Στηρίξτε μας

Η κακοποίηση ζώων σε φάτνες δεν είναι πρόβλημα γιατί δίνει χαρά σε παιδιά εξηγεί ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος (βίντεο)

13 Δεκεμβρίου 2022 18:04 | Επικαιρότητα
Η κακοποίηση ζώων σε φάτνες δεν είναι πρόβλημα γιατί δίνει χαρά σε παιδιά εξηγεί ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος (βίντεο)

Με δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ο Αχιλλέας Μπέος αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα των ζώων εκμεταλλευόμενος απολύτως τη νομοθεσία και το «παραθυράκι» που άνοιξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χρήση ζώων σε θεάματα ένεκα παράδοσης.

 

Έτσι και φέτος παρά τις αντιδράσεις σε φάτνες (στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και στο πάρκο της Πλατείας Ρήγα Φεραίου), ο Δήμος Βόλου έβαλε μωρά προβατάκια και πόνυ ώστε τα παιδάκια να διασκεδάζουν με την αγωνία άλλων μωρών άλλου είδους. Τα ζώα κλαίνε από τον φόβο τους και παραμένουν εκτεθειμένα στις ορέξεις του καθενός όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο...

Ο Αχιλλέας Μπέος στη δήλωση του στις 13 Δεκεμβρίου επισήμανε τα εξής: «Οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας γιατί δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά που τρέχουν να δουν τα ζωάκια και να τα απολαύσουν.

 

Όλα γίνονται με βάση τη νομιμότητα και με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ζώα, φαγητό, νερό, καθαριότητα!

Ασχοληθείτε οι δήθεν φιλόζωοι με τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου και μην επιχειρείτε να αμαυρώσετε το γιορτινό κλίμα που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας και το έχουμε όλοι ανάγκη.».

«Όταν η γιορτή της αγάπης γίνεται η αφορμή να δείξουμε το πιο σκληρό μας πρόσωπο»

Για το θέμα της χρήσης των ζώων ως ζωντανό ντεκόρ σε φάτνες η Μ.Κ.Ο. «A Promise to Animals» που ίδρυσε η Εριέτα Κούρκουλου Λάτση επισημαίνει το εξής στην ανακοίνωση της στις 12 Δεκεμβρίου.

«Χριστούγεννα 2022. Βόλος. Η πόλη μετράει αντίστροφα  για τις γιορτές και φοράει τα καλά της, υποδεχόμενη κατοίκους κι επισκέπτες, στολίζοντας δρόμους και πλατείες και προσφέροντας απλόχερα ένα χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Τα ζώα εκτεθειμένα στις ορέξεις οποιουδήποτε νομίζει ότι τα έμβια όντα είναι αντικείμενα για χρήση...

 

Αυτή η γιορτή της αγάπης, δημιουργεί συναισθήματα και ζεσταίνει την ψυχή μας. Άνθρωποι ανταλλάζουν ευχές με  το χαμόγελο στο στόμα, αγοράζουν δώρα για τους αγαπημένους τους και περπατάνε χέρι-χέρι. Ο συνδυασμός της κατάνυξης και της χαράς από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έρχεται να συμπληρώσει αυτή την εικόνα που κάνει όλους μας να ξεχνιόμαστε, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και αναμφίβολα, βοηθά τις πόλεις να μαζέψουν κόσμο και να αυξήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα.

Η αναζήτηση της παραμυθένιας αυτής ατμόσφαιρας είναι το ζητούμενο, και ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό. Μέχρι πού όμως, θα μπορούσε να φτάσει κάποιος προκειμένου να μπορέσει να την επιτύχει; Την απάντηση μας την έδωσε ο ∆ήμος Βόλου, που δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στο χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια – πολύ μικρής ηλικίας - είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσο αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε.

Αντί λοιπόν να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία «ξεχωριστή παράσταση» για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών. Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι σε ποιόν;

Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές. Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα.

Αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό, είναι το γεγονός πως η «ευφάνταστη» αυτή πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι καινούριο. Το να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ∆ήμος ζωντανά ζώα ως «στολισμό» της πόλης, είναι μία πρακτική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ασκήθηκε κριτική και έγινε μήνυση, η οποία αντιμετωπίστηκε με κυνικό τρόπο και άστοχο χιούμορ. Φαίνεται μάλλον πως οι ∆ημοτικές Αρχές δεν πτοούνται.

