Στηρίξτε μας

Γιατί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αδιαφορεί για τις γάτες που κινδυνεύουν στο σφραγισμένο κτίριο;

13 Οκτωβρίου 2023 17:15 | Επικαιρότητα
Γιατί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αδιαφορεί για τις γάτες που κινδυνεύουν στο σφραγισμένο κτίριο;

Φιλόζωοι από κάθε γωνιά της χώρας προσπαθούν να βρουν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (και καθηγητή Ιατρικής) τον Γιώργο Κοντάκη ώστε να δώσει την άδεια να ανοίξει έστω μια τρύπα στις σφραγισμένες πόρτες του κτιρίου για να τοποθετηθεί γατοπαγίδα και να σωθούν οι δύο γάτες που πιθανολογείται ότι ακόμα κρύβονται ακόμα μέσα στο οίκημα του Ευαγγελισμού το οποίο εκκενώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι φιλοζωικοί φορείς του Ηρακλείου ζήτησαν την παρέμβαση και της Εισαγγελίας, η οποία ανταποκρίθηκε αρχικά με αποτέλεσμα κάποια από τα ζώα που ζούσαν εκεί να απεγκλωβιστούν αφού τοποθετήθηκαν παγίδες με τροφή.

Οι φιλοζωικοί έχουν ενημερώσει μεταξύ άλλων και την ειδική γραμματέα Προστασίας Ζωών Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Μάρσα Δημοπούλου, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ Εισαγγελίας, Πρυτανείας και Αστυνομίας ώστε να τοποθετηθούν εκ νέου παγίδες για να διαπιστωθεί ότι πράγματι τα ζώα είναι εκεί ή έχουν διαφύγει μόνα τους. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Η δημόσια έκκληση που αρμόδιοι κάνουν ότι δεν βλέπουν

Η ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ επισημαίνει τα εξής στην έκκληση που έστειλε και στο www.zoosos.gr:

«ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»

«Τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Ευαγγελισμού, η οποία λειτουργούσε επί 21 χρόνια στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Στο κτήριο εκείνη την ώρα βρίσκονταν 10 άτομα, δύο σκύλοι και τέσσερις γάτες. Το ίδιο πρωί απομακρύνθηκαν από το κτήριο τα δύο σκυλιά, ωστόσο οι γάτες, τρομαγμένες όπως είναι λογικό, κρύφτηκαν εντός του κτηρίου καθώς κατά την επιχείρηση επικρατούσε χάος και ένταση.

Οι εντολές της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης περιελάμβαναν «Εργασίες σφράγισης των ανοιγμάτων του κτηρίου "Ευαγγελισμός", ιδιοκτησίας Π.Κ» όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο αναρτημένο στη Διαύγεια (με ημερομηνία 06/10/2023). Με άμεση κινητοποίηση, φιλοζωικά σωματεία έστειλαν σχετικό αίτημα στην εισαγγελία ώστε να επιτραπεί η είσοδος ομάδας εθελοντών για να εντοπιστούν και να απεγκλωβιστούν οι γάτες προτού το κτίριο σφραγιστεί ερμητικά και τα ζώα μείνουν παγιδευμένα χωρίς σημείο διαφυγής!

Μετά από εισαγγελική παρέμβαση (εισαγγελική παραγγελία 6081, 4/10/2023 της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Κοντόγονα) πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης με παρουσία αστυνομικών, κατά την οποία βρέθηκε μία γάτα, η οποία και απομακρύνθηκε, ενώ τοποθετήθηκαν ειδικοί μηχανισμοί παγίδευσης για τις υπόλοιπες τρεις. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των εθελοντών, οι συνθήκες ήταν εντελώς ακατάλληλες για την εύρεση των ζώων, με αστυνομικούς και εργάτες να μπαινοβγαίνουν στο κτήριο, μπετονιέρες και τρυπάνια να δουλεύουν! Όπως ήταν αναμενόμενο, τα τρομαγμένα ζώα δεν εντοπίστηκαν.

Ωστόσο την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και καθώς η διαδικασία χτισίματος του κτιρίου προχωρούσε προς την ολοκλήρωση (βλ. εικόνα 1), οι εθελοντές επανήλθαν για να διερευνήσουν το χώρο και απεγκλώβισαν μία ακόμη γάτα η οποία είχε επιτυχώς πιαστεί σε μία από τις παγίδες που είχαν τοποθετηθεί (βλ. εικόνα 2).

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής και ίχνη προσέγγισης σε όλες τις παγίδες (βλ. εικόνες 3 και 4), οι άλλες δύο γάτες δεν πιάστηκαν (βλ. εικόνες 5 και 6). Η ομάδα εθελοντών τοποθέτησε ποσότητα τροφής και νερού προσπαθώντας να εξασφαλίσει στα ζώα μερικές ακόμα ημέρες, ελπίζοντας να δοθεί εκ νέου η άδεια για ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσής τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν λοιπόν τα φιλοζωικά σωματεία με δεύτερο αίτημα στην εισαγγελία. Η αντίδραση της εισαγγελίας δεν ήταν η αναμενόμενη, για την ακρίβεια δεν ασχολήθηκε καν με το ζήτημα!

