Στηρίξτε μας

Διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση των ζώων πετώντας μπογιές στο κατάστημα «ΖΟΟ PLANET» στην Αθήνα (βίντεο)

26 Δεκεμβρίου 2018 09:03 | Καταγγελίες
Διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση των ζώων πετώντας μπογιές στο κατάστημα «ΖΟΟ PLANET» στην Αθήνα (βίντεο)

Η ομάδα «Αντισπισιστική Αντεπίθεση» στις 20 Δεκεμβρίου πέταξε μπογιές στο κατάστημα πώλησης ζώων «ΖΟΟ PLANET» που πολλές φορές έχει μπει στο στόχαστρο των φιλόζωων εξαιτίας και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων που εμπορεύεται και έχει σε κλουβιά και χαρτόκουτα τα οποία συχνά αφήνει συχνά πάνω στο πεζοδρόμιο σε μια από τις πιο πολύβουες περιοχές του κέντρου μεταξύ των οδών Αθηνάς και Σοφοκλέους.

Η αναρχική συλλογικότητα για την παρέμβαση της αυτή και με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα https://athens.indymedia.org και εστάλη στο www.zoosos.gr επισημαίνει τα εξής:

«Με αφορμή το κρυφτό που αποφάσισαν να παίξουν οι ιδιοκτήτες του γνωστού κολαστηρίου-pet shop ZOO PLANET, στο κέντρο της Αθήνας με αρχική διεύθυνση την Αθηνάς 59 και τωρινή την Σοφοκλέους 25, αποφασίσαμε να δράσουμε ώστε να στοχοποιήσουμε το νέο χώρο. Την Πέμπτη 20/12 κάναμε μία συμβολική βαψιματική έξω από το χώρο αυτό αναγνωρίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί ούτε καν την ελάχιστη επιστροφή της βίας που παράγεται εκεί. Πετάχτηκαν μπογιές και γράφτηκαν τα συνθήματα ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΣΕ ΨΑΧΝΟΥΜΕ, μιας και το όνομα του ιδιοκτήτη είναι Κωνσταντίνος Κωνσταντάς και πλέον το νέο κατάστημα το έχει βάλει στο όνομα της κόρης του. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μαγαζί που εμπορεύεται αισθανόμενα όντα, έχουμε παραπάνω λόγους να επιτεθούμε στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι λόγοι για τους οποίους στοχοποιήθηκε το κολαστήριο στην Αθηνάς είναι πολλοί και προκαλούν φρίκη. Αρχικά, η εικόνα των εκτεθειμένων στα πεζοδρόμια, σχεδόν στο δρόμο, κλουβιών με κουνέλια, κότες, πουλιά, ποντίκια κ.α. αποτελούσε συνήθεια στον κόσμο που περνούσε από εκεί. Τόσο τα κλουβιά που βρίσκονταν έξω, όσο και τα κλουβιά που βρίσκονταν μέσα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, συνήθως χωρίς νερό και μέσα στην βρώμα. Οι λεγόμενες κότες που κάνουν αυγά για “χαμηλή χοληστερίνη” είχαν την τιμητική τους, μιας και τις στοίβες κλουβιών περιτριγύριζαν περίεργοι με ποδιές με στάμπες από αίμα. Κάτι ακόμα γνωστό γι αυτό το pet shop είναι πως πουλούσε άτομα (κυρίως γατιά, χάμστερ, κουνέλια και σκυλιά), τα οποία μετά από λίγο πέθαιναν. Αυτό γιατί τα όντα αυτά ήταν άρρωστα και οι έμποροι βιάζονταν να τα ξεφορτωθούν. Κάτι τελευταίο και βασικό που ήταν γνωστό ήταν πως σ' αυτό τον χώρο βασανιστηρίων μπορούσες κάτω από το τραπέζι να παραγγείλεις μαϊμούδες, φίδια και άλλα τροπικά, άγρια ζώα.

Η φρίκη δε σταματά όμως σε όσα μέχρι σήμερα ήταν γνωστά για το κολαστήριο ''ZOO PLANET''. Σκυλιά και γατιά έρχονται από παράνομους εκτροφείς μέχρι και από χαρίσματα ανεπιθύμητων που προκύπτουν από κατά λάθος γέννες. Είναι και ο ίδιος ο Κωνσταντάς, άλλωστε, εκτροφέας ζαρκαδιών, ελαφιών, παγωνιών και στρουθοκαμήλων, ενώ πουλούσε στο μαγαζί μέχρι και αυγά από πέρδικες. Είχε και δύο καρχαρίες γλυκού νερού, ο ένας πέθανε, ο άλλος ήταν σε μικρό ενυδρείο χωρίς φίλτρο με αποτέλεσμα να χτυπάει διαρκώς και η αριστερή και δεξιά πλευρά του να έχει αλλάξει χρώμα από τα χτυπήματα. Τα χαρτιά των ατόμων-εμπορευμάτων που δίνονται μαζί με την πώληση τους είναι πλαστά, καθώς ο κτηνίατρος Κτένας (πρώην συνεργάτης του pet shop) έφερνε αυτοκόλλητα εμβολίων και βιβλιάρια από άλλα ζώα που είχε αναλάβει στο ιατρείο του και δεν είχαν καμία σχέση με τα ζώα του pet shop. Στις αποθήκες-φυλακές τα μη ανθρώπινα ζώα στοιβάζονταν σε μικρά, βρώμικα κλουβιά ενίοτε χωρίς νερό και φαγητό για πολλές ώρες. Πολλές φορές, τα ετοιμοθάνατα ή ήδη νεκρά ζώα τρώγονταν από τα υπόλοιπα ή από ποντίκια. Τα ποντίκια, μάλιστα, αποτελούσαν "δώρο" για τον ιδιοκτήτη, μιας και όποτε κατάφερναν να τα πιάσουν (στις φάκες που τοποθετούσε εργαζόμενος), τα έβαζαν στον καταψύκτη αν ήταν απλά χτυπημένα ή στο κλουβί αν ήταν ετοιμοθάνατα και τα πουλούσαν ως τροφή για φίδια.