Αυτή η σκληρή και παράνομη μεταχείριση πρέπει να σταματήσει άμεσα, βάζοντας μια και καλή ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. ∆εν είναι τυχαίο πως η ατιμωρησία έχει οδηγήσει και άλλους σε παρόμοιες πρακτικές. Πρόσφατα στην περιοχή της Ερέτριας για παράδειγμα, μία ομάδα διοργανωτών πήρε δύο μικρά ελαφάκια, τα έκλεισε σε ένα κλουβί και τα… έκανε βόλτα στην πλατεία της πόλης για να φωτογραφηθούν με τους επισκέπτες. Πόσο κρίμα…

Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιβολή του νόμου και στο τέλος είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει το αυτονόητο. Είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε την παρανομία και ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει πως εφαρμόζονται οι νόμοι.».

 

Η Κωνσταντίνα Λύρου που είναι εκπαιδευτικός με μάστερ στο Animal Ethics, ακτιβίστρια, βίγκαν και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με ανάρτηση της στο facebook τονίζει τα εξής:

«Μπέος: Επικίνδυνος για Ζώα - Ανθρώπους - Δημόσια Υγεία - Περιβάλλον.
Μισογύνης, τραμπούκος, σεξιστής, ρατσιστής, σπισιστής, ομοφοβικός: οι χαρακτηρισμοί που μπορούν να του αποδοθούν είναι ατελείωτοι.
Οι πολιτικές που ακολουθεί αλλά και η προκλητική συμπεριφορά του απέναντι σε πολιτικούς του αντιπάλους, δημότες, αλλά και κάθε άτομο που τολμά να διαφωνεί με τις πρακτικές του, καθώς και η εμπλοκή του σε σκάνδαλα, συνθέτουν ένα ευρύτερο κλίμα ανασφάλειας στο Δήμο Βόλου.
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για τη δραστηριότητα του εν λόγω άντρα; Την εμπλοκή του στα σκάνδαλα των στημένων αγώνων;Την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Ηρακλής η οποία συνεχίζει να δηλητηριάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους; Τον τραμπουκισμό και τον ξυλοδαρμό σε κατοίκους και σε πολιτικούς του αντιπάλους; Την προκλητική συμπεριφορά του κατά την διάρκεια της πανδημίας;
Το δημοτικό κυνοκομείο - κολαστήριο ή μήπως τις φάτνες με τα ζωντανά ζώα - εκθέματα;
Δύο φάτνες στον Βόλο φέτος λοιπόν από τον Μπέο. Μία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μια στο Δημαρχείο.

 

