Στηρίξτε μας

Η 6η φώκια που εντοπίζεται νεκρή από δυναμίτη βρέθηκε στη Σάμο

22 Ιανουαρίου 2016 21:00 | Καταγγελίες
Η 6η φώκια που εντοπίζεται νεκρή από δυναμίτη βρέθηκε στη Σάμο

Πριν από μερικές ημέρες μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» εντόπισε στα νοτιοδυτικά της Σάμου άλλη μία νεαρή μεσογειακή φώκια νεκρή η οποία όπως αποδείχτηκε σκοτώθηκε μετά από έκρηξη δυναμίτη. Το ψάρεμα με δυναμίτη απαγορεύεται αυστηρά εντούτοις πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς αλιείς αδιαφορούν για την μη αναστρέψιμη ζημιά που προκαλούν στο σημείο όπου εκρήγνυται η δυναμίτιδα και σε όλα είδη τα οποία θανατώνονται σε μεγάλη ακτίνα.

Οι εκπρόσωποι του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» ζητούν από εκείνους που γνωρίζουν να καταγγείλουν αυτή την εγκληματική πρακτική και αναφορικά με αυτό το εντοπισμό της έκτης νεκρής φώκιας από δυναμίτη επισημαίνουν: «Αυτό το περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη ηθελημένη θανάτωση μεσογειακής φώκιας που καταγράφουμε στο ανατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα μήνα και την έκτη μέσα σε 14 μήνες. Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα νεκροψία ο θάνατος της φώκιας προκλήθηκε από πνιγμό και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία, η οποία σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα εκτιμάται ότι οφείλεται σε έκρηξη δυναμίτη. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η αλιεία με τη χρήση εκρηκτικών είναι συχνό φαινόμενο και χρόνιο τοπικό πρόβλημα, ενώ αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες.

Κατόπιν συνεννόησης με τις δικαστικές αρχές, σήμερα το Ινστιτούτο κατέθεσε για το θέμα αυτό ένορκη κατάθεση - καταγγελία στο Λιμεναρχείο Σάμου, το οποίο ξεκινάει έρευνα για τον εντοπισμό του/των δραστών, σε συνεργασία και με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Ζητάμε τη βοήθειά σας για να σταματήσει η σφαγή και η θανάτωση των σπάνιων αυτών ζώων. Οποιαδήποτε φωτογραφία, τεκμηριωμένη πληροφορία, ή οτιδήποτε σχετικό έχετε να καταθέσετε επώνυμα ή ανώνυμα, θα βοηθήσει πολύ στο να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.
FokiaSamosDynamitis (1)Νεκρή φώκια από έκρηξη δυναμίτη, σε κοντινή περιοχή βρέθηκε την 1η Νοεμβρίου 2014.

Οι θάλασσες μας φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Περίπου 200 - 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει, διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό αποτελεί μία τεράστια τύχη αλλά ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς πρόκειται για το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο.

Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης των τελευταίων αυτών θηλαστικών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι επί σειρά ετών οι εθνικές αρχές θεωρούν ότι η δράση για την προστασία τους εξαντλείται στο πλαίσιο τεχνικών αναφορών, γραφειοκρατικών χειρισμών, καθώς και σε αναποτελεσματικές και κοστοβόρες καμπάνιες και επαναπαύονται με την ψευδή εντύπωση ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την επιβίωση και προστασία του είδους.

Το πρόβλημα των ηθελημένων θανατώσεων δεν είναι τοπικό στο ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συλλέγονται από το δίκτυο του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φώκιες που εντοπίζονται νεκρές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που θανατώνονται, σε μία ακτογραμμή που ξεπερνά τα 18.000 χλμ.
FokiaNekri2010Νεκρή φώκια από έκρηξη δυναμίτη, ακριβώς στην ίδια περιοχή το 2010

Η πολιτεία δείχνει να αδυνατεί τόσο να αντιληφθεί, την έκταση του προβλήματος των ηθελημένων θανατώσεων μεσογειακής φώκιας στις ελληνικές θάλασσες και τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν, όσο και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου θηλαστικού. Η αδράνεια αυτή των εθνικών αρχών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας αλλά το σύνολο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Όλοι εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αναλάβουμε τον ρόλο του νεκροθάφτη, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την πλήρη εξαφάνιση της μεσογειακής φώκιας.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό πρόκειται να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, για τον εντοπισμό αλλά και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος αυτού που προκάλεσε την ηθελημένη θανάτωση της φώκιας, με τη χρήση εκρηκτικών στη θάλασσα! Ευχόμαστε ότι οι έρευνες του Λιμεναρχείου και της Εισαγγελίας, με τη συνδρομή μας, να φέρουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη σφαγή» καταλήγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

Διαβάστε επίσης:

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο

Από δυναμίτιδα πέθαναν τα δελφίνια στη Χίο;

Νεκρή φώκια στην Πάρο

Δυναμίτης σκότωσε τη φώκια που εκβράστηκε στην Πάρο

Το Λιμεναρχείο Νάξου καλύπτει τους παράνομους αλιείς που χρησιμοποιούν δυναμίτη!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.