Το παράνομο εμπόριο είναι ο κανόνας και αυτό το σημειώνουμε όχι για να δείξουμε κάποια προτίμηση στο νόμιμο -για μας έχει ακριβώς την ίδια αξία όταν μιλάμε για εμπόριο πλασμάτων-, αλλά για να καταδείξουμε την ασφάλεια που νιώθει η συγκεκριμένη επιχείρηση όσον αφορά τον έλεγχο από τα όργανα του κράτους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ φιλοζωικές έχουν κάνει καταγγελίες για τα παραπάνω, οι μπάτσοι που στέλνονται για έλεγχο χρηματίζονται.

Μία τέτοια επιχείρηση δε θα μπορούσε να μην έχει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της υπό άθλιες εργασιακές συνθήκες. Χωρίς να αισθανόμαστε σε καμία περίπτωση την ανάγκη να σταθούμε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες σε εργαζόμενους/ες που είναι πωλητ(ρι)ές ζώων, είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε πως τα εργαζόμενα άτομα είναι πολλές φορές ανασφάλιστα ή με μισό ένσημο, με καθυστερημένες καταβολές μισθού, δέχονται τραμπουκισμούς από τα αφεντικά και όλα αυτά τα καθημερινά πράγματα που συναντάμε ούτως ή άλλως στην ταξικά δομημένη κοινωνία. Ενδεικτικό της αθλιότητας στο συγκεκριμένο pet shop είναι περιστατικό όπου κουτάβι είχε χαθεί, το χρεώθηκε εργαζόμενος και τελικά βρέθηκε στριμωγμένο και νεκρό πίσω από την τηλεόραση μετά από 5 ημέρες. Άλλωστε, μία άλλη δουλειά-ρουτίνα για κάθε εργαζόμενο, είναι το μάζεμα των νεκρών ζώων κάθε πρωί με το άνοιγμα του μαγαζιού.

Ως αναρχικά υποκείμενα θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο το εξής: Κάθε χώρος που συνεισφέρει στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στον εγκλεισμό ή/και στο εμπόριο άλλων ατόμων ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το φύλο τους, το είδος τους και άλλα στοιχεία που συνθέτουν τη διαφορετικότητά τους, αποτελεί στόχο μας. Δε θα ήμασταν πιο διαλλακτικά αν το συγκεκριμένο pet shop τηρούσε όλο το νομοθετικό πλαίσιο "ευζωίας" για τα ζώα. Δεν αναγνωρίζουμε δίκαιο τρόπο να κάνει κανείς αυτή τη "δουλειά".

Ο σπισισμός είναι το μέσο με το οποίο κανονικοποιείται όλη αυτή η διαδικασία ώστε η κοινωνία-καταναλωτής να συνεισφέρει απαθής (και) σε αυτό τον κλάδο "ανάπτυξης". Όσο πιο πολλά άτομα αντικειμενοποιούνται και με τη σειρά τους μετατρέπονται σε εμπόρευμα, τόσο περισσότερες μπίζνες ανοίγουν και τόσο διατηρείται και αναπτύσσεται η καπιταλιστική μηχανή. Το κράτος μαζί με τα όργανά του (μπάτσοι, δικαστές) είναι ο εγγυητής για την ομαλή λειτουργία όλης της παραπάνω γραμμής παραγωγής. Αντιλαμβανόμαστε την εξουσία και τις δομές εκμετάλλευσης ως ένα σύνθετο σύμπλεγμα που η ανάλυση του δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται την κάθε δομή σαν αυτόνομη. Οι διαφορετικές σχέσεις εξουσίας που αποτελούν αυτό το σύμπλεγμα είναι αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοσυμπληρούμενες.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα/ατομικότητα να πράξει με τον δικό της τρόπο με σκοπό να εξαφανιστεί αυτός και κάθε άλλος χώρος εμπορίας ατόμων. Μέχρι όλα μας να ζούμε ελεύθερα.

Αντισπισιστική Αντεπίθεση».

Διαβάστε επίσης:

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.