Στηρίξτε μας

Ετοιμάζεται το πάρκο σκύλων στην Κάτω Τούμπα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

15 Ιανουαρίου 2013 13:34 | Τα καλά νέα
Ετοιμάζεται το πάρκο σκύλων στην Κάτω Τούμπα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το πάρκο των σκύλων στην περιοχή της Κάτω Τούμπας σε μερικές μέρες θα είναι γεγονός. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα μιας ομάδας φιλόζωων της περιοχής, που κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Υπηρεσία Πρασίνου, ξεκίνησε πρόσφατα τις εργασίες στον χώρο, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πόντου με Μικράς Ασίας, κάτω από το γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.

Οι φιλόζωοι, που συγκέντρωσαν υπογραφές και κατέθεσαν την πρόταση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, εξηγώντας τους λόγους που επιδιώκουν τη δημιουργία του, δεν έμειναν στα λόγια. Για να δείξουν την αγάπη τους και για το περιβάλλον και για τα ζώα προχώρησαν μάλιστα στον εθελοντικό καθαρισμό του.

Όμως - όπως μας ενημέρωσαν - στις 3 Ιανουαρίου 2013 μόλις το συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την οριοθέτηση και τις εργασίες, ενοχλημένος γείτονας γνωστός από τις υβριστικές επιθέσεις προς τους φιλόζωους κάλεσε την Αστυνομία και τους κατήγγειλε για τις παρεμβάσεις.

Επειδή οι υπάλληλοι δεν είχαν μαζί τους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και επειδή δεν μπορούσαν να αποδείξουν, ότι ενεργούν νόμιμα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τελικά χθες φιλόζωοι επικοινώνησαν με το Τμήμα Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης και πληροφορήθηκαν ότι οι εργασίες περίφραξης του χώρου (3Χ2 μέτρα) και η τοποθέτηση ειδική άμμου καθώς και η σήμανση του θα γίνει κανονικά.

Οι περισσότεροι φιλόζωοι, που πηγαίνουν με τα ζώα τους στο συγκεκριμένο πάρκο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Είναι αυτό που λέμε διαρκώς υπεύθυνοι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς.

Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες κάλεσαν στον πάρκο τον κτηνίατρο Ηλία Κορσαββίδη για να τους ενημερώσει σχετικά τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να παρέχουμε στο ζώο τους, εάν έχει φάει δηλητηριασμένη τροφή, ενώ η εκπαιδεύτρια σκύλων Άννα Αθανασοπούλου έδειξε τις εντολές, που πρέπει να μάθουν στα σκυλιά, ώστε να μην τρώνε τίποτα έξω από το σπίτι.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο συνειδητοποιημένος φιλόζωος σέβεται το ζώο και τις ανάγκες του, το περιβάλλον και τους συνανθρώπους του.

Επειδή κάποιοι μπορεί να θεωρήσετε ως πολυτέλεια τη δημιουργία ενός χώρου αποκλειστικά για τα ζώα αναδημοσιεύουμε το αίτημα, που κατέθεσε αυτή η παρέα των φιλόζωων, γιατί θα αντιληφθείτε διαβάζοντας την επιστολή τους, ότι και τα ζώα όχι μόνο πρέπει να κοινωνικοποιούνται και φυσικά πρέπει και να γυμνάζονται καθώς η διαβίωση σε διαμερίσματα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια μιας πιο φυσιολογικής σκυλίσιας ζωής.

«Δημιουργία πάρκου σκύλων στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη»

«Οι δεσποζόμενοι σκύλοι ανεξαρτήτου μεγέθους και φυλής, έχουν ανάγκη τον καθημερινό τους περίπατο, όσο την τροφή και το νερό τους. Τους προσφέρει σωματική αλλά κυρίως ψυχική εκτόνωση. Η έλλειψη της εκτόνωσης αυτής, τους δημιουργεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα, και ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Έχουν ανάγκη λοιπόν, ένα περιφραγμένο χώρο που θα τρέχουν ελεύθεροι και θα εκτονώνονται, με ασφάλεια για εκείνους, χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου, να συναναστρέφονται με άλλους σκύλους και να κοινωνικοποιούνται ώστε να μη γίνονται επιθετικοί ως προς άλλα ζώα, αλλά κι ως προς τους ανθρώπους.

