Στηρίξτε μας

Χτυπάει επανειλημμένα τον πιο διάσημο σκύλο της Πάρου

1 Ιουλίου 2012 20:46 | Καταγγελίες
Χτυπάει επανειλημμένα τον πιο διάσημο σκύλο της Πάρου

Ο Νέγκρο είναι ένας ηλικιωμένος αδέσποτος σκύλος, που ζει εδώ και περίπου 9 χρόνια, στα στενά σοκάκια της παραδοσιακής αγοράς της Παροικιάς στην Πάρο. Εκεί χάρη στη συστηματική φροντίδα, που του παρέχει η Βίκυ Σάρρου, το ζώο έχει καταφέρει να ζει καλά, αν και αντιμετωπίζει ένα αυτοάνοσο δερματικό πρόβλημα.

Η Βίκυ μαζί με άλλες φιλόζωες του νησιού το έχει πάει επανειλημμένα σε κτηνιάτρους, για να ρωτήσει τη γνώμη τους και του προσφέρει ακόμα και ειδικό χώρο μέσα στο νέο μαγαζί της για να κοιμάται και να απολαμβάνει και την παρέα των ντόπιων και των τουριστών.

Αυτό το ζώο το 2007 ο Δήμος Πάρου το είχε μπαγλαρώσει – όπως λένε και οι Παριανοί – και από την άμεση κινητοποίηση των φιλόζωων και χάρη σ’ ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 700 υπογραφές ανθρώπων, που ζητούσαν ο σκύλος – ο οποίος είναι πιο ήρεμος και από πρόβατο – να αφεθεί στην ησυχία του.

Τελικά τότε κατάφεραν, να κάνουν τόση φασαρία, ώστε ο Δήμος Πάρου αναγκάστηκε, να τον αφήσει και πάλι ελεύθερο και να τον πάρει από τον σκουπιδότοπο, που τον είχε αλυσοδέσει!

Κάποιοι όμως αν και τα χρόνια περνούν ακόμα διαμαρτύρονται για την παρουσία του λέγοντας, ότι π.χ. κατουράει!

Μας κυρίως αυτοί οι ελάχιστοι, που διαμαρτύρονται, δεν το κάνουν, γιατί το ζώο ενοχλεί ή τους απειλεί, το κάνουν γιατί επί της ουσίας έχουν πρόβλημα οι ίδιοι με ό,τι κινείται, αναπνέει και υπάρχει δίπλα τους και δεν είναι π.χ. τα παιδιά τους ή οι στενοί συγγενείς τους!

Όμως το πρωί της περασμένης Τρίτης 26 Ιουνίου ένα μαγαζάτορας ξεπέρασε τα όρια και κλότσησε τον Νέγκρο, επειδή τον βρήκε να κοιμάται, εκεί που εκθέτει – προφανώς παρανόμως – τα εμπορεύματα του νυχθημερόν!

Μάλιστα αυτά τα εμπορεύματα απλωμένα καλύπτουν ένα μέρος από το επιτοίχιο ειδώλιο... Και όλα αυτά με τις «ευλογίες» του Δήμου Πάρου!

Paros Agora 1

Ο Σωτήρης Μ. κλώτσησε το ζώο αλλά δεν είδε, ότι τον είδε μια Ελληνοαμερικανίδα τουρίστρια, η οποία είχε πάει στην Πάρο για διακοπές και σάστισε με τον τύπο και την βάρβαρη συμπεριφορά του προς το σκυλί.

Εκείνο το πρωί η Βίκυ Σάρρου πήγε να ανοίξει το κατάστημα της, που είναι ακριβώς απέναντι από το μαγαζί του Σωτήρη Μ. και εισέπραξε και εκείνη τις βρισιές και τις απειλές του.

Η ίδια εξηγεί τι συνέβη εκείνο το πρωινό: «Τον Νέγκρο, οι περισσότεροι που ζουν σ’ αυτό το νησί τον ξέρουν. Ένας αδέσποτος αγαθός γίγαντας, που πάσχει από αυτοάνοσο δερματικό.

Πριν μερικές μέρες λοιπόν ο Νέγκρο κατασκήνωσε το βράδυ έξω από την είσοδο του μαγαζιού του Σωτήρη Μ., κάτω από μια καμάρα, σ’ έναν εξωτερικό χώρο, όπου ο Σωτήρης Μ. εκθέτει τα εμπορεύματά του.

