Στηρίξτε μας

Επιτρέπεται η βόλτα με το κατοικίδιο – Ζητείται από τους δήμους να μεριμνήσουν για τ’ αδέσποτα (βίντεο)

22 Μαρτίου 2020 20:00 | Επικαιρότητα
Επιτρέπεται η βόλτα με το κατοικίδιο – Ζητείται από τους δήμους να μεριμνήσουν για τ’ αδέσποτα (βίντεο)

Την εφαρμογή πρόσθετων αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για τη μη περαιτέρω διάδοση του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε μιλώντας για τις εξαιρέσεις ότι η βόλτα με το κατοικίδιο επιτρέπεται. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη μετακίνησης για τη σίτιση των αδέσποτων για τα οποία οι περισσότεροι δήμοι δεν δείχνουν καμιά απολύτως μέριμνα.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα δήλωσε μεταξύ άλλων: «από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας 

Τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η υλοποίηση των μέτρων παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Χαλάνδρι.

KoronoiosPolitikiProstasiaXardalias22 3 2020

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα αλλά και να λάβουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για τη μετακίνησή τους (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ) στον ιστότοπο: forma.gov.gr.

Η βεβαίωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης θα γίνεται με τρεις τρόπους. Δηλαδή:

Α. Ή’ σ’ ένα απλό χαρτί θα γράψετε τον λόγο της εξαίρεσης μετακίνησης μαζί με τη διεύθυνση κατοικίας σας και το ονοματεπώνυμο σας και θα το έχετε μαζί σας μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.

Οι 6 λόγοι είναι αυτοί:

Koronoios13033LogoiMetakinisis

Β. Ή θα συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα κατεβάζοντας την από εδώ την οποία επίσης θα έχετε μαζί σας συμπληρωμένη μαζί με την ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.

KoronoiosVevaiosi metakinisis 1Αυτό είναι το ειδικό έντυπο.

Γ. Ή θα στείλετε γραπτό μήνυμα (χωρίς χρέωση) από το κινητό σας στο πενταψήφιο νούμερο 13033 που θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο σας, τη διεύθυνση κατοικίας σας και τον αριθμό που αντιστοιχεί στην εξαίρεση.  Δηλαδή: 1 έως 6 μετά κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος στη συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι έχει ζητηθεί προς τους δήμους να μεριμνήσουν για τ’ αδέσποτα χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

KoronoiosEpistoliLivaniosThodorisAdespotaDimoi22 3 2020H επιστολή που εστάλη στους δήμους τις 22 Μαρτίου.

Ο κ. Λιβάνιος στη σελίδα του στο facebook - πριν την επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων - είχε επισημάνει τα εξής: «Η μέριμνα για τα ζώα, ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, δεν παύει να αποτελεί καθημερινή μας ευθύνη. Για τον λόγο αυτό, ζήτησα από τους δημάρχους της χώρας να λάβουν μέτρα φροντίδας, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα φροντίσουν, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19. Η ευαισθησία μας και η ατομική μας ευθύνη παραμένουν πάντα οδηγοί μας στη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα.».

KoronoiosThodorisLivanios22 3 2020

Οι δήμοι αρκούνται σε ανακοινώσεις...

Πάντως από αυτό που έχουμε διαπιστώσει την τελευταία εβδομάδα είναι ότι οι δήμοι δημοσιεύουν ανακοινώσεις προτρέποντας τους δημότες να αναλάβουν εξ ολοκλήρου εκείνοι να ταΐζουν τ’ αδέσποτα και πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης - που μοίρασε σκυλοτροφή για τη σίτιση των αδέσποτων - (ίσως και κάποιων άλλων ελάχιστων για τους οποίους δεν έχουμε ενημερωθεί) οι περισσότεροι μένουν στα ωραία λόγια και ζητούν η φροντίδα των πεινασμένων ζώων να γίνει μόνο από τους ιδιώτες…

Π.Φ.Π.Ο.: Απαγόρευση κυκλοφορίας και ζώα

«Στο σημερινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ότι απαγορεύεται η άσκοπη και χωρίς αιτία κυκλοφορία μας λόγω της γνωστής πανδημίας. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε στην επίσημη του Υπουργείου σελίδα του τα παρακάτω. "Η μέριμνα για τα ζώα, ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, δεν παύει να αποτελεί καθημερινή μας ευθύνη".