Οι χώροι που διαθέτει η πόλη αυτή τη στιγμή γι αυτό το σκοπό είναι μόλις ένας. Είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερόμαστε κάθε μέρα στη Νέα Παραλία για το παιχνίδι μας. Καλό θα ήταν να υπάρχει πάρκο σκύλων σε κάθε περιοχή. Γνωρίζουμε πως έχετε ήδη σκοπό να δημιουργήσετε κι άλλα τέτοια πάρκα. Γι αυτό κι εμείς προτείνουμε να μετατρέψετε σε πάρκο σκύλων αυτό που ήδη χρησιμοποιούμε οι κάτοικοι της Τούμπας.

Στο πάρκο αυτό μαζευόμαστε πολλοί ιδιοκτήτες μεγάλων και μικρών σκυλιών, δεν μας επιτρέπεται όμως να αφήσουμε τα ζώα μας ελεύθερα καθώς βρίσκεται δίπλα σε αυτοκινητόδρομο τακτικής κυκλοφορίας, δεν είναι περιφραγμένο, και το χρησιμοποιούν και γονείς με τα παιδιά τους. Ο αριθμός των σκύλων που μαζεύονται κάθε μέρα ξεπερνάει τους 20, όλων των μεγεθών.

Και θα υπήρχαν κι άλλοι αν δεν είχαν αποθαρρυνθεί από καταγγελίες κάποιων γονέων στην αστυνομία πως τα σκυλιά τρομάζουν τα παιδιά που παίζουν παραδίπλα. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κανένα άσχημο περιστατικό, αντίθετα πολλά παιδιά με τη θέληση τους και πολύ προσεχτικά πλησιάζουν τα –πάντα δεμένα- ζώα μας και παίζουν μαζί τους με την επίβλεψη των γονέων τους αλλά και ημών των ιδιοκτητών. Η έλλειψη όμως οριοθετημένων χώρων συνεχίζει να τροφοδοτεί συγκρούσεις.

Όσο για την καθαριότητα, είμαστε όλοι αρκετά υπεύθυνοι μαζεύοντας τα περιττώματα των ζώων μας, καθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα το γκαζόν και από τα κάθε λογής σκουπίδια που αφήνουν οι υπόλοιποι χρήστες του πάρκου.

Ένα άλλο πρόβλημα, που θα λύσει ίσως η διαμόρφωσή του και η περίφραξή του είναι η συγκέντρωση συχνά στο πάρκο ατόμων εθισμένων σε ουσίες και αθίγγανων, όπου το χρησιμοποιούν για τον νυχτερινό τους ύπνο, και αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής.

Το πάρκο βρίσκεται στην κάτω πλευρά του γηπέδου του ΠΑΟΚ, απέναντι από το κατάστημα της ομάδας και τη θύρα 8. Με μία πρόχειρη μέτρηση είναι περίπου 920μ2. Ήδη χωρίζεται στη μέση με ένα πλακόστρωτο διάδρομο με παγκάκια, ο οποίος θα μπορούσε να χωρίζει αργότερα τις δύο λειτουργίες, δεσποζόμενα ζώα-παιδιά. Είναι τέτοιο το μέγεθός του και η ήδη διαμόρφωσή του, ώστε να μπορεί να διαιρεθεί ικανοποιητικά σε διάφορες περιοχές: δύο μεγάλους περιφραγμένους χώρους για τα σκυλιά, μεγάλα και μικρά, (300 μ2 θα μπορούσε να είναι το ελάχιστο εμβαδόν του κάθε χώρου), ένα χώρο αρκετά μεγάλο για παιδική χαρά, και ζώνη με χαμηλή βλάστηση, που σήμερα δεν υπάρχει, παρά μόνο γκαζόν.

Είναι δεντροφυτεμένο, και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον δεν χρειάζεται να κοπεί κανένα δέντρο, αρκεί να στρωθεί το έδαφος των περιφραγμένων για τα ζώα περιοχών, με ειδικό χώμα ώστε να απορροφά τις οσμές. Οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν με φυσικά εμπόδια και τεχνητές κατασκευές για την παράλληλη με τη βόλτα τους, εκπαίδευση των σκύλων μας. Το κόστος της επέμβασης αυτής είναι ελάχιστο. Εμείς οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων σκύλων, ως χρήστες του πάρκου, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε εθελοντικά στη διαμόρφωση του.

