Στηρίξτε μας

Γ. Δημαράς: Πως ελέγχει το ΥΠ.Α.Α.Τ. αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την μικρότερη κακομεταχείριση ορνίθων και χοίρων;

18 Νοεμβρίου 2015 17:20 | Επικαιρότητα
Γ. Δημαράς: Πως ελέγχει το ΥΠ.Α.Α.Τ. αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την μικρότερη κακομεταχείριση ορνίθων και χοίρων;

Ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Αποστόλου (αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) απευθύνει ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Δημαράς αναφορικά με τις συνθήκες εκτροφής ορνίθων (κατάργηση κλωβοστοιχιών για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε.) και χοίρων (συνύπαρξη μητέρων με τα μικρά τους) καθώς στην Ελλάδα αποδεδειγμένα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι που κάνουν τη ζωή των ζώων τα οποία εκτρέφονται λιγότερη βασανιστική μέχρι να καταλήξουν από τον σφαγέα τους.

KotaIpadΤόσος χώρος αντιστοιχεί σε κάθε πτηνό μέσα στις κλωβοστοιχίες.

Ο κ. Δημαράς στην ερώτηση που κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου εξηγεί: «Με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες 1999/74/ΕΕ και 2008/120/ΕΕ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις όρνιθες και τους χοίρους, αντίστοιχα, που εκτρέφονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω Οδηγίες:
1. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 απαγορεύεται η χρήση συμβατικών (μη εμπλουτισμένων) κλωβοστοιχιών για τις όρνιθες αυγοπαραγωγής καθώς και η πώληση αυγών που προέρχονται από τη χρήση τους και
2. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι χοιρομητέρες να εκτρέφονται σε ομάδες και όχι σε ατομικά διαμερίσματα κατά τη διάρκεια μέρους της εγκυμοσύνης τους (μετά την τέταρτη εβδομάδα κύησης).

Η Ελλάδα, παρότι είχε στη διάθεσή της δωδεκαετή περίοδο μετάβασης στα νέα πρότυπα απέτυχε πλήρως στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών Οδηγιών καθώς:
· Παραμένει σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συμβατικές κλωβοστοιχίες, μια πρακτική που κυριολεκτικά κακοποιεί τα ζώα τα οποία είναι καταδικασμένα να περάσουν τη ζωή τους σε σχεδόν πλήρη ακινησία. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμόρφωση με την Οδηγία δεν έχει γίνει παρά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η επιβολή προστίμου προς τη χώρα μας.
·  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας ζητώντας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει ομαδική στέγαση για τις χοιρομητέρες μετά την τέταρτη εβδομάδα κύησης. Εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει να μη συμμορφώνεται με την Οδηγία κινδυνεύει με νέα παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδεχόμενη επιβολή προστίμου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης συμβατικών κλωβοστοιχιών στην ελληνική επικράτεια και το άμεσο κλείσιμο των κτηνοτροφικών μονάδων που δεν συμμορφώνονται με τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας;
2. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την εφαρμογή της ομαδικής στέγασης των χοιρομητέρων και το άμεσο κλείσιμο των κτηνοτροφικών μονάδων που δεν συμμορφώνονται με τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας;
3. Με ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σκοπεύει το Υπουργείο να ελέγξει την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω Οδηγιών; Έχουν επιβληθεί έως τώρα κυρώσεις για παράβαση εφαρμογής τους και εάν ναι σε ποιες περιπτώσεις;
4. Προτίθεται το Υπουργείο να ενημερώσει τους αυγοπαραγωγούς και να προωθήσει τη μετάβαση σε συστήματα εκτροφής πιο φιλικά για τα ζώα και το περιβάλλον, όπως συστήματα ελεύθερης βοσκής;» καταλήγει στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Δημαράς.

Κακοποίηση μέχρι θανάτου

Το βίντεο που ακολουθεί τράβηξαν ακτιβιστές σε πτηνοτροφεία στα Μέγαρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2014 και το έστειλαν στο www.zoosos.gr για να δείξουν ότι η μέθοδος εκτροφής κοτών σε κλωβοστοιχίες σε σχέση με το σύστημα των «διευθετημένων κλωβοστοιχιών» ελάχιστες διαφορές έχει και οι κότες κακοποιούνται και ζουν σε συνθήκες ξένες προς τις φυσιολογικές τους ανάγκες και λειτουργίες μόνο και μόνο για να γεννάνε περισσότερα αυγά.

Διαβάστε επίσης:

Κακοποιούνται συστηματικά οι κότες που παράγουν τα αυγά που τρως (βίντεο)

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας (βίντεο)

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

MEGA εκνευρισμένος και εριστικός ο πτηνοτρόφος των Μεγάρων!

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες!

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Κύριε Λαζόπουλε, αν δεν ξέρεις από κότες, καλύτερα να κάνεις την πάπια!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.