Το πρόσχημα αυτής της αδιαφορίας απέναντι στην τύχη των ζώων ήταν η υπολειτουργία των εισαγγελικών αρχών λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου κατατέθηκε νέα αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 6225/2023 προς την κ εισαγγελέα πρωτοδικών, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, Γ.Κοντάκη. Η εισαγγελέας έδωσε χειρόγραφη και ενυπόγραφη οδηγία να διαβιβαστεί το αίτημα στην αρμόδια πρυτανική αρχή, ενημερώνοντας ότι ο πρύτανης δήλωσε πρόθεση επίλυσης του ζητήματος.

Καμία τέτοια πρόθεση όμως δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, αφού κάθε προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τον πρύτανη τόσο η δικηγόρος όσο και οι εκπρόσωποι των σωματείων πέφτει σε τοίχο! Ο ίδιος ο πρύτανης και η γραμματεία της πρυτανικής αρχής αρνούνται επανειλημμένως να επιτρέψουν κάθε επικοινωνία και διάλογο, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν ζώα στο κτήριο, παρότι έχει ήδη αποδειχτεί το αντίθετο!!! Καλούμε τον πρύτανη να απαντήσει ΑΜΕΣΑ και να δώσει την άδεια ολοκλήρωσης της επιχείρησης διάσωσης των ζώων, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Όσο τα αιτήματα των φιλοζωικών σωματείων και των πολιτών περνάνε από την εισαγγελία στην πρυτανεία και το αντίστροφο χωρίς αποτέλεσμα, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τα ζώα!!! Η κωλυσιεργία και τα προσχήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της διάσωσης παρατείνουν την κακοποίηση των ζώων με σοβαρό πλέον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους!!! Μετράμε ήδη δύο εβδομάδες από την ημέρα της εκκένωσης του κτηρίου, και μία βδομάδα από την τοποθέτηση τροφής στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!!! Δύο γάτες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ερμητικά σφραγισμένο κτήριο του Ευαγγελισμού, με πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν παγιδευτεί περισσότερα ζώα, καθώς στο χώρο υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση και φιλοξενία αδέσποτων ζώων. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, παρότι ανάμεσα στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί είναι και το να αφεθεί μία μικρή τρύπα ώστε τα ζώα να μπορέσουν να ελευθερωθούν!

Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τα ζώα βρίσκονται σε συνθήκες παρατεταμένης κακοποίησης η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει, αν δεν έχει οδηγήσει ήδη, στην αργή και βασανιστική θανάτωσή τους. Εκτός από το νομικό κομμάτι της ιστορίας, κατά το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρεθούν υπόλογοι, υπάρχει και το ηθικό, αυτό του σεβασμού στη ζωή!

Οι τακτικές καταστολής, αποκλεισμού του διαλόγου και η αδιαφορία για την επίλυση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ζωή έμβιων και συναισθανόμενων όντων, τα οποία κυριολεκτικά βασανίζονται, μας αφορά όλους και όλες, και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα!!! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ!

ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ».

*Ακολουθούν φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις των εθελοντών, καθώς και οι φωτογραφίες των δύο ζώων που ακόμα δεν έχουν απεγκλωβιστεί

Εικόνα 1: Οι εργασίες σφραγίσματος του κτιρίου του Ευαγγελισμού τελούνταν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης των ζώων.

IrakleioKritisKatalipsiEvagelismou10 2023 6

Εικόνα 2: το ένα από τα δύο ζώα που διασώθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του Ευαγγελισμού, μετά την επιχείρηση των εθελοντών των φιλοζωικών σωματείων που τοποθέτησαν ειδικούς μηχανισμούς παγίδευσης.

IrakleioKritisKatalipsiEvagelismouGates10 2023 4

Εικόνες 3 και 4: Υπολείμματα τροφής στις παγίδες που τοποθετήθηκαν δείχνουν ότι οι μηχανισμοί προσεγγίστηκαν από τις γάτες.

IrakleioKritisKatalipsiEvagelismouGates10 2023 3 IrakleioKritisKatalipsiEvagelismouGates10 2023 5

Εικόνες 5 και 6: Οι δύο γάτες που παραμένουν εγκλωβισμένες στο εσωτερικό του σφραγισμένου κτιρίου του Ευαγγελισμού.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο Κρήτης: Ζωντανές μέσα στο σφραγισμένο κτίριο του Πανεπιστημίου βρέθηκαν δύο γάτες 2 μήνες μετά (βίντεο)

 

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.