Στηρίξτε μας

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

9 Φεβρουαρίου 2012 16:05 | Επικαιρότητα
Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απαγόρευσης των τσίρκων με ζώα στη χώρα μας αποσπώντας πλήθος κολακευτικών σχολίων σε όλες τις ηπείρους, αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Ζώων των Οικολόγων Πράσινων τονίζει ότι: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τα ζώα στα τσίρκα και η δεύτερη χώρα παγκοσμίως ακολουθώντας το παράδειγμα της Βολιβίας, και ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου καταβάλλονται προσπάθειες για απαγόρευση των τσίρκων με ζώα.

Η απαγόρευση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, σωματείων εντός και εκτός της χώρας, καθώς και των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι εξαρχής είχαν τεθεί υπέρ της πλήρους απαγόρευσης δημοσιοποιώντας το αίτημά τους μέσω διαμαρτυριών και υποβάλλοντας την πρότασή τους στους αρμόδιους φορείς.

Η αναχρονιστική και απαράδεκτη χρήση ζώων σε θεάματα είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται να τερματιστεί πλέον διεθνώς. Η αφύσικη ζωή των ζώων στα τσίρκα αλλά και η βάναυση εκπαίδευσή τους έχουν συστηματικά παρουσιαστεί στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο έχει συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην προβολή των προσπαθειών που διεξάγονται ενάντια στην “παράδοση” εξευτελισμού συναισθανόμενων όντων χάριν ψυχαγωγίας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 31 Ιανουαρίου “Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό” έχει θετικές και αρνητικές πτυχές.

Υποστηρίζουμε μέτρα όπως:
• τη δημιουργία διαδικτυακής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς
• τον καθορισμό των υποχρεώσεων των δήμων για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την εμπλοκή φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους
• την πραγματοποίηση στειρώσεων και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους
• την απαγόρευση διατήρησης κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις, παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού, καθώς και την απαγόρευση σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιγνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
• την απαγόρευση κάθε είδους παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων
• την απαγόρευση πώλησης, εμπορίας, και παρουσίασης - διακίνησης μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικού υλικού όπου απεικονίζονται πράξεις βίας εναντίον ζώων
• την αύξηση των ποινών και προστίμων για κακοποίηση και θανάτωση ζώων

Ταυτοχρόνως, παρατηρούμε ότι ο νόμος παρουσιάζει βασικά μειονεκτήματα όσον αφορά:
• την εξαίρεση από τη σήμανση των σκύλων για τη φύλαξη ποιμνίων. Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία αδέσποτων ζώων στην επαρχία
• την υποχρεωτική σήμανση σε περιπτώσεις δημοσίευσης αγγελιών για υιοθεσία ζώων συντροφιάς, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά όσους περισυλλέγουν ζώα και τα περιθάλπουν προσωρινά
• τη συνέχιση της πώλησης ζώων από καταστήματα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζώων ως αντικείμενα και στην εγκατάλειψή τους. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα.

Η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα ισχύει και για το δελφινάριο που λειτουργεί παράνομα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Μέχρι τώρα, παρά τη γενική κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα θεάματα με ζώα, η πολιτεία κατά έναν εξωφρενικό και παράλογο τρόπο συνεχίζει και επιτρέπει τις παραστάσεις με τα δελφίνια, τα οποία μάλιστα έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα μας και έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ οι παραστάσεις διεξάγονται σε μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα δελφίνια είναι ζώα που διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά και υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε περιβάλλον αιχμαλωσίας, πεθαίνουν πρόωρα ενώ τέτοιου είδους θεάματα μεταφέρουν στο κοινό την αντίληψη ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε ζώα σε αιχμαλωσία για τη δική μας διασκέδαση.

Μάλιστα θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει και επιτρέπει τις επισκέψεις σχολείων στο συγκεκριμένο δελφινάριο που λειτουργεί χωρίς άδεια και δε συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της πολιτείας, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία παράνομων επιχειρήσεων.

Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η προώθηση στις νεαρές ηλικίες πολιτιστικών αξιών που θυμίζουν μεσαίωνα και στηρίζουν την εκμετάλλευση των κητωδών από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είναι άκρως αντι-εκπαιδευτική και κατακριτέα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας που ξεκίνησε με την παράνομη εισαγωγή των δελφινιών στη χώρα μας, θα προχωρήσουμε σε νέες νομικές ενέργειες και θα συνεχίσουμε την άσκηση πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του νόμου και το κλείσιμο παράνομων επιχειρήσεων παράλληλα με την ενημέρωση των συμπολιτών μας και την προώθηση του αιτήματός μας για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών».

Διαβάστε επίσης:

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.