Στηρίξτε μας

Στις 11 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παπαδημητρίου «Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων: Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις»

6 Ιουνίου 2024 16:09 | Επικαιρότητα
Στις 11 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παπαδημητρίου «Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων: Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις»

Θες να μάθεις για το πώς ξεκίνησαν τα θεάματα με ζώα, όπως είναι οι ιπποδρομίες, τα τσίρκο, οι ζωολογικοί κήποι κ.ά., αλλά και ποια επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση ή την κριτική τους;

VivlioDiaskedazontasZoaGiorgosPapadimitriou 1«Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων: Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις»

Σε ενδιαφέρει να ενημερωθείς για το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση ζώων για ψυχαγωγικούς σκοπούς όπως είναι το κυνήγι και οι κάθε είδους παραστάσεις και θρησκευτικές τελετές, που περιλαμβάνουν έμβια όντα;

Επιθυμείς να έχεις μία εικόνα για τις θεωρίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων σχετικά με την αξία των ζώων και τη θέση τους στον κόσμο;

Τότε, βάλε στο πρόγραμμα σου την παρουσίαση του βιβλίου «Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων: Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 19:30 στον Χώρο Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής (Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος), στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδημητρίου που είναι κυρίως νομικός και φροντιστής γατιών περιγράφει ως εξής όσα περιλαμβάνει το βιβλίο του:

Ανάμεσα στις διάφορες αιτίες για τις οποίες ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ζώα, μια πολύ διαδεδομένη είναι αυτή που σχετίζεται με τη διασκέδαση του.

Η χρήση ζώων για ανθρώπινη ψυχαγωγία αποτελεί μια μορφή ζωικής εκμετάλλευσης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια μέσω πρακτικών όπως είναι οι μονομαχίες με ζώα και οι ιπποδρομίες, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα ως σήμερα με τα τσίρκο, τους ζωολογικούς κήπους και το κυνήγι.

Αυτό που ενδεχομένως δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι αυτές οι μορφές αναψυχής έχουν πολλές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις πέρα από τις επιπτώσεις στα ίδια τα ζώα.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη η νομοθετική ρύθμιση της συγκεκριμένης ζωικής εκμετάλλευσης ήδη από τον προηγούμενο αιώνα στην Ελλάδα, ούτε και το γεγονός ότι η φιλοσοφική σκέψη έχει ασχοληθεί εκτενώς με την πανίδα από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο «Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων: Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις» εξετάζει αρχικά τη φύση μερικών ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που απαιτούν την παρουσία ζώων, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που προκαλούν στους πρωταγωνιστές - ζώα και ακολούθως διερευνά την εξέλιξη της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και το πεδίο προστασίας που αυτή παρέχει.

Στο βιβλίο τίθενται στο μικροσκόπιο φιλοσοφικές θέσεις που διατυπώθηκαν από εξέχουσες μορφές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας σχετικά με την αξία των ζώων, τις ιδιότητες τους αλλά και την ιεράρχηση τους συγκριτικά με τον άνθρωπο.

Μάλιστα, δίνεται από το συγγραφέα ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία του Αριστοτέλη, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη σχετικά με τα ζώα μέχρι και σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε άραγε να σχηματίσουμε μια τεκμηριωμένη άποψη για το αν είναι ηθικό να διασκεδάζουμε χρησιμοποιώντας ζώα;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για στυγνή εκμετάλλευση και τρανή απόδειξη του τι κάνει ο ισχυρός στον ανίσχυρο. Εσείς όμως την απάντηση θα τη λάβετε στην παρουσίαση του βιβλίου στις 11 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και πήγε σχολείο στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Ακολούθως, το 2022, αποφοίτησε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία». Έχει εργαστεί ως νομικός σε κρατικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχοντας υπηρεσίες στην κοινωνική ομάδα των προσφύγων για την περίοδο 2014-2024. Παράλληλα, διατηρεί ακτιβιστική δράση μέσω της συμμετοχής του σε φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προωθώντας μία μη ανθρωποκεντρική αντίληψη του πλανήτη και των έμβιων όντων.

Το βιβλίο του Γιώργου Παπαδημητρίου «Διασκεδάζοντας με τη Χρήση Ζώων – Νομικές και Φιλοσοφικές Προσεγγίσεις» είναι διαθέσιμο για παραγγελία από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ρίζες http://www.rizesbooks.com και διατίθεται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Κύπρου και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 7:30 στον χώρο Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, 6ος Όροφος, 10557, Σύνταγμα.

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.