Ο κύριος αυτός λοιπόν, για να μην κουράζεται να απλώνει κάθε φορά την πραμάτεια του, τις ώρες, που κλείνει το μαγαζί του, ακόμη και το βράδυ, τα αφήνει απ’ έξω έτσι όπως είναι και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα σκεπάζει απλά μ’ ένα τεντόπανο αμφιβόλου αισθητικής.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι αυτή η "εικαστική" παρέμβαση γίνεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς!

Βρήκε λοιπόν δροσούλα ο Νεγκρίτο και άραξε το βράδυ εκεί, και προφανώς στην προσπάθειά του να βολευτεί ανάμεσα στα εμπορεύματα έκανε και μερικές “μετατοπίσεις” στα σταντ.

Το πρωί ο Σωτήρης Μ. μόλις είδε το σκυλί, άρχισε να το κλωτσάει, για να φύγει από το μαγαζάκι του, μπροστά στα μάτια μιας έντρομης τουρίστριας, που έπαθε σοκ μ’ αυτά που έβλεπε.

Εκείνη τη στιγμή έφτασα και εγώ εκεί για να ανοίξω το μαγαζί μου. Εξηγώ, ότι φροντίζω αυτό το αδέσποτο πλάσμα εδώ και 9 κάτι, που σύμφωνα με το νόμο έχει ευθύνη ο Δήμος Πάρου να το κάνει κάνει.

Προσπάθησα να αγνοήσω τις ακατανόμαστες βρισιές, που εξαπέλυσε εναντίον μου, και του είπα επανειλημμένα, ότι οποιοδήποτε έχει πρόβλημα έχει με το σκυλί θα πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο, που βάσει του νόμου 4039/2012 είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα! Αφού ο Δήμος Πάρου του επιτρέπει να αφήνει εκτεθειμένα τα εμπορεύματά του έξω “στολίζοντας” την περιοχή όλο το 24ωρο θα είχε και έναν λόγο παραπάνω να απευθυνθεί στους αρμόδιους».

Paros Agora

Τελικά η Βίκυ μαζί με την Αλίκη την κοπέλα, που είδε σοκαρισμένη να κλωτσά βάναυσα το σκυλί, πήγαν στην Αστυνομία έκαναν καταγγελία εις βάρος του και τελικά από το Α.Τ. Παροικιάς πράγματι του έκαναν συστάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο Σωτήρης Μ. δε δίστασε, να βρίσει και την Αλίκη, ενώ έχει γνωστό, από αλλοδαπούς κατοίκους του νησιού ότι έχει ξαναχτυπήσει το ζώο και όταν μάλιστα του έκαναν παρατήρηση… ήθελε να απολογηθεί για τις πράξεις του!

Ο συγκεκριμένος έμπορος έχει πρόβλημα γενικώς με τα ζώα, αφού επανειλημμένα έχει διαπληκτιστεί με τουρίστες, επειδή ταΐζουν τα αδέσποτα στο Κάστρο.

Μάλιστα και αυτός και η οικογένειά του έχει απειλήσει και τη σωματική ακεραιότητα των Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου, αλλά και των αδέσποτων γατιών του Κάστρου, τα οποία φροντίζουν.

Έφτασε δε και στο σημείο να κάνει και καταγγελία εις βάρος του στον Δήμο Πάρου, επειδή τα ταΐζουν τα ζώα, «παραβλέποντας» ότι οι γάτες του Κάστρου, θα ήταν τουλάχιστον εκατοντάδες αν οι εθελοντές δεν είχαν φροντίσει να στειρώσουν όσες εντοπίζουν.

Ποιός τελικά φταίει;

Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου, που παλεύουν και αυτοί για τα δικαιώματα των ζώων στο νησί, θέτουν μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα:

