Στηρίξτε μας

Μακάρι η κακοποίηση ζώων να γίνει κακούργημα αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι»

16 Οκτ 2020 13:00 | Επικαιρότητα
Μακάρι η κακοποίηση ζώων να γίνει κακούργημα αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι»

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για μετατροπή του αδικήματος της κακοποίησης ζώου από πλημμέλημα, που είναι τώρα, σε κακούργημα χαιρετίστηκε από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στο άκουσμα της εξαγγελλίας θεώρησαν (λανθασμένα) ότι αυτό μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ή ότι οι δράστες που ήδη βαρύνονται με κατηγορίες για κακοποίηση ζώου (κάθε είδους) θα δικαστούν με τη νέα νομοθεσία όταν αυτή ψηφιστεί.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) που εκπροσωπεί 70 σωματεία, συλλόγους, ενώσεις επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωση της πως φτάσαμε σε αυτή τη δήλωση του υπουργού. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος φορέας που οδήγησε τις εξελίξεις ως εκεί, αλλά σίγουρα έπαιξε τεράστιο ρόλο.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει την πίεση που ασκήθηκε και από την κοινωνία (με διαμαρτυρίες αλλά και μέσω των social media), μετά τα πολλά φρικιαστικά και πρόσφατα περιστατικά (σε Κρήτη, Κοζάνη, Αττική κ.ά.) τα οποία ξεσήκωσαν τους φιλόζωους σε κάθε γωνιά της χώρας. Επισημαίνει τη συστηματική πίεση που ασκεί αποδεδειγμένα η ίδια και οι φορείς - μέλη της προς στους αρμόδιους καθώς τώρα πια (μετά από δεκαετίες διάπραξης φρικτών εγκλημάτων σε βάρος ζώων κάθε είδους) βλέπουμε συναρμόδιους υπουργούς, βουλευτές της Ν.Δ. και στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν δηλώσεις τονίζοντας την αναγκαιότητα της αυστηροποίησης των ποινών – κάτι που έως πρόσφατα πεισματικά αρνούνταν – και τον Μ. Βορίδη τελικά να δηλώνει ότι θα κάνει την κακοποίηση κακούργημα.

Σε τι βαθμό θα υλοποιηθεί η εξαγγελία;

Η Π.Φ.Π.Ο. θυμίζει ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων (θυμίζουμε πως μόνο το Κ.Κ.Ε. συνολικά υπερψήφισε την πρόταση) χαιρετίζει τη δέσμευση του υπουργού, αλλά όπως τονίζει «κρατά μικρό καλάθι» και αυτό «Γιατί η αλλαγή των ποινών είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα πρέπει να συμφωνήσει, ώστε το θέμα να φθάσει για ψήφιση στη Βουλή αλλά και γιατί η ποινή του κακουργήματος για κακοποίηση ζώων μπορεί να "σκοντάφτει" στη φιλοσοφική ιδεολογική θεωρία για μη εξομοίωση των ποινών για τα ζώα με αυτές για τους ανθρώπους».

Μάλιστα θέτει ένα ακόμα θέμα, αυτό της κακοποίησης μέχρι θανάτου των γουνοφόρων ζώων – ώστε η γούνα τους να γίνει είδη πολυτελείας – που πρόσφατα ο κ. Βορίδης ενίσχυσε οικονομικά με 3.000.000 ευρώ και αναρωτιέται αν τελικά μετατραπεί το αδίκημα της κακοποίηση των ζώων σε κακούργημα, ο υπουργός θα κλείσει αυτές τις επιχειρήσεις;

Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ΥΠ.Α.Α.Τ., Υπ. Δικαιοσύνης, Υπ. Εσωτερικών) σχετικά με το ζήτημα, το θέμα είναι σε τι βαθμό οι δεσμεύσεις του κ. Βορίδη θα υλοποιηθούν.

Άλλωστε η κυβέρνηση – που θα πρέπει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις νομικών και αρκετών επαγγελματικών κλάδων – σίγουρα αν το κάνει θα ωφεληθεί επικοινωνιακά (σε μια δύσκολη συγκυρία για την ίδια λόγω της πανδημίας, της ύφεσης, της ανεργίας, ελληνοτουρκικά κ.ά.) δείχνοντας το φιλοζωικό προφίλ της, κάτι που οι αντίπαλοι της όταν είχαν την ευκαιρία δεν αξιοποίησαν, με φωτεινή εξαίρεση την παράσταση πολιτικής αγωγής από φιλοζωικά σωματεία (νόμος 4509/2017) επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή.

Είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε ο κ. Βορίδης να ρίξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όχι σε σχέση με το πολιτικό ξεκάθαρα ακροδεξιό παρελθόν του (τσεκούρι, πρόεδρος Νεολαίας Ε.Π.ΕΝ., Χούντα κ.ο.κ.). – μια που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακοίνωσης των ποινών για τους καταδικασθέντες ναζί της Χρυσής Αυγής – αλλά για να δείξει τη... φιλοζωική του πλευρά.

Πάντως αν νομοθετηθεί το κακούργημα χωρίς εξαιρέσεις θα είναι τεράστιο κέρδος για τα ζώα και τελικά για την ελληνική κοινωνία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

«Η κακοποίηση των ζώων στην χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις φαινομένου. Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εδώ και χρόνια αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο δίνει μάχες και έχει προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες τόσο σε επίπεδο θεσμικό με αλλεπάλληλες συναντήσεις με Υπουργούς και συνεργάτες τους, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές στο τελευταίο ψήφισμα STOP στη κακοποίηση των ζώων το οποίο και απέστειλε στον Πρωθυπουργό, έχει στείλει πολλές επιστολές τόσο στον ίδιο όσο και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναδεικνύοντας την σοβαρότητα του θέματος και καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού status για τα ζώα.

Το 2018 μετά από αίτημά μας συγκεντρώθηκαν υπογραφές 50 βουλευτών, που έθεσαν στη Βουλή την πρότασή μας για τη Συνταγματική Κατοχύρωση της Προστασίας των Ζώων, η οποία όμως στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ψηφίστηκε γράφοντας έτσι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της.

Τα τελευταία αλλεπάλληλα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς, τα δυο των Χανίων, το έγκλημα του εκπαιδευτικού στη Νίκαια, ο ακρωτηριασμός των δύο κουταβιών στην Κοζάνη και το ξεκοίλιασμα γατών στην Πάτρα προκάλεσαν μια εκρηκτική οργή και αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στην φιλοζωική κοινότητα.

Η Π.Φ.Π.Ο. μαζί με τους πολίτες της πόλης των Χανίων με τις διαμαρτυρίες τους, τις κινητοποιήσεις τους, την ενημέρωση όλων των Μ.Μ.Ε. τοπικών και γενικής εμβέλειας έδωσε τεράστια ώθηση στο θέμα γεγονός που προκάλεσε δηλώσεις υπουργών, βουλευτών, κομμάτων κ.τ.λ. Οι τελευταίες αποτρόπαιες και πάλι κακοποιήσεις και θανατώσεις ζώων ξεχείλισαν το ποτήρι και οδήγησαν στη χθεσινή δέσμευση του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. για την αναγόρευση της κακοποίησης των ζώων σε κακούργημα.

Η Π.Φ.Π.Ο. χαιρετίζει αυτή τη δέσμευση αλλά κρατά μικρό καλάθι. Γιατί η αλλαγή των ποινών είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα πρέπει να συμφωνήσει, ώστε το θέμα να φθάσει για ψήφιση στη Βουλή αλλά και γιατί η ποινή του κακουργήματος για κακοποίηση ζώων μπορεί να "σκοντάφτει" στη φιλοσοφική ιδεολογική θεωρία για μη εξομοίωση των ποινών για τα ζώα με αυτές για τους ανθρώπους, με την οποία βεβαίως κάθετα διαφωνούμε.
Θεωρούμε ότι είναι βέβαιη η αυστηροποίηση των ποινών μέλλει όμως να δούμε το περιεχόμενό της.

Δεν μπορεί βεβαίως να μην αναφερθούμε στο γεγονός, ότι η φιλοζωία του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν τον απέτρεψε από τη χρηματοδότηση με 3.000.000 ευρώ των αιματοβαμμένων βιοτεχνιών γούνας, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα βασανίζονται με τον χειρότερο τρόπο και τους αφαιρείται η ζωή για να γίνουν γούνινα προϊόντα πολυτελείας. Άραγε όταν θεσμοθετηθεί το κακούργημα θα τις κλείσει; Αναμένουμε.» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης:

Δεσμεύεται ο Μ. Βορίδης ότι θα κάνει κακούργημα το αδίκημα του βασανισμού ζώων

Αυστηροποίηση ποινών για τους βασανιστές ζώων υπόσχεται ο Μ. Βορίδης

Ν. Μπομπολάκη: Πάγιο αίτημα μας η αυστηροποίηση ποινών για τα εγκλήματα εις βάρος ζώων (ηχητικό)

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να τερματιστεί η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Επαρκείς οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Π.Φ.Π.Ο.: Ιστορικής σημασίας κατάκτηση το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες για τα φιλοζωικά σωματεία

Π.Φ.Π.Ο.: Ζητάει αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα όπως ο ακρωτηριασμός κουταβιού στο Λουτράκι

Την αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν ζώα ζητάει ο Βασίλης Κικίλιας

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.