Χάρη στην παρατηρητικότητα ενός κατοίκου του χωριού Καλλίθηρο ο Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας (Φ.Ο.Κ.) κατάφερε να οργανώσει τη διάσωση ενός πελαργού το πόδι του οποίου είχε μπλέξει σε καλώδια και κλαδιά μέσα στη φωλιά με αποτέλεσμα το πτηνό να μην μπορεί να κινηθεί και να κινδυνεύει.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 10 Ιουλίου η Ερμιόνη Γιαννακού που είναι μέλος του Φ.Ο.Κ. ενημερώνεται από την Δήμητρα Κρικέλη κάτοικο του Καλλίθηρου ότι ένας πελαργός είναι παγιδευμένος στην φωλιά του η οποία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του τρούλου της εκκλησίας του χωριού.
Αρχικά το γεγονός παρατήρησε ο Σωτήρης Βλάχος με τον φίλο του Αποστόλη Σκορδά, οι οποίοι με κιάλια παρακολουθούσαν τις κινήσεις της οικογένειας των πελαργών για τουλάχιστον 15 ημέρες έως ότου διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε.
Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το πτηνό είχαν καλέσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία όμως δεν διαθέτει κατάλληλο όχημα, κάλεσαν όμως και την Αστυνομία και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι την Παρασκευή 11 Ιουλίου ο Φ.Ο.Κ. ξεκίνησε την προσπάθεια για τη διάσωση του πελαργού.
Ολόκληρο το πρωινό αφιερώθηκε σε δεκάδες τηλεφωνήματα ώστε να μπορέσουν οι φιλόζωοι εθελοντές να βρουν ανυψωτικό όχημα για να φτάσουν στην φωλιά. Συνομίλησαν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας και με τον αντιδήμαρχο. Όμως αν και μηχάνημα τέτοιο διέθετε η δημοτική αρχή δεν υπήρχε οδηγός για να το μετακινήσει.
Τελικά ο Φ.Ο.Κ. κάλεσε τη Δ.Ε.Η. η οποία προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Ο Αποστόλης Παντελής, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, που έχει βοηθήσει ξανά στο παρελθόν σε δύσκολες διασώσεις έκανε επιτόπιο έλεγχο για να δει τι εξοπλισμό θα χρειαστεί, αν το όχημα χωράει να μπει στον προαύλιο χώρο τις εκκλησίας, ενώ ειδοποιήθηκε και ο κατασκευαστής της εκκλησίας για να ενημερώσει εάν τα κεραμίδια είναι αρκετά ασφαλή ώστε να περπατήσει άνθρωπος και να μην κινδυνέψει.
Το μεσημέρι πια που ήρθε το ανυψωτικό της Δ.Ε.Η. με οδηγό έναν ευγενέστατο υπάλληλο, ο Αποστόλης Παντελής μπήκε στο καλάθι του και μαζί του και ο Αποστόλης Καραθύμιος έχοντας τα απαραίτητα εργαλεία και μια σκάλα μαζί τους.
Ο ορειβάτης έφτασε στο σημείο αλλά διαπίστωσε ότι η σκάλα ήταν κοντή. Ένας κάτοικος του χωριού έφερε μια μεγαλύτερη, την οποία ανέβασαν επάνω με σκοινιά. Ο Αποστόλης αφού δέθηκε με τα ορειβατικά σχοινιά έφτασε στην φωλιά και εκεί είδε ότι το πόδι του πελαργού είναι πιασμένο σε ένα σωρό πλαστικών και κλαδιών, τα οποία έπρεπε να αφαιρέσει για να τον απεγκλωβίσει.
Έτσι με ένα ειδικό ψαλίδι και έναν σουγιά και μετά από αρκετή ώρα και κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, κατάφερε να απεγκλωβίσει τον πελαργό. Τοποθέτησε ένα πανί στο κεφάλι του, ώστε να μην ταραχτεί από την όλη διαδικασία και με ειδικό εξοπλισμό και σχοινιά κατέβασε τον πελαργό στα χέρια της Κατερίνας Γκανάτσιου αντιπρόεδρο του Φ.Ο.Κ. Όμως η περιπέτεια για τη διάσωση του ζώου δεν τελείωσε εκεί.