Έτσι ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο διεξαγωγής εκδηλώσεων για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, την ενίσχυση της φιλοζωίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, με τη συμμετοχή εκπαιδευτών σκύλων και φιλοζωικών σωματείων της πόλης.

Με τη πρόταση μας, επιτυγχάνεται η αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων, ικανοποιώντας ο κάθε χρήστης του πάρκου τις δικές του ανάγκες, των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων της περιοχής, αλλά και των γονέων αφού δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση ούτε μία παιδική χαρά.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα φιλοζωίας, και άθλησης των παιδιών, ελπίζουμε κι ευχόμαστε να σταθείτε αρωγός της προσπάθειας μας.

Κάτοικοι της Τούμπας Θεσσαλονίκης».

ParkoToubas 1 ParkoToubas 2 ParkoToubas 3

Διαβάστε επίσης;

Πάρκο για σκύλους περιλαμβάνει το Πάρκο Χαλικάκι που εγκαινιάζεται από τον Δήμο Ηλιούπολης (βίντεο)

Μόνο στις πιστοποιημένες παιδικές χαρές απαγορεύεται η είσοδος ζώων

Πάρκο και για σκύλους στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης

Πάρκο για σκύλους και στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (βίντεο)

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Πινακίδες με τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων σκυλιών από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Και ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα

Παράνομες οι πινακίδες με τις απαγορεύσεις σχετικά με τα ζώα

Πινακίδες με τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων σκυλιών από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Έβρος: Παραδόθηκε στους κατοίκους το Δημοτικό Πάρκο Σκύλων στην Αλεξανδρούπολη

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. Νικ

  Το θέμα είναι ότι ενώ υπάρχει το πάρκο σκύλων στην Τούμπα,οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν το προτιμάνε και πάνε σε άλλους κοντινούς δημόσιους χώρους έχοντας τα σκυλιά τους πάντα χωρίς λουρί,μεγάλες παρέες δημιουργώντας αγέλες και απίστευτο θράσος με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων της πόλης στις γειτονιές που μαζεύονται και ενοχλούν με τα ελεύθερα σκυλιά τους!
  Αυτό με το να μαζεύονται παρέες για να γίνεται νυφοπάζαρο με ξεπερνάει κατά πολύ...

 2. Πολύκαρπος

  ΠΑΡΚΑ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !!!

  Ανάλυση

  Πάρκα ....4 ποδων στη χώρα μας.???;;;;;!!!
  Γιά ποία Χώρα μας όμως.;;;; Αυτή που κάψαμε και...... κατακαίμε? Και που πραγματικοί εγκληματίες - ενοχοι ποτέ δέν βρέθηκαν.?;;

  Εχουμε αντιληφθεί οτι εφόσον δέν είμαστε ικανοί να σεβαστούμε την χαρακτηρισμένη δασικότητα ενός Ελεύθερου Χώρου για....2 ποδα και να κατασκευάσουμε ποιοτικά πάρκα για 2ποδα , τότε πως θα είμαστε ικανοί και αποτελεσματικοί να κατασκευάσουμε πάρκα.........για 4ποδα !!??????

  Ας κατανοήσουμε όμως εις βάθος και... στις 3 διαστάσεις.... πως η συγκεκριμένη Διοίκηση της Πολιτείας, δρομολόγησε τα πράγματα.
  Πρίν απο 15 έτη. περίπου το 2005 επέλεξε το κεντρικό πάρκο της Αθήνας, τόν πρώην Πνεύμονα πρασίνου του Πεδίου του Αρεως... για να πραγματοποιήσει τα εργολαβικά και επιχειρηματικά της σχέδια.

