοίνωσε η γραμματέας του Καλλιόπη Μαραβελάκη, δήλωσε παράσταση πολίτικης αγωγής, η οποία και έγινε δέκτη και παρέστη καταθέτοντας περαιτέρω στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

1) Οι κατηγορούμενοι μετά το έτος 2014 εθεάθησαν τρεις ακόμα φορές στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. να αιχμαλωτίζουν αδέσποτα σκυλιά, γεγονός που καταγγέλθηκε στο σωματείο.

2) Εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διαφημίζουν το παράνομο εκπαιδευτήριο σκύλων μέσω ίντερνετ στον Σίβα Μεσσαράς, οπού υποτίθεται εκπαιδεύουν τα αδέσποτα που αιχμαλωτίζουν για κυνήγι.

3) Στην συνεχεία πωλούν παράνομα τα αδέσποτα αυτά ζώα μέσω αγγελιών που διατηρούν μόνιμα εδώ και τρία χρονιά με αγγελίες.

Σύμφωνα με την κα Μαραβελάκη «Σήμερα λοιπόν για το αδίκημα το οποίο κατηγορούνταν καταδικάστηκαν, ο πατέρας σε έναν χρόνο ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή και 5.000 ευρώ ονομαστική ποινική χρηματική ποινή ίση κατά την πληρωμή στην Δ.Ο.Υ. με 10.500 ευρώ (λόγω νόμιμης προσαύξησης 110%) και ο γιος σε ένα χρόνο ποινή φυλάκισης με αναστολή και 5.000 ευρώ ονομαστική ποινική χρηματική ποινή ίση κατά την πληρωμή στην Δ.Ο.Υ. με 10.500 ευρώ (λόγω νόμιμης προσαύξησης 110%)».

Προσεχώς και τα διοικητικά πρόστιμα

Από τη Ζωόφιλη Δράση επισημαίνεται ότι «θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή διοικητικού προστίμου 30.000 ευρώ για την κακοποίηση κάθε σκυλιού σε έκαστο των κατηγορουμένων, ήτοι 90.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Η οικογένεια θα χρειαστεί να πληρώσει συνολικά για τα πρόστιμα 201.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η εξαγορά της ποινής του πάτερα, η οποία είναι επίσης τσουχτερή χρηματικά και ανεβάζει το συνολικό ποσό σε 210.000 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι κατά των ανωτέρω ατόμων έχει ασκηθεί και δεύτερη δικογραφία από την Ζωόφιλη Δράση και για παράνομη περισυλλογή και για παράνομη πώληση αδέσποτων ζωών. Οι δικογραφίες αυτές είναι ελάχιστες μπροστά στο δράμα των ζωών της δικογραφίας που αρχειοθετήθηκε το 2011, άλλα μέσω αυτών τιμωρούνται αυστηρά οι δολοφόνοι τους. όπως τους είπα στο δικαστήριο, με τις υγείες τους... αν και αυτό δεν θα φέρει τα 30 νέκρα σκυλιά πίσω» επισημαίνει η κα Μαραβελάκη εκ μέρους του σωματείου.

Διαβάστε επίσης:

Έσφαξε 30 σκυλιά ψυχοπαθής - εκπαιδευτής στον Σίβα της Κρήτης

Αδιάφοροι οι κάτοικοι του Σίβα για την εξόντωση των 30 σκυλιών από τον ψυχοπαθή

Κρήτη: O πατέρας του ψυχασθενή εκπαιδευτή σκότωσε το 1 από τα 3 σκυλιά που επέζησαν της σφαγής

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου παρεμβαίνει για τη σωτηρία τριών σκύλων

Απαιτείται θεσμικό πλαίσιο και για τους εκπαιδευτές σκύλων 

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.