Στηρίξτε μας

Γιατί είναι σημαντικός ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας που ζει μόνο στη Σάμο; (Βίντεο)

14 Σεπτεμβρίου 2018 07:10 | Επικαιρότητα
Γιατί είναι σημαντικός ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας που ζει μόνο στη Σάμο; (Βίντεο)

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» γι' αυτό το είδος σαύρας, που είναι στολίδι της Σάμου, αφού εκεί ζει ο τελευταίος πληθυσμός της, έφτιαξαν ένα κατατοπιστικό βίντεο και στην ανακοίνωση τους - για την έρευνα την οποία συνεχίζουν για ένατη χρονιά - επισημαίνουν τα εξής: «Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας αποτελεί ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον! Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Είναι είδος προστατευόμενο σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με διεθνείς συμβάσεις.

Οι χαμαιλέοντες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. Εκτός από την ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα, τα μάτια τους μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και έτσι μπορούν να επικεντρωθούν σε 2 διαφορετικά οπτικά πεδία. Όταν βρίσκει ένα θήραμα, ο χαμαιλέοντας στρέφεται σε διόφθαλμη όραση, ώστε να στοχεύσει καλύτερα το έντομο και να το πιάσει με τη γλώσσα του. Όπως όλες οι σαύρες που συναντάμε στην Ελλάδα ΔΕΝ διαθέτουν δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη μελέτη του πληθυσμού του μεσογειακού χαμαιλέοντα στη Σάμο. Έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, ο συνδυασμός της επιτόπιας έρευνα με στοχευμένες δράσεις προστασίας έχει ως στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην "άμυνα" αυτού του σπάνιου πλέον είδους. Για το σκοπό αυτό οι ερευνητές εργάζονται συστηματικά όχι μόνο για τη συλλογή δεδομένων, αλλά και για την ενημέρωση του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντικότητα και τη σπανιότητα του είδους».

Διαβάστε επίσης:

Στη Σάμο ζει ο τελευταίος πληθυσμός Μεσογειακού Χαμαιλέοντα στην Ελλάδα (βίντεο)

Νεογνό Χαμαιλέοντα στη Σάμο λίγες εβδομάδες πριν πέσει σε χειμερία νάρκη 

Μοναδικός στον κόσμο ο Χαμαιλέοντας της Σάμου

Ο Χαμαιλέοντας της Σάμου ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη!

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.