Το τραυματισμένο πουλί
Το πελαργόπουλο μεταφέρθηκε την ίδια μέρα στο Κ.Τ.Ε.Λ. Καρδίτσας για να μεταφερθεί στην Αθήνα στην οργάνωση ΑΝΙΜΑ για περίθαλψή του αφού το πόδι του ήταν πρησμένο και γεμάτο πύον και αίμα στο σημείο που μπλεχτεί.
Οι υπάλληλοι του Κ.Τ.Ε.Λ. Καρδίτσας όμως αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν βασιζόμενοι στην εγκύκλιο που έχουν από το Υπουργείο Μεταφορών η οποία απαγορεύει την μεταφορά ζώων χωρίς χαρτιά.
Ο πελαργός ταλαιπωρημένος και χωρίς τροφή μεταφέρθηκε στο σπίτι της Κατερίνας Γκανάτσιου, η οποία ακολουθώντας τις οδηγίες που της έδωσαν τον τάισε μέχρι να βρεθεί λύση.
Η αντιπρόεδρος του Φ.Ο.Κ. κάλεσε την ΑΝΙΜΑ, εξήγησε το πρόβλημα που έχει προκύψει και αφού της είπαν να προσπαθήσει ξανά να στείλει το πουλί με το Κ.Τ.Ε.Λ. το έκανε την επόμενη μέρα.
Άλλωστε τα άγρια ζώα που μεταφέρονται για περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να έχουν χαρτιά αφού δεν είναι κατοικίδια.
Έτσι την επομένη με το πουλί σε χαρτόκουτο μεταφέρεται και πάλι στο Κ.Τ.Ε.Λ. Καρδίτσας με την ελπίδα ότι θα το δεχτούν ώστε να φτάσει στην Αθήνα. Η Κατερίνα Γκανάτσιου πηγαίνει στον σταθμάρχη, του εξηγεί τι συμβαίνει και εκείνος επικαλείται και πάλι την οδηγία του Υπουργείου και αρνείται να επιβιβάσει το πουλί χωρίς χαρτιά.
Οι εθελοντές του Φ.Ο.Κ. ψάχνοντας να βρουν λύση προσπάθησαν να φτιάξουν βιβλιάρειο υγείας για τον πελαργό!
Συνομίλησαν με την ΑΝΙΜΑ ξανά, με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο. Νατάσα Μπομπολάκη, ενώ καλούσαν χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση το Δασαρχείο Καρδίτσας.
Καθώς λύση δεν βρισκόταν οι εθελοντές του Φ.Ο.Κ. επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Καρδίτσας Κώστα Παπαλό και του ζήτησαν να παρέμβει προς τον πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Λάμπρο Σιατήρα για να μεταφερθεί το πληγωμένο πουλί.
Η επικοινωνία έγινε και τελικά μετά από ταλαιπωρία 30 ωρών ο πελαργός έφτασε στην Αθήνα και στο κέντρο πρώτων βοηθειών της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα.
Στη ΑΝΙΜΑ θα παραμείνει έως ότου αναρρώσει και τότε θα αφεθεί ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον.
Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που βοήθησαν στη διάσωση του πουλιού.
Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επισημαίνει τα εξής σε περίπτωση που βρείτε πυρόπληκτο ζώο το οποίο χρειάζεται περίθαλψη: «ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που…
Έχει δικαίωμα μια ιδιωτική επιχείρηση να κάνει δωρεά σ’ έναν δημόσιο φορέα; Προφανώς και έχει. Υπάρχει περίπτωση αυτή η δωρεά να μην γίνεται εξαιτίας της…
Με δήλωση του νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση για κυνήγι ή ψάρεμα στο πλαίσιο των περιοριστικών…