Στα βίντεο ακούτε τα κλάματα των μωρών αρνιών τα οποία αναζητούν τη μαμά τους. Δυστυχώς, ο μέσος άνθρωπος δεν μπαίνει στη διαδικασία να κατανοήσει το τραύμα που προκαλείται στη μάνα και στα μωρά αυτά. Είναι σαν να πάρουν βίαια από μια ανθρώπινη μητέρα το δύο μηνών μωρό της.
Στις φωτογραφίες ένα από αυτά προσπαθεί να θηλάσει ξύλο της κατασκευής της φάτνης.
Το πόνυ χρησιμοποιείται και για ιππασία ενώ δίπλα στην εκκλησία υπάρχει και άμαξα με άλογα.
“Δεν τίθεται θέμα έκθεσης” δηλώνει ευθαρσώς ο Αντιδήμαρχος κοινωνικών υποθέσεων και συμπληρώνει: ”Ουσιαστικά έχουμε το πόνυ και κάποια προβατάκια τα οποία δημιουργούν ένα ωραίο κλίμα και για τις ημέρες αυτές που περιμένουμε να έρθουν αλλά και φυσικά και για τα ίδια τα ζωάκια.”.
Η προβολή και η κανονικοποίηση της εκμετάλλευσης ζώων ως εκθέματα αλλά και ως αντικείμενα ψυχαγωγίας είναι κατακριτέα απο τις σύγχρονες κοινωνίες μας. Η έκθεση ζώων και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Τα ζώα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενα για τους δικούς μας σκοπούς και ο εξαναγκασμός τους να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ψυχαγωγική δραστηριότητα, πλήττει τόσο τα ίδια όσο και τη δική μας ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=06CKoaFhtfE
Ευζωία και Νομοθεσία
Στις “Πέντε Ελευθερίες των Ζώων” οι οποίες περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο 4830/2021 αναφέρεται και η ελευθερία από φόβο και αγωνία συνεπώς η ευζωία των ζώων απειλείται. Με εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα να τα φωτογραφίζουν, μικρά παιδιά να τους φωνάζουν προκαλωντας φόβο και άγχος στα ζώα αυτά. Επιπλέον, τα ζώα εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και η εγκατάσταση της φάτνης είναι ακατάλληλη.
Ο Νόμος 4830/2021 ορίζει στο άρθρο 23 ότι:
“Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων.”
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει και μία εξαίρεση με την οποία στην ουσία μπορεί να επιτραπεί και να είναι νόμιμη οποιαδήποτε έκθεση ζώου υπό την δικαιολόγηση ως λαϊκή/ τοπική παράδοση.
“Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικο ίδιο άρθρο περιλαμβάνει και μία εξαίρεση για “Εκδηλώσεις με συμμετοχή ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων”, που “επιτρέπονται αποκλειστικά, εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Όπως ρητά λέει ο νόμος, εκδήλωση σαν αυτή “αδειοδοτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπου θα τελεστεί η εκδήλωση.”
Καταγγελία:
Έχει γίνει καταγγελία από φιλοζωική οργάνωση και θα εξεταστεί από την εισαγγελία η οποία είχε τη δυνατότητα βάσει νόμου να δώσει εντολή απομάκρυνσης των ζώων από τις φάτνες.
________
Δημοτικό Κυνοκομείο/Κολαστήριο
2014 - ήταν η εναρκτήρια χρονιά του κολαστηρίου του δημοτικού κυνοκομείου. Εκατοντάδες αδέσποτα μαζεύτηκαν από το μπόγια, στοιβάχτηκαν στις χειρότερες συνθήκες ενώ λίγους μήνες αργότερα βρέθηκαν σκελετοί με δέρμα από τα σκυλιά που πέθαναν έγκλειστα, νηστικά και κακοποιημένα.
Ο μπόγιας όμως δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί στην πόλη και κάθε χρόνο στις γιορτές η πόλη "καθαρίζει" από τα αδέσποτα, είτε με φόλες σε σημεία που ζούνε αδέσποτα σκυλιά και γάτες, όπως το πάρκο στην παραλία, είτε με το μάζεμά τους ενώ άγνωστο είναι αν θα καταλήξουν στο κολαστήριο του κυνοκομείου ή αν θα εγκαταλειφθούν σε ερημικές περιοχές, όπου δεν θα έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό παραμένει άγνωστο σε κάθε εξαφάνισή τους.
Επιπλέον στο Βόλο ο Μπέος έχει μετατρέψει το Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου σε ένα μικρό Άουσβιτς για τα σκυλιά ενώ όπως καταγγέλλει φιλοζωική ο μπογιας του δημοτικού κυνοκομειου Βόλου ,περισυλλέγει ως επιθετικά σκυλιά χωρίς να υποδείξουν τις καταγγελίες μέσω εγγράφων από το Γ.Ν.Β.Το βαν δεν τηρεί καμία από τις προδιαγραφές αυτοκινήτου για περισυλλογές ζώων. Τα σκυλιά μες το βαν ήταν σε κατάσταση σοκ, στρεσαρισμενα, αγχωμενα, και τρομοκρατημένα και ήταν "χύμα" δηλαδή ελεύθερα και όχι σε κλουβιά (crate) με ότι αυτό συνεπάγεται με την ασφαλή μεταφορά τους, και χωρίς παράθυρο ή εξαερισμό με σκοπό να τσακώνονται και ποιος ξέρει? Αν δεν είχαν σκοτωθεί κιόλας μεταξύ τους. Στο χώρο δεν υπήρχε ούτε τροφή ούτε νερό, και ήταν γεμάτο ακαθαρσίες.
https://www.facebook.com/427907097336113/posts/5672637722862998/
Κοινοποιήστε!».

Διαβάστε επίσης:

Μαγνησία: Καταγγέλλουν την εξαφάνιση αδέσποτων από τον Δήμο Βόλου λόγω Χριστουγέννων (βίντεο)

Ζωντανά πρόβατα στη φάτνη έβαλε ο Δήμος Βόλου παρανομώντας ακόμα μια φορά

Με ζωντανά πρόβατα και πόνυ «στολίζει» ο Δήμος Βόλου τις φάτνες για τα Χριστούγεννα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Alex78

    Ακτιβίστρια, βηγκαν (και τι μας νοιάζει αυτό), κι με μεταπτυχιακό σε μια ειδικότητα, που ΔΕΝ ενδιαφέρει κανέναν στο 99% των χωρών παγκοσμίως.
    Καταλάβαμε...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.