Στηρίξτε μας

Εξηγούν γιατί δεν κάνουν ευθανασία στα ανάπηρα πουλιά που φιλοξενούν στην ΑΛΚΥΟΝΗ στον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

9 Ιουνίου 2022 16:33 | Επικαιρότητα
Εξηγούν γιατί δεν κάνουν ευθανασία στα ανάπηρα πουλιά που φιλοξενούν στην ΑΛΚΥΟΝΗ στον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

Απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν κάνουν ευθανασία στα ανάπηρα πουλιά, δίνουν οι άνθρωποι της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων που βρίσκεται στην Πάρο.

Όπως επισημαίνει ο σύλλογος: «Από την αρχή της λειτουργίας της Αλκυόνης αποφασίσαμε να μην κάνουμε ευθανασία στα ανάπηρα ζώα και να τα κρατάμε ζωντανά σε όσο το δυνατόν άνετες και ήσυχες συνθήκες.

Γιατί κρατάμε ζωντανά τα ανάπηρα άγρια ζώα στην Αλκυόνη.

Στην Αλκυόνη ανά πάσα στιγμή διατηρούμε εν ζωή περίπου 300 άγρια πουλιά όλων των ειδών. Ανάμεσά τους Αετοί, Γερακίνες, Κίρκοι, μικρόσωμα γεράκια, Πελεκάνοι Ερωδιοί, Κουκουβάγιες, Πελαργοί, Κύκνοι, Πάπιες, Χήνες κ.α.

Πρέπει να είμαστε ισχνή μειοψηφία στην Ευρώπη, τα Νοσηλευτήρια άγριων ζώων που επιμένουμε παρόλο το οικονομικό και χωροταξικό κόστος, να κρατάμε ζωντανά τα άγρια ζώα που περνώντας από τη διαδικασία της περίθαλψης, εφόσον παραμείνουν ανάπηρα, δεν τους κάνουμε ευθανασία.

Πρόσφατα συζητούσα με εθελόντριά μας κτηνίατρο από την Καναδά, πως εκεί εάν θέλουν να κρατήσουν κάποιο ανάπηρο άγριο ζώο ζωντανό, το κρύβουν εκτός των εγκαταστάσεων, γιατί σε ενδεχόμενο κρατικό έλεγχο κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια λειτουργίας τους.

Γιατί ωστόσο εμείς επιμένουμε να κρατάμε ζωντανά τα ανάπηρα ζώα;

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι ηθικός.

Αυτά τα ζώα που πριν να έρθουν σε μας τραυματισμένα, ζούσαν μόνα τους στη φύση χωρίς την ανάγκη της βοήθειας από τον άνθρωπο, τραυματίστηκαν στο σύνολό τους από ανθρωπογενείς αιτίες, (κυνήγι, πρόσκρουση σε αυτοκίνητο ή τζαμαρία, πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια κ.α.)

Ο δικός μας ρόλος, είναι να απαλύνουμε τον πόνο και το άγχος τους και όπου είναι εφικτό να τα βοηθήσουμε να ξανά ζήσουν ελεύθερα.

Η ευθύνη μας είναι να εφαρμόσουμε μία αντίρροπη ανθρώπινη συμπεριφορά από εκείνη που ηθελημένα ή άθελα τα έκανε να υποφέρουν.

Πως είναι δυνατόν αντί για το χάδι και τη φροντίδα να τους προσφέρουμε μία θανατηφόρα ένεση;

Τα άγρια ζώα έχουν το δικό τους αξιοπρεπή τρόπο να αντιμετωπίζουν τη μετάβαση από τη ζωή στο κατώφλι του θανάτου. Όταν αποφασίσουν ότι έφτασε ο χρόνος, παραμένουν ήρεμα σε ένα σημείο χωρίς να δέχονται τροφή ή νερό και πεθαίνουν.

Γιατί εμείς να παρέμβουμε σε αυτή την ηρεμία και να αποφασίσουμε νωρίτερα για αυτό το πέρασμα;

Επίσης ο ρόλος των ανάπηρων ζώων στη βοήθεια για την αποκατάσταση των απελευθερώσημων, είναι πολύ σημαντικός. Όταν έρχεται ένα τραυματισμένο απελευθερώσημο γεράκι, το πρώτο πράγμα από το οποίο κινδυνεύει να πεθάνει είναι το άγχος από την αιχμαλωσία. Η παρουσία σε ένα μεγάλο κλωβό ενός ανάπηρου πουλιού από το ίδιο είδος, θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο ήρεμο και να ξεκινήσει να τρώει μόνο του γρηγορότερα.

Ο Σταυραετός της φωτογραφίας στα 13 χρόνια που βρίσκεται ανάπηρος στην Αλκυόνη, έχει υποδεχτεί και βοηθήσει περισσότερα από 40 αρπακτικά πουλιά, (Κίρκους, Γερακίνες και Σφηκιάριδες). Κάποια από αυτά πέταξαν μακριά μετά από κάποιο διάστημα έχοντας μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους και κάποια άλλα πέθαναν. Εκείνος βρίσκεται ακόμα μαζί μας, πολύτιμος συνεργάτης στην περίθαλψη των συγγενικών του ειδών.».

Διαβάστε επίσης:

Πάρος: Έβαλαν νάρθηκα από ρολόι στο σπασμένο ράμφος του Μαυροπετρίτη

«Ό,τι έκαναν οι παππούδες μας δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστό» – Τι επισημαίνει η ΑΛΚΥΟΝΗ για τους πουλοπιάστες

Αετογερακίνα πυροβολημένη στο κεφάλι από κυνηγό βρέθηκε στην Αντίπαρο

Πάρος: Έβαλαν πρόσθετο πόδι στο Βραχοκιρκίνεζο που βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο

Κλωσάει τ’ αυγά του ο θηλυκός Μπούφος στην ΑΛΚΥΟΝΗ της Πάρου

Ο Νανόμπουφος θα ζήσει μια ζωή αιχμάλωτος επειδή τον πυροβόλησαν στην Σύρο

Μπούφος υπό περίθαλψη στην ΑΛΚΥΟΝΗ της Πάρου

Στην ΑΛΚΥΟΝΗ της Πάρου ο μαδημένος Μαυρόγυπας

Ο ανάπηρος Μαυρόγυπας της ΑΛΚΥΟΝΗΣ

Το Φοινικόπτερο πέθανε μετά από 14 χρόνια προσφοράς…

Πάρος: Ο Μανώλης Γλέζος απελευθέρωσε ένα βραχοκιρκίνεζο (βίντεο)

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.