  Ετσι λοιπόν παρακάμπτοντας εσκεμμένα την αδειοδότηση περι Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ωσάν να πρόκειτο να ζωγραφίσουμε τον πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ, !!!!...οι αρμόδιοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν επάνω στη χαρακτηρισμένη δασικότητα αυτού του πάρκου των 235 – 250 στρεμμ. Φαραωνικά κανάλια – τσιμεντένια ποτάμια σε βάθος 4.μέτρων!!! { σήμερα άνυδρα } ... ογκώδη άχρηστα κτίρια… απο Μπετόν – τσιμεντένιους και μαρμάρινους οδικούς άξονες για τους δρομείς.!!!!

  Η...... διΕΣΠΑθηση... των κονδυλίων εμφανής και προφανής.

  Δημόσια έργα Μελετο-κατασκευής..2007 – 2013... ουδέποτε ολοκληρωθέντα.

  Μηνύσεις των αρμοδίων…. της τότε Νομαρχιακής πολιτικής και διαχειριστικής ηγεσίας, προς τους δικαίως και νομίμως διαμαρτηρόμενους θαμώνες και .................που κατέλειξαν στο Αρχείο.

  Η καταστροφή του οικοσυστήματος απο την Σφράγιση του ενδιαιτήματος της δασικότητας – ενταφιασμού και συμπίεσης απο δομικά υλικά Μπετόν....πραγματικά εμφανής στο ¼ της δασικότητας των 235 στρεμμ.

  Η ουδέποτε μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσα εκδίκαση της υποθέσεως στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ (Συμβουλίου Επικρατείας).

  Η πραγματοποιηθείσα Εκπτωση του εργολάβου των έργων.

  Η τηρηθείσα σιγή ιχθύος των τότε κομμάτων & ΜΜΕ 2007-2013 και η παραβίαση των υποχρεώσεων των για ενημέρωση ....σε δικαιολογημένου ενδιαφέροντος ή συμφέροντος του Κοινού αιτήματα και καταγγελίες.

  Η απαξίωση απο την Πολιτεία των διαμαρτηριών μιας μεγάλης μερίδας κατοίκων θαμώνων – πολιτών – κατοίκων της περιοχής – επιστημόνων καθώς και ενός πρώην Υπουργού.

  Επανερχόμενοι λοιπόν στην εύλογη απορία μας.
  Πώς θα υλοποιηθούν αυτού του είδους τα καινοτόμα πάρκα για........ «τα κατά φύσιν και ουχί παρά φύσιν» 4ποδα ???.

  Μήπως θα ήταν καλύτερα..... και ηθικότερα, να προβλέψουμε και ειδικά σκοτεινά πάρκα για μιά άλλη κατηγορία 2ποδων τα οποία εν κρυπτώ – προφυλακτικώς και παραβύστω... καθημερινά συναλλάσονται μεταμεσονυκτίως, επικερδώς σε πολλαπλές δασικές νησίδες ?????????

  Και με τι χρήματα άραγε θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα πάρκα...για 4ποδα ????;;;;;;;;;

  Με χρήματα της βάρβαρα φορολογούμενης πλειοψηφίας του Ενδεια-πληττώμενου φορολογούμενου Υπερήφανου Λαού ???;;;;;

  Η «άλλη» πλουτοκρατούμενη μειοψηφία του Ελληνικού λαού μάλλον δέν θα εχει ανάγκη αυτού του είδους τα πάρκα, αφου ούτως η άλλως παραχωρεί και διαθέτει το πολλών στρεμμάτων γκαζόν και κήπο της βίλλας της.......... στα αβλαβώς χαριτωμένα και......μοναδικά πιστά....όντα αυτού του πλανήτη...............................τα Τετράποδα.!!!

  Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.hu/

 3. ΠΕΤΡΟΣ

  Μπράβο και στην Αθήνα να δούμε τέτοιο πάρκο, όσο για τον βρομιάρη που ειδοποίησε την Αστυνομία, εύχομαι όσο το δυνατόν συντομότερα να απαλλαχτεί η κοινωνία από την παρουσία του.

 4. Γιαννης

  Μπραβο!
  Καλη αρχη και καλη συνεχεια και στα υπολοιπα παρκα της πολης!
  Μακαρι ο δημος Θεσσαλονικης να ξαναγινει πρωτοπορος!
  Μακαρι οι δημοτες να οργανωνονται και να ακουγονται απο τους εκλεγμενους διαχειρηστες τις πολης οπως εγινε μ αυτο το αιτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.