Στηρίξτε μας

Γιορτάζουν την απελευθέρωση άλλης μια Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

19 Σεπτεμβρίου 2013 06:55 | Τα καλά νέα
Γιορτάζουν την απελευθέρωση άλλης μια Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μετά από δυόμιση μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής η Ιωάννα, που είναι μια χελώνα Caretta Caretta, η οποία ανάρρωσε είναι έτοιμη για να επιστρέψει στην ανοιχτή θάλασσα ελεύθερη. Η απελευθέρωση θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου κοντά στην Πύλο, στην παραλία Ρωμανού (Γλυφαδάκι) στις «4 Θάλασσες». Ο ΑΡΧΕΛΩΝ που γιορτάζει το γεγονός τονίζει «Καλούμε όλους τους φίλους της φύσης να έρθουν για να δουν από κοντά την Ιωάννα να επιστρέφει στο απέραντο γαλάζιο.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης θα ξεκινήσει στις 17:30. Θα προηγηθούν παιχνίδια στην άμμο με την συμμετοχή των παιδιών και θα ακολουθήσει μουσικό κατευόδιο από το Ωδείο της Πύλου!

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και γενικότερα η Μεσσηνία είναι μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Καθώς φιλοξενεί  τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου. Στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Οι φωλιές στον πυρήνα του βιότοπου ξεπέρασαν τις 1.300 και βεβαίως σε αυτές προστίθενται οι 28 του Ρωμανού, οι 3 του Λαγκούβαρδου, οι 5 της Φοινικούντας, οι 46 της Κορώνης και άλλες.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή του βιότοπου της καρέτα – καρέτα στoν Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.