- Φταίει το σκυλί που είναι αδέσποτο;
- Φταίει που δεν έχει την νοημοσύνη να καταλάβει, ότι ένας ανοιχτός χώρος είναι «μαγαζί»;
- Φταίει που μπαίνει όπου μπορεί για να προφυλαχτεί;
- Φταίει η κοπέλα που φροντίζει τόσα χρόνια αυτό το πλάσμα, που το έχει στειρώσει, το εμβολιάζει και το περιθάλπει, ενώ όλα αυτά θα έπρεπε βάσει νόμου να τα κάνει ο Δήμος;
- Φταίει ο Σωτήρης Μ. που αφήνει τα εμπορεύματά του έξω από το μαγαζί του, εκτεθειμένα σε κάθε αθώο ζώο αλλά και σε κάθε κακόβουλο άνθρωπο;
- Που δεν έχει μάθει να σέβεται ανθρώπους και ζώα αλλά και ούτε τον χώρο, που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει;
- Φταίει ο Δήμος Πάρου, που έχει ξεχασμένο το σκυλί 9 χρόνια τώρα αδέσποτο, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί τα τόσα κονδύλια, που υπήρχαν, και υπάρχουν ώστε να φτιάξει ένα ΔΗΜΟΤΙΚΟ καταφύγιο;
- Που θυμάται το κάθε αδέσποτο μόνο όταν κάποιος παραπονιέται;
- ‘Η που επιτρέπει αυτή την κατάντια και το κακόγουστο πανηγύρι, το οποίο απαξιώνει τον παραδοσιακό οικισμό της Αγοράς της Παροικιάς.
- Ποιός τελικά φταίει. Tο ζώο;

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε την Πρωτοχρονιά ο πιο διάσημος σκύλος της Πάρου

Επιχείρηση «σκούπα» για δύο αδέσποτα στην Παροικιά της Πάρου;

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Τι να πω...

  Κατάντια μερικών ανθρώπων..Για να κάνει κάποιος κάτι τόσο απάνθρωπο ,σε ένα ανυπεράσπιστο ζωντανό,φαντάσου τι είναι ικανός να κάνει εν γένι...Κριμα..Πολύ κρίμα....Τελικά όσα χρόνια και να περάσουν,μερικοί δεν μπορούν να γίνουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

 2. Θάνος

  Φταίει που δεν πάει κάποιος ένα βράδυ, να μαζέψει τα εμπορεύματα του Σωτήρη και το πρωί να τραβάει τα μαλλιά του ή ό,τι άλλο έχει να τραβάει;

 3. markos dimitriadis

  Kati pou thelo na anafero. Apo tou 1999...proteino magazeia kai katastimata opou epitrepounte ta skilia. Episis epeidi anaferoume gia ton volo...ego epairna..to likoskilo mou..pantou gia kafe.. kai me avto enoo mesa se kafetereies.. choris na rotao. Opoios thelei na paei gia kafe..mporei na mpei kai mesa sto...kafe tennis club tou dimou iolkou i kai stin anakseia ston ano volo. Pigainame ekei me ta 2 skilia mas totes apo tou 2001.. eos kai tou 2006.

  Kati teleftaio...na deichnoume ta katastimata ola ana tin ellada.. alla kai tous magazarotes pou echoune problimata me ta adespota oste na tous boykotaroume. Prepei i ellada.. kai o kosmos tis na allaksoune siga siga...Kamia stiriksi pleon se osou echoune i dimiourgoune problimata sta adespota skilia kai tis gates.

 4. markos dimitriadis

  Imouna.. totes tou 2000...2001 stin skopelo..douleva os drummer..sto gnosto kentro diaskedasis stin panselino.Ekpliktos diapistosa pos sijkekrimeno magazi.. megalo katastima.. me ta idia eidi...san avto tou sijkekrimenou en logo kireiou...frontizte ta ekei adespota..stin plateia..ston platano.. opou briskounte ta perissotera magazeia. Malista..tin ora pou mpainane touristes gia na psonisoune.. mpainobgainane...elefthera.. 2..3. adespota sto magazi.. mesa..ekso.Choris na dimiourgoune provlimata...kai fisika o kosmos..den enohclithike potes. To sijkekrimeno magazi einai molis mpainoume apo to limani....stin paraleia tis skopelou.. kai mpainoume amesos...stin kentriki plateia...dipla apo to soublatzidiko tou ilieia stom megalo platano.

 5. Giorgos

  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ απο το μαγαζί του εν λόγω "κυρίου", και θα δείτε για πότε συμορφώνεται!!
  Πρέπει όλοι οι φιλόζωοι να καταλάβουν ότι μόνον με τέτοιες κινητοποιήσεις αυτοί καταλαβαίνουν. Η μόνη δύναμη που έχουμε μεταξύ μας είναι η συσπείρωση και το κοινό μέτωπο εναντίων όλων αυτών που θέλουν να αποκαλούνται ΚΑΙ πολιτισμένοι ΚΑΙ άνθρωποι....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.