Στηρίξτε μας

Κακούργημα η θανάτωση και ο βασανισμός ζώου - Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή ο νόμος

4 Νοεμβρίου 2020 16:31 | Επικαιρότητα
Κακούργημα η θανάτωση και ο βασανισμός ζώου - Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή ο νόμος

Αύριο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη που μετατρέπει το αδίκημα της δολοφονίας και κακοποίησης (βασανισμού) ζώου σε κακούργημα, και οι ποινές θα φτάνουν έως και τα 10 έτη κάθειρξη, όπως επισήμανε στο www.zoosos.gr η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, η οποία ενημερώθηκε νωρίτερα από νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».

Mε αυτή θα επανακαθορίζονται και οι χρηματικές ποινές για την κακοποίηση ζώων ενώ αναφέρεται ξανά και ο τρόπος είσπραξης τους από τους δήμους (κάτι που ισχύει από το 2017) και αλλάζει μόνο (και κακώς) η χρήση τους (αφού πλέον προορίζονται μόνο για κατασκευή ή βελτίωση δημοτικών καταφυγιών και κτηνιατρείων και όχι για δράσεις π.χ. αγορά τροφών, στειρώσεις κ.ά.) ενώ επισημαίνονται - με γνώμονα το καλό του ζώου - και οι όροι για την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση με εντολή εισαγγελέα.

Την τροπολογία υπογράφουν τέσσερις υπουργοί. Ο Χρήστος Σταϊκούρας (υπ. Οικονομικών), ο Κωνσταντίνος Τσιάρας (υπ. Δικαιοσύνης), ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (υπ. Εσωτερικών) και ο Μάκης Βορίδης (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημμέλημα και ήταν αίτημα πολλών ετών των φιλοζωικών φορέων, η αυστηροποίηση των ποινών, κάτι που μέχρι τώρα η Πολιτεία είχε αρνηθεί.

Δείτε εδώ την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

KakourgimaTropologia4 11 2020 1 KakourgimaTropologia4 11 2020 2 KakourgimaTropologia4 11 2020 3 KakourgimaTropologia4 11 2020 4 KakourgimaTropologia4 11 2020 5 KakourgimaTropologia4 11 2020 6 KakourgimaTropologia4 11 2020 7

Τι επισημαίνουν φιλοζωικοί φορείς

«Με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μετατρέπεται σε κακούργημα με ποινή έως 10 έτη η κακοποίηση ζώων και συγκεκριμένα «ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό».

Χαιρετίζουμε με χαρά και ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη που λαμβάνει χώρα μετά τις αποτρόπαιες κακοποιήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε Κρήτη, Νίκαια και Κερατέα.

Μετά από δεκαετίες όπου το φιλοζωικό κίνημα δίνει αγώνα με συνέπεια και σοβαρότητα προκειμένου να σκύψει η Ελληνική Πολιτεία πάνω από το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων ζητώντας την τιμωρία των δραστών και την ελληνική κοινωνία να ζητά πλέον επίμονα στο σύνολο της την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου η κακοποίηση ζώων γίνεται επιτέλους με νομοθετική σφραγίδα κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Οι αγώνες τόσων χρόνων δικαιώνονται και ευχόμαστε η ελληνική πολιτεία με ασπίδα το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ να καταφέρει να προστατεύσει κάθε ζώο που δεν απολαμβάνει τον σεβασμό που του αξίζει.

Η φιλοζωική κοινότητα θα παραμείνει ενωμένη και ενεργή προκειμένου να δει τη νέα νομοθεσία να εφαρμόζεται στην πράξη, την Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει εγκαίρως σε κακοποιήσεις ζώων και οι δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται παραδειγματικά. Φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί μέσα στην κοινωνία, στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις Εισαγγελίες προκειμένου να προστατεύσουμε κάθε ζώο που απειλείται και κινδυνεύει.

Παραμένει πάγιο αίτημά μας η δημιουργία ειδικού σώματος για την προστασία των ζώων εντός της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί με σοβαρότητα και με εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας από αντίστοιχα σώματα ασφαλείας του εξωτερικού τα οποία διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.

Δηλώνουμε παρόντες σε κάθε νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία που οδηγεί σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας και σεβασμού κάθε ζώου στη χώρα μας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Dogs’ Voice

Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής και Σαρωνικού

Πανελλήνια Ομάδα Κατά της Κακοποίησης των Ζώων

Vegan22 Greece

LiberAnimal

Εthos and Empathy

Dreamdancers

Dreamteam Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών».

Διαβάστε επίσης:

Μακάρι η κακοποίηση ζώων να γίνει κακούργημα αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι»

Δεσμεύεται ο Μ. Βορίδης ότι θα κάνει κακούργημα το αδίκημα του βασανισμού ζώων

Αυστηροποίηση ποινών για τους βασανιστές ζώων υπόσχεται ο Μ. Βορίδης

Ν. Μπομπολάκη: Πάγιο αίτημα μας η αυστηροποίηση ποινών για τα εγκλήματα εις βάρος ζώων (ηχητικό)

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να τερματιστεί η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Επαρκείς οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Π.Φ.Π.Ο.: Ιστορικής σημασίας κατάκτηση το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για τα φιλοζωικά σωματεία

Π.Φ.Π.Ο.: Ζητάει αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα όπως ο ακρωτηριασμός κουταβιού στο Λουτράκι

Την αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν ζώα ζητάει ο Βασίλης Κικίλιας

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.