Η σίτιση και η παροχή νερού σε ζώντα πλάσματα για να μην πεθάνουν είναι σκοπός ιερός. Γιατί η ζωή είναι μια, μοναδική και πολύτιμη για κάθε πλάσμα του πλανήτη.

Επομένως σιτίζουμε και δίνουμε νερό στα αδέσποτα ζώα τηρώντας όλες τις οδηγίες του κράτους και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η κανονικότητα των προηγούμενων μηνών και ετών δεν μπορεί να είναι και η κανονικότητα του σήμερα.

Αναμένουμε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας σε 1-2 μέρες ειδική ανακοίνωση για τα αδέσποτα. Μέχρι τότε συμπληρώνουμε την φόρμα μετακίνησης κατά τη γνώμη μας στο σημείο 6 όπου αναγράφονται τα κατοικίδια, γράφοντας την ένδειξη "σίτιση αδέσποτων" και φυσικά κρατάμε την ταυτότητά μας.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί της φόρμας μια κόλλα χαρτί, όπου αναγράφουμε τα στοιχεία μας και τον λόγο και τόπο της μετακίνησης ή στέλνουμε sms στο 13033 1-6 (με το σημείο 5 αν αφορά τάισμα ή από το 1-6 ανάλογα με τον λόγο που βγαίνουμε έξω) ΚΕΝΟ ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο Υπουργός στις ίδιες δηλώσεις του ανακοινώνει, ότι ζήτησε από τους Δήμους να παρέχουν βοήθεια τόσο στα αδέσποτα όσο και στα δεσποζόμενα σε ειδικές περιπτώσεις.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Δήμους της χώρας να υπακούσουν στις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και να παρέχουν επαρκή και καλή τροφή στα αδέσποτα μέσω των φιλοζωικών συλλόγων και των άλλων φιλόζωων πολιτών ή και με ίδιες δυνάμεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Στις περιπτώσεις που ανακύπτουν προβλήματα καλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τα φιλοζωικά τους σωματεία για να παρεμβαίνουν και σε δεύτερη φάση να μας ενημερώνουν στο [email protected], ώστε να επιλύονται.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους Δήμους για παροχή επιπλέον τροφής στα αδέσποτα και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις για να μην δημιουργούν προσκόμματα στους πολίτες που μεταβαίνουν προς σίτιση των ζώων, αδέσποτων και των δεσποζόμενων, που βρίσκονται μακρυά από την οικία τους.

Η ΠΦΠΟ συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες, τήρηση των κυβερνητικών μέτρων και υπευθυνότητα.

Δυστυχώς την ανευθυνότητα κάποιων πολιτών την πληρώνουμε τώρα όλοι

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Ν. Χαρδαλιάς: Επιτρέπεται μετακίνηση για τάισμα αδέσποτων μόνο εντός δήμου κατοικίας με άδεια από τη δημοτική αρχή (βίντεο)

Η βόλτα με τον σκύλο και η έξοδος για τάισμα αδέσποτων επιτρέπεται (βίντεο)

Π.Κ.Σ.: Λανθασμένο το συμπέρασμα ότι σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε απ’ τον νέο κορονοϊό

WSAVA: Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι γάτες και σκυλιά μολύνονται ή μολύνουν με τον νέο κορονοϊό

Ανακαλεί δηλώσεις της προέδρου του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος – Ξεκαθαρίζει πως τα ζώα δεν νοσούν & δεν μεταδίδουν τον νέο κορονοϊό

Εξίσωσε τους κορονοϊούς των ζώων με τον COVID-19 η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προκαλώντας σύγχυση (βίντεο)

Τα ζώα, κατοικίδια, αδέσποτα κ.ά. δεν μεταδίδουν στον άνθρωπο τον κορονοϊό

Σπ. Κρήτας, καθηγητής Α.Π.Θ.: Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορονοϊό από τα ζώα αλλά από τους ανθρώπους (βίντεο)

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν κινδυνεύετε από τα ζώα καθώς ούτε μεταδίδουν, ούτε νοσούν απ'τον κορονοϊό COVID-19

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια μολύνονται από τον κορονοϊό

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.