Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» γι' αυτό το είδος σαύρας, που είναι στολίδι της Σάμου, αφού εκεί ζει ο τελευταίος πληθυσμός της, έφτιαξαν ένα κατατοπιστικό βίντεο και στην ανακοίνωση τους - για την έρευνα την οποία συνεχίζουν για ένατη χρονιά - επισημαίνουν τα εξής: «Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας αποτελεί ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον! Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Είναι είδος προστατευόμενο σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με διεθνείς συμβάσεις.
Οι χαμαιλέοντες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. Εκτός από την ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα, τα μάτια τους μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και έτσι μπορούν να επικεντρωθούν σε 2 διαφορετικά οπτικά πεδία. Όταν βρίσκει ένα θήραμα, ο χαμαιλέοντας στρέφεται σε διόφθαλμη όραση, ώστε να στοχεύσει καλύτερα το έντομο και να το πιάσει με τη γλώσσα του. Όπως όλες οι σαύρες που συναντάμε στην Ελλάδα ΔΕΝ διαθέτουν δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη μελέτη του πληθυσμού του μεσογειακού χαμαιλέοντα στη Σάμο. Έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, ο συνδυασμός της επιτόπιας έρευνα με στοχευμένες δράσεις προστασίας έχει ως στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην "άμυνα" αυτού του σπάνιου πλέον είδους. Για το σκοπό αυτό οι ερευνητές εργάζονται συστηματικά όχι μόνο για τη συλλογή δεδομένων, αλλά και για την ενημέρωση του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντικότητα και τη σπανιότητα του είδους».
Την αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας που λίγο – πολύ παρουσιάζει τα αδέσποτα ζώα ως μιάσματα υπεύθυνα για κάθε είδους ασθένεια.
Φιλόζωοι της ευρύτερης περιοχής της Γλυφάδας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ.) που δραστηριοποιείται εκεί και προχώρησαν σε αφισοκόλληση κατά της δηλητηρίασης των ζώων. Ο Σ.Π.Α.Ζ. είναι αναγνωρισμένο φιλοζωικό σωματείο από το 1987 και δραστηριοποιείται στα νότια προάστια της Αττικής.
Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας ηλικίας μόλις 